Ima li gdje info koliko plina/uglja potroši energana u Gradišci?
Ovi ovdje spominju da ne koriste ništa dodatno, a i ona je po snazi slična onoj u Gradišci. Možda za ovu snagu nije potreban plin/ugalj ako samo otpadno drvo i za grijanje koristi. Ali za BL je ovo preslabo.
http://www.slobodnaevropa.org/embed/pla ... 38942.htmlEvo šta su još prošle godine za BL spominjali
Citiraj:
- Sa mazutom kao energentom se ne može opstati, mnogo je povoljnija drvna sječka. Prioritet u narednom periodu je instalisanje dva nova kotla ukupne snage 24 megavata. Da bi to realizovali trebamo pomoć grada. Procijenili smo da bi njihovom izgradnjom godišnje trebalo oko 5.000 tona mazuta dok sada trošimo 20.000 tona - naveo je Milovanović.
Naravno, sve zavisi od dogovora sa EBRD

Što se tiče otpada, znam ja da je to kod nas daleko... prvo bi trebalo krenuti od reciklaže otpada... Ali ne bi bilo loše da može kao sekundarno gorivo.
Meni je zanimljivo kako NIS koristi gasove koji se prije nisu ni koristili nego spaljvali na baklji, pa prave mini elektrane od par MW struje i opet kao nusprodukt, toplotna energija. Koliko mi samo rasipamo energije... Još kao BL ganja i potpisnik vezano za energetsku efikasnost. Preko tog projekta se trenutno fasada PMF sređuje. Čak je bilo i za stambene zgrade projekata, ali je to sve sitno. Koliko su bacili u Toplanu mogli su fino pogurati sufinansiranjem da se srede fasade po gradu... Ali bi i to često zapelo na nivou ZEV-a

Posebno što neki stanovi imaju više vanjskih zidova, a tek vezano za bilo-kakvo plaćanje. Kod mojih se nekako dogovorili, pa za početak osnovali fond za to. Možda grad to ubrza, pa kapne koja KM od EBRD i da se kroz rate vrati

Ako ne zbog toplane, onda barem zbog energetske efikasnosti. Ako se već grad uključio u taj projekat...