Citiraj:
Premda je forum politika zatvoren, morao sam napisati nekoliko riječi o desetoj godišnjici akcije Oluja. Bilo bi sramno ne sjetiti se hiljada ljudi koji su tih dana prolazili kroz Banjaluku u potrazi za novim domom, na traktorima, u kolima, sa koferom ili vrećom stvari. Sjećate li se djece od 11 ili 12 godina koja su vozila kola sa porodicom.
Svi koji su tada bili na banjalučkom tranzitu kojim su izbjeglice prolazile, prisustvovali su scenama koje nisu viđene još od drugog svjetskog rata. A, radi se o najvećem etničkom čišćenju počinjenom nakon 1945.
250 000 - 300 000 protjeranih Srba, oko 2500 ubijenih, stotine nestalih, stotine sela spaljeno, uništeno, opljačkano,...
Vi izgleda mislite da je rat poceo te '95.
Kroz Banjaluku su kolone i konvoji prolazili od '91, samo su destinacije bile malo drugacije. Bilo je prema Manjaci ... ili na Vlasic ... i slicno.
Ti konvoji su popraceni pljuvanjem, visoko uzdignutim prstima (tri, naravno) ponekim pucnjem. LJudi se malte ne nisu ni vidjeli ... jer su bili pognuti sa rukama preko glava ... a umjesto kondukteran naravno naoruzane brkajlije ...
Drugovi i drugarice, samo iz Banjaluke je na isti nacin otislo desetinama hiljada ljudi. Njima se i danas smijete .... i vicete da je Banjaluka srpska ... turci .... ne dolazite .... ovo je srpska, nije Bosna ...
Mislim ..... da vam je jasno.
Puno je oluja protutnjalo nasim prostorima, a konvoja mnogo vise nego sto vi zelite da se sjetite.
Izbjeglih, protjeranih ..... je ogroman broj na svim stranama. Zalosno je sto se spominju samo na nekakvim godisnjicama i koriste za pucanje penala medju drzavama i entitetima. Spominju se tih par dana i onda opet zaborave do sljedece godisnjice (ili do sljedece proslave).
A kako je njima u medjuvremenu - nas bas i ne interesuje. Ko ih sljivi, imamo mi i svojih problema.