banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 06:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 656 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Mar 2011, 08:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
BLIN PITA POSTOJI LI RJEŠENJE ZA PROBLEM NA ŠEHITLUCIMA: Da li se mogla izbjeći nesreća koja je zadesila Vanju Šljivar?
Srijeda | 30.03.2011.

Vanja Šljivar prošle sedmice je povrijeđena dok je šetala na Šehitlucima/Banj brdu, kada ju je udario nesavjesni biciklista, čiji identitet banjalučka policija nije otkrila, jer je riječ o maloljetnom licu. BLIN MAGAZIN istražuje hoće li nesretni slučaj biti povod da znak zabrane za bicikliste ostane na tom mjestu, odnosno postoji li rješenje u kojem će i pješaci i biciklisti moći uživati u prirodi na najpopularnijem banjalučkom izletištu ne ometajući jedni druge.

bicikl - nesrećaPripremili: Suzana VUKMIR, Miroslav AJDER

Drugarica povrijeđene Vanje Šljivar, Andrea Đonlić, za BLIN kaže da je Vanja teško povrijeđena, te da je izašla iz bolnice i da mora da miruje.

- U gipsu su joj glava, vrat, lijeva ruka i trup. U bolnici je dobijala infuzije protiv bolova, teško jede, boli je vilica, uglavnom kašastu hranu za
sad – rekla je Đonlićeva.

Iz banjalučkog Centra javne bezbjednosti saopštili su da je lice koje je izazvalo ovu nesreću maloljetno, te da će se protiv njega, ukoliko ljekari utvrde da je riječ o lakšoj povredi kod Šljivareve, pokrenuti prekršajni postupak, a ukoliko se utvrdi da je riječ o težoj povredi, nadležnima će biti podnesena krivična prijava.

Ovaj problem bio je nadležnima poznat od ranije. Ekipa BLIN MAGAZINA pitala je koordinatora aktivnosti Centra za životnu sredinu Tihomira Dakića kako je moguće riještiti ovaj problem koji smeta pješacima i biciklistima da podjednako uživaju u prirodi na Šehitlucima ne smetajući jedni drugima.

biciklistaDakić tvrdi da su do sada sa Administrativnom službom Grada imali nekoliko razgovora o skidanju zabrane za bicikliste na Šehitlucima/Banj brdu, te da je planirano da se ove sedmice održi radni sastanak gdje bi bili pozvani ljudi sa iskustvom iz oblasti promovisanja biciklizma, arhitekture, urbanizma i saobraćaja.

- Rješenje smo dali još prošle godine, ne samo mi, već i dosta građana Banjaluke koji su svoje komentare ostavili na internet stranici Grada. Zašto se nije krenulo ranije sa rješavanjem ovog problema, još uvijek nam nije jasno. Posmatrajući poslednjih 15 godina u šta nam se grad pretvara, vidimo da su skoro sve javne površine pretvorene u poslovno-stambene objekte kao što je igralište 'Čajaveca', specijalne skupe projekte koje veoma malo ljudi koristi, na primjer 'AQUANA', Park 'Mladen Stojanović' kojeg planiraju da osavremene, čitajte dobetoniraju i slično. Kako je sve više ljudi koji žele da se bave rekreacijiom i sportom u slobodno vrijeme, cesta ka Spomeniku je jedina na kojoj nemate saobraćaj uslovno rečeno, tako da je ovo nešto što sam i očekivao da će se dešavati – rekao je Dakić.

biciklistiSmatra da je nepotrebno tjerati jednu grupu građana koji vole da voze bicikl uzbrdo i tamo gdje je mirno i tiho, gdje nema automobila i gdje ne strijepe da će ih neko 'pokupiti'. Bicikliste tjeraju sa saobraćajnica, priča Dakić, a sada ih tjeraju i sa jedinog mjesta gdje su mogli mirno da voze.

- Kako neki kažu 'budala će uvijek biti', tako da smo ovu situaciju na Banj brdu mogli izbjeći svi zajedno, ali svakako da najveću odgovornost snosi Grad, jer kako i samo vidimo postavljanje znaka nije otjerao 'budale' sa te ceste, ali je otjerao veliki broj građana – kazao je potaknut nemilim događajem od prije nekoliko dana kada je Šljivarevu udario nesavjesni biciklista na najpoznatijem banjalučkom izletištu.

Dakić smatra da se u ovoj i sličnim situacijama ne smije pristupati donošenjem zabrana, već regulisanjem potreba. Nije dovoljno samo postaviti znak, kaže, te pomisliti da je situacija riješena.

- Kako vidimo, nesreća se dogodila, iako veliki broj 'normalnih' biciklista ne ide više gore. Nakon što se vrate bicikisti na Banj brdo, posao nije gotov, tek onda treba da se svi zajedno uključimo zajedno sa Gradom da navikavamo ljude i podižemo svijest građana o dijeljenju javnih površina sličnim grupama. Nepravedno je i besmisleno stavljati bicikliste u istu grupu sa automobilima, kada znamo koliko dobrog donose ljudi koji voze bicikl. Prije svega, zdraviji su, štedljiviji, brinu o životnoj sredini, vole prirodu i vole druge ljude – ističe.

Ukoliko Grad želi da ima grad mladih i sporta, rekao je, onda mora malo i da uloži svojih resursa, pri čemu ne mislim samo na novac, već na to da ljudi koji su tamo zaposleni rade svoj posao.

PR Administrativne službe Grada Milenko Šajić za BLIN MAGAZIN potvrđuje da zabrana vožnje biciklistima na Šehitlucima/Banj brdu ostaje na snazi do daljenjeg, jer je cilj omogućiti bezbjednost za sve učesnike u saobraćaju.

- Zabrana ostaje na snazi i sada se pokazalo da smo ranije bili u pravu. Zabranili prolaz motornim vozilima i biciklima zbog bezbjednosti pješaka, jer su se i ranije dešavali incidenti. Ne znam šta će se dalje dešavati u budućnosti, znam samo da zabrana ostaje dok se ne obezbjede uslovi kako bi se oni koji žive gore i voze do svojih kuća automobilima isključili iz saobraćaja – zaključio je Šajić.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 08:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
NAKON NESREĆE NA BANJ BRDU, BICIKLISTI SE OBRATILI PUTEM FEJSBUKA: Ako jurite 60km/h niste biciklisti, nego nekulturni idioti!
Četvrtak | 31.03.2011.

Nakon što je nepoznati maloljetni biciklista, zbog neprilagođene brzine povrijedio pješakinju Vanju Šljivar na Banj brdu/Šehitlucima, o čemu je BLIN MAGAZIN pisao zadnjih dana, članovi Fejsbuk grupe 'Ostavite moj bicikl na miru!' obratili su se građanima i biciklistima u Banjaluci:

Biciklizam'Djeco i velika djeco, ako želite ispasti bitni pred drugima i pokazati svoje umijeće pedalanja pred drugima, imate hrpu DH i drugih vrsta biciklističkih takmičenja u regionu. Dobićete čak i nagradu ako budete najbolji!

Zbog ovakvog ponašanja, od onako nedalekovidih vlasti, ne možemo opušteno voziti bajk na Šehitluke, a kamoli dobiti biciklističke staze.

Niko vas neće smatrati facom ako jurite 60km/h niz brdo ili prolazite kroz gužvu u Gospodskoj. Smatraće vas nekulturnim idiotima i spustićete se na nivo vozača crne limuzine koja prolazi pješačkom zonom.

Na stranu to što je konkretno ovaj klinac pobjegao sa lica mjesta, šteta je već učinjena. Djevojka je u bolnici, a biciklisti su tek sad omraženi na omiljenom izletištu. Ovakvi ljudi ne zaslužuju da voze bicikl.

Na kraju, molimo vas, da utičete na svoje bližnje za koje znate da voze rizično da shvate da nisu jedini na svijetu i da nam svima cilj treba biti promocija biciklizma, a ne njegovo blaćenje.

Neka se okreće, ali pažljivo!

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Samo kod nas:
http://www.banjalukain.com/banja-luka/p ... bez-kacige

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 01:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Naravno da treba da imaju kacige, uz kacige bi im ako već nije uveo i obavezan reflektirajući prsluk, a također i odgovarajuću svijetlosnu signalizaciju, one koji ovo ne bi poštovali novčano kažnjavati.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 03:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
old fashion men je napisao:
Naravno da treba da imaju kacige,.

Zasto?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 07:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Time trek je napisao:

Zasto?

Zato da, kad čovijek s autom udari pijanog levata na biciklu koji nema nikakvu signalizaciju u mraku, veće su šanse da jebeni biciklista preživi da ga jadni čovjek ne nosi na duši, a i iz još jednog komplikovanog razloga, a to je jer je zakon tako propisao.
Pitaš li policajca kad te zaustavi zbog pojasa, zašto moraš imati vezan pojas?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Naravno da treba da imaju kacige, uz kacige bi im ako već nije uveo i obavezan reflektirajući prsluk, a također i odgovarajuću svijetlosnu signalizaciju, one koji ovo ne bi poštovali novčano kažnjavati.

Ovdje , u uredjenoj drzavi, nije obavezno nosenje kacige.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 13:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jeste ali tu nije državi stalo da puni budžet kaznama.Njima privreda puni budžet.Pošto ovi naši ne znaju oživjeti privredu,moraju nekako sakupiti novce za nove audije....

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 13:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Time trek je napisao:

Zasto?

Zato da, kad čovijek s autom udari pijanog levata na biciklu koji nema nikakvu signalizaciju u mraku, veće su šanse da jebeni biciklista preživi da ga jadni čovjek ne nosi na duši, a i iz još jednog komplikovanog razloga, a to je jer je zakon tako propisao.

Moja glava moj zivot. Naravno da ni vezanje pojasa ne bi trebalo drzava da odredjuje. Moje auto, moj zivot, moj pojas, ako ne ugrozavam nikog drugog, a to sa nevezanim pojasom naprijed ne cinim(nazad je vec komplikovanije), drzava ne bi trebalo da se petlja u to.
Citiraj:

Ne pitam, jer tu gdje trenutno zivim, vezanje nije obavezno.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 16:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Uffff... U zadnje vrijeme sam prilično bijesna na bicikliste. :angry4: Samo jedan od primjera: ko je vidio da se na po oštre i nepregledne krivine vozi bicikl po sred saobraćajne trake? Sreća pa nisam vozila brzo, sreća pa iza mene nije bilo nikog, inače belaj. :( I onda bih ja bila kriva.

Nemam ništa protiv biciklista, ali kada voze kako treba. Problem je što većina ne vozi kako treba... Shvatam ja da su i biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju, ali bezobrazluk je nešto sasvim drugo. :evil: :angry4:

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 20:48 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 23 Jan 2011, 22:54
Shvatam ja da je kaciga možda i potrebna i dobro dodje po nekad, ali kad ona košta pola moga bicikla. Radije odoh kupiti sebi još jedan bicikl.
A što jest jest biciklisti su ponekad stvarno kreteni, pogotovo nafurani klinci bez mozga i uz to totalno ne poznavanje saobraćajnih znakova.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2011, 16:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
blaf77 je napisao:

Ne kaže naš narod džaba ACAB!

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 00:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Time trek je napisao:
Ne pitam, jer tu gdje trenutno zivim, vezanje nije obavezno.

A ja sam se bas pitao je li to samo u nekim state-ovima...

U stvari, u USA je obavezno ako si ispod 18 nositi kacigu, a ako si stariji, nije.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 00:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Dobro je sve dok nebudemo poceli polagat vozacki ispit za biciklo.. to bi sigurno bila 0 kategorija..

Najradije bih kupio konja pa opleti po gasu nit ti treba kaciga nit ti treba registracija.. ide na travuljinu a nje ima posvuda.. malo ke*a, vjerniji od kera..

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2011, 07:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2011, 13:16
I treba da zabrane....
+ naravno treba instalirat kamere po gradu i VJESAT sva govna sto rade ono sto ne bi trebali...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Kazne veće od bicikla

Biciklisti u gradu na Vrbasu smatraju da su pravila propisana Zakonom o sigurnosnoj opremi prestroga, posebeno član koji se odnosi na zaštitnu kacigu. Zakonom je propisana kazna u iznosu od 40 maraka za vozača bicikla i mopeda, kao i osobe koje se prevoze navedenim saobraćajnim sredstvima bez zaštitne kacige, a 50 KM ukoliko ne koriste reflektujući prsluk.

- Među 26 evropskih zemalja, jedino biciklisti naše države u Zakonu o bezbjedosti saobraćaja imaju član koji nalaže da svi biciklisti u toku vožnje moraju nostiti kacige - kaže Tihomir Dakić, član Centra za životnu sredinu.Holandija, Danska, Švedska koje imaju najveći broj biciklista, u svojim zakonima nemaju definisano obavezno nošenje kaciga.

- U 45 odsto zemalja koje su vodeće u biciklizmu, u Zakonu ima član kojim se preporučuje nošenje kaciga, ili je moraju nositi mlađi od 16 ili 12 godina - objašnjava Dakić.

Biciklisti u Banjaluci su zato pokrenuli inicijativu izrade dopune Zakona o bezbjednosti u saobraćaju, pa su već započeli razgovore sa ministrom transporta i komunikacija BiH, kako bi se pokušala naći bolja rješenja.

- Represivne mjere kažanjavanja posebno su izražene u Banjaluci. One jesu smanjile ukupan broj povreda, ali se mora ući u dublju analizu cjelokupnog saobraćaja, posebno vozača motornih vozila - kaže Dakić.

Represivnim mjerama će se dobiti lažna slika o bezbjednosti saobraćaja u Banjaluci, a realno će se smanjiti broj biciklista, kažu ljubitelji dvotočakaša, koji svedoče da je tokom prošlog mjeseca prilikom organizovanja biciklijade veliki broj biciklista isključen iz saobraćaja zbog strogih odredbi zakona.

Glavobolja za bicikliste je nastala i prije mesec dana kad su gradom počeli da patroliraju policajci na motociklima, koji ih mogu zaustaviti i na trotoaru. Biciklisti su svjesni da policija radi prema propisima u Zakonu, te odustaju od pravdanja i svjesni su da moraju da plate kaznu za prekršaj, iako je, kažu, preskupa.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 21:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40

Ma da! Vjeruj, ti kad te neko pizdekne sa samo 50 na sat, stradaćeš, bez obzira na kacigu, otiće ti vrat, kičma, udovi - najmanje me boli ona stvar za potres mozga. Brate, zar da nosim kacigu ako živim u nekoj prometnijoj ulici kad idem do prodavnice??! Za 5 minuta? Bicikl je prava stvar - zdravo ga je voziti, brži je od autobuskih linija (barem u mom slučaju), ne može te "izdati", ne zagađuje okolinu i nije potrošač! Nije da nisam redovan vozač automobila, ali zašto da vozim automobil, po cijeni goriva od 2.3km, onda kad nemam potrebe? Koliko god nekom to besmisleno bilo, normalno je da čovjek ide na posao biciklom, u nabavku, u izlazak i gdje već ne. A šta ja trebam, ko klovn da šetam sa prslukom i kacigom među ljudima? Pa nisam lud

Ti očito nisi biciklista i dobro ti stoji taj nadimak! Ma ni on ti ne priliči, bolje bi ti priličilo Vlada_RS Jel neki đed treba tegliti kacigu, sa svojih 70 godina, i da ga bruka neki policajac, koji je jedva završio "školu" za prašinara? Nekidan kad sam vidio kako policajac kinji starca zbog toga i zapisuje ga - htio sam ga zgaziti!

Sramotno je kako ova država zarađuje pare! Jasno mi je da postoje osobe koje se majmunišu po cesti, ali zato postoje oni policajci na dvotočkašima, i nek njih sankcionišu, a ne pristojne vozače.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 22:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
iggi pop je napisao:
Jasno mi je da postoje osobe koje se majmunišu po cesti, ali zato postoje oni policajci na dvotočkašima, i nek njih sankcionišu, a ne pristojne vozače.

To me je uvijek zanimalo, kako da se nikad, ama bas nikad nije desilo da policija dodje tamo iza Boske gdje se okupljaju "bajkeri" i "skejteri"?

Ja moram izbjegavati nafurane klince sto misle da je su sila ako prevezu 100m na zadnjem i njih niko nece zaustaviti zbog kacige i prsluka. A da ne pricamo o onom jurcanju kroz centar i najvecu guzvu...

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2011, 10:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Misliš da bi neki priučeni i zadebljali pandur akademac mogao da stigne i kazni pravog bajkera :lol: Pa naravno da neće ni pokušavati s tim, da se ne bi obrukali, nego će zaustavljati penzionere i praviti zasjede i sačekuše, jer je to jedino za šta su sposobni.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2011, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Umjesto da drzava podrzava bicikliste, ona na sve nacine nastoji da se smanji broj istih. Ja nisam neki profi biciklista, izuzetno rijetko ga koristim za zabavu/rekreaciju, ali gdje god idem, a da nije esktra daleko ( ili puno uzbrdo :D ), idem biciklom i ne treba mi kaciga. Em je jeftinije em zdravije za mene, a i za okolinu ( ako je to nekoga jos briga).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 656 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]