autohton je napisao:
jel to istina da je ogromna razlika u stepenima samo dva ili tri stepena...
cuj sest ne rusi nista a od devet puca sve...to su stvarno zanimljive stvari
kod tog monstruma ...u japanu je bio zemljotres ko kad se sudare dva autobusa pa unutra putnici koce nogama da ne odleti pod kopir aparat ili
da ga kakav kljuc 28-32ne bi spuco po glavi u kakvoj fabriketini.....eto banjaluka je bas poznat seizmioloski grad a nikad se stanovnistvo nije moglo upozoriti zbog nadolazeceg zemljotresa....kao mali slusao sam price da pred zemljotres domace zivotinje dobiju cudan osjecaj....samo ljudi ne ........
....ovo sto sam rekao(MSK64 Skala) potice od tri naucnika>Merkalij,Sieberg,Kankai. Ovaj yadnji,kad vec o Japanu govoris je izmisljao svakakve stvari...od super ukrucenja za zgrade,do elasticnog betona.... tako da je u Japanezi jedina steta kad kopir aparat udari u zid. Mi ostali na zemaljskoj kugli (evropeidi,arapi i akrapi) zivimo mnogo drugacije(od pranja para) pa ga pri tome ni ne koristimo.... jer se ne "isplati..." :>
Kad govoris o upozoravanju gradjana Banjaluke o zemljotresima...tu ne vrijedi nista objasnjavati.... Recimo da je Banjaluka gradjena od papira.... ovako ti je lakse....sve se brzo zavrsi:)
Ti osjecaji kod domacih zivotinja postoje i kod covijeka.... jer,talasi koji se krecu kroz zemlju-krecu i kroz zrak....nesto sporije,i izazivaju promjenu pritisaka... tako bi...kad se obrati paznja,prije svakog zemljotresa trebalo u jednom uhu naduvati(kao kad zacepis nos i dovas) a u drugom izduvati(kao kad zacepis nos i vuces)....samo sto ljudi ne obracaju paznju na to,i jako kratko traje....