banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 06:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Okt 2012, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Neke od stvari koje sam ja naveo su luksuz, da ne bude zabune. Voće, povrće, slatkiši grickalice i ostala potrošna roba je za mrvicu skuplja u Švedskoj nego u BIH i to je prihvatljivo. Plate su u Štokholmu veće, to jest prosjek je viši ali su i režije skuplje. Plate u mojoj sredini su više od ovih koje je Brane naveo. Porezi su ogromni, zato smo mi auto kupili u Njemačkoj, deda je išao kod zubara po odavno ne znam sad tačno gdje, dal u Dansku ili Njemačku, jer bi bukvalno debelo se istrošio da je taj zahvat zubarski uradio u Švedskoj jer mu to ne podliježe kao besplatno ili da plaća neki procenat. U glavnom uvijek se može snaći. Štokholm je prekrasan grad, ogromna sredina, stalno su neki popusti, sneženja, 2 po cijeni 1, promocije.. Pod ovom gore večerom sam uračunao i neko fino vino, za 2 ljudi. Sve je do vas, imate 2 vrste ljudi:

1) Oni koji bi svaki dan na kaficu, pa da nešto pojedu po lokalima, ti se na kraju mjeseca krpe, život im nije loš, ali to je šparanje, pa briga hoćeš imati za neku stvar ili nećeš..
2) Drugi su oni koji su marljivi i rade od ponedeljka do petka, vikendom se provode. Takvim porodicama se podrazumjeva obavezan fin godišnji odmor tokom godine, bilo ljetovanje ili zimovanje i stvari uopšteo što prosječna familija ovdje ima.

Na primjer ja već radim honorarni posao i mogu da biram, da li da se provodim često, pa da jedem jeftini junk food i da se krpim, ili da se provodim povremeno i imam za sve ostalo. Trolove koji su pristigli iz Afrike, sa Balkana a koji dangube, kradu itd su polako počeli deportovati, još je veća kontrola pri dobijanju državljanstva i ulaska u zemlju. Socijalna pomoć je samo mit, ono što od nje radite se ne zove život, već životarenje ispod svakog minimuma. Ne preporučujem.

Da resimiram, ko isplanira i vrijedan je, može solidno živjeti. Sad ne znam šta je za vas solidno, ali to je švedska srednja klasa.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2012, 22:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Danny ^_^ je napisao:
Socijalna pomoć je samo mit, ono što od nje radite se ne zove život, već životarenje ispod svakog minimuma. Ne preporučujem.

Овде се тако живи од плате (ко има плату).
УБР, каже се резимирам. ;)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2012, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2010, 22:15
ma dobro mi sad ne mozemo porediti ni u kom smislu raspalu Bosnu i jednu zemlju poput Swe. kod nas je umijece naci posao pa tak bi se onda moglo pricati o plati...ako je dobijes. honorarni posao kao kod Danny-ija skoro i da ne postoji ovdje kod nas, a i ono sto je od toga ostalo vise nije ni honorarni jer ljudi imaju samo taj i od njega i zive. mada ja zaista uzivam citati Danny-jeve postove o Swe. Fascinantno mi je koliko je sve drugacije. pametan je to narod...

"... reperi su obmana svi su Toni Montana, svi su brate crnci ja sam samo Barak Obama..."

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2012, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam ubo odličan honorarni posao sad, nebi o ciframa, ali s tim parama bi fino živio u RS da živim sam, a ne radi se puno. To na preporuku, jer sam na prethodnom se baš bio trudio i bio vrijedan. Znaš kako teško će Bosna biti SWE, što zbog rata i dosta uništenih stvari. Zadnji samostalni rat je Švedska imala 1814, i u cijelom ratu je ukupno poginulo 2000 ljudi kad se sve sabere. Ali sam siguran da bar nešto možete prepisati. Neke uspješne stvari, ili neki zakon, nešto što se napravi sa malo novca.

Mi smo nešto para skupili, nešto izmolili od vlasti i napravili smo super igralište a sad ćemo ga proširiti. Tu su golovi, koš, staza za skejtbord, mjesto da se izvedu psi, klupe, staza za trčanje, nabavili smo i stoni tenis. Sve smo radili ručno, a najviše od svega bila je potrebna volja, jer smo materijal od prije imali. Svi smo se tu skupili, Šveđani koji tu žive generacijama, Balkanci, gomila ljudi sa strane, ljudi koji imaju djecu, ljudi koji nemaju djecu, muškarci koji vole muškarce, bijeli, crni, narandžasti, oni sa više novca, sa manje novca, nebitno je to.. Jer nam je to svima potrebno igralište. To je za mene bio poseban doživljaj jer sam ja navikao na anti socijalne ljude ovdje, mi smo jedan od rijetkih dijelova grada gdje se ljudi više druže. Bar malo više. I sve super funkcioniše, zabavili smo se i igralište nikad nije prazno, uvijek ga neko koristi u prave svrhe. A vrlo malo novca uloženo. Niko se nije "ugradio" pa uzeo pare sebi u džep od zajedničkog projekta.

Teško ćeš ti promjeniti političare. Sve kreće od građanske inicijative. Da svako uradi nešto u svom naselju u svom dvorištu ili da poštuje propise, bio bi svaki grad mnogo bolji. A kad je više gradova boljih, onda je i država bolja. Sve je u glavi. Džabe milioni ako je neko bez nekih civilizacijskih normi i svijesti, a opet neko sa vrlo malo, u vukojebini na sjeveru Evrope, napravi društvo jednako za sve i po mjeri svih. Krivi ste vi što ste dali političarima toliko da se opuste zar ne.

Ali ne možeš ti to dokazati onima koji su porušili izletište iznad Banja Luke, koji uriniraju na džamije, koji lome stabljike drveća po vašem gradu, koji se prodaju na izborima za ručak.. koji se klanjaju Dodiku a ne znaju da ih vodi u propast, koji će sutra policajcu da daju pare da ih pusti nekažnjeno, pa će prekosutra da sami sebe ubiju u autu baš zbog toga što ne paze u saobraćaju a opušteni su jer znaju da im niko ništa "ne može"... Koji dolaze na fakutet u audiju a8 i hoće da prođu na ispitu bez muke, koji... mislim da je bilo dosta.

Dosta filozofije od mene, valjda sam smorio. :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2012, 08:09 
sinip je napisao:
Danny ^_^ je napisao:
Socijalna pomoć je samo mit, ono što od nje radite se ne zove život, već životarenje ispod svakog minimuma. Ne preporučujem.

Овде се тако живи од плате (ко има плату).

Taman htjedoh reci...

E moj Deni, bio si ovdje, znas kakve su cijene, sada zamisli da imas 600-700 KM na raspolaganju mjesecno pa uporedi sa socijalom

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2012, 08:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa da to je to. Da je obrnuto, vratili bi se naši ljudi u mjesta iz kojih su došli u SWE.

A i da bi tu socijalnu pomoć stekli, morate imati neke uslove. Ko sa srednjom ili osnovnom školom dođe, bez igdje ikoga ko će mu pomoći, bez znanja švedskog jezika, može dobiti samo kartu u jednom pravcu odakle je pristigao. Dosta su Šveđani davali hljeba raznoraznim trolovima iz Afrike i zemalja trećeg svijeta.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2012, 09:11 
Upravo tako, ne vidim zasto bi hranili parazite...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2012, 17:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Nov 2010, 16:36
Merhaba je napisao:
Od juce BiH i Svedska imaju sporazum o dvojnom drzavljanstvu.

Trenutno nevidim bolji način da šve. propadne, od tog.

Internet paket- 40 KM, Cijena opreme i njeno montiranje 630 KM- (sada i za 3D kanale). Gledati druge kako se pate sa kablovskim ili IPTV operaterima- NEPROCJENJIVO! Neki programi se nemogu gledati tek tako, za sve ostalo tu je C.. S.. , i TX-L47WT50EK.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]