A da ploca ima prirodniji zvuk od CD-a!!!!!!!!!!!
Pa ovo je stvarno vic!
MP3 jeste kompresovana muzika ali ti ne cujes samo ultra visoke i ultra niske tonove koje ionako ne cujes ni u muzici koja se npr. svira uzivo!
A neka mi neko kaze zasto je sa gramofonom bolje raditi nego sa racunarom. Ja cu mu lijepo objasniti da sve sto imaju profesionalni gramofoni i miksete imaju i profesionalni programi i aplikacije koji kad su u kambinaciji sa ostalom profesionalnom opremom daleko bolji od gramofona koji su trebali izaci iz upotrebe prije 15 godina.
Uostalom, zivi bili pa vidjeli da ce za nekih 5 godina svi raditi na racunarima (cak ce i CD biti izbacen i preskocen).
Joj Alex opet sebi svasta dozvoljavas.
Hazous ajd objasni coveku sa cim rade DJ-ovi
i zasto rade sa gramofonskim plocama
...znas kako cica... i ja sam tako,pretpostavljajuci da si srednjoskolac
mislio kad uzmes dvije memare i dobar mixer uhvatio Boga za muda. To ti isto kao kad se tuces sa covijekom koji se ne zna tuci. Najgora solucija je ta koju ti ofiras... Mislim, ako si ti takav traljav i neuk radio na nekim partijima...pozdravi raju a partije si zabi u guzicu,a sebe u kucu, kupi gramofone i nauci miksati....
Ziva je istina da se ne razlikuje gramofon,ili cd sistem od dvije kace za kupus i gitare,ako je tu ideja....samo sto se to odnosi na sviranje u zivo...
Tako si me zapetljao da cu ti sad morati letati sa jednog pojma na drugi.... bas si nevaspitan...ne treba se stidjeti pitati.
Tamo si malo baljezgao kako se ne moze cuti razlika u ultra visokim i ultra niskim zvucima kao na zivoj svirci... to ti je isto kao kad drot upadne na zurku i kaze mozete li smanjiti za OKTAVU....
Ne moze se CUTI... zasto?
Pa zato sto ljudsko uho razikuje spektar frekvencija od 20Hz do 20kHz(20.000Hz)....no u pitanju je potpuno druga stvar...
MP3 zvuk je kompresovani zvuk, koji ti dobijes ripanjem sa CD-a, ili ako si mulac sa ploce,kasete,DATa,Magnetofonske Trake....ili bilo kojeg zvucnog zapisa.... no,kako je slabiji od CD(po svim karakteristikama)...zvuk se ne moze porediti sa plocom....Zasto?
Pa uporedicu ti ovako brojevima:
CD:
prenosi frekvencijalni spektar od 20Hz do 22kHz.
prenosi tzv."dynamic range" ili dinamicki raspon od +-12dB.
Ploca:
prenosi frekvencijalni spektar od 5Hz do 25kHz
prenosi dinamicki raspon od +-96dB.
Matematicki je zato bolja....
To u pravom smislu znaci da ultra visoke(iznad20kHz)i niske(ispod20Hz) neces cuti,i naci razliku,samo sto:
ces zahvaljujuci prenosu sa plocice imati bass u plucima,a ritam sekcija ce biti "isjeckana" zahvaljujuci ultravisokim frekvencijama,
a zvucna dinamika joj nece biti izguzvana kao kod MP3 kompresije, ili kristalna kao kod CD....(zahvaljujuci 5%analogne distorzije koja se automatski dobije propustanjem kroz "TUBE")....
Zasto sad svi kupuju CD a ne Ploce.... pa da smo na zapadu.... alubum jedan(na 4ploce)bi platio 60maraka, a album na disku 30....
Zato....da ne duzim....nemas pojma,i nemoj baljezgati....bez imalo sromnosti nemoj ni slusati muziku....takvi kao ti samo mozete upropastiti ono sto je neko gradio dugo dugo dugo....
U zdravlje....