banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 18:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Meni je najzesce ono za lakat... :lol:

Kako se ljudi trude da im sto vise stvari smeta.... Ja kazem, treba lijevu ruku osdjeci onako od ramena, a desnu treba zadrzati da chovjek ima chim mjenjati brzine... Volan moze i zubima drzati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 13:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Koja lakrdija od teme, na prekretnici vijekova Banjaluka je imala oko 12.000 stanovnika od kojih su vecina bili Muslimani. Ne treba mnogo imati u glavi da se vidi koliko "starosjedilaca" ima. namjerno pod navodnicima jer ljudi kroje standarde da bi se u njih uklopila i njihova porodica. Sto se tice ljudi iz ostalih krajeva mislite da su oni ovde dosli jer im palo na pamet kako bi mogli malo da se presele???

@fantomacan - od svih postova tvoj je najjadniji, jednostavno ne znam kako ti se dalo da trosis vrijeme na smisljanje gluposti! jel' mi zivimo u istom gradu (selu po tvojoj definiciji) ???

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
fantomacan je napisao:
Znas Matjaz kako je poseljacen grad?
Prvo je dosao jedan poveci copor iz Glamoca i poceo da asimilira po principu Borga sve sto je zatekao. "Mi smo Glamoc, ti si asimiliran. Svaki otpor je uzaludan."
Onda se pojavio copor iz Drvara. "Mi smo Drvar, ti si asimiliran. Svaki otpor je uzaludan". Pa onda Grahovo, pa Sanski Most... Da bi na kraju asimilirali jedni druge tako da sad zajedno govore: "Mi smo seljaci, ti si asimiliran. Svaki otpor je uzaludan. Svi su sada seljaci."
Asimilirane zrtve postaju kao i oni, pljuju po ulicama i nikako da se nacude sto ostaje to tako dugo na toj cudnoj travi, kod njih u zavicaju odmah nestane, nose neke Sevinjon jakne jer su culi da su dobre, u stambenim zgradama otkidaju plastiku sa gelendera i kod kuce pretapaju i prave opanke, poklopce sa sahtova kradu i pretapaju u potkovice za Dorata i Sarova, kradu automate za ulazna vrata i stavljaju u svinjce jer svinja ne zna zatvoriti vrata za sobom a covjek zna, limene oplate sa prozora vrlo lako mogu postati masice za sporeta, itd. Oni imucniji obavezno kupe najveceg Mercedesa, jer dobro pamte prizor iz djetinjstva kad se stric Joja iz Njemecke pojavio na njihovoj livadi sa takvim mercedesom. Taj prizor je cak bio ljepsi od onog kada im je Mara prvi put pokazala stidnicu poslije prela.
I vidis tako ti je danas, vecina je asimilirana i sive celije im se cupkaju u ritmu "Lepi grome moj", a oni koji nisu dobro se cuvaju da ne postanu.

Glupane pa ti se ismijavas ljudima koji su bili prinudjeni da napuste svoja ognjista i sve sto su posjedovali...Da istina je da mozda neposjeduju visok stepen kultur(cast izuzetcima) ali ni ti sam nisi bas mnogo kulturan. Rugas se tim ljudima a ne shvatas da je i ismijavanje drugih jedan vid nekulture.

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 14:23 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Okt 2006, 20:02
Neko se izgleda naso prozvan :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 14:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Zar je iko toliko savrsen da ima pravo kritikovati druge?? Sto se mene tice, neka svako zhivi svoj zhivot. Ja cu i dalje papiric za bacanje nositi u torbi ili dzepu dok ne nabasam na kakavu kantu za smece, uvijek cu ustupiti starijoj osobi, djetetu ili trudnici mjesto u autobusu..a kako ce ostali...to me ne zanima. Jer mjenjati mogu samo sebe, ne i druge. A najmanje mi je bitno ko odakle dolazi...
Vjerovatno se treba osoba "sa strane" prilagoditi zivotu u novoj sredini, a ne obratno...
Matjaz, radi na sebi..mozda se drugi ugledaju na tebe...

U pozoriste ne pamtim kad sam zadnji put otisla (iz prostog razloga..ponuda je mizerna) - da li to znaci da sam manje kulturna osoba?? Na koncerte petkom, u dom kulture, ne idem - jednostavno nemam vremena (nasla bih vjerovatno da me bash zanimaju) - da li sam manje kulturna?? Bila sam clan bibilioteke, vise nisam - da li sam manje kulturna??

Zar se kultura na prvom mjestu ogleda u tome - gdje smo rodjeni???

Pobogu....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 14:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
mrga85 je napisao:

A neko bas zrelo razmislja, koliko si ti imao godina kada je poceo rat?Vjerovatno ni u skolu nisi isao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
mrga85 je napisao:

Nisam se nasao prozvan...smatram se dovoljno kulturnim. reagovao sam zato sto mi je degutantno odredjivati nechiju kulturu prema mjestu iz koga je dosao. ako mislis da si kulturan zato sto si rodjen u BL i sto si imao srecu da ostanes svoj na svome to ipak ne znaci da si kulturan. Napominjem opet da se ne osjecam prozvanim jer i ja sam imao srecu da ostanem svoj na svome.

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 14:47 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Okt 2006, 20:02
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
mrga85 je napisao:

Nisam se nasao prozvan...smatram se dovoljno kulturnim. reagovao sam zato sto mi je degutantno odredjivati nechiju kulturu prema mjestu iz koga je dosao. ako mislis da si kulturan zato sto si rodjen u BL i sto si imao srecu da ostanes svoj na svome to ipak ne znaci da si kulturan. Napominjem opet da se ne osjecam prozvanim jer i ja sam imao srecu da ostanem svoj na svome.

Ma slazem se ja sa tvojim razmisljanjem,al mi je smjesno kako reagujete na provokacije.Treba stvari gledati sa distance.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 16:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
the_grunf je napisao:
@fantomacan - od svih postova tvoj je najjadniji, jednostavno ne znam kako ti se dalo da trosis vrijeme na smisljanje gluposti! jel' mi zivimo u istom gradu (selu po tvojoj definiciji) ???

Nije to nista izmisljeno, sve sam to dozivio. Kradje automata sa ulaznih vrata, skidanje oplate sa prozora prilikom preseljenja, otkidanje plastike/gume sa gelendera, kradje poklopaca sa sahtova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 16:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Starosjedioci su ljudi gdje su bar 3-4 generacije zivjele ovdje, unazad nekih 100 godina. Ima ih takvih josh uvijek, mada ih je dosta migriralo sa ovim prostora, ili su im se kucista i porodicna stabla ugasila...

Ja sebe smatram BLucankom, rodjena sam u ovom gradu, a moji zive ovdje poslije kraja II svjetskog rata.
Nemam nista protiv ljudi koji su dosli sa strane, jer migracije su uobicajene na svim dijelovima zemaljske kugle, ali imam protiv toga da u svemu prioritet imaju dosljaci od prije par godina, za razliku od mene/nas koji smo tu godinama, koji punimo budzet ovog grada decenijama,a kad je ostavrivanj prava u pitanju, onda to ide malo teze. :roll:

A pitanje kulture/ subkulture koju pominjete.
Onak ko kaze da u ovom gradu nema kulturnih dogadjaja (skladno velicini grada u kojem zivimo), tipican je pripadnik subkulture.
Postoje desavanja za svaciji ukus, samo treba pratiti dogadjaje i iamti interesovanja za iste.
Imamo solidno Pozoriste, Muzej, Galeriju, jaka bioskopa, kulturne veceri, promocije knjiga, nedeljni matine, pa koliko vas zna za repertoar Banskog Dvora npr...?! Zatim, koncerti i nastupi KUD-ova , nastupi Bl muzicara,nastupi plesnih skola, nasih horova itd. itd.

Kako mi vrijeme i raspolozenje posluzi, pratim desavanja ovog tipa, a svaki odlazak u Bg iskoristim za bar jedan odlazak u bioskop, pozoriste, koncert i to onog pravca koji nije zastupljen u Bl(recimo opera, balet, vece tanga i sl... )...

Sto se tice narodnjaka i seljaka. Molim vas nemojte da mijesate paore, ljudi koji casno zive od svog komada zemlje, sa skorojevicima, pomodarcima, jer to su za mene "seljaci", kako navodite.
Druga stavr, nemojte da vrijedjate narodnjake(tipa Miroslav Ilic, Marinko Rokvic, M. Njegomir, Snjezana Djurisic i slicno...) sa turbofolkom (tipa extra tina, nina, seka, viki, miki , i slicne ...)
Ja iskreno volim da slusam sve ono sto mi uha prija :wink: Nekad je to Bocceli a nekad Ceca, nekad je to flamenko a nekad je zona zamfirova :D

Tako, svako od nas bira sadrzaje koji zeli da si priusti i da bude konzumet istoga, a tvrditi da nemamo nista , opet ponavljam po meni je prilicno pomodarstvo, opet ponavljam podjite malo u okruzenje, druge gradove RS, BiH, pa cete se uvjeriti kako mi tek zivimo u sadrzajnom gradu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 17:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 15:16
Nase pozoriste je jos uvijek na nivou provinciske trupe,i to nije karakteristicno samo za tu oblast.Potrebno je izgraditi alternativnu scenu u kojoj nece biti protekcije(kao sto je nekad bio Atelje 212 u BG).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 17:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Tema prezvakana vec 150 puta (primjer), a opet se otvara nova, sa pokojim novim ubacenim elementom. :-?
Zatvaram.

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]