banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 06:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pade Sirija
PostPoslato: 08 Dec 2024, 21:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 16 Jul 2018, 17:38
danijell je napisao:
Ima raznih procjena, ali su Amerikanci tada poredili da bi njih ista intervencija od sedam godina, sa istim snagama kao SSSR, u Avganistanu koštala oko 75% troškova u Vijetnamu samo za 1968. godinu. SSSR trošio manje od 3% vojnog budžeta u Avganistanu. To su procjene od CIA.

Super,i pored toga što su tako malo trošili taj je rat doprinio njihovoj propasti.Šta bi tek bilo da su više trošili,tj.da su imali veće mogućnosti ko Amerikanci ?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 21:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Pa imali su mogućnosti, ali je to bilo njihovo dvorište. Zato ih je koštalo relativno malo novčano. Vlast u Avganistanu se nije raspala kada su se oni povukli, nego kada se raspala tri godine kasnije, nakon raspada SSSR-a. I to su lekcije koje je očito Rusija naučila...

Nije zbog potrošenog novca njih Avganistan uzdrmao, nego zbog toga kako je uticalo na ostatak muslimana u SSSR-u i šta uopšte tamo rade...

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 06:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Brale001 je napisao:
Sirija za Ukrajinu, ocigledan dil!!

Sirija je ocit primjer kakva je to drzava bila i koliko je bila jaka kad je opstajala jedino uz podrsku velikih. U ovom slucaju Rusije i Irana.
Kad se veliki dogovore drzava nestaje za par dana. Ex juga je rasturana i rusena 10 godina ipak je bila drzava a Sirija lovacko drustvo krenulo i raspad. :D
Ovo je Putininov dogovor sa Amerima. Turska, Iran su bili u drugom redu i cekali sta ce dobit iz novog dila. U svakom slucaju Redzo ce profitirao a Kurdima u Siriji se sad jos crnje pise!!
Pitanje je kako je Puti ubjedio Irance i sta im je obecano da se ne mjesaju, to je isto vrlo interesantno.

Moje predvidjanje je cista trampa Sirija za Ukrajinu. U narednom periodu vrlo brzo Ukrajina staje mozda cak prije Trampove inaguracije...!!!

Pitanje je sta ce biti sa Ruskom bazom Tartus, najverovatnije ce se Rusi povuci iz nje.
Pa i Sirija je rasturana 10 godina. Ne samo yuga. A da je Trampa Sy-Ua, vidjećemo.....

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 08:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Meni nije jasno da se Bašar za 10 godina relativnog mira nije makar malo učvrstio. Da ta vojska nije postala organizovanija, bolje opremljena i sve ostalo. Ovako lako pasti, a znaš da ti stalno rade o glavi i znaš da moraš biti čvrst i jak, nije mi jasno.

Što se tiče Rusa, oni su uskočili u Siriju kada im je to bilo u interesu, zbog gasovoda koji je preko Sirije trebao ići ka Evropi, sada kada im više nije fokus na Evropi nego na Aziji, pustili su Bašara niz vodu i Sirija ih ne zanima previše, pogotovo ne kada imaju ovu situaciju u Ukrajini. Možda bi bilo dobro da smo i mi Srbi shvatili ovu priču, ali nismo i za nas su Rusi uvijek nekakvi anđeli sa Istoka, a ne samo jedan moćan narod koji gleda svoj interes, a kojeg u Srbiji i Srbima i nema baš previše.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 09:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
https://x.com/merKKur/status/1865696701631144414

Koliko loš fotošop :D

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 09:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
ElPadrino je napisao:
Meni nije jasno da se Bašar za 10 godina relativnog mira nije makar malo učvrstio. Da ta vojska nije postala organizovanija, bolje opremljena i sve ostalo. Ovako lako pasti, a znaš da ti stalno rade o glavi i znaš da moraš biti čvrst i jak, nije mi jasno.

Što se tiče Rusa, oni su uskočili u Siriju kada im je to bilo u interesu, zbog gasovoda koji je preko Sirije trebao ići ka Evropi, sada kada im više nije fokus na Evropi nego na Aziji, pustili su Bašara niz vodu i Sirija ih ne zanima previše, pogotovo ne kada imaju ovu situaciju u Ukrajini. Možda bi bilo dobro da smo i mi Srbi shvatili ovu priču, ali nismo i za nas su Rusi uvijek nekakvi anđeli sa Istoka, a ne samo jedan moćan narod koji gleda svoj interes, a kojeg u Srbiji i Srbima i nema baš previše.

Joj, vi neshvaćeni Srbi.

Za koji pa to Ruski interes ste se borili pa vam je to Rusija nešto duzna, trebala dati i pomoći vise nego sto je mogla i može, da stavi tvoj interes prije svog.

Niko se ovde nikad nije borio za Ruski interes vec za svoj. Ti od Rusije tražiš da ti bude saveznik zbog svog interesa ne zbog ruskog. Rusija jeste moćnija zemlja od drugih i nas se interes u neku ruku poklapa sa Ruskim i zato se na Rusiju gleda kao na saveznika ali ovom zapadnom ekosistem su svačije mogućnosti su ograničene osim američkih

Rusija je jednom Siriju spasila, zaustavila sukob, ali je Asad ostao sa osakaćenom državom koja više nije mogla da se finansira a to ne može ni Rusija danas.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 10:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
ElPadrino je napisao:

Ameri su uzeli naftna polja. Ekonomiju nema. Odakle da sve to izfinansira...

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 11:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Jasno je to, ali valjda si za 10 godina mogao da uradiš makar nešto da ti država ne padne za 10 dana. Nije mi jasno da ti Putin jedva spasi guzicu i ti onda kao nekakav početnik padneš maltene bez ispaljenog metka.

@Tabako Pit
Navedi mi jedan naš interes koji se poklapa sa ruskim ? A ja ću ti reći jedna od glavnih ruskih interesa star stotinama godina koji se ne poklapa sa našim.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Jermenija, Sirija... steze se obruc

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 13:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
ElPadrino je napisao:
Jasno je to, ali valjda si za 10 godina mogao da uradiš makar nešto da ti država ne padne za 10 dana. Nije mi jasno da ti Putin jedva spasi guzicu i ti onda kao nekakav početnik padneš maltene bez ispaljenog metka.

@Tabako Pit
Navedi mi jedan naš interes koji se poklapa sa ruskim ? A ja ću ti reći jedna od glavnih ruskih interesa star stotinama godina koji se ne poklapa sa našim.

Nas interes je da nato ne okupira ili rasturi Rusiju ako može da sad ti odgovoriš na moje

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 14:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Dukke je napisao:
Jermenija, Sirija... steze se obruc

Oko čega?

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 16:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
oko bureta baruta

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
munja.alex je napisao:
Brale001 je napisao:
Sirija za Ukrajinu, ocigledan dil!!

Sirija je ocit primjer kakva je to drzava bila i koliko je bila jaka kad je opstajala jedino uz podrsku velikih. U ovom slucaju Rusije i Irana.
Kad se veliki dogovore drzava nestaje za par dana. Ex juga je rasturana i rusena 10 godina ipak je bila drzava a Sirija lovacko drustvo krenulo i raspad. :D
Ovo je Putininov dogovor sa Amerima. Turska, Iran su bili u drugom redu i cekali sta ce dobit iz novog dila. U svakom slucaju Redzo ce profitirao a Kurdima u Siriji se sad jos crnje pise!!
Pitanje je kako je Puti ubjedio Irance i sta im je obecano da se ne mjesaju, to je isto vrlo interesantno.

Moje predvidjanje je cista trampa Sirija za Ukrajinu. U narednom periodu vrlo brzo Ukrajina staje mozda cak prije Trampove inaguracije...!!!

Pitanje je sta ce biti sa Ruskom bazom Tartus, najverovatnije ce se Rusi povuci iz nje.
Pa i Sirija je rasturana 10 godina. Ne samo yuga. A da je Trampa Sy-Ua, vidjećemo.....

Tacno Sirija je rasturana od 2011 i kad je bila na ivici 2015 su Rusi otvoreno uskocili, Ex juga nije imala iza ledja ni Rusiju ni Kinu ili bilo kog saveznika otvoreno da ju podrzi, bila je prepustena sama sebi.
Bez podrske Rusa Sirija se raspala u 7 dana. 28 Novembera Putin je rekao Asadu u Moskvi sta slijedi i koji scenario ce se odvijat.
Tako je i bilo Putin ga je izvuko i dao mu azil za sada neka ga tu kasnije kad se prilke promjenie vidjet cemo ...!

Kao sto je Putinu dobro dosao Asad i Sirija u barginu sa Amerima za Ukrajinu tako ce isto i Ameri pustit niz vodu Kurde,vrlo brzo cemo to vidjet.
Podrzavali su ih i trebali su im kao saveznici u ratu protiv Asada svih ovih godina, sad kad su uspjeli vise im ne trebaju i predat ce ih Erdoganu na tanjiru da se on razracuna sa njima.
Tako da ta Kurdska autonomna oblase vise nece postojat ni politicki ni geografski a ni populacijski!!

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2024, 18:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 16 Jul 2018, 17:38
Aerodrom Alepo.
https://youtu.be/49RwPR6JiGc?si=_8acbe1m2WFTP5QJ

Hama
https://youtu.be/PNXd_bg6bVk?si=J7bnKN1mf7BcH4iZ

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 01:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Brale001 je napisao:
Ex juga nije imala iza ledja ni Rusiju ni Kinu ili bilo kog saveznika otvoreno da ju podrzi, bila je prepustena sama sebi.

Brle zbog čega bi nam bilo ko od tih velikih sila držao stranu. Jugoslavija je bila dio pokreta nesvstanih iz koga je izbačena tako da ni od malih nije bilo pomoći.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Brale001 je napisao:
Ex juga nije imala iza ledja ni Rusiju ni Kinu ili bilo kog saveznika otvoreno da ju podrzi, bila je prepustena sama sebi.

Brle zbog čega bi nam bilo ko od tih velikih sila držao stranu. Jugoslavija je bila dio pokreta nesvstanih iz koga je izbačena tako da ni od malih nije bilo pomoći.

Tako je File, kakvi smo i nije cudo sto su svi okretali glavu i veliki i mali....jel!! :D

File, Ex Juga nije izbacena vec sa raspadom drzave njeno clanstovo je prestalo.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2024, 01:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Zvučiš kao neki Hrvoje iz Đubrovnika ili Mensur iz Sarajeva.

Citiraj:
Полазећи од слободарске, демократске и државотворне традиције, историјске повезаности и заједничких интереса државе Србије и државе Црне Горе

на темељу непрекинутог субјективитета Југославије и добровољности удруживања Републике Србије и Републике Црне Горе

Савезно веће Скупштине Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, на основу предлога и сагласности Народне скупштине Републике Србије и Скупштине Републике Црне Горе,

усваја и проглашава

УСТАВ САВЕЗНЕ РЕПУБЛИКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2024, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Konacno moze da krene gasovod dugacan 1500 km z Katara za Tursku i Evropu preko Saudiske, Jordana, Sirije - ( sada "Velikog Izraela" jer raste ko germa i koji ce poklopit i Damask ovih dana) pa sve dalje do Turske granice!!! :D
Kad je taj projekat bio iniciran 2000g tad Rusiji nije odgovaralo ni po koju cijenu taj plan jer je bila glavni snadbijevac gasa za Evropu i Asad je to presjeko.
Medjutim ili ali.

Asada vise nema.
I situacija je sada drugacija, Ameri su zavrnuli slavine Evropi u snadbjevanju gasa iz Rusije i odrvrnuli svoje puno "jeftinije" pitanje je da li uopste sad ta varijanta ima znacaj u nastalim novim okolnostima??

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2024, 17:13 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Čiji će gas ići tim gasovodom?

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2024, 17:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Pa iz Katara, to je prica stara 10+godina. Kad su krenula sranja u Siriji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]