banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 22:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Mar 2011, 16:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
u cernobilu su te ljude koje su zrtvovali zvali bio-roboti,samo ne vjerujem da su oni ko japanci dobrovoljno u smrt isli.

E tu griješiš! Pazi jedno, oni su jako ponosna nacija i ponosni na svoju zemlju i kulturu i njima je čast da se žrtvuju za dobrobit svog naroda. Sjetite se samo kamikaza, oni su svi bili dobrovoljci i negdje sam čitao da je bilo više dobrovoljaca nego aviona, oni su smatrali velikom čašću umrijet za svoj narod. Prije par godina čitao sam interviju sa pilotima japanskog RV, i kad su ih pitali da li bi izveli samoubilački let rekli su: ako bi znali da avion koji leti na Japan nosi atomsku bombu bez razmišljanja bi se zaletili u njega!
Veliki narod bez sumnje, imaju moje poštovanje!

Poslednji put menjao nepokoreni dana 18 Mar 2011, 16:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 16:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Nepokoreni procitaj pazljivije sta je napisao :)

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 16:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Au do mene je malo sam zbrzao pardon :oops:
Jesu i Rusi dobrovoljno i to vatrogasci koji su prve žrtve Černobila imaju i spomenik tamo podignut nedavno. Prvi su otišli da gase reaktor ne obazirući se na radijaciju.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
koliko sam ja skontao,u cernobilu su se masine i roboti iz nekog razloga gasile,tako da su morali slati ljude,koji su naravno iako kratko bili izlozeni radijacili i sa zastitnom opremom,brzo umirali,veoma bolnom smrcu.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 17:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Da, pokušali su robotima iz svemirskog programa ali su zbog zračenja krepavali. Slali su vojnike u zaštitnim odijelima i mogli su raditi najviše 10 minuta mislim, nisu umrli u najgorim mukama ali su dobili posljedice za cijeli život. Hiljade ljudi u Rusiji i Ukrajini imaju status invalida Černobila.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 17:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Boga m' bilo je onih koji su i umirali na licu mjesta.
Nista invalid, odmah lopata i raka.
Cak i onaj poznati fotograf, jbg ne znam ime, je svjestan smrti otisao tamo i slikao rusevine.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 17:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
Potresne poruke radnika iz nuklearke: "Molim te, nastavi normalno živjeti, mene neće biti neko vrijeme"

Slika

Japanac snimio kako ga "poklapa" tsunami dok se vozio u autu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cpt0WKZI9D8[/youtube]

index.hr

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 20:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
nepokoreni je napisao:
E tu griješiš! Pazi jedno, oni su jako ponosna nacija i ponosni na svoju zemlju i kulturu i njima je čast da se žrtvuju za dobrobit svog naroda.

Ja vjerujem da bi u bilo kojoj državi,u ovakvom momentu našli dovoljan broj dobrovoljaca za ovakvu misiju.Svaki otac bi se žrtvovao da spriječi smrt svoga djeteta.
Leona je napisao:
Citiraj:
Japanska agencija Jiji piše o dvojici radnika, koji su odlučili pristati na pogibeljan posao, kako bi spasili budućnost korištenja atomske energije.

Ne vjerujem da su odlucili samo da spase "buducnost atomske energije". Nadam se da idu i zbog toga da spase milione i milione ljudi. Inace je zrtva uzaludna.
Indirektna šteta,u ljudskim životima,od odustajanja od atomske energije bi bila puno veća nego direktna u slučaju da ovi ljudi ne uspiju.Razmisli samo malo o tome šta sve ovisi o električnoj energiji u današnje vrijeme.Zatim razmisli o sve manjim i manjim zalihama fosilnih goriva.Nakon toga i o posljedicama zagađenja koje se stvara prilikom spaljivanja tih goriva.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 20:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
A solarna energija? Energija biomase? Bioplin? Tesline teorije? ...... Ima mnostvo drugih mogucnosti. Pa sve i da sa ovim svim i nemamo toliko energije kao sa atomskim strojevima... i prije su ljudi zivjeli bez struje... hiljade i hiljade, i milione godina, i prezivjeli su. Drzave godisnje daju milione i milione na tu atomsku energiju, a sve vise i vise ljudi nemaju cestito hljeba da jedu.
Fosilna goriva nisu jedini izvor energije , ali jesu jedini koji donosi dosta love. A sve sto donosi lovu to se sve vise i vise potura narodu kao "jedino i ispravno".
Mislim da je krajnje vrijeme da se pozabavimo malo prirodom i sa onim sto nam priroda sama servira. Time cemo uciniti veliku uslugu ovoj planeti koja nas drzi; a naravno i sebi.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 20:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
i prije su ljudi zivjeli bez struje... hiljade i hiljade, i milione godina, i prezivjeli su. Drzave godisnje daju milione i milione na tu atomsku energiju, a sve vise i vise ljudi nemaju cestito hljeba da jedu.

I prije je živjelo preko šest milijardi stanovnika na Zemlji?Većina ih je živjela u relativnom blagostanju?Da vlade ne ulažu milione u energetske projekte,ne bi bilo mogućnosti da se hrana proizvede.Onda niko,ali NIKO,ne bi imao hljeba da jede.
Leona je napisao:
A solarna energija? Bio energija? Bioplin? Tesline teorije? .
Tesline teorije?Ime im kaže,teorije.Mogu proći decenije,vijekovi dok neko ne uspije nešto proizvesti prema njegovim idejama.Solarna energija?Morali bi popločati cijelu planetu.Bio energija?Prestrojavanje poljoprivrednih proizvođača sa proizvodnje hrane na proizvodnju sirovina za biodizel je jedan od bitnih uzročnika poskupljenja i nestašice hrane zadnjih godina.Atomska energija je u ovom,a i u sledećih ko zna koliko momenata,jedino rješenje za svjetske energetske probleme.Znači,nema struje,nema hrane,nema prevoza,nema informacije.Shvataš li sada zašto je bitna "budućnost atomske energije"?

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:
Shvataš li sada zašto je bitna "budućnost atomske energije"?

Ne. Jos uvijek smatram da se priroda postarala za zivotne uvjete svojih stanovnika, i da imamo svega dovoljno, samo ne znamo i ne zelimo to da vidimo. Problem je u covjeku sto hoce vise i vise... i vise nego sto priroda moze da da. Hrane ima u izobilju svuda oko nas. Problem je sto je ne vidimo od silnog betona (koji smo btw. sami napravili), a i one sto vidimo postali su otrov (koji smo btw. sami napravili). Tako je i sa lijekovima (svaka boljka ima svoju travku).

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 21:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Bez uvrede ali ti nemaš pojma.Da ovisi samo o tome šta mu priroda nudi čovjek bi još živio na nivou plemenske zajednice.Da čovjek nije agresivan koliko jeste i sklon uništenju svega oko sebe radi svog vlastitog cilja,ja i ti bi sada sjedili u pećini,a ne za kompjuterom u toploj sobi....

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
_zoka je napisao:
Ja vjerujem da bi u bilo kojoj državi,u ovakvom momentu našli dovoljan broj dobrovoljaca za ovakvu

grohotom se smijem.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 21:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
nepokoreni je napisao:
Au do mene je malo sam zbrzao pardon :oops:
Jesu i Rusi dobrovoljno i to vatrogasci koji su prve žrtve Černobila imaju i spomenik tamo podignut nedavno. Prvi su otišli da gase reaktor ne obazirući se na radijaciju.

Neki su još živi, ukoliko to možemo nazvati životom. Na osmom klipu je jedan od njih.
viewtopic.php?p=1163083#p1163083

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 22:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Cunami koji je posle zemljotresa razorio severoistok Japana, bio je visok najmanje 23 metra, pokazala je japanska studija koju je danas objavio dnevnik "Jomiuri". Institut za istraživanje luka i aerodroma zabeležio je ovaj podatak kod mesta Ofunato u prefekturi Ivate, gde je talas visine 23 metra doslovno zbrisao cele gradove, navodi japanski dnevnik. Najviši talasi cunamija u istoriji, visoki 38,2 metra, pogodili su Japan posle razornog zemljotresa 1896. godine, podseća Frans pres.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Japanci su dohakali potresima, ovaj potres im nije ni jednog crijepa oborio, ali ih je sjebo cunami, čitao sam da imaju namjeru da dohakaju i cunamiju tako što će obalu opasati visokim zidom, vjerujem da će to uskoro i uraditi, japanci su to.
Inače, potresi su u Japanu toliko česti da ima i onaj vic; kako Japanac drka... stavi ga u rupu u zidu i sačeka potres...

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 23:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Da, pravili kuće od drveta da lakše podnesu zemljotres, ali zato ih je cunami kao kulu od karata posložio.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 00:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Kad sam prvi put čuo za ovaj cunami, prvo što mi je prošlo kroz glavu bilo je, iz ko zna kojeg razloga, ovo:
Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 01:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Leona je napisao:
A solarna energija? Energija biomase? Bioplin? Tesline teorije? ...... Ima mnostvo drugih mogucnosti.

Uvijek ima teoretskih mogucnosti, ali prakticno gdje su sve te mogucnosti sto si nabrojala. Solarna energija se pokusava koristiti ali je nepouzdana, skupo je napraviti postrojenja za dovoljne kolicine. Tesline teorije takodje prakticno nemaju upotrebu u energetici osim u prenosu elektricne struje na daljinu visokonaponskim vodovima, ali to je samo prenos. O proizvodnji Tesline teorije ne pomazu sa sadasnjim znanjem i kapacitetima. Biomasa isto daje male kolicine energije, a osim toga zagadjuje, a skupa je uzasno. Proizvodnja bioplina isto tako, ocigledno se puno ne razumijes jer da se bioplin i biomasa proizvedu vece je zagadjenje ili cijena nego lozenje uglja, a manje energije se dobije.
Dakle nema mnostvo takvih mogucnosti, nabroj jednu jedinu mogucnost prakticno primjenjivu i dobices nobelovu nagradu jer niko jos to nije rijesio. I ja sam u podforumu nauke iznio najbolji i najefikasniji nacin dobijanja energije pomocu crnih rupa i antimaterije, ali i taj nacin kao i ove sto si ti nabrojala teoretski je ispravan, ali prakticno zbog ogranicenih tehnologija samo na teoretskom nivou. I moram da dodam daleko cistiji, jeftiniji i sa milione puta vise energije od ovih tvojih nacina bioplinova, ali realnost je da prakticno nisu primjenjivi.

Htjeli priznati ili ne, ko god se malo razumije u nauku shvatice da je nuklearna energija trenutno najefikasniji i najcistiji prakticni nacin dobijanja energije danas poznat. Daleko cistiji i efikasniji od termocentrala, biomase itd.

_zoka je napisao:
Leona je napisao:
Citiraj:
Shvataš li sada zašto je bitna "budućnost atomske energije"?

Ne. Jos uvijek smatram da se priroda postarala za zivotne uvjete svojih stanovnika, i da imamo svega dovoljno, samo ne znamo i ne zelimo to da vidimo. Problem je u covjeku sto hoce vise i vise... i vise nego sto priroda moze da da. Hrane ima u izobilju svuda oko nas. Problem je sto je ne vidimo od silnog betona (koji smo btw. sami napravili), a i one sto vidimo postali su otrov (koji smo btw. sami napravili). Tako je i sa lijekovima (svaka boljka ima svoju travku).

Bez uvrede ali ti nemaš pojma.Da ovisi samo o tome šta mu priroda nudi čovjek bi još živio na nivou plemenske zajednice.Da čovjek nije agresivan koliko jeste i sklon uništenju svega oko sebe radi svog vlastitog cilja,ja i ti bi sada sjedili u pećini,a ne za kompjuterom u toploj sobi....

Upravo tako. Veliki potpis na ovaj post. Svi bi htjeli uzivati u toploj sobi, s kompjuterom, tv, sijalicom, bojlerom punom tople vode, a pricati o obnovljivim i prirodnim izvorima.
Jednostavno, sa ovakvim nacinom zivota morate prihvatiti cinjenicu da to nosi odredjenu cijenu po prirodu. Na zalost, ali to je realnost.
Postoje samo dva rjesenja da se ocuva priroda:

1. Pronalazak nekog od ovih izuma o kojima sam teoretisao na podforumu "nauka" (slozicete se da je to nemoguce trenutno napraviti na sadasnjem nivou razvoja, i bolje da jeste jer bi se to iskoristilo za oruzje koje bi bilo daleko gore od atomskog)

2. Kontrola radjanja i broja stanovnika na zemlji (to je mnogo lakse sprovesti, svijetal primjer je Kina i Evropa gdje je rast stanovnika sveden na minimum)

Ako se ne poduzme kontrola radjanja vjestacki (kontracepcijom, zabranom imanja vise od 1 dijete i sl), onda priroda preuzima kontrolu populacije (katastrofe, zemljotresi, bolesti, ratovi, nedostatak hrane, vode itd) da reducira broj.

Zato je bolje da sami reduciramo broj stanovnika nego da to cini priroda. I to je jedini nacin da se spasi svijet. Ako se nastavi sa nekontrolisanim radjanjem kao do sada, potrebe za energijom i hranom ce rasti, rasce zagadjenje, rasce sukobi, rasce siromastvo, bolesti itd. i onda ce priroda vrsiti selekciju. Ovo nam je samo opomena sad. Ali tesko da ce se stati na kraj razmnozavanju, a potrebe za energijom rastu i rastu sa svakim stanovnikom vise, a svake sekunde na zemlji je vise 3 stanovnika, a oni trebaju novu energiju, hranu i vodu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 01:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
danijell je napisao:
Ovo je odlična vijest, jer se u tom reaktoru kao gorivo koristi i plutonijum oksid. Ako bi on bio ispušten u vazduh, e to bi bilo veoma loše...

Ljudi se ne odlucuju na ocajnicke poteze osim u situacijama krajnje nuzde ( pogledati pod 50 Samuraja ). Kompletna situacija od proslog petka / subote je hronologija ocaja. Pametnom dosta.

p.s. Uz to, panika bi u megapolisu tipa Tokija ucinila cak i vecu stetu nego plutonijum. So, keep calm and carry on. :wink: To je neko moje misljenje nakon danonocnog pracenja situacije u Japanu u posljednjih 7 dana.

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]