Starosjedioci su ljudi gdje su bar 3-4 generacije zivjele ovdje, unazad nekih 100 godina. Ima ih takvih josh uvijek, mada ih je dosta migriralo sa ovim prostora, ili su im se kucista i porodicna stabla ugasila...
Ja sebe smatram BLucankom, rodjena sam u ovom gradu, a moji zive ovdje poslije kraja II svjetskog rata.
Nemam nista protiv ljudi koji su dosli sa strane, jer migracije su uobicajene na svim dijelovima zemaljske kugle, ali imam protiv toga da u svemu prioritet imaju dosljaci od prije par godina, za razliku od mene/nas koji smo tu godinama, koji punimo budzet ovog grada decenijama,a kad je ostavrivanj prava u pitanju, onda to ide malo teze.
A pitanje kulture/ subkulture koju pominjete.
Onak ko kaze da u ovom gradu nema kulturnih dogadjaja (skladno velicini grada u kojem zivimo), tipican je pripadnik subkulture.
Postoje desavanja za svaciji ukus, samo treba pratiti dogadjaje i iamti interesovanja za iste.
Imamo solidno Pozoriste, Muzej, Galeriju, jaka bioskopa, kulturne veceri, promocije knjiga, nedeljni matine, pa koliko vas zna za repertoar Banskog Dvora npr...?! Zatim, koncerti i nastupi KUD-ova , nastupi Bl muzicara,nastupi plesnih skola, nasih horova itd. itd.
Kako mi vrijeme i raspolozenje posluzi, pratim desavanja ovog tipa, a svaki odlazak u Bg iskoristim za bar jedan odlazak u bioskop, pozoriste, koncert i to onog pravca koji nije zastupljen u Bl(recimo opera, balet, vece tanga i sl... )...
Sto se tice narodnjaka i seljaka. Molim vas nemojte da mijesate paore, ljudi koji casno zive od svog komada zemlje, sa skorojevicima, pomodarcima, jer to su za mene "seljaci", kako navodite.
Druga stavr, nemojte da vrijedjate narodnjake(tipa Miroslav Ilic, Marinko Rokvic, M. Njegomir, Snjezana Djurisic i slicno...) sa turbofolkom (tipa extra tina, nina, seka, viki, miki , i slicne ...)
Ja iskreno volim da slusam sve ono sto mi uha prija

Nekad je to Bocceli a nekad Ceca, nekad je to flamenko a nekad je zona zamfirova
Tako, svako od nas bira sadrzaje koji zeli da si priusti i da bude konzumet istoga, a tvrditi da nemamo nista , opet ponavljam po meni je prilicno pomodarstvo, opet ponavljam podjite malo u okruzenje, druge gradove RS, BiH, pa cete se uvjeriti kako mi tek zivimo u sadrzajnom gradu.