Ja sam ubo odličan honorarni posao sad, nebi o ciframa, ali s tim parama bi fino živio u RS da živim sam, a ne radi se puno. To na preporuku, jer sam na prethodnom se baš bio trudio i bio vrijedan. Znaš kako teško će Bosna biti SWE, što zbog rata i dosta uništenih stvari. Zadnji samostalni rat je Švedska imala 1814, i u cijelom ratu je ukupno poginulo 2000 ljudi kad se sve sabere. Ali sam siguran da bar nešto možete prepisati. Neke uspješne stvari, ili neki zakon, nešto što se napravi sa malo novca.
Mi smo nešto para skupili, nešto izmolili od vlasti i napravili smo super igralište a sad ćemo ga proširiti. Tu su golovi, koš, staza za skejtbord, mjesto da se izvedu psi, klupe, staza za trčanje, nabavili smo i stoni tenis. Sve smo radili ručno, a najviše od svega bila je potrebna volja, jer smo materijal od prije imali. Svi smo se tu skupili, Šveđani koji tu žive generacijama, Balkanci, gomila ljudi sa strane, ljudi koji imaju djecu, ljudi koji nemaju djecu, muškarci koji vole muškarce, bijeli, crni, narandžasti, oni sa više novca, sa manje novca, nebitno je to.. Jer nam je to svima potrebno igralište. To je za mene bio poseban doživljaj jer sam ja navikao na anti socijalne ljude ovdje, mi smo jedan od rijetkih dijelova grada gdje se ljudi više druže. Bar malo više. I sve super funkcioniše, zabavili smo se i igralište nikad nije prazno, uvijek ga neko koristi u prave svrhe. A vrlo malo novca uloženo. Niko se nije "ugradio" pa uzeo pare sebi u džep od zajedničkog projekta.
Teško ćeš ti promjeniti političare. Sve kreće od građanske inicijative. Da svako uradi nešto u svom naselju u svom dvorištu ili da poštuje propise, bio bi svaki grad mnogo bolji. A kad je više gradova boljih, onda je i država bolja. Sve je u glavi. Džabe milioni ako je neko bez nekih civilizacijskih normi i svijesti, a opet neko sa vrlo malo, u vukojebini na sjeveru Evrope, napravi društvo jednako za sve i po mjeri svih. Krivi ste vi što ste dali političarima toliko da se opuste zar ne.
Ali ne možeš ti to dokazati onima koji su porušili izletište iznad Banja Luke, koji uriniraju na džamije, koji lome stabljike drveća po vašem gradu, koji se prodaju na izborima za ručak.. koji se klanjaju Dodiku a ne znaju da ih vodi u propast, koji će sutra policajcu da daju pare da ih pusti nekažnjeno, pa će prekosutra da sami sebe ubiju u autu baš zbog toga što ne paze u saobraćaju a opušteni su jer znaju da im niko ništa "ne može"... Koji dolaze na fakutet u audiju a8 i hoće da prođu na ispitu bez muke, koji... mislim da je bilo dosta.
Dosta filozofije od mene, valjda sam smorio.