banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Avg 2025, 17:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 300 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Apr 2014, 20:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Ovo je postalo izlizano, ali i dalje sustina je bitna, a ona je, boljeg argumenta od ove slike nema. Spijo, sjedi 5! :D

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 20:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2011, 23:08
nema BiH ni na jednoj listi

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 20:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

nismo bili popisani tad ali po mojoj procjeni odnos je 85%-15%

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno da nema, jer koliko god mi preuvelicavali, BIH je u svjetskim okvirima jedna prosjecna, tu negdje malo ispod prosjeka zemlja. Kad vidis kako ljudi zive, gdje ljudi zive, kad vidis da djeca rade sa 7 godina, da se zene optuze za prevaru, poliju benzinom i spale, kad vidis da neko nema vode u 21 vijeku.. budu ti jasne neke stvari. E onda skontas koliko mi imamo prednost sto smo bar na neki nacin u Evropi.

Sad smo opasno krenuli sa teme, ali da ipak zavrsim. Ja zelim nasem narodu jos evrope, one prave Evrope, da steknemo neku radnu etiku, da odbolujemo sto bi Schlager rekao nacionalne ospice, skontamo malo kako funkcionise demokratski sistem, u medjuvremenu da sazrijemo malo mentalno, svi grupno.

A kad covjek putuje, radi i zaradi, ima za normalan zivot i ono sto se podrazumjeva u 21 vijeku, kad covjek ima para da mu dijete ide na ekskurziju, kad moze zenu odvesti u restoran a da mu to ne utice puno na dzep, kad ima neki raspored, izgradjen zdrav stil zivota i zivi da prozivi, a ne da zivotari.. e takvom se covjeku jebe sta kaze hodza, hoce se praviti jos jedna crkva ili sta mu savjetuje neka random bradata spodoba.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 20:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Nije ti los post BeckaSkola, ali da ipak pitam.. tj samo da potvrdim, da li bi se Bec mogao podvesti pod to tvoje "prava Evropa"? Jel Beograd prava Evropa? :D Dobro uoceno sto se tice demokratskog sistema, mislim svugdje se krade, ali bitno je da narod sto kazes sazrije i skonta kako funkcionise drzava. Kad to narod skonta, mozda i pocne da postuje drzavu. Krenuti od nas samih.

Sto se Ferhadije tice, htio sam napisati ali vidim dobili ste odgovor. Molitve ce ici vjerovatno 5 puta dnevno, ali pretpostavljam tise. Nemam nista protiv, vjerujem i vecina banjalucana, samo naravno da i oni tu situaciju ne koriste da nekome pokazuju zube tako sto ce sad buditi narod, odvrtati molitve do daske i sl.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Otprilike tako.

Najbliza evropska metropola Banja Luci je Bec, zar nije tako?
Najbliza "domaca" metropola je BG. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 22:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Fin momak ovaj Bečka,samo se malo otuđio,izmetno.Ne dotiču ga stvarni problemi nego priča sve nešto o čemu je čuo od drugog.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 22:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slobodno daj sugestiju, sta konkretno? Ja sam razuman, kritiku uvijek prihvatam. :D Ma mislim ne zelim ja nikome nista nametati. Eto samo par rijeci kako ja zamisljam zivot covjeka u 21 vijeku.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 22:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ne bi trebalo biti problema, ja dok sam bio na Mejdanu sam cak i uzivao kad krene Ezan, na sve covjek navikne.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 22:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije ovo tema za takve rasprave,samo mi je preko glave priče da se ovde narod treba drugačije odnositi prema radu i da smo svi skoro mentalno retardirani,da živimo još u plemenskim zajednicama i da nam je demokratija špansko selo.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2014, 23:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Brale001 je napisao:

Nisi jasan sta hoces reci.
Jel hoces reci, pravno i ekonomski tj legalno gledano ti bi htio Katolicku Crkvu u drzavi i u drustvu da stavis u polozaj firme ili kompanije a ne polazaj Skole, Bolnice i td.
Ili ti samo smeta procenat dotacije...da je procenat manji bilo bi ok?

Ugovori sa Vatikanom o sufinansiranju crkve se zovu konkordati. Negdje su rezultat politicke zahvalnosti, kao u Hrvatskoj, a negdje nelogicni atavizam, kako ga kritikuju u nekim EU zemljama. Generalno, tendencija je da se napravi revizija ugovora a sredstva umanje ili ukinu.
Problem je Brale malo slozeniji
Iako spada u neprofitni sektor, kao skola ili bolnica, crkvi bi trebalo uvesti PDV i on se u zemljama EU placa. Npr, nisu sve bolnice iste, estetska hirurgija u privatnoj praksi vrti ogromne pare, i obzirom da je na principu dobrovoljnosti oni zloupotrebljavaju stvarno oboljele pacijente, te se stite pricom o diskriminaciji. Isti je slucaj i sa privatnim skolstvom, al ybg, ni sredjenije zemlje tu nemaju regulativu jer se podrazumjeva da sa privatnog faksa dodjes sa minimalno istim ili boljim znanjem nego sa drzavnog. U sekularnim drzavama crkva je odvojena od gotovo svih drzavnih institucija i spada u posebnu sferu drustvenog zivota, individualnu sferu privatnosti i dobrovoljnosti. Medjutim, mi ne zivimo u sekularnoj drzavi i to je mrtvo slovo na ustavnom papiru, mi zivimo u drustvu u kome su nacija i religija zamisljeni kao jedinstven, neraskidivi identitet koji nudi sansu za opstanak i prezivljavanje. U stvari politika, nesposobna da pruzi bilo kakvo ekonomsko rijesenje, poteze nacionalizam kako bi elite obezbjedile ekskluzivitet na odredjenom ogradjenom prostoru ali nacionalizam u nasim uslovima nije dovoljno integrativan pa se poteze za desekularizacijom i vracanjem crkve u javni zivot na velika vrata. Taj spoj crkve i politike nije samo nas usud, prisutan je npr. u dosta islamskih zemalja (koristim rijec crkva a mislim na sve bogomolje) i dugorocno donosi samo bogacenje politicke i crkvene elite a osiromasenje puka. Za jasnije objasnjenje nase situacije bilo bi potrebno otici dvijestotinjak godina unazad, kada su stvarane nacionalne drzave i kada je liberalizam crkvu preselio iz javne u privatnu sferu, odakle ju je nacionalizam zbog neoliberalizma ponovo izvukao na vlast. Politicari na ovim prostorima rado ljube ruku crkvenim glavesinama i daju priloge a zauzvrat imaju zajednicke slike i rijeci podrske pred zatupjelom svijetinom, izgubljenom u vremenu i prostoru. Balkanskom logikom- onaj ko se ne slika nije ni nacionalno osvijesten, pa nema sta traziti na izborima. S toga mi je cudno ovo citiranje Slagzija par postova iznad jer ako iko ima velike boginje onda je to SDS, Mile se zajebava. A svi skupa su vjernici iste kvalitete, kao i vecina stanovnistva u BiH: lazni vjernici, lazne vrline, lazni moral, lazna ljubav i lazni altruizam za drugoga i lazna, najlaznija tolerancija. I takvima ja da odvajam porez da im se grade bogomolje, i takvoj laznoj religioznoj organizaciji ja dajem donacije? :lol: Ovde je na sceni nevidjen paradoks, povecanjem broja objekata u kojima se propagira tolerancija i ljubav proporcionalno raste i mrznja, neko tu nesto ne radi dobro :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 08:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Samo pitanje koje je otvorilo temu je izuzetno glupo. Današnja Banjaluka je rasla oko Ferhadije, ne obrnuto. U svim većim gradovima BiH se može čuti i zvono i ezan, nikome to nije smetalo niti treba da smeta, ateisti to prepoznaju kao miješanje kultura i civilizacija kojima, hrjeli ili ne, pripadamo. A ne smeta ni pravim vjernicima, jer oni znaju da se poštuje i cijeni i svoje i tuđe. Oni treći treba da se zamisle.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 09:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
spijo je napisao:
Nije ovo tema za takve rasprave,samo mi je preko glave priče da se ovde narod treba drugačije odnositi prema radu i da smo svi skoro mentalno retardirani,da živimo još u plemenskim zajednicama i da nam je demokratija špansko selo.

U pravu si. Balkan je poznat kao kolijevka workaholizma i demokratije :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 09:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa zar nije?Pogledaj Sretenjski ustav koji je napisan u 19 vijeku i uporedi ga sa feudalnim sistemima u Austriji i Rusiji toga vremena.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 09:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Koji ce mi ustav kad vidim kako mi prijatelji rade :lol: Ide se na kafe za vrijeme radnog vremena, skoci se do kozmeticarke na cupanje obrva, visi se po forumima i fb, igraju se igrice.. pri tom radno vrijeme od 8 do 16h pa se kuka kako je puno. Studenti zive na grbaci familije, boze sacuvaj da si potraze kakav sezonski posao ( cast izuzecima)..

Daleko smo mi od zapada po pitanju samog stava prema poslu a kamo li samih radnih navika.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 09:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Interesantno je kako ti svi prijatelji rade u državnim ustanovama :D .Čisto sumnjam da je tako kod privatnika.Evo upravo gledam ove Tamarisove radnike,rade brate,sve pršti.Nema odmora.Radili su i na veliki petak.
Samo je šteta da takvi radnici nisu reper nizašta.Ništa se po njima ne mjeri,jer danas,raditi fizički posao je tako bljak.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 11:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Apr 2014, 11:12
meni su gglupi ljudi kojima smetaju te bogomolje,., nisam neki vjernik ali da nije crkve u sarajevu i njena zvonjave u 17 klinac bi ikada na vrijeme izasao sa posla, stanujem u lukavici a na papairu pise da sam musliman pravoslavna crkva mi 10m od prozora dall mi smeta tesko vise ja smetam ko pitar lokalnim manijacima kojima nije dovoljno bilo krvi od 92-95 ,.,.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Spijo, fazon je u tome sto privatnik ima odrijesene ruke, pa moze imati one koji mu robuju. Govorimo o stanju svijesti naroda, a ono je sljedece, dakle da mogu, velika vecina bi radila ovo:

ajkula je napisao:
Koji ce mi ustav kad vidim kako mi prijatelji rade :lol: Ide se na kafe za vrijeme radnog vremena, skoci se do kozmeticarke na cupanje obrva, visi se po forumima i fb, igraju se igrice.. pri tom radno vrijeme od 8 do 16h pa se kuka kako je puno. Studenti zive na grbaci familije, boze sacuvaj da si potraze kakav sezonski posao ( cast izuzecima)..

Daleko smo mi od zapada po pitanju samog stava prema poslu a kamo li samih radnih navika.

To je to. Misli u tome samo kako skratiti, prekratiti rad, kako sto manje biti na poslu, kako sto prije baciti iz ruku i sl.
Zbog toga kazem, siromastvo je relativna kategorija.. mnogo bitnija stvar je mentalno preci na kapitalizam, steci neki odnos prema radu, sistem obaveze i odgovornosti, da ne pisem sta sam gore pisao.

PS: Dokaz da nas covjek sve moze kad hoce su ti i nasi studenti vani. Evo npr Bec, jako dobro guraju. Radi se, uci se, obaveze se znaju i propisi se postuju. :thumbright:

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pitam se jel vi čitate ono što ja napišem?
Govoriti o stavu prema poslu (radnoj etici) i za primjer navoditi radnike u javnom sektoru koji su posao dobili po kumovskoj i stranačkoj liniji,je u najmanju ruku neozbiljno.Zato sam i naveo radnike Tamarisa,nebi pogriješio ni da sam naveo i radnike Kaldere koji imaju za naše uslove solidne plate i imaju izraženu radnu etiku.Radnici Niskogradnje,takođe.....da ne nabrajam dalje.
Pa evo ,recite mi vas dvoje koja je to firma imala problema sa našim "neradničkim mentalitetom"???Jedino možda ako je u toj firmi poremećen pomenuti sistem obaveza i odgovornosti gazde prema radnicima,neisplaćivanje plata i ne izvršavanje obaveza (socijalno i penziono) prema društvu.Kako onda da radnik ima obavezu i odgovornost?Volio bi vidjeti jednog švabu da radi za trista maraka koje kasne po par mjeseci i da nije prijavljen.Kakva bi tad bila ta zapadnjačka radna etika. :D
Imate fabriku obuće (čist primjer) u BL koja radi i zapošljava podosta radnica.Plate nisu bog zna šta,ali su redovne.Nisam vidio direktora da sa žali na radnice ni na njihov odnos prema radu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 300 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]