banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 00:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 10:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2003, 09:26
Dobro, malo se ovde mjesaju nadleznosti drzave i grada, odnosno ne moze grad da rjesava pitanja drzave i obrnuto.
Daleko od toga da se ne slazem, samo nije sve izvodivo. No, podjimo redom:
Citiraj:
Donio propis da se u odredjenom vremenskom periodu na sve kuce mora staviti fasada ili ce vlasnici snositi posljedice.

Da, ovo jeste problem, ali kao sto rekose gore, nije u ovom momentu izvodivo. Problem se moze rijesiti npr. osnivanjem fonda unutar budzeta grada iz kojeg bi se davali beskamatni krediti. Pa jedna fasada godisnje, jedna. Ali pomak postoji.
Citiraj:
Rijesio problem parkiranja izgradnjom garaze u neposrednoj blizini grada

Samo jedne??? :) Mjesta za takvu garazu ima. Recimo na staroj autobuskoj bi kompletan onaj parking spustio ispod zemlje i to na 2-3 nivoa minimum, dok bi na povrsini bio park. Izvodivo, vidio, a bilo bi i lijepo za oko.
Citiraj:
pa zar je banjaluka nekad bila grad ???

U rimskom periodu je sigurno da je bila,samo se ne zna tacan status; u srednjem vijeku, ako neko zna istoriju, takodje; u kasnom srednjem vijeku bila glavni grad bosanskog pasaluka; u moderno vrijeme glavni grad Vrbaske banovine. U poredjenju sa drugim "gradovima" u ovom tamnom vilajetu bila i ostala grad.

@ventilator
u pravu si za dosta stvari, s tim sto je to ipak posao drzave (ne sve)
u svakom slucaju stoji sve sto rece

E sad malo ja :wink:
Gradu je potrebna jos jedna bolnica. Pitanje je samo gdje je smjestiti.
Izmjestio bi bolnicu za mentalne bolesti (da ne kazem ludaru) van grada.
Obnova gradskih ulica i trotoara je pitanje koje mora biti rjeseno. Problem koji tu neizostavno upada sam po sebi je problem vodovoda, toplovoda, kanalizacije i struje. Kod obnove ulica to je trosak koji se mora ukalkulisati, inace za par godina kad sve cijevi popucaju, dovidjenja.
Jednosmjerne ulice - Kralja Petra, Mladena Stojanovica u jednom pravcu, a Vidovdanska, I krajiskog i Kralja Petra II u drugom pravcu i pitanje guzve rijeseno u centru. Tri siroke trake i vozi.
O radnom vremenu kafica je raspravljano, ali.... Zabrana tocenja alkohola maloljetnim licima rjesava "problem omladine koja ide samo u kafice", a propisana jacina zvuka rjesava problem buke, tako da su ti razlozi koji su navedeni kao razlog uvodjenja policijskog casa bezveze.
Ukloniti cirkuske satore u parkicu. Basta se uvijek i svuda iznosi po lijepom vremenu, a sve ostalo je vasar!
Potpuna obustava gradnje u centru!!!!!!!!!! Sto se moze srediti da izgleda lijepo, moze; sto ne moze dovidjenja!
Ah, da podsjetim! Kad se sadi drvo, moguce je zasaditi i odraslo drvo, samo vise kosta. Ali jedno po jedno pa to izgleda lijepo, a ne pocupaj sve i sadi nove, jebes bana i njegove lipe!!!!
Precistac otpadnih voda se planira vec jedno 20ak godina!

Eto, za sad mi ovo pada na pamet, ali ima toga jos. Bitna stvar u citavoj ovoj problematici: Ne mora sve odmah da se uradi. Uradite jednu stvar i uradite je kako treba. Mnogo vise ce vas cijeniti, gospodo iz gradske uprave.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Odlicna tema !
Samo bih ja malo promjenio naslov u nesto kao kako dati svoj doprinos da Banjaluka bude jos bolja i ljepsa... ali dobro . ..

1 Mozda je prva stvar da bih uveo kazne za bacanje smeca ...
2 Kao drugo zavrsio bih hotel palas !!!!! i centru grada dao konacan izgled !
3 Sklonio buvljak izmedju boske i pijace !
4 Otjerao svercere iz parkica (tacnije oko arije,dionisa, i ostalih kafica)
5 Pred novu godinu postavio lijepe kucicve za prodavanje a ne ono ruglo !
6 Srusio barake tamo gdje frutela i pingvin ...
7 Izgradio tamo podzemne garaze...
8 Hitno renovirao Kastel ...
9 Dozvolio da ljeti kafici koji nikoga ne ugrozavaju mogu imati svirke do kada hoce...
10 Zabranio mladjima od 18 da kupuju cigare i alkohol i mladjima od 16 hodanje po gradu poslije 11 sati ...

Mozda ima jos nesto ali ovo je najveci prioritet ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 21:55 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Ej nemoj da mi dira neko braću sa sela, da nema seljana, građani bi se pretvorili u amebe. Ovako kad dođe neka mrkela sa sela, onda vidiš pet ljudi odma trče u teretanu da se ne postide sutra :) :) :)

Pfff ... kakav je to način "prvo protjerati seljačine", pa šta ti misliš, koga bi ti mogao protjerati? Bi li da tebe neko protjera? I jel' bi to bio grad? Pa kad bi tjerali seljačine, BL bi imala samo 1 stanovnika građanina - mene !!! PA DA !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
svi ovi prijedlozi zvuce zaista divno, obecavajuce, entuzijasticki,mladalacki,rastereceno, nekorumpirano i sama imama gomilu slicnih , koje stalno trubim! :wink:

Ali ...
Ne zaboravite da je nase kompletno drustvo iskvareno dakle od drzavnih organa pa na nize. Sve ovo sto ste pobrojali , niko od vas da je Gradonacelnik , ne bih mogao ovakvo nesto da uspostavi u ovakvim okolnostima (ne branim Davidovica, i ovaj komentar nema veze sa njim, vec kazem uopsteno, da drustvo i zjaednicu u globalu),jer bi postojala druga grupa ljudi koja bi se zalila da imate jednoumlje, jednostrane ideje, da ne kazem diktaturu iako je gruba rijec, jer ono sto je mozda vama dobro i korisno , to je nekom lose i nepotrebno. Svako ima neke svoje priritete. E to je taj sistem gdje svako ima svoje misljenje , a pri tome cijeli cinovnicki aparat koji treba da radi an tome je korumpiran i zagrizen. A da bi se to promijenilo, treba jos Vrbasa proteci.
Takodje, kod nas je josh uvijek vlast-slast, jer ljudi koji imaju priliku da odlucuju, potpisuju i parafirau imaju pregrst licnih interesa, ili su primorani "odnekud odozgo" ili rade lobiji "rodne grude" itd. itd.
To je istina i to ce tako biti, sve dok ne dodju "neki novi klinci" ... nadasve struni kadar, potpomognuti sa iskustvom i znanjem starijih , postenih ljudi.

Ne, ja nisam pesimista ali ovi prijedlozi su divni, samo jedna osoba ne moze da promijeni , vec grupa ljudi, a da bi na odgovarajuce funkcije dosla takva grupa ljudi, treba da dodju mladji, neopstereceni ljudi, koji vec imati solidan, proevropski zivot, solidne palte i zaposlenje (sto opet ovisi od drzavne vlasti vecim dijelom, a manje od lokalne), i da bi tek takvi ljudi mogli pravilno da uticu na neke stvari u ovom gradu.

Smatram da ce to doci uskoro, sve to ide mic po mic, ali boze moj opet ne treba biti ni toliko nezadovoljan jer se masa toga uradila, nikad nije dovoljno, svakako, ali opet nesto se desava, a ovakvi prijedlozi su svakako dobro dosli.

Pogotovo svi ovi mladi koji imaju ovako plodne ideje, trebaju , ako vec nece, da se ukljuce u rad stranaka, neka prisustvuju tribinama, seminarima, pricaju sa ljudima koji su vec u politickim opcijama. Jer to je jedini nacin da vase ideje se koliko topliko sprovedu u dijelo a da ne odu niz Vrbas...
Opet ce neki reci " ne zelim da se bavim politikom"... Ali to je po meni jedna jako zaostala floskula koja je posljedica neupucenosti i drustvene zaostalosti . Jer svako onaj ko nije shvatio da nase drustvo kroji visepartijski sistem, je definitivno promasio temu. Jer stranke su te koje nema kroje kapu, a samo smo mi ti koji sve to mozemo mijnenjati, prilagodjavati, izglasavati i izboriti se koliko-toliko za neke promjene, a sve to nece doci samo!!!!!!
Ne morate biti politicar, profesionalno, da bi bili aktivan partner ovog drustva, vec mladi ljudi treba da teze da se politika desava kroz struku i praksu!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 00:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Sve je to divno i krasno napisano,pogotovo je to ventilator,kao i obicno, fino detaljno i razumljivo iznijela :wink: .
Samo,ja mislim da se od svega toga ni 5 % nece ostvariti u narednih bar 20 godina,a do tada cemo mi postati dzangrizavi srednjovjecni ljudi kojima nece biti do toga,vec do karijere(mada ni do toga tada :D ) i necemo se brinuti mnogo za to.Doce neki novi klinci,nasa djeca,nadam se,kojoj mi treba da usadimo u glave svijest o tome sta je zivot u gradu i sta je kultura.
Vecina nas koja se ukljucila u ovu raspravu nosi to isto iz kuce,ali je problem sto drugi(nazalost,vecina) to ne nose u sebi,vec se ponasaju kao da je grad nesto sto treba samo da se iskoristi za njihov zivot,a sta ce biti poslije,ili nizvodno,to njih ni najmanje ne interesuje.
Neko spomenu da bi sve bilo bolje kad bi dosli mladi,obrazovani ljudi na vlast.
Nije problem toliko u neobrazovanju,sad ima sve vise "obrazovanih"na vlasti,i samo na perfidniji nacin kradu.
Udavi ja i ocrni sve,ali na zalost je tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 00:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Promjeniti naslov pod hitno...cuj Banjaluka nije grad...sta sad treba da pljujemo po sopstvenom gradu...yeah go ahead dajmo pojedincima materijala za nasladjivanje...
A sto se tice promjena...sta kazete da za pocetak izadjete na izbore :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 08:42 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 09:46 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
che.guevara ;
Citiraj:
Bi li da tebe neko protjera?

Che... on je vec protjeran..:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 10:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

@simplicity: :wink:
Hm...Mislim da je to vecini potpuno jasno, medjutim pitanje je bilo sta bi vi uradili....a ne sta "oni gore" trebaju da urade. Ali zanimljivo je to sto govoris pa:
Prvo, postavljam pitanje sta znaci "visepartijski sistem"? Koliko je to "partija"? 5,8,400....? Gdje se visepartijski sistem, sa tolikim brojem stranaka, u svijetu razvio u dobar oblik demokratije? Podsjeticu na neke poznatije zemlje Argentina ili Alzir recimo (za one koji ne znaju, Alzir je do rata bio zemlja razvijenija od Spanije, Italije, Grcke i sl.) Koliko je stranaka na vlasti u zemljama na koje se ugledamo?
U situaciji gdje, kao sto navodis, svi gledaju licni interes, kako mozes da ocekujes da se bilo ko sa imalo mozga prijaviza rad u nekoj stranci (mada bi primjerenije bilo reci sekti)? Druga stvar, sta znaci "mladi ljudi bi trebalo ovo ili ono"? Cinjenica je da "mladi ljudi" i te kako ucestvuju u politici, neki iz ubjedjenja, a neki da bi se okoristili. Pogledaj gradsku upravu. Medjutim, koliko mogu da urade, ako su pored njih, kao sto su se svi slozili, ljudi koji misle da su samo oni bogomdani da nesto rade? A nalaze se na jacim pozicijama. Politika je kurva prve klase i dobro naplacuje svoje usluge. Da bi tvoja ideja prosla moras da lazes, petljas, sklapas sporazume, lobiras, ujedas, podmeces noge drugima...pa reci mi imas li hrabrosti i vjestine da plivas u tom moru smrada, pohlepe i smrti?
Ostaju tribine, seminari, akcije i slicno. Gledao sam kako prolaze sve slicne stvari prethodnih 20 godina. Samo je mali broj ljudi u ovom gradu imao snage da iznese neke projekte koji su uspjeli. Zasto? E tu dolazimo do problema koji je tako slatko karakteristican za "mlade ljude". Nestrpljivost, tvrdoglavost, zelja za sto brzim dokazivanjem.
Na kraju, kad je tiranija manjine u pitanju, svejedno je ko je na vlasti i svejedno je ko je za, a ko protiv! Ta "elitisticka" manjina je svud oko nas, u svim porama drustva i grabi sve! Na zalost, pokazalo se da ovakva govna mogu samo krvlju da budu oprana.
@Laoce :wink:
Isto vazi i za tebe. Pitanje je bilo sta bi vi uradili, a ne kada i ko.
I sve je tacno sto kazes, kao i kod simplicity, uostalom.
Pitanja su da li kao pojedinici ili grupa mozemo nesto da promjenimo? Sta je to sto zelimo i kako to ostvariti? Kad budemo znali odgovore, mozda nece biti potrebe za pranjem koje sam spomenuo gore.
Citiraj:
Kad je to BL bila grad...?
:-?
Na ovo sam vec odgovorio, citaj malo ako vec nemas pametnija posla!
Citiraj:
sta sad treba da pljujemo po sopstvenom gradu...
:-?
I na ovo sam odgovorio, isto vazi i za tebe.

Elem, kad se lijepo nakupite rjesenja (jer ovo su sve rjesenja problema kojima smo okruzeni), razmislite kako bi se to moglo ostvariti.
Pricajte sa svojim prijateljima o tome. Pokusajte se organizovati malo. Pretrazite malo po gradu, mozda ima neko ko misli kao vi, a svaka pomoc mu je dobrodosla. Ako rjesite samo JEDAN problem, uradili ste mnogo vise nego bilo ko u zadnjih 20 godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 11:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Svima poklonio Filozofiju palanke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 11:21 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 13:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

@sisiban:
E ovde se vec slazem sa tobom, iako sam i na ovo vec odgovorio u zadnjem dijelu prethodnog odgovora. :)
Citiraj:
Svima poklonio Filozofiju palanke.

Sta je filozofija palanke? Sta je palanka? Znam ja odgovor, ali ne znam znaju li ostali, pa ako ti nije tesko obrazlozi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 13:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Sep 2005, 15:12
Nisam imao za cilj da Banja Luka ne/proglasim gradom. Za mene licno ona to i jeste. Mislim da svi nasi komentari (osim nekoliko) imaju mjesta i interesuje me slijedece:
kako bi bilo da sve ovo i ponesto sto se ubuduce "prikupi", nekako srocimo i posaljemo gradskoj upravi, pa da vidimo kakav cemo odgovor dobiti i hocemo li ga uopste dobiti? Postoji li neko medju nama ko bi imao vremena i zelje da takvo sto uradi? Ili se ipak sve svodi na jedan od komentara kako smo naucili da za nas drugi odlucuju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 13:27 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 13:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ljudi, tema je vec bila prije mozda godinu dana...... I razglabalo se, promijenio bih ovo, promijenio bih ono, bla bla..... I nisht. Shto "Tata" promijeni, to se i promijeni..... Mladi nishta ne mijenjaju. Bez obzira shto Davidovic uzima velike pare, on bar neshto radi, to se mora priznati. Svidja mi se park, bice super.
Evo, chula sam da je neki Nijemac kupio Bosku i da ce je kompletnu renovirati.... Ona nam je u samom centru i nice lijepo kad je neko obnovi.....
Park Mladen Stojanovic pod hitno mora da se sredi.
E shto reche Astor_Piazzolla, umjesto ovih nedefinisanih objekata koji se pojave u parkicu za praznike, napravila bih drvene kucice koje bi ljudi mogli iznajmljivati za male pare. Chak bi i atmosfera bila veselija da je shto vishe drvenih kucica, al samo da fino izgledaju, ono je pijaca u parkicu....
I kao najbotnije - renovirala bih zgradu u kojoj je Nova Banjaluchka Banka, ona na Kastelovom coshku.... Horor. Josh kad stave one reklametine..... :roll: :roll: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 17:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Zaposlio raju iz BL sto imaju fakultet a sjede kuci i nemaju posla.Rastjerao sve koji su se doselili nakon '91 i oslobodio radna mjesta.Za pocetak dovoljnno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 18:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2005, 13:09
Banjaluka je bila grad i bice uvijek,lako je vama pljuvati po BL kad vas nista ne veze nikad niste bili na stadioonu BORCA ,plakali kad izgubi na rukometu kad smo bili prvaci evrope ,nikad niste gledali boksere SLAVIJE nikad se niste kupali na VRBASU jer vam je leden ,niste vozili DAJAKOM,znate za KASTEL samo kad su neke seljacke zabave itd itd BANJALUKA BANJALUCANIMA ps vama ako se BANJALUKA ne svidja vratite se odakle ste i dosli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 19:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
MaLuDa83 je napisao:
Banjaluka je bila grad i bice uvijek,lako je vama pljuvati po BL kad vas nista ne veze nikad niste bili na stadioonu BORCA ,plakali kad izgubi na rukometu kad smo bili prvaci evrope ,nikad niste gledali boksere SLAVIJE nikad se niste kupali na VRBASU jer vam je leden ,niste vozili DAJAKOM,znate za KASTEL samo kad su neke seljacke zabave itd

Slika...Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Tomo_Sokota je napisao:
Zaposlio raju iz BL sto imaju fakultet a sjede kuci i nemaju posla.Rastjerao sve koji su se doselili nakon '91 i oslobodio radna mjesta.Za pocetak dovoljnno.

Domicilno stanovnistvo u svakom slucaju je ispusilo,Seljaci su dobili sve,ali njima izgleda nije nikad dosta.....

Ali eto vidim neki pomak.....Davidovic se odlucio ove izborne godine da da sredstva za renoviranje incelovog bazena.. :roll: a takodje se pravi i Aquana na vojnom igralistu. :roll: Sad se sjetio da gradu fali bazen...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 23:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
Citiraj:
Zaposlio raju iz BL sto imaju fakultet a sjede kuci i nemaju posla.Rastjerao sve koji su se doselili nakon '91 i oslobodio radna mjesta.Za pocetak dovoljnno

Jbga Tomo to necemo docekati skoro....kod nas ti prvo sve ide u Glamoc,Drvar pa onda u BL...!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]