Blizzard je napisao:
Lear je napisao:
По мени лично је Србија требала усвојити рестриктивнији Закон о држављанству и чланом 23 омогућити искључиво припадницима српског народа стицање држављанства Србије.
E yebi ga, nije li ovo cisti sovinizam? Cak ni Hrvatska vise ne zateze toliko sa dobijanjem domovnice. Mozes je dobiti ako ti je jedan od roditelja rodjen tamo, ako si zivio tamo prije rata itd...
Istina, Hrvatska ima nesto rigoroznije propise po tom pitanju, ali je prinudjena tako da postupa jer, za razliku od srbijanskog, za sticanjem hrvatskog drzavljanstva i dobijanjem putovnice (cime se obezbjedjuje puno laksi rezim putovanja po Jevropi i svijetu) vlada poprilicna navala...
Ја сам само за то да Србија измијени свој Закон о држављанству и да препише хрватски закон о држављанству, односно га прилагоди у дијелу гдје хрватски закон говори о припадницима хрватског народа. Хрватски закон јасно каже ко и како може постати хрватским држављанином и сматрам да би и Србија требала измијенити свој члан 23 закона о држављанству да буде аналоган члану 16 хрватског закона о држављанству.
Нисам за то да се држављанство Србије буквално распродаје. На овај начин, свако и ко има и ко нема везе са Србијом може постати наш држављанин. Због чега би теоретски Хрват из Ливна који нема везе са Србијом, нити било ко његов, могао поднијети захтјев за примање у држављанство Србије на основу члана 23. Закона о држављанству само ако потпише да признаје Србију као своју државу? Постојећим законом то му је омогућено. Реално мало су шансе да један просјечан Хрват из Ливна тако нешто уради, али теоретски он то може. Визе, путовања... то је све привремено, али упис у књигу држављана је трајно. Држављанство повлачи одређене обавезе, као и права. Здравствено осигурање, правна заштита, војна обавеза, то су све области које се тичу држављанства...
П.С. Већина држава као матичне државе одређеног народа, Хрватска Хрвата, Италија Италијана... омогућавају припадницима свог народа без обзира гдје живе пријем у своје држављанство. Италијани из околине Прњавора сви имају италијански пасош само зато што су Италијани. Хрвати са Косова имају хрватско држављанство само зато што су Хрвати. Јесу ли по теби то шовинистичке одредбе? Зашто Србин из Бање Луке не може добити држављанство Италије или Хрватске? На основу чега би га требао добити?
Sam si sebi najbolje odgovorio. Misliš da Srbija daje državljanstva radi nekog patriotizma? Zašto onda državljani mogu biti svi bivši Jugosloveni?