banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 20:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Sep 2009, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
crni_bl je napisao:
Nema smisla toliko ulagati u vjerske objekte! Slazem se sa time da svaki grad ima za svakoga neku bogomoliju ali ne da se u ovako teskom materijalnom stanju u BiH (i sire) takmice ko ima vecu crkvu i cija zvona se dalje cuju...u redu kad budemo svicarska brate pravi nije frka...a ovako i te donacije i razna kumstva crkvama su bezze...bolje bi bilo da se ta sredstva usmjere u nesto drugo ali sta ces.

a ovo ti je ono, u onom sistemu nije bas bilo previse upraznjavano, pa sad da namire... uce narod da se voli... vidi im rezultata. 1, 1x, 2

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 01:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Zato nam treba popis i da se vjerski izjasne, to u HR rade. Pa će se onda vidjeti da li imamo viška ili manjka crkvi. A po meni crkvi nikad dosta.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 08:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Zato nam treba popis i da se vjerski izjasne, to u HR rade. Pa će se onda vidjeti da li imamo viška ili manjka crkvi. A po meni crkvi nikad dosta.

po meni, nikad manje pravih vjernika!

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
A kada će se i da li će se obnoviti one dvije pravoslavne crkve u Blagaju kod Mostara. Jeste da Srba u Blagaju baš i nema. Ima nešto malo u okolini ali te su crkve postojale. Obje su devastirane. Trebalo bi obnoviti samo one vjerske objekte koji su postojali i prije rata a novi mi zaista smetaju i previše ih je s obzirom na stvarni broj vjernika. Zapišavanje teritorija vjerskim objektima mi zaista ide na racku.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 07:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da, nekidan prodjoh tuda, crkve su prilicito stare, a dok se god srpski narod tamo ne vrati male su sanse da ce neko pokrenuti inicijativu da se obnove. ha zaboga miloga, nek prvo obnove ovu glavnu. sad nema nijedna. pa onda.

Poslednji put menjao cicak dana 13 Apr 2010, 22:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 22:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tadić: Mostar će biti cjelovit tek kad se obnovi Saborna crkva

Predsjednik Srbije Boris Tadić obećao je pomoć Srbije pri obnovi pravoslavne Saborne crkve, naglasivši kako će Mostar biti cjelovit tek kada se obnovi ovaj pravoslavni hram, do temelja srušen u proteklom ratu. Nakon što je jutros otvorio Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2010, srbijanski predsjednik sastao se s predstavnicima srpske zajednice u Mostaru te je obišao lokaciju na kojoj je nekada stajala Saborna crkva Svete Trojice, a čija je obnova započela u studenom prošle godine.

Obnova će trajati 30 mjeseci, a koštat će oko 15 milijuna maraka.

Prigodom susreta s mostarskim Srbima Tadić je kazao da je Mostar ne samo bošnjački i hrvatski, već i srpski grad, te je pozvao Srbe povratnike da ostanu živjeti u gradu na Neretvi, čuvajući svoju kulturu, običaje i jezik.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 10:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Sjajno, još 15 miliona negdje od čega narod nema koristi.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 12:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
У Требињу у музеју (у близини Херцеговачке Грачанице) видила сам старе иконе из срушене цркве у Мостару.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2010, 14:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Nego da li je problem što mislim da ako se Srbi hoće vraćati u Mostar, da im se prvo obezbjedi ekonomski momenat pa kad ljudi ojačaju nek sami obnavljaju crkvu? Poslom sam bio nedavno u Mostaru i mislim da je i u onako napaćenom gradu previše hrvatskih krstova, crkvi, munara i džamija. Dokle će da religija bude u službi politike? Izgleda zauvjek.
Ujedno dobro dođe Tadiću da se dokaže ko Srbin unatoč što je verifikovao Miloševićevu prodaju Kosova pa sad nam dolazi ovdje da sere gdje se treba narod vraćati i šta treba graditi. Njega zabole dupe, svojim državljanima je obezbjedio neke momente a mi će mo izgleda, i dalje služiti za politička podkusurivanja.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2010, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mostar: Srbi se žele vratiti, ali nemaju gdje

Tek petina Srba vratila se do sada na svoja ognjišta u Mostaru i okolini, a vratilo bi ih se još toliko kada bi bilo ubrzano obnavljanje njihovih domova, te stvoreni uslovi za život i rad.

"Nezavisne novine" pišu da ovaj proces ide dosta sporo i da su obećanja brža od novca, koji je neophodan da povratnicima budu stvoreni uslovi za život.

Paroh mostarski Radivoje Krulj kaže da je prije 10 godina bilo sredstava za povratak, ali nije bilo političke volje da se mostarski Srbi vraćaju kućama, a danas je situacija obrnuta.

"Volje za povratak u Mostar i te kako ima, a sredstva nedostaju. O tome govori i činjenica da je na konkurs za obnovu 30 kuća, koji je prije pola godine objavila Gradska uprava, stiglo više od 1 000 zahtjeva, što znači da se u Mostar ima volju vratiti toliko porodica", kaže Krulj.

Krulj ističe da je u Mostaru, prema podacima povratničkih udruženja, još oko 2 000 neobnovljenih srpskih domova, a prema crkvenim podacima u Mostaru i okolini danas živi oko 5 000 Srba, dok ih je prije rata bilo 25 000. On ističe da se Srbi koji su se vratili u svoje domove, bore za goli opstanak.

Srbi iz doline Neretve velike nade polažu u obećanja iz Republike Srpske (RS), kaže Krulj i dodaje da je vjernicima mnogo značio nedavni dolazak predsjednika RS Rajka Kuzmanovića u Mostar, kada je obećao pomoć pri obnovi Saborne crkve, a dotakao se pitanja obnove povratničkih domova.

Predsjednik Udruženja "Baćevići" Danilo Golo smatra da je jako bitna stvar u cijeloj priči održivi povratak, jer vrlo mali broj povratnika ima stalno zaposlenje, a većina njih se snalazi kako zna i umije da preživi, a u tome im pomažu sezonski poslovi.

On kaže da je stanje u Baćevićima još i najbolje u odnosu na sva naselja u kojima su Srbi živjeli, gdje je sa osamdesetak porodica zabilježen najsnažniji povratak, a na obnovu čeka još 20-30 kuća.

I mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u više navrata je istakao da mostarskim Srbima treba obnoviti domove, ali im ujedno i stvoriti normalne uslove za život.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 09:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ta crkva se nalazila iznad ceste (mostarske zaobilaznice) i dominirala je iznad Mostara i vidjela se iz svakog njegovog dijela.
Evo kladim se, kad se crkva obnovi, da će muslimani ispod ceste napraviti neku zgradu koja će zakloniti crkvu da se ne bi vidjela u ostatku grada.
Živi bili pa vidjeli :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 10:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nema šanse da je išta zakloni, zato što je takav teren i zato što je to nekad bila najveća crkva na Balkanu, a napraviće je istu, kakva je i bila.

Po terenu se vidi da je na uzvišenju

Slika

Prije

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 11:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
U kom smislu najveca?! :-?

Svojevremeno?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
TaškoBL je napisao:
U kom smislu najveca?! :-?

Svojevremeno?

Valjda po visini, sjećam se kad su to spomenuli na tv.
Citiraj:
Spoljne mjere crkve u osnovi su 26 x 45m, visina centralne kupole je 30m, a visina zvonika sa krstom je 45m.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Dovoljna je ispod ceste zgrada visine 7 spratova da zakloni crkvu
Dakle, odmah ispod onog kontejnera što se vidi na gornjoj slici je cesta, a ispod ceste slobodan teren..

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nemoguce, ispod kontejnera je put, tranzitni, a ispod njega ove stepenice koje sada vode prema groblju, mada je tu nekada bio park i kuca onog nekog SKOJevca sto je bio predsednik vlade SFRJ, zaboravih mu ime, nije bas da su mi te komunjare bliske... U svakom slucaju tu je dosta kuca nekih poznatih Mostaraca, tako da ne verujem u tu mogucnost. A i da se napravi, moze zakloniti iz jednog ugla, ali ne iz svih

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

eugene of savoy je napisao:
Ta crkva se nalazila iznad ceste (mostarske zaobilaznice) i dominirala je iznad Mostara i vidjela se iz svakog njegovog dijela.
Evo kladim se, kad se crkva obnovi, da će muslimani ispod ceste napraviti neku zgradu koja će zakloniti crkvu da se ne bi vidjela u ostatku grada.
Živi bili pa vidjeli :wink:

nema dje... :D

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 08:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Inzko započeo posjet Mostaru obilaskom saborne crkve i manastira Žitomislić

Visoki predstavnik Valentin Inzko obišao je danas pravoslavni samostana u Žitomisliću te porušenu Sabornu crvku u Mostaru, a u razgovoru s pravoslavnim svećenicima upoznao se s problemima i procesom povratka srpske zajednice u Mostar i dolinu Neretve.

Iguman samostana u Žitomisliću Danilo Pavlović i visoki predstavnik Valentin Inzko u izjavi za novinare naglasili su kako će za pravoslavnu zajednicu od iznimnog značaja biti povratak vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija iz Trebinja u Mostar početkom sljedeće godine.

"Njegov povratak je od nemjerljivog značaja ne samo za Mostar nego za čitavu Hercegovinu. Mostar je centar Hercegovine i povratak vladike imat će velikog odjeka za pravoslavnu zajednicu, ali i za ostale narode", kazao je iguman Danilo.

Inzko je kazao kako postoje ohrabrujući signali kada je u pitanju povratak srba od Konjica do Čapljine, dodavši kako ga posebice raduje informacija koju je dobio od pravoslavnih svećenika da su crkve pune i da je liturgija dobro posjećena.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2011, 19:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Првих дана јануара 2011. године Мостар ће, након готово двије деценије, поново постати сједиште Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Повратак епископа у двовјековно епархијско сједиште има вишеструки смисао и значај за Мостар и цијелу регију, а резултат је вишегодишњих припрема започетих по завршетку рата – постепеним доласком свештенства и васпостављањем црквеног живота међу православнима у западној Херцеговини. Враћање сједишта Епархије у град у којем се оно налазило од 18. вијека па до 1992. године, када је усљед ратних неприлика принудно измјештено у Требиње, чин је подршке и охрабрења Србима повратницима у обнови живота у ратом расијаном и порушеном Мостару, али и народима других вјероисповијести који у својој разноликости вијековима живе раме уз раме у граду на Неретви.

http://www.eparhija-zahumskohercegovacka.com/

Ne podržavam da Mostar bude sjedište eparhije zahumske, to je trebalo ostati Trebinje, jer pravoslavni svijet Trebinja najviše puni crkvenu kasu, a pravoslavaca u Mostaru gotovo da i nema.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 18:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
MOSTAR - Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uručio je danas vladiki zahumsko-hercegovačkom Grigoriju Odluku o izdvajanju 1,5 miliona maraka iz budžeta federalne Vlade za obnovu Saborne crkve u Mostaru.

Kebo je danas u manastiru Žitomislić kod Mostara rekao da je Saborna crkva jedan od simbola grada, ali i cijele BiH te da njena obnova, kao i obnova svih drugih bogomolja predstavlja i duhovnu obnovu svih građana.

"Tamo gdje se iskreno moli Bogu, tamo i ima mira, a gdje se to radi iz drugih razloga onda je to mjesto razdora. Ljudi su ujedinjeni u vjeri u jednoga Boga do kojeg dolaze različitim putevima", naglasio je Kebo.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je učiniti dodatni napor da neke crkve, koje se grade na području Republike Srpske /RS/, ne budu mjesta razmirica, već da se nađu odgovarajuća rješenja kako za one koji će se u njima moliti Bogu, tako i za one koji u njihovoj gradnji ne smiju prepoznati bilo kakav atak na svoja vjerska i ljudska prava.

Čestitajući veliki hrišćanski praznik Vaskrs, Kebo je rekao da Vaskrs budi najfinije osjećaje kod svih ljudi bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

"Vjerske zajednice i crkve su nezamjenjive u stvaranju i izgradnji zajedničkog života u BiH i s toga me veoma raduje što one svoju djelatnost usmjeravaju na ona područja gdje politika nema šta da traži, a to su područja ljudskog duha, ljubavi i afirmacije, vrijednosti koje su zajedničke svim monoteističkim religijama", ocijenio je potpredsjednik FBiH.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Kebo-urucio-Vladiki-Grigoriju-odluku-o-davanju-15-miliona-KM-za-Sabornu-crkvu-87226.html

Lijep gest Kebe. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]