banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 03:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Pa nista...neka naprave svirku u muzeju savremena umjetnosti :D

A to ko je kakav covjek...............
U svijetu umjetnosti ljudi se gledaju samo kroz rad!

( ...pikaso je bio poprilicno govno... )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 23:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2004, 13:53
Block out je napisao:

Po tebi ispade da je umjetnost samo ono sto se "izlozi" u muzeju savremenih umjetnosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 23:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
aLf je napisao:
Block out je napisao:

Po tebi ispade da je umjetnost samo ono sto se "izlozi" u muzeju savremenih umjetnosti.

A je li onaj amaterizam umjetnost...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 23:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Amaterizam, upravo to.

Sta DJ i gitarista traze ispred muzeja savremene umjetnosti?
Na cija vrata oni kucaju?

Bave se kao performansom a pojma nemaju o njemu, o tome.
Performans jeste proizasao iz likovne umjetnosti sto ne znaci da se ljudi iz druge umjetnicke branse ne mogu baviti njime. Naprotiv, to je otvoreno polje ali i veoma opasno!
Treba o njemu imati ZNANJA, konceptualna umjetnost nije ni malo laka i naivna kao sto to nekima izgleda.

A ovj njihov koncept mi je veoma klimav i to njihovo bukanje, lako se pobije jer je bez temelja.
Ili cak okrene protiv njih, tj. ...samo se treba skontati ko je od njih supalj a ko prazan!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 23:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2004, 13:53
Frieda je napisao:

Bio umjetnost, ne bio, oni su barem izasli i "rekli" sta misle o vlasti, i o losem radu nekih institucija, a ne kao neki, samo znaju da blebecu (prosipaju iz supljeg u prazno?), a da prstom ne pomjere da nesto probaju promjeniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 09:49 
Bravo alf...sasvim si u pravu...oni su izasli i pokazali sta misle.... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 09:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
aLf je napisao:
Bio umjetnost, ne bio, oni su barem izasli i "rekli" sta misle o vlasti, i o losem radu nekih institucija, a ne kao neki, samo znaju da blebecu (prosipaju iz supljeg u prazno?), a da prstom ne pomjere da nesto probaju promjeniti.

to što su oni rekli nema ama nikakvog smisla. najlakše je kritikovati "vlast", imaginarnu kategoriju, i onda reći, eto mi smo znate umjetnici, kritikujemo "vlast" zbog "lošeg položaja" "umjetnika" u društvu. i oni će sad, kao, da promijene svojim "performansom" odnos tih institucija prema njima? biće da se radi o vrlo subjektivnom pristupu, a sve pod krinkom "višeg interesa" "umjetnika" u društvu. nije nego. umjetnik bi trebalo da ima mnogo izraženiju društvenu svijest za mnoga pitanja od značaja u društvu, a ne da presipa iz šupljeg u prazno i "žali" se na lafo neki status ... neka naprave neki pristojan projekat (svemoćna šifra za sve), neka odu u ministarstvo i druge institucije koje pomažu "to" pa ako ih odbiju xyz puta, onda može da se kaže da niko ne radi ništa. ali ja nešto te projekte ne vidim ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 12:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
aLf je napisao:
Frieda je napisao:

Pa to je najmanji problem. Evo, moze sutra 5 forumasa da se skupi tamo i opet da "presipa iz suplje u prazno" i tako 20 dana. Ali time nista nije receno ni postignuto. Kako ne razumijes da je za akciju od koje se ocekuje odjek i promjena potrebno mnogo vise od dva lavora.
Marcos i Block out su sve fino objasnili. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 14:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2007, 11:43
bitno je da protestvuju a onda se u tom samom protestu moze roditi dosta kreativnih ideja.

meni su gori oni koji su puni ideja a nisu nista preduzeli da ih ostvare.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2007, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
aLf je napisao:
BANJALUKA - Banjalučki umjetnici Dragan Mihajlović, Tijana Šušnica i Damir Dedić izveli su juče pred banjalučkom publikom okupljenom ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjaluci neobičan performans nazvan "Presipanje iz šupljeg u prazno".

Organizatori performansa su umjetnici iz Udruženja nezavisnih stvaralaca "Geto", čiji je cilj da ukažu na loš položaj umjetnika u društvu i loš rad kulturnih institucija.

Izražavanjem svog stava, autori performansa se stavljaju u nezavidan položaj angažovanih umjetnika. Oni svoju savremenu kritiku iznose zbog marginalizacije i banalizovanja umjetničkog rada unutar institucuja kulture.

"U Banjaluci ima dosta umjetnika koji se apsolutno ne pojavljuju u medijima, niti je ko čuo za njih. Projekti apstraktnih mladih umjetnika koje ljudi na čelu institucija ne razumiju, osuđeni su na odbacivanje", izjavila je Tijana Šušnica, učesnica performansa i koordinator kulture u Udruženju nezavisnih stvaralaca "Geto".

Neke institucije, nastavlja Šušnica, kao što je Akademija umjetnosti u Banjaluci, postoje i do 10 godina, a "uvijek je aktuelno nekoliko ljudi u strukturama vlasti". "Takav odnos prema umjetnosti i prema vlasti, kažu umjetnici, simbolisaće šuplja i prazna kanta", dodala je Šušnica.

Iz "Geta" naglašavaju da će, u afirmacije mladih umjetnika, nastojati da se performansi održavaju svaki mjesec, te da se umjetnici na taj način nametnu u sredini hermetički zatvorenoj za nove umjetničke ideje.

IZVOR: http://www.nezavisne.com/

Neke fotografije možete vidjeti na unsgeto.net ili direktno na ovom linku:
http://unsgeto.net/modules.php?op=modload&name=4nAlbum&file=index&do=showgall&gid=16

umjetnici u BL su marginalizovani jer sve u rukama drzi mala grupa ljudi, nazalost ...
diskutovovali smo o tom na muzici ... vjerovatno je tako i u drugim granam umjetnosti ...

ali sve dok je direktor basnkog dvora ... bolje biti nece ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 19:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
Citiraj:
ali ja nešto te projekte ne vidim ..

evo nesto aktuelno - projekat fabrika... eno hale onolike, jad i chemer kada pogledash kako je onaj gigant propao.... ljudi se izborili za prostor sa namjerom da kazu nesto, doveli profesore, izlozili radove, izvodice se predstave, pustaju se filmovi i dobra muzika poslije svega toga :wink: ...sve za dzh.. i sta se desi... malo ko dolazi... samo nesto ljudi sa arh. i akademije... ocigledno da u ovom gradu nikog nista ne interesuje, mtrvi smo kao i onaj incel tamo... pa i treba da nam bude ovako shugavo... :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 19:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ba0bab je napisao:
Citiraj:
ali ja nešto te projekte ne vidim ..

evo nesto aktuelno - projekat fabrika... eno hale onolike, jad i chemer kada pogledash kako je onaj gigant propao.... ljudi se izborili za prostor sa namjerom da kazu nesto, doveli profesore, izlozili radove, izvodice se predstave, pustaju se filmovi i dobra muzika poslije svega toga :wink: ...sve za dzh.. i sta se desi... malo ko dolazi... samo nesto ljudi sa arh. i akademije... ocigledno da u ovom gradu nikog nista ne interesuje, mtrvi smo kao i onaj incel tamo... pa i treba da nam bude ovako shugavo... :evil:

Apsolutno si u pravu!!!
O tome ja i pricam....10-15 ljudi na filmu (arhitektura svedske), 20-setak ljudi na predavanju prof. dr arhitekture iz Italije, i jos mnogo toga!
Covjek je dosao iz jebenog Milana da podjeli sa nama znanje i sta ga doceka!?! Ok, covjek je profesionalac i odradio je na nivou, ali...
Nije bitan honorar koji je dobio il' da li je dobio nego odziv.
Pa mi predstavljamo nas grad, kulturno jezgro...sramota!
Sramota za citav taj projekat!

Nisam bas primjetio ove " konceptualiste " tamo!!!
Nije problem buniti se, to nam je u krvi nego, problem je KO SE TO BUNI!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 20:03 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 00:16
Eto ja sam bila jedno vece u Fabrici i bilo je prepuno! mislim da se radilo o modnoj izlozbi. To je bila jedna od rijetkih stvari za koje se mnogo ljudi u banja luci moglo zainteresovati i pronaci. Svaka cast na projektu, ali da li je predavanje profesora namjenjeno studentima arhitekture? Jeste! Ja arhitekturu ne studiram i nisam pretjerano zainteresovana za arhitekturu Svedske, posebno ne iz neke druge ruke. Jel se ja sad trebam mozda osjecati posramljeno?! Vjerujem da su predavanje culi oni koji su trebali da ga cuju, 20 ljudi je sasvim dovoljno s obzirom koliko ljudi kod nas uopste posjecuje kulturna desavanja. A kvazi "umjetnickog izraza" u ovom gradu ima i previse.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bila si i MISLIS da se radilo o modnoj izlozbi?!? :oops:
Si se pronasla??? :)

Ja bas i kritikujem prije svega ljude sa arhitekture na slabom odzivu jer je to uglavnom za njih i najbitnije.
Na kraju krajeva oni su to i organizovali!
A sigurno pola ljudi je bilo sa drugih fakulteta.

U jeb'te sa kakvim ciframa baratamo :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 20:29 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Da, MISLIM , nemam plakat kod sebe da prepisem tacan naziv manifestacije. Ne vidim zasto se hvatas za trivijalnost, ali tvoja stvar :wink:
E TI bas KRITIKUJES ljude sa arhitekture :lol:
Ti im dodjes kao...sta? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 20:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mala ispravka: filmovi su o arhitekturi svajcarske.. eto na to ne idem, jer imam te filmove

Queen_of_Hearts ....mislis da arhitekte rade projekte zbog sebe i za sebe i za druge arhitekte?

eee Block out da ti znash kakvi sve studiraju arh., vjerovatno bi ih vise zainteresovao koncert stoje, nego neki tamo arh. iz milana koji je saradjivao sa steven holl-om :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 20:48 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

@baObab Jok , svi arhitekturu upisu radi altruizma i pomoci drustvenoj zajednici :roll:

A gdje sam ja to rekla da mislim da rade projekte zbog sebe i drugih arhitekata? Nemoj biti smjesan. Samo mislim da je dobro sto je doslo i 20 ljudi, jer su to oni ljudi koji su zainteresovani za tako nesto i kome te informacije mogu da posluze. Bilo bi fino da su dosli i srednjoskolci i penzioneri, ali to je vec utopija. Uostalom,Fabrika je prvi projekat takve vrste u nasem gradu i mislim da je sasvim dobro prihvacen. Divim se ljudima koji su imali hrabrosti da se upuste u tako nesto i koliko sam mogla da cujem na TV-u i oni sami su zadovoljni odzivom ljudi. Meni samo smeta sto mnogo ljudi daje sebi za pravo da kritikuju, a pri tome nisu bas kompetentni da rade tako nesto, te se njihova kritika svede skoro na trac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 20:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jao oprosti molim te, nisam htjela da te uvrijedim, to je bilo samo obicno pitanje... :lol: :wink:

btw. ne radi se o upisivanju arhitekture, vec o projektima...no to nije tema...

pozdrav...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2007, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Stoja i ostali su globalni problem, mnogo je gorih od arhitekture, to je jos dobro!

Fabrika je uglavnom jedna pozitivna stvar sto se dogodila u ovom gradu.
Svaka cast ljudima za radi i trud...

A uskoro ce i kratkofil... :wink:

Idemo naprijed.... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2007, 00:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Po mom misljenju, neko ko si je dao za pravo da iznosi svoje stavove na ovaj ili slican nacin (javno) ima moralnu obavezu da pokaze svojerucno izgradjene temelje stubova nosaca ovakvog "necega". Drugim rijecima, mene bi bilo sramota da laprdam unaokolo a da se moj "kreativni zivot" zasniva na okretanju pet prekidaca i jedne ploce/seminarskim radovima i vjezbama/cijelozivotnom ucenju (nesvrseni glagol) sviranja basa. Mali je ovo grad da bi tako lako prodavali price i pricice.

OT. Cure sa arhitekture imaju najljepse guze na univerzitetu. Obozavam tamo polagati matematiku :D (ovo je bilo jace od mene)

OT2. Factory rula. Mozda "izrodi" novi "New Order". Preporucujem: "24 hour party people" -> film

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]