banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 12:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 147 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Mar 2017, 18:23 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Нова Варош je napisao:
Mora se na gas ići , jeste skuplje, ali povećali su i cijenu struje, kakva crna drva, budimo realni.

Prava je steta sto nije prosao nekadasnji prijedlog Dragoljuba da se gradi TE, to bi bilo jedino pravo i dugorocno rjesenje...

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 22:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Jebo i gas ako nema para, eno pre par godina sarajevo kukalo jer su ostali bez gasa isto bi i nas docekalo

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 22:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Može na gas, samo treba gasovod izgraditi. :) Da recimo naprave elektranu na gas, pa toplu vodu koja je nusprodukt iskoriste za grijanje... Ali me baš zanima da li iko pravi samo toplanu na gas, a da nema ni gasovod u blizini...

Ima u Finskoj bioelektrana snage 265 MW. Ali caka je u rezervnom gorivu čega u Finskoj ima baaaaaš mnogo.

Citiraj:
Bioelektrana Alholmens Kraft je najveća bioelektrana u svijetu, a instalirana snaga je 265 MW. Smještena je u blizini tvornice papira u mjestu Alholmen, kraj Jakobstada (Finska). Bioelektrana koristi drvnu biomasu kao osnovno gorivo, a rezervo gorivo je treset. Ova bioelektrana isto ostvaruje centralno grijanje za Jakobstad snage 60 MW i pregrijanu paru za tvornicu papira snage 100 MW.

Možda energana na otpadom ne bi bila loša, taman da se očistimo od smeća. Tu bi i EU vjerovatno ušla sa finansiranjem.
I onda bi grad apelovao na građane da tokom zime prave više smeća :)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2017, 22:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Ne ide to baš tako...
Pri spaljivanju smeća, kao i biomase, osnovno gorivo je ugalj ili plin. Iskorištava se visoka temperatura sagorijevanja da bi se spalili organski otpadi bez nastanka štetnih gasova.
A smeće baš i nema kaloretske vrijednosti...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 00:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima li gdje info koliko plina/uglja potroši energana u Gradišci?

Ovi ovdje spominju da ne koriste ništa dodatno, a i ona je po snazi slična onoj u Gradišci. Možda za ovu snagu nije potreban plin/ugalj ako samo otpadno drvo i za grijanje koristi. Ali za BL je ovo preslabo.
http://www.slobodnaevropa.org/embed/pla ... 38942.html

Evo šta su još prošle godine za BL spominjali

Citiraj:
- Sa mazutom kao energentom se ne može opstati, mnogo je povoljnija drvna sječka. Prioritet u narednom periodu je instalisanje dva nova kotla ukupne snage 24 megavata. Da bi to realizovali trebamo pomoć grada. Procijenili smo da bi njihovom izgradnjom godišnje trebalo oko 5.000 tona mazuta dok sada trošimo 20.000 tona - naveo je Milovanović.

Naravno, sve zavisi od dogovora sa EBRD :)

Što se tiče otpada, znam ja da je to kod nas daleko... prvo bi trebalo krenuti od reciklaže otpada... Ali ne bi bilo loše da može kao sekundarno gorivo.

Meni je zanimljivo kako NIS koristi gasove koji se prije nisu ni koristili nego spaljvali na baklji, pa prave mini elektrane od par MW struje i opet kao nusprodukt, toplotna energija. Koliko mi samo rasipamo energije... Još kao BL ganja i potpisnik vezano za energetsku efikasnost. Preko tog projekta se trenutno fasada PMF sređuje. Čak je bilo i za stambene zgrade projekata, ali je to sve sitno. Koliko su bacili u Toplanu mogli su fino pogurati sufinansiranjem da se srede fasade po gradu... Ali bi i to često zapelo na nivou ZEV-a :) Posebno što neki stanovi imaju više vanjskih zidova, a tek vezano za bilo-kakvo plaćanje. Kod mojih se nekako dogovorili, pa za početak osnovali fond za to. Možda grad to ubrza, pa kapne koja KM od EBRD i da se kroz rate vrati :) Ako ne zbog toplane, onda barem zbog energetske efikasnosti. Ako se već grad uključio u taj projekat...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 08:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ima nekoliko godina kako sam pominjao sredjivanje fasada na stambenim zgrada i kucama u istom tom kontekstu plus zaposljavanje kao pozitivan efekt. I placanje na osnovu stvarne potrosnje, a ne pausala.
Pa me ismijase :lol:

A onda bi mozda mogla ostati i na mazut jer bi se dosta manje energije gubilo kroz bezbrojne hotele promaja. A grad bi bio sredjen, a ne oronuo kao sad.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 08:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Samo kalorimetri za svakog potrošača i odma će se biti manje rasipanje energije. Oni koji imaju dobro grijanje odvrnu ventile do kraja i drže otvorene prozore, da im naplate koliko potroše malo više bi poveli računa o tome.
Znam, sad ide ona priča da su svi na zajedničkom vodu. Nije ni to božije slovo da se preprave instalacije, razvedu nove cijevi kroz stubište zgrade i dalje u svaki stan ko želi grijanje preko gradske toplane. Za par godina se i ta investicija otplati, a dugoročno se rješava problem loše naplate.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 08:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Postoje jednostavni mjerni uredjaji koji se postavljaju na svako grejno tijelo ponaosob. Kacio sam ih nekoliko puta. Tako da instalacije nisu problem.

Smijem se opkladiti da ce ti mjeraci i fasade zacepiti vise od pola sadasnje potrosnje.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Al ko da ih finansira i iz kojeg budžeta? Zapadu bolje da to ne uzimamo već da nam samo daje kredite i dalje za mazut i guzice da nabijamo bez pokrića...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 13:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa od kojih se para misli graditi nova energana i finansirati dalje pumpanje toplote u vazduh kroz suplje zidove i prozore?

Zar se istim novcem ne moze napraviti okvir kojim ce se kamate ZEV-ovima i svim drugim vlasnicima objekata na kredite za fasadu, krovove i prozore svesti na nulu. Dodatak treba biti i manji racun za grijanje. Paralelno uvesti sistem penala za sve koji ne zele da srede objekat.

Energetska efikasnost, ne? Zapadu je prihvatljiva prica da ce se u buducnosti trositi manje ruskog gasa na koji ce se ionako kad tad preci. Uostalom, BL je svojom velicinom strasno nebitna u kontekstu te neke price.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 14:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Zaboravljaš u toj priči onog što pita za IMT, pa pomnoži troškove sa 2 i vidi ... to što ti pričaš bilob u normalnoj državi.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Kad se prica o zajednickim prikljuccima vode&grijanja, uvijek se sjetim jednog starog crnogorca, ucitelja u penziji.
U njegovoj zgradi im "doslo puno vode" a nikako da nadju gdje je pukla cijev. I tako oni njuskajuci cuju da voda zubori kod crnogorca u stanu.
Pokucaju i udju, a on kaze - "Ma ja tako pustim vodu na cesmu, da me podsjeca na Crnu Goru". :D

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
1. проблем градске топлане у БЛ има више аспеката. Први је сама енергана (да ли да се користи угаљ, мазут, сјечка, плин...). Други је систем који се преноси топлотна енергија (стање цијевовода, потенцијална изградња нових кракова, немогућност раздвајања потрошача у старим зградама због вертикалних цијеви). Трећи је аспект наплате (лоша наплата, цијена по квадрату, плаћање током читаве године).

2. потребно је генерално пресложити ствари по питању цијена енергената код нас. Ми смо највећа сиротиња у Европи. И та највећа сиротиња има рачуна да се грије на најплеменитији, најквалитетнији извор енергије - електричну енергију. Ту нешто системски не ваља.

3. ми имамо нешто термалних извора али то је неисплативо за озбиљнији систем гријања неког града.

4. идеја са изградњом ТЕТО на угаљ из Станара је била Драгољубова идеја. И ријешила би заиста проблем (на страну колико би коштала, ко би се уградио и како би утицала на екологију). И ту се види колико је то политичка ствар, колико ту постоје јаки разни утицаји. Драгољуб је са тим пројектом дошао на градску скупштину у вријеме кад је СНСД био најјачи, имао апсолутну већину. И шта је било? Није прошло на скупштини јер његови посланици из СНСД-а нису гласали за то. Баш ме занима како ће проћи гласање у тој истој скупштини по питању ове Игорове идеје да се гради нова топлана.

5. идеја јавно-приватног партнерства је, колико ја знам, имала само једну форму. Слично као и у Градишци, носилац приватног дијела партнерства је требао да буде ЕЛНОС. Њихова идеја је била да праве енергану на сјечку, чак приме још 50 радника. Али да након тога фактуришу енергију коју су предали у мрежу и то фактуришу Граду. И онда се Град треба зајебавати са наплатом, губицима, цјевоводима, дужницима. Они произведу топлотну енергију на прагу топлане и Град то њима плати, њих не занима како.

6. већ сад је упитна цијена сјечке која се испоручује за потребе топлане на Старчевици. Ту се неко добро уградио.

7. коначно да и ТНС напише нешто што има смисла (ово око изолације).

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 21:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kad me vec prozivas, nista smislenije nije ni ono u vezi pojedinacnih kalorimetara za svako grejno tijelo.
Rjesavas problem sa starim instalacijama u zgradama, rjesavas i nacin naplate.

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2017, 22:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na kojem principu ovo radi? Čimi se kao da mjeri temperaturu radijatora i na osnovu nje i vremenskog intervala proračuna potrošnju. Zanima me koliko je to precizno, jer ima tu još parametara koji utiču. Ali opet bolje nego ovo paušalno.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2017, 01:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
To ti radi na principu impulsa starih telefonskih centrala, zavisi da li je mjesni ili međugradski poziv, a spojen je na neki GSM, pa impulse odmah šalje centrali, ne možeš ukrasti ni da hoćeš.

Ovde se malo govorilo o tome: viewtopic.php?f=4&t=39789&start=1600#p2538956

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2017, 12:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Nov 2016, 15:44
http://www.glassrpske.com/banjaluka/gradske_vijesti/Zeleno-svjetlo-za-izgradnju-nove-toplane/231487.html

Spoiler:
Бањалука - Комисија за буџет и финансије дала је позитивно мишљење за изградњу нове топлане уз сугестију, да се на сједници Скупштине града 15. марта образложи шта ће бити са постојећом "Топланом" и њеним радницима те која ће бити вриједност имовине са којом град улази у овај пројекат.

Сугестија је усвојена једногласно на захтјев члана Комисије, одборника НДП-а Драгана Талића. Дискутовало се и о дрвној сјечки, као енергенту за нову топлану. Чланови комисије су изразили забринутост, да би због преласка на овај енергент могло доћи до повећања цијене дрвета на тржишту за оне грађане који не користе градско гријање те да ли су капацитети "Шума Српске" довољни да подрже захтјеве нове топлане.

Члан комисије и технички директор у Шумском газдинству "Бањалука" Зоран Поповић сматра да огрев неће поскупјети.

- На подручју којем гравитирамо, предвиђена је експлоатација око 512.000 кубних метара дрвета годишње новој топлани би требало око 80.000 - казао је Поповић.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2017, 20:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
I vi i oni ovdje raglabate i teoretisete a projekat se vec uveliko radi. Investitor se zna a i sve ostalo...

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2017, 20:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Kad se sve zna, de nam reci koliko plaćaju za bukvu, grab, bagrem i paulovniju.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2017, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
E to to
ja posijao 50 000,kontam trebao bih još

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 147 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]