banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 13:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jul 2012, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
shakal je napisao:
Republika Srpska i Hrvatska formiraće zajedničku kompaniju za izgradnju hidroelektrane "Dubrovnik dva", vrijednosti 170 miliona evra, dok će se podjela električne energije usaglasiti nakon izgradnje

meni ovo smrdi...ko ja kad izadjem sa rajom i dogovorimo se da na kraju svi platimo,i kad dodje racun ja se pravim lud.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2012, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ma već u startu smo donji, zajebaće nas ko da gledam, uostalom kao svaki put do sada, latini su to.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 00:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2010, 05:30
Ovo mi lici na glupost na kvadrat od strane nasih.

Prvo da li nama treba elekticna energija, NE TREBA, znaci zasto se upustati u ovakav projekat.
Drugo RS ce SE ZADUZITI kod banaka za ovaj projekat koji nama uopste nije od sustinske vaznosti.
Trece, Hrvati mislim da su do sada duzni silne milione R. Srpskoj od Dubrovnika 1, za vec isporucenu struju a mi krecemo u novi projekat :(

Znaci njima cinimo uslugu, ZADUZUJEMO SE :-? za istu, struja nam ne treba a voda kao sto znamo bice "zlato buducnosti", znaci moze se puno bolje iskoristiti navodnjavanjem po Hercegovini npr i uzdizanju poljoprivrednih kultura koje su moguce na toj klimi.
Ako nista uvijek im mozemo PRODAVATI tu vodu, kao i struju. njima fali, znaci njihov problem, koji se moze rijesiti trzisno naravno.
Plati pa ces dobiti, hoces vode, hoces struje - izvolite racun.

Neznam, daj boze da ovi nasi znaju sta rade ali na prvi pogled zvuci mutno i TOTALNO NEPOTREBNO za nas. Nadam se da grijesim i da CE MO IMATI KORISTI, valjda ima ljudi/strucnjaka koji vode racuna a imaju glas po tom pitanju.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 03:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Bojim se da naši ZNAJU šta rade - primaju pare u svoj džep. :( Nije problem što će se oko radspodele struje dogovarati kasnije, jer mi njih ''imamo u šaci'' pošto im dajemo vodu koja pokreće te HE i ako nismo zadovoljni samo ''zavrnemo'' česmu, mada je jako glupo, ako se već sad dogovaraju oko učešća u gradnji zašto se ne dogovoriti odmah i oko podele struje. Ali je mnogo veći problem što se ne insistira na vraćanju onih silnih para (mislim preko 100miliona KM ili možda čak Evra) za struju što nam duguju, ne samo da ne insistiramo već i ne pominjemo to uopšte. A da je slučaj obrnut oni bi nam oči iskopali za te pare. :(

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 07:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Прочитајте поново чланак из новина у уводном посту.
Иако је у наслову потенцирана градња ХЕ Дубровник 2, то је само једна тема састанка Џомбића и Чачића. Друга тема је мост на Сави код Градишке.

Један пројекат (нови мост на Сави) нама је јако битан, тек са тим мостом аутопут Бања Лука - Градишка добија некакав смисао. Хрватима је тај мост небитан.

Други пројекат (ХЕ Дубровник 2) доста је битнији Хрватима него нама. Хрвати су пропорционално највећи увозници електричне енергије у Европи (највише ел. енергије увози Италија, али по глави становника, Хрватска је највећи увозник) и они сад траже начине како да смање тај увоз. Ми више производимо него што трошимо ел. енергије (једини у региони), али и нама би овај пројекат сигурно био исплатив. Струја је роба која се сигурно и добро продаје.

Оно што је битно рећи је:

1. ово је политичка прича (Чачић гура и ТЕ Пломин и ХЕ Омбла). Више је то сликање за медије него конкретно нешто.
2. ХЕ Дубровник 2 би се реализовала тек за неколико година, у најбољем случају (реално за више од 10 година).
3. проблем су нерасчишћени рачуни од раније. Хрвати нама дугују за енергију из ХЕ Дубровник, ми њима дугујемо за енергију из ТЕ Гацко (у градњи ТЕ Гацко је учествовала Хрватска).

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 12:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
shoole je napisao:
Вода из Билећког језера пролази кроз машине ХЕ Требиње 1. Билећко језеро је највећа вјештачка акумулација на Балкану.

Након што прође кроз машине у ХЕТ 1, та вода даље може ићи или на ХЕ Требиње 2 и даље у РХЕ Чапљина (што је из посебних разлога доста ријетко) или у ХЕ Дубровник (најчешће).

ХЕ Дубровник се налази на самој обали мора, неколико километара од Дубровника ка Конавлама. У ХЕ Дубровник су две машине по 108 МW, једна се рачуна као наша а друга као хрватска. Расподјела енерије је требала бити другачија, прије рата се (чини ми се) 75% произведене енергије рачунало као енергија БиХ. Зашто је то сад тако, дуга је прича.

Пројекат ХЕ Дубровник 2 је пројекат још из Титиног доба. Подразумјева не градњу нове већ проширење постојеће ХЕ.

Уколико вас буде занимало, окачићу слике из моје посјете ХЕ Дубровник као и неке дијаграме које појашњавају читав пројекат Горњи хоризонти и тај слив Требишњице.

Naravno.
HE1 (brana Grančarevo), HE2 (brana Gorica), HE1 je glavna hidrocentrala, a HE2 sporedna, HE Dubrovnik ovdje svako zove HE Plat, jer je hidrocentrala u Platu, 15-tak kilometara udaljena od Dubrovnika.

Kada bi se izbjegao Plat, voda bi oticala duž korita kroz Popovo polje, pa do Čapljine, a pogotovo bi to zimi bio problem jer Čapljina ne bi mogla osvojiti toliki kapacitet vode te bi dolazilo do ogromnih poplava (i pored Plata koji guta vodu dešavaju se poplave duž Popova polja).

Na kraju krajeva Hrvati plaćaju za tu vodu, ne. 8)

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2012, 19:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
clanak sa sajta: http://www.bigradiobl.com

HE Dubrovnik 2 donosi ekološku katastrofu

BIVŠI direktor Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske Mario Šiljeg upozorava kako na prvi pogled hvale vrijedan zajednički projekat Hrvatske i Republike Srpske o izgradnji hidroelektrane ‘Dubrovnik 2′ ima i pozadinu koja je ostala prešućena, a koja bi mogla biti kobna za neretvansku dolinu i dovesti do ekocida.
HE Dubrovnik 2 donosi ekološku katastrofu: 'Neretvanska dolina mogla bi se pretvoriti u slanu pustaru'
Naime, činjenica koju se vješto prećutkuje je ta da je za realizaciju ove investicije neophodno Republici Srpskoj dati i saglasnost za nastavak druge faze, za neretvansku dolinu kobnog projekta “Gornji horizonti”.
Šiljeg pojašnjava kako se ovim projektom u istočnoj Hercegovini planiraju prevesti vode iz Nevesinjskog, Gatačkog i Dabarskog polja u korito rijeke Trebišnjice, kako bi se ojačao hidropotencijal neophodan za rad triju novosagrađenih hidroelektrana instalirane snage 30, 61 i 160 MW.

Povećat će se salinitet Neretve, što će onemogućiti poljoprivrednu proizvodnju

Šiljeg objašnjava kako bi time enormne količine voda koje se podzemnim kraškim kanalima manjih rijeka prirodno ulijevaju u Neretvu, bile preusmjerene u slijevno područje Trebišnjice, i na kraju u novosagrađene akumulacije. Rijeka Neretva bi tako gubila znatan dio svoga hidropotencijala, koji bi neminovno bio anuliran prodorom morske vode u njeno korito.

“Posljedično bi se povećao salinitet voda Neretve i njenih pritoka, što bi gotovo u cijelosti onemogućilo poljoprivrednu proizvodnju od Čapljine i Metkovića sve do ušća. Procjenjuje se kako će se realizacijom ovog projekta, Neretvi uzeti dodatnih dvije milijarde kubika vode godišnje, što znači da će ozbiljno biti ugrožen biološki minimum rijeke, a time i onemogućen sistem navodnjavanja poljoprivrednih površina ovog područja”, objašnjava Šiljeg, uvaženi tehnolog za vode i hidrotehniku.

Ugasit će se privredna grana koja je imala veliki potencijal

Već sada, realizacijom prve faze “Gornjih horizonata”, odnosno izgradnje tunelsko kanalskih kompleksa kojima će se preusmjeravati vode, dolazi do bitnih poremećaja i u vodoopskrbnom sistemu jer je smanjena izdašnost izvora na lijevoj obali Neretve, južno od Metkovića, upozorava Šiljeg. Malostonski zaliv, poznat po uzgoju školjkaša, takođe bi bio direktno ugrožen zbog nedostatka hranjivih materijom koje su do sada sa sobom donosile slatke vode Neretve. Time bi bila ugašena još jedna privredna grana koja je imala veliki razvojni potencijal.

“Bivša ministarka zaštite okoliša Mirela Holy, je prema vlastitim riječima tražila zaustavljanje ovog projekta, što joj je kao predstavnici ugrožene strane bilo omogućeno ESPOO konvencijom (konvencija o procjeni uticaja na okoliš preko državnih granica). Danas je i na ovom primjeru jasno kako ministarstvo kojem je bila na čelu, ne smije više biti ‘sedamnaesto prase u vladi’, kako ga je u jednoj TV emisiji nazvala nakon odlaska s mjesta ministarke.

Neretvanska dolina mogla bi se pretvoriti u slanu pustaru

Paradoksalno je kako je nakon prošlonedjeljnog banjalučkog dogovora, zadnja slamka spasa za neretvansku dolinu postao drugi bosanskohercegovački entitet, odnosno Vlada Federacije Bosne i Hercegovine koja je prema najavama prije dva nedjelje trebala raspravljati o realizaciji “Gornjih horizonata”. Federacija BiH itekako ima interes u zaustavljanju ovog projekta, jer je direktno ugrožen i park prirode Hutovo Blato koji se nalazi na njenom teritoriju, najveće evropsko stanište ptica čiji ekosustav u potpunosti zavisi o režimu protoka voda Neretve”, napominje Šiljeg.

Pritom naglašava kako su razmjeri ekološke katastrofe koju bi mogao prouzrokovati ovaj projekat kudikamo veći od potencijalnih, ali još uvijek jednoznačno nepotvrđenih štetnih posljedica izgradnje hidroelektrane Ombla. Međutim, medijski vješto potencirana Ombla je u velikoj mjeri, slučajno ili ne zasjenila nepredvidive “Gornje horizonte”, koji bi neretvansku dolinu lako mogli pretvoriti u slanu pustaru.

“Iako je u Banjaluci projekat izgradnje hidroelektrane ‘Dubrovnik 2′ ocijenjen kao jedan od ‘najpotentnijih i najkvalitetnijih evropskih energetskih projekata u omjeru uloženog i dobijenog’, stručna javnost opravdano strahuje kako je ovaj put ulog za žitelje Dubrovačko-neretvanske županije i neretvanske doline s obje strane granice – preveliki”, zaključuje Šiljeg.

Objavljeno: 16. 07. 2012. u 09:08 | Br. pregleda: 309

Malkice pretjeruju :-?

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 00:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Sibir je napisao:

Prvo da li nama treba elekticna energija, NE TREBA, znaci zasto se upustati u ovakav projekat.

UN je projektovao da do 2500. BiH će iščeznuti, međutim uglja će na ovim prostorima nestati za oko 150 godina i šta misliš odakle ćemo crpiti električnu energiju, ako ne iz hidrocentrala.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 00:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
I BIH i ugalj ce nestati mnogo ranije :) . Uredu je da se pravi hidroelektrana, ali samo bez unistvanja prirode, napraviti akumulaciono jezero npr. na nekom hercegovackom krsu nikom ne bi skodilo...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 01:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
međutim uglja će na ovim prostorima nestati za oko 150 godina i šta misliš odakle ćemo crpiti električnu energiju,

:lol: :lol: :lol:
Zar stvarno misliš da je neko zabrinut i da nekog ne boli kurac odakle će jebena bosna crpit električnu energiju za 150 godina???
Ne mogu da vjerujem :roll:

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moguće su fluktuacije već u bliskoj budućnosti, ja ću prvi kada budem u mogućnosti da upalim sve četiri klime da mi rade 24 sata na mojoj četverospratnoj kući kad je budem imao.

Zamisli jedan takav scenario za 10-20 godina.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
http://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbego ... /120718112

Evo Sarajevo upozorava !

Jel istina da Mile zaobilazi institucije BiH po ovom pitanju....?

Cak i Hrvatska strana izricito kaze da se radi o dogovoru RS-a i Hrvatske a ne BiH i Hrvatske !?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 19:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vjerovatno treba parafirati na državnom nivou ono čisto protokolarno, ali elektroprivreda je u nadležnosti entiteta. Prvo se valjda dogovaraju ključni igrači, a onda se zvanično ispija šampanjac.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

HET vedri i oblaci kako mu odgovara, a zbog finansijske stabilnosoti niko mu ne moze i nece nista, ovo je sad pokusaj dizanja buke i prasine strane koja ostaje kratkih rukava iz ovog dogovora (Federacija). Jedini argument kojim Fedracija moze sve da baci u vodu je unistavanje eko-sistema toka rijeke Neretve (prvenstveno zbog rijeka Bune i Bunice) i Hutovog blata.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da ce oko ovoga biti i politickog prepucavanja tj Mile ce testirat Sarajevo kako reaguje na ovakva podbadanja Bosnjaci se medjusobno vataju za vrat a mislim da je ovo ujedno i jedna patka iz BL da se vidi reakcija trenutno politicki oslabljenog Sarajeva ali i medjunarodne zajednice ako RS forsira pricu o gradnji izmedju RS i Hrvatske zaobilazeci vrhovne institucije BiH ili bar pokusavajuci da zaobidje !

Ima li neko sliku tog mjesta ili kako bi to sve trebalo da izgleda ? Jesu se crtali ikakvi projekti ?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 19:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije ovo ništa novo, recimo prodali smo Telekom Srbiji, a Sarajevo ništa nismo pitali, prodali smo Rusima rafinerije, isto tako ništa nismo pitali Sarajevo.

Može nam se.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Spoiler:
Povećat će se salinitet Neretve, što će onemogućiti poljoprivrednu proizvodnju

Šiljeg objašnjava kako bi time enormne količine voda koje se podzemnim kraškim kanalima manjih rijeka prirodno ulijevaju u Neretvu, bile preusmjerene u slijevno područje Trebišnjice, i na kraju u novosagrađene akumulacije. Rijeka Neretva bi tako gubila znatan dio svoga hidropotencijala, koji bi neminovno bio anuliran prodorom morske vode u njeno korito.

“Posljedično bi se povećao salinitet voda Neretve i njenih pritoka, što bi gotovo u cijelosti onemogućilo poljoprivrednu proizvodnju od Čapljine i Metkovića sve do ušća. Procjenjuje se kako će se realizacijom ovog projekta, Neretvi uzeti dodatnih dvije milijarde kubika vode godišnje, što znači da će ozbiljno biti ugrožen biološki minimum rijeke, a time i onemogućen sistem navodnjavanja poljoprivrednih površina ovog područja”, objašnjava Šiljeg, uvaženi tehnolog za vode i hidrotehniku.

Ugasit će se privredna grana koja je imala veliki potencijal

Već sada, realizacijom prve faze “Gornjih horizonata”, odnosno izgradnje tunelsko kanalskih kompleksa kojima će se preusmjeravati vode, dolazi do bitnih poremećaja i u vodoopskrbnom sistemu jer je smanjena izdašnost izvora na lijevoj obali Neretve, južno od Metkovića, upozorava Šiljeg. Malostonski zaliv, poznat po uzgoju školjkaša, takođe bi bio direktno ugrožen zbog nedostatka hranjivih materijom koje su do sada sa sobom donosile slatke vode Neretve. Time bi bila ugašena još jedna privredna grana koja je imala veliki razvojni potencijal.

Ovo mi nekako ne izgleda bas bajno ! Pitanje je sta se vise isplati poljoprivredno zemljiste ili hidroelektrana !

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovdje mozes vidjeti koncept kompletnog sistema:
http://www.het.ba/index.php?option=com_ ... &Itemid=33
E sto se projekata tice, sem ako nisi masinske ili hidro-inzinjerske struke ne vjerujem da ce ti to nesto znaciti :).

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2012, 02:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2010, 05:30
filozof sa vrbasa je napisao:
Sibir je napisao:

UN je projektovao da do 2500. BiH će iščeznuti, međutim uglja će na ovim prostorima nestati za oko 150 godina i šta misliš odakle ćemo crpiti električnu energiju, ako ne iz hidrocentrala.

skeva je napisao:
I BIH i ugalj ce nestati mnogo ranije :) . Uredu je da se pravi hidroelektrana, ali samo bez unistvanja prirode, napraviti akumulaciono jezero npr. na nekom hercegovackom krsu nikom ne bi skodilo...

Ja neznam da li vi momci citate, hidroelektrana se NECE praviti na nasoj teritoriji, Hrvatska ima problem sa strujom i to je njihov problem, a ne mi se ZADUZUJEMO zbog nekoga drugoga, nebitno ko je u pitanju.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2012, 07:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ljudi moji pametan čovjek neće sa rođenim bratom napraviti zajedničku kuću, a mi bi da pravimo sa ustašama i potvrđenim neprijateljima zajedničku elektranu :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]