banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 06:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Mar 2015, 00:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Slika

Citiraj:
Prema Bloombergovoj listi 15 "najjadnijih" ekonomija Hrvatska je na 8. mjestu.

Indeks jada dobiven je kao jednostavan zbroj stope nezaposlenosti i promjena indeksa potrošačkih cijena, a na vrhu ljestvice zemalja u kojima je najteže živjeti i raditi su Venecuela, Argentina, Južnoafrička republika, Ukrajina i Grčka.

Rat u Ukrajini ostavio je teške posljedice na tamošnje gospodarstvo. Nezaposlenost će ove godine porasti na 9,5%, dok se inflacija za 2015. procjenjuje na 17,5%, dok je prošle godine iznosila 24,9%.

U najgoroj situaciji je Venecuela, gdje se inflacija procjenjuje na čak 78,5%. Osim toga, javljaju se nestašice osnovnih potrošačkih dobara, pa su došli u situaciju da im je susjedni Trinidad i Tobago ponudio razmjenu toaletnog papira za naftu.

Na listi 15 najjadnijih su i Grčka, Španjolska, Portugal i Italija, koje još uvijek u potpunosti dovele u red javne financije.

Što se tiče Hrvatske, problemi su nam poznati. Gospodarstvo je šest godina u recesiji, a stopa nezaposlenosti je među najvišima u Europi.

Iako je u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježen blagi rast BDP-a, on nije ni izbliza dovoljan da bi potaknuo veće zapošljavanje, a upitno je i hoće li se pozitivan trend održati. Da bi se proglasio izlazak iz recesije potrebna su dva uzastopna kvartala rasta.

Podsjetimo, tromjesečni bruto domaći proizvod za četvrto tromjesečje 2014., prema prvoj procjeni, realno je veći za 0,3% u odnosu na isto tromjesečje 2013., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni 27. februara.

"Unatoč pozitivnijim pokazateljima u posljednjem tromjesečju 2014. je zaključena kao šesta recesijska godina, s realnim smanjenjem gospodarstva od 0,4%.

Pritom očekujemo da će podaci po sastavnicama BDP-a (najavljeni za 6. ožujka) potvrditi negativan doprinos domaće potražnje (osobne potrošnje, investicija i državne potrošnje) dok je negativna kretanja zasigurno ublažavala inozemna potražnja odnosno izvoz roba i usluga. Kumulativno od početka krize Hrvatska je izgubila oko 12,4% realnog BDP-a vrativši se tako na razine iz 2004/2005 godine", upozoravaju analitičari RBA.

(Index)

- See more at: http://www.24sata.info/vijesti/regija/2 ... ZyUWs.dpuf

Toliko smo jadni da nas nema u društvu ovih naprednih država. :(

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 01:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Kako sad to.

A meni na fejsbuku danima od prijatelja iskacu vijesti o toj slobodarskoj Venecueli, zajebali sve redom, ne moze im niko nista.. :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 01:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ono što Venecuelu izdvaja jeste što ljudi razmjenjuju robu u naturi, da su naši pametni pa da krenu sa robnom razmjenom, mi njima mlijeko i hljeb, a oni nama naftu.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 08:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Misery index? E svasta za cuti. I ovaj index mjeren medju najrazvijenijim drzavama :D.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 17:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Mar 2011, 23:08
najrealniji je onaj human development index koji pokazuje razvijenost jedne drzave. oni postavljaju drzave u 4 kategorije, slabo razvijene ( niger, kongo, senegal, jemen, pakistan, zimbabve..), srednje razvijene ( gana, indija, filipini, juzna afrika, egipat..), dobro razvijene ( albanija, kina, bih, brazil, srbija, meksiko, bugarska, rusija, malezija, crna gora) i one vrlo dobro razvijene ( hrvatska, saudijska arabija, argentina, brunei, slovenija, singapur, skoro citava eu, sjever amerike, japan..
znaci ovi iz prve kategorije nemaju sta jesti, druga kategorija ratovi, ubistva, mafija,
treca kategorija koliko toliko mirno ali losa politika dok ovi iz cetvrte kategorije imaju nesto.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 17:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Odavno nije bilo glupljeg posta

ovosok je napisao:
najrealniji je onaj human development index koji pokazuje razvijenost jedne drzave. oni postavljaju drzave u 4 kategorije, slabo razvijene ( niger, kongo, senegal, jemen, pakistan, zimbabve..), srednje razvijene ( gana, indija, filipini, juzna afrika, egipat..), dobro razvijene ( albanija, kina, bih, brazil, srbija, meksiko, bugarska, rusija, malezija, crna gora) i one vrlo dobro razvijene ( hrvatska, saudijska arabija, argentina, brunei, slovenija, singapur, skoro citava eu, sjever amerike, japan..
znaci ovi iz prve kategorije nemaju sta jesti, druga kategorija ratovi, ubistva, mafija,
treca kategorija koliko toliko mirno ali losa politika dok ovi iz cetvrte kategorije imaju nesto.

Kako su se ove drzave nasle u istoj grupi, samo bog zna :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovo je ugrubo objasnjeno, malo neprecizno receno ali je tako.

HDI indeks je definitivno najbolji pokazatelj standarda zivota od zemlje do zemlje i vrlo je relevantan. U Evropi smo na dnu, u svijetu mi pripadamo srednje razvijenim zemljama.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2015, 15:55 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
http://www.glassrpske.com/banjaluka/gra ... 78994.html

Ovoliko auta i to bogami dobrih u gradu, a nema se za vodu i Čistoću. Zanimljivo. I onda ko redovno plaća plaća za sebe i za onog ko to ne radi. Naravno internet se mora odmah platiti čim račun stigne. Jedino mi je bojkot RTV takse i Toplane razumljiv.

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2016, 13:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Često ljudi život u Evropi doživljavaju kao vrhunac društvenog i ekonomskog prosperiteta. Prelijepi gradovi, mirne granice i ekonomska stabilnost, prve su asocijacije na Evropu. Ipak, stvarnost je drugačija. I države ovog kontinenta bore se sa siromaštvom i bijedom. Jedna od njih je i Bosna i Hercegovina koja je uvrštena na peto mjesto liste deset najsiromašnijih zemalja Evrope.

Podaci koji je prikupila Svjetska banka na osnovu nacionalnog bruto dohotka svrstali su i Bosnu i Hercegovinu na listu najsiromašnijih zemalja u Evropi uprkos činjenici što je u zadnje vrijeme statistički vidljiv porast BDP-a.

Kao neki od razloga za katastrofalno stanje u BiH uglavnom se ističu ratna dešavanja na ovim prostorima, prelazak sa centralnog planiranja na slobodno tržište i generalno nagla promjena sa komunističkog sistema na demokratski.

Uprkos činjenici što je BiH bogata metalima i mineralima uslovi života u državi nisu se znato poboljšali. Veliki dio odgovornosti snosi i komplikovan sistem poslovnog zakonodavstva, ali i razgranat sistem državne administracije.

Ubjedljivo najsiromašnija države Evrope je Moldavija koja se nikako ne može nazvati državom luksuza. Odmah iza nje nalazi se Ukrajina koja ne bilježi privredni rast. Razlog za to je niz nepovoljnih unutrašnjih dešavanja počevši od revolucije, prekrivenih ruskih intervencija, nestabilne vlasti i ruskog anektiranja Krima.

Na trećem mjestu nalazi se Kosovo koje se proteklih godina borilo za međunarodno priznanje i koje nije imalo prilika da privuče strane investitore. U ovoj državi na veliki dio nacionalnog dohotka poseban utjecaj imaju građani koji žive u bogatijim državama poput Njemačke i Francuske, a koji šalju novac na Kosovo.

Kosovo slijedi Albanija. Iako ova zemlja ima mnogo prirodnih resursa poput željeza i plina, albanske vlasti očito ne znaju iskoristiti bogatstvo kako bi poboljšale životni standard građana. Albanija je država koja se još uvijek oslanja uglavnom na poljoprivredu - sektor u kojem je zaposlena većina albanskih stanovnika.

Iza Albanije na listi najsiromašnijih zemalja Evrope nalazi se BiH. Našu državu slijede i Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Rumunija.

Lista najsiromašnijih zemalja Evrope:

1. Moldavija - Prosječni prihod: $2560
2. Ukrajina - Prosječni prihod: $3560
3. Kosovo - Prosječni prihod: $3990
4. Albanija - Prosječni prihod: $4450
5. Bosna i Hercegovina - Prosječni prihod: $4760
6. Makedonija - Prosječni prihod: $5150
7. Srbija - Prosječni prihod: $5820
8. Crna Gora - Prosječni prihod: $7320
9. Bugarska - Prosječni prihod: $7620
10. Rumunija- Prosječni prigod: $9520

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2016, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cuj Bugari i Makedonci ispred nas :(...

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2016, 21:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma pusti to, Albanija nas je stigla, a možda nas i prestigne. :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2016, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa oni imaju izuzetno razvijen eksport droge i ljudi, cudi me da nisu ispred nas :D.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2016, 22:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
A.J.V.A.R. je napisao:
Cuj Bugari i Makedonci ispred nas :(...
Garant njihovi političari imaju već plate nego naši.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2016, 22:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Imaju oni jaku dijasporu u Srbiji......pogotovo kad je sezona poljoprivrednih poslova

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2016, 22:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Treba biti zahvalan našim političarima što podižu prosječni prihod.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2016, 06:00 
bezze ovo, rejting na osnovu godisnjeg prihoda...ok je to ako putujes vani, ali inace je kupovna moc daleko bitnija stvar u vlastitoj drzavi...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2016, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
I jos cia objavila.....

Dogodine u play off...

Da im pokazemo da mozemo i znamo ......i hocemo da budemo jos jadniji....

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2016, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne volim buku, ali samo prenose fakte, pa...

"BOLJI DIO BIH" OPASNO ZAOSTAJE: BDP po glavi stanovnika u Federaciji 8.009 KM a u RS 6.463 KM
http://www.6yka.com/novost/110334/bolji ... s-6.463-km

Ovi podaci odudaraju od onih sa vikipedije.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2016, 15:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Volio bih da se može naći učešće zapadne Hercegovine u BDP Federacije

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2016, 17:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika
Slika

Izgleda da su Hrvati izvikani, ali su radisni.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]