banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Avg 2025, 00:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Dec 2008, 09:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2008, 08:37
Imamo himnu, amblem može biti novi grb. To je za sad dovoljno. Posebno mi se sviđa u himni što se mnogo puta ponavljA REPUBLIKA SRPSKA! A doći će, uz Božju pomoć i vrijeme da se vrate pravi grb i himna.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 09:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
SÄFFLE je napisao:
Jasta nego pravde,bice valjda nekad,ali sto se himne tice,ova je prosla i to je to. A grba sto se tice,ili ce biti svaciji,ili niciji ,znaci,da se niko ne osjeca zapostavljeno. Sad sto se nekim svidja ili ne,to je druga prica,naime,RS se zove srpska,ali po zakonu nije samo srpska i to valja nacrtati.

pa kad malo bolje pogledas, niti jedna zemlja nije zemlja samo jednog naroda, ali se niti jedna manjina ne buni na grbove, zastave i himne

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 09:51 
Opet idete u politiku...

Btw nije losha himna, ali ne da mi uchiti...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Slika

Primijetio sam da se ovaj znak koristi na Srbijanskoj zastavi, ali nije mi jasno zasto kruna kad Srbija nije kraljevina, zna li neko?

mirkobltz je napisao:
Imamo himnu, amblem može biti novi grb. To je za sad dovoljno.

Ma da, bitno je da mi imamo himnu i grb, za ostalo cemo lako. Mislim, ostali problemi su prava sitnica prema ovome i beznacajni. :roll:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 11:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

vim je napisao:

mirkobltz je napisao:

Ma da, bitno je da mi imamo himnu i grb, za ostalo cemo lako. Mislim, ostali problemi su prava sitnica prema ovome i beznacajni. :roll:

naravno, nezaposlenost, male plate, lose zdravstvo i sve ostalo su totalno beznacajni problemi :lol:

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 12:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa da, mislim da su vise vremena u skupstini potrosili raspravljajuci o grbu i himni nego o svim ostalim problemima iz cega slijedi zakljucak da im je to najvaznija stvar, jer od toga zavise njihove fotelje. 8)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 15:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
Primijetio sam da se ovaj znak koristi na Srbijanskoj zastavi, ali nije mi jasno zasto kruna kad Srbija nije kraljevina, zna li neko?

Зато јер је то грб Немањића који је прихваћен као грб свих Срба. Он овди порекло од грба Византије:

Slika

који као што видиш изнад глава има круну и то је уствари корен нашег грба.
Додуше морам рећи да нпр. на застави српског царства односно застави цара Душана круне није било:

http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... e_flag.png

Ово је једна рестаурирана верзија с обзиром да у самој Србији није остао ни један траг о застави и грбу Душана Силног а једини траг који је остао се појављује 1339. године у портолану каталонског картографа, Анђелина Дунсерта и он изгледа овако:

http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... dusana.gif

Српски грб је више пута кроз историју доживљавао измене али је увек задржавао своје основе двоглавог орла и четири оцила. Двоглави орао је у Србију уведен као грб још за време Стефана Немање али је право афирацију (или признање) добио са доласком цара Душана на власт који је преузео двоглавог орла из Византије желећи на тај начин да постави Србију као јединог легитимног наследника Византијског царства (у тај прилог и његова царска титула гласи цар Срба и Грка). Оцила је у српски грб донео Стефан Лазаревић такође из Византије с обзиром да је од византијског владара добио титулу деспота. После ослобађања од Турака оцила је као грб Србије вратио кнез Милош (иако су се иста користила за време првог српског устанка) а 1888. године је и двоглави орао враћен као званични грб Краљевине Србије и од тада па ево до данас он је такав какав га имамо (с одређеним перформансним побољшањима). Кад сам се већ расписао да додам и ово. Љиљани као саставни део грбова властелинских породица на овим просторима потичу из Француске односно увојени су са грба породице Анжујаца а на наше просторе су стигли са Јеленом Анжујском, женом Стефана Уроша Првог, па су се од тада на грбу Немањића повремено појављивали и љиљани (у нашем језику познати још и као Кринов цвет) а који су после преузети од Котроманића јер се краљ Твртко смартао легитимним наследник лозе Немањића након смрти Уроша Нејаког. Љиљане је повремено као део грба користио и Стефан Лазаревић и ту у периоду кад је био вазал угарског краља. Љиљан је симбол који представља везу владара са Христом и црквом.Разлике измешу грба Србије и грба РС су мале али видљиве (нпр. грб РС не садржи љиљане). Иначе још неколико европских држава поседује грб са круном а такође нису монархије а то су Грузија, Русија, Румунија, Мађарска и Бугарска.
Ето то је оно најбитније о српском грбу.

Као што видимо већина прихвата само онај прави грб и праву нашу химну а шта ће ови да каче по јавним установама мене уопште не занима. Иначе, ова новоизабрана химна стварно не звучи довољно озбиљно за једну химну. Ја не мислим да је песма лоша, напротив јако је добра али за химну није. А видим да се неки сада позивају на конститутивност народа коју су они погазили још 1992. године. Чудно је то како се критеријуми и принципу мењају из године у годину.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
meni se svidja :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ULVAWLtiiUM[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 21:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Tralalala...po meni jako lose...
Jedino sto glasom izvlace da ovo podsjeca na himnu (ne znam kako da se izrazim drugacije :( )
Bukvalno, napisi tekst i otpjevaj, razvuci da lici na himnu. :(

Poz 8)

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 07:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2008, 08:37
BSE je napisao:
vim je napisao:

mirkobltz je napisao:

naravno, nezaposlenost, male plate, lose zdravstvo i sve ostalo su totalno beznacajni problemi :lol:

Dječaci, vi vidite drvo , a ja šumu. Ako nema himne i grba, nema rs. Moje riječi se odnose na političke odnose u BiH. Morate malo šire sagledati sliku inače nećete imati gdje biti nezaposleni, imati male plate i sl.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 09:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

mirkobltz je napisao:
Dječaci, vi vidite drvo , a ja šumu. Ako nema himne i grba, nema rs. Moje riječi se odnose na političke odnose u BiH. Morate malo šire sagledati sliku inače nećete imati gdje biti nezaposleni, imati male plate i sl.

ne budi ogranicen - svi ti problemi ostaju bez obzira na grb, himnu ili sta god vec
uostalom prethodnom grbu i himni nije nista falilo, samo je problem sto politicari i dalje prikupljaju poene na nekoj kvazi-nacionalnosti

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 15:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
mirkobltz je napisao:
Morate malo šire sagledati sliku inače nećete imati gdje biti nezaposleni, imati male plate i sl.

Vidis ti sumu al sumu demagogije. "drzava, to sam ja" je prolazilo al prije 500g.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2008, 17:05 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2008, 12:47
BSE je napisao:
mirkobltz je napisao:

ne budi ogranicen - svi ti problemi ostaju bez obzira na grb, himnu ili sta god vec
uostalom prethodnom grbu i himni nije nista falilo, samo je problem sto politicari i dalje prikupljaju poene na nekoj kvazi-nacionalnosti

Himna nije loša i dobro će poslužiti u prelaznom roku dok se ne vrati naša jedina prava himna - BOŽE PRAVDE! I ja se slažem da cjelokupnu situaciju treba gledati malo šire. Možda na prvi pogled izgleda da se troši puno energije na neka "nebitna pitanja" kao što su himna i grb. Međutim moramo shvatiti da su to stvari od kojih uveliko zavisi naša budućnost. Npr., odlučili smo da ne treba trošiti energiju na ta pitanja - šta je alternativa? Muslimanima i Hrvatima ne odgovara ni jedno rješenje, zato što bilo kakva himna i bilo kakav grb potvrđuju o(p)stanak RS. Jedina mogućnost u tom slučaju je da odustanemo od bilo kakve himne i grba - šta će nam?! Tu nastupa slijedeće faza u kojoj nam i netreba RS, čemu trošiti energiju - treba raspravljati o ekonomiji i zaposlenosti, je'l tako BSE?! Onda bi nam ukinuli i RS, ma nema veze, mi moramo rješavati ekonomske probleme! Kada bi sve to završili počeli bi da kroz te nove jedinstvene institucije, po demokratskom pravilu da većina odlučuje, donose zakone kao što je npr. ukidanje Djeda Mraza - kažu tamo neki "šta on ima sa bosanskom kulturom, on je nametnut od komunista" itd. Onda bi ti, moj BSE, shvatio da se stanje u tvom novčaniku ništa nije promjenilo, a sve drugo što je vrijedilo je izgubljeno. Zato je itekako bitno uložiti puno energije u temeljna pitanja Republike Srpske. Zvanično su svi narodi u RS prihvatili višenacionalni naziv "Republika Srpska", višenacionalnu srpsku trobojku, prije nekoliko dana i višenacionalnu himnu "Moja Republika", pa i Ustav je prilagođen svim narodima. Ostalo je još da se dogovorimo oko grba i temelji RS će zvanično biti završen. Biće onda vremena da se više posvetimo ekonomiji, tako svi mi možemo bolje zaraditi, a naša Republika će stajati na čvrstim nogama i garantovati našoj djeci sretnijiu budućnost. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2008, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Citiraj:
višenacionalni naziv "Republika Srpska", višenacionalnu srpsku trobojku, prije nekoliko dana i višenacionalnu himnu

:notworthy:

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2008, 21:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
Ne sviđa mi se.

Za mene je još uvek ''Hej Sloveni'' himna.

Or somewhere in between.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2008, 22:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Sve mi je to jedno veliko preseravanje. Prvo se pokoljemo medjusobno, a poslije se igramo sa sopstvenim obiljezjima kao sa sveskama bojankama...

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2008, 10:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

delija069 je napisao:
BSE je napisao:
mirkobltz je napisao:

Himna nije loša i dobro će poslužiti u prelaznom roku dok se ne vrati naša jedina prava himna - BOŽE PRAVDE! I ja se slažem da cjelokupnu situaciju treba gledati malo šire. Možda na prvi pogled izgleda da se troši puno energije na neka "nebitna pitanja" kao što su himna i grb. Međutim moramo shvatiti da su to stvari od kojih uveliko zavisi naša budućnost. Npr., odlučili smo da ne treba trošiti energiju na ta pitanja - šta je alternativa? Muslimanima i Hrvatima ne odgovara ni jedno rješenje, zato što bilo kakva himna i bilo kakav grb potvrđuju o(p)stanak RS. Jedina mogućnost u tom slučaju je da odustanemo od bilo kakve himne i grba - šta će nam?! Tu nastupa slijedeće faza u kojoj nam i netreba RS, čemu trošiti energiju - treba raspravljati o ekonomiji i zaposlenosti, je'l tako BSE?! Onda bi nam ukinuli i RS, ma nema veze, mi moramo rješavati ekonomske probleme! Kada bi sve to završili počeli bi da kroz te nove jedinstvene institucije, po demokratskom pravilu da većina odlučuje, donose zakone kao što je npr. ukidanje Djeda Mraza - kažu tamo neki "šta on ima sa bosanskom kulturom, on je nametnut od komunista" itd. Onda bi ti, moj BSE, shvatio da se stanje u tvom novčaniku ništa nije promjenilo, a sve drugo što je vrijedilo je izgubljeno. Zato je itekako bitno uložiti puno energije u temeljna pitanja Republike Srpske. Zvanično su svi narodi u RS prihvatili višenacionalni naziv "Republika Srpska", višenacionalnu srpsku trobojku, prije nekoliko dana i višenacionalnu himnu "Moja Republika", pa i Ustav je prilagođen svim narodima. Ostalo je još da se dogovorimo oko grba i temelji RS će zvanično biti završen. Biće onda vremena da se više posvetimo ekonomiji, tako svi mi možemo bolje zaraditi, a naša Republika će stajati na čvrstim nogama i garantovati našoj djeci sretnijiu budućnost. :D

...and so it continues...
vidim da se je i sa tobom uzaludno raspravljati
btw deda mraza nisu izmislili komunisti, vec kapitalisti

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2008, 13:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2006, 09:59
што неко рече могу они ставити и молитву од марије шерифовић, или дан републике од забрањеног пушење, сасвим је свеједно.....
за мене (као и за већину људи) је једна химна, један грб и једна застава..... то се не да мијењати....

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 15:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
А у федерацији нестало конститутивности народа...
А кад смо ми овде бирали химну и грб реч која се највише могал чути је била конститутивност...

Па да прочитамо:

Citiraj:
Srpski simboli nepoželjni na grbu FBiH

Bošnjaci i Hrvati usprotivili se predlogu da se na grbu i zastavi Federacije BiH nađu srpski simboli.

Ako glasate za grb Federacije BiH na kojem se nalazi simbol dvoglavog orla sa četiri „S", dabogda vam se ruka osušila! Ovom kletvom poslanik SDA Irfan Ajanović obratio se u sredu poslanicima u Parlamentu FBiH prilikom rasprave o novom grbu i zastavi Federacije BiH, piše "Press RS".

Tokom rasprave o novim simbolima Federacije BiH, iskazana je ogromna netrpeljivost prema bilo kojem srpskom znaku koji bi se eventualno mogao pojaviti na novim simbolima FBiH.

Uglavnom zbog toga, ali i nekih drugih razloga, poslanici federalnog parlamenta su predlog ovog zakona vratili na ponovno razmatranje nadležnoj komisiji. Upućeni tvrde da su predlozi novog grba FBiH bili toliko smešni da poslanici nisu mogli da sakriju smeh.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH od pre dve godine kojom su tadašnja obeležja entiteta proglašena neustavnim, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dobili su u utorak priliku da se izjasne o tri predloga grba i zastave koje je, nakon javne rasprave, u proceduru uputila nadležna parlamentarna komisija.

Predlozi zastava nisu sadržavali nikakve nacionalne simbole, dok su dva grba bila neutralna, a jedan je sadržavao obeležja naroda. Upravo oko nacionalnih simbola izbila je burna polemika u kojoj su padale teške reči. Hrvati su pretili da neće podržati nijedno rešenje ako se na njemu ne nalazi „stoletni hrvatski grb", dok su Bošnjaci bili podeljeni.

Heraldičar Branko Marušić za Press RS kaže da, ako se u obzir uzmu pravila struke, nijedan od tri predložena grba ne simbolizuje ravnopravnost konstitutivnih naroda u FBiH. On smatra da je celi posao urađen krajnje neozbiljno, bez želje da se završi na pravi način.

"Ni u jednom rešenju nema ravnopravnosti! U predlogu grba u čijem sastavu su nacionalna obeležja, Bošnjaci i Hrvati su predstavljeni ljiljanom na zelenoj podlozi i šahovnicom, što je u redu. Srbe, međutim, nikako ne može predstavljati zastava RS, koja je u štitu! Ni u ostala dva predloga koji su, kao neutralni, nema ni „n" od neutralnosti. Tu su raspoređene zelena, plava i crvena boja. Tako bi navodno Bošnjake trebalo da simbolizuje zelena, a Srbe i Hrvate ostale dve boje! Pa, koji Srbin može da se prepozna isključivo u tim bojama", kaže Marušić.

On ističe da se, osim ravnopravnosti, krše i druga heraldička pravila poput naslanjanja žute i bele boje u predlozima grba. Zato, kaže Marušić, celi ovaj posao nema svetlu perspektivu.

Ево и слика предлога (мене подсећа на час ликовног из трећег разреда):

Slika

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 16:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2006, 09:59
аахахахах....... ужас.......
ево сад федерација и бојама на застави личи на неке афричке и азијске земље.... :) :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]