despot777 je napisao:
Mislim da zakon o zaštiti potrošača ima prednost kao primarni u odnosu na zakon o obligacionim odnosima... Barem je moje iskustvo takvo i ako nismo došli do suda...
Закон о облигационим односима је општији и виши правни акт у односу на Закон о заштити потрошача. Њиме се регулише настанак уговорне обавезе и права и обавезе уговорних страна.
munja.alex je napisao:
Ček, ček, a ako ja odmah sad napišem zahtjev da odbijam usluge novog isporučioca? I oni nastave da me snabdjevaju i šalju računei za godinu dana. Šta kaže praksa na to?
Све док си у могућности примати услугу дужан си је плаћати, чак и кад не постоји уговор или је уговор неважећи.
Vraćanje i naknada u slučaju poništenja ugovora
Član 119.
Ako je na osnovu ugovora koji je poništen nešto bilo ispunjeno, ima se izvršiti vraćanje, a ako to nije moguće, ili ako se priroda onoga što je ispunjeno protivi vraćanju, ima se dati odgovarajuća naknada u novcu, prema cijenama u vrijeme vraćanja, odnosno donošenja sudske odluke.
Спорне су одредбе о раскидању уговора које су условљене сагласношћу треће стране и ту ступа на снагу Закон о заштити потрошача.
skypostman je napisao:
Ja im platiti necu, jos uvijek nisam dobio nikakav racun od eko toplane.
Ако си примио услугу, мораш је платити, у претходном посту је објашњено зашто.
Можеш тражити искључење са система а они су дужни да те искључе без обзира на њихове Опште услове (или да се сам искључиш и да они то констатују). ТО можеш онда кад постоје "технички услови" у овом случају кад се заврши грејна сезона.
tomorad je napisao:
Ljudi moji ja imam uredno potpisan i važeći Ugovor sa Toplanom ad Banja Luka o isporuci toplotne energije, mogu vam reci da su radijatori topli/mlaki - znači oni meni nešto isporučuju, kad mi Toplana ad Banja Luka očita kalorimetar i ispostavi račun ja ću im platiti i to je to.
E sad ako mi Toplana ad Banja Luka ne ispostavi račun to već nije moj problem...
Član 145.
(1) Svaka strana u dvostranom ugovoru može,
ako na to pristane druga strana, ustupitiugovor nekom trećem licu, koje time postaje nosilac svih njenih prava i obaveza iz tog ugovora.
(2) Ustupanjem ugovora ugovorni odnos izmenu ustupioca i druge strane prelazi na prijemnika i drugu stranu u času kad je druga strana pristala na ustupanje, a ako je druga strana dala svoj pristanak unaprijed, u času kad je obavještena o ustupanju.
(3) Pristanak na ustupanje ugovora je punovažan samo ako je dat u formi u zakonu propisanoj za ustupljeni ugovor.
(4) Odredbe o sporednim pravima u vezi sa ugovorom o preuzimanju duga shodno će se primjeniti i na ustupanje ugovora.
У овом члану ЗОО тражити рупе по том основу.

Не да ми се сада тражити, али колико знам чак и када је страна којој се има извршити плаћање/накнада непозната или неодређена то не значи да не постоји обавеза корисника да плаћа испоручену робу/услугу. Како? Немам појма.

Brate, ti navodiš članove gdje postoji ugovor ili moja saglasnost (opisao si niže ustupanje ugovora trećoj strani) ali ako ja prijavim i imam dokaz da sam prijavio prestanak usluge i izveo prema njihovim teh. uslovima skidanje sa sistema (bez onog cirkusa sa izjavama kod notara) šta mi imaju naplatiti? Potrošnje nema. Ugovora nema. Mogu samo obrisati guzicu sa njihovim računima.