banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 15:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 276 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Feb 2025, 02:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Sjecam se, da je sve krenulo kada je poskupilo gorivo i otislo na preko 3KM. Tada su kukali da gorivo utice na sve i ekspresno podigli cijene (naravno da gorivo utice). Pala cijena goriva, oni se ni pocesali nisu, a taman posla da spuste cijene. Tada su valjda naostrili kitu i skontali da koliko god podignu, mi cemo sutjeti i kupovati... Od tog vremena krece lagano ka gore, sa svim mogucim izgovorima. Samo nikako da objasne, kako u zemljama EU nas proizvod moze biti jeftiniji i trostruko nego kod nas? Osim da nas smatraju budalama?
Isto je u citavoj EX YU. Zato treba bojkot. Lagano se zagrijavamo, tek pocinje. Samo pratiti susjede i komšije šta rade i copy/paste :)

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 07:29 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Bojkot treba da bude ciljana stvar, ne uopštena.
Takođe treba biti jasno šta je cilj. Danchi je objasnio šta nekupovina jedan dan može poremetiti, ja nisam iz te branše pa ni ne znam da to tako funkcioniše.
I treba udaditi tamo gdje je problem, a ne ko ovce... što bih ja sjebavao malu lokalnu piljaru ili kafanu koja ima korektne cijene pod izgovorom da su svi poskupili? Ajmo udariti na Tropic (navodim za primjer), pa kad oni osjete posljedice i unormale se - ide sledeći i lagano se čisti situacija.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 07:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 16:55
U Jutarnjem na RTRS neki lik iz nekog udruženja potrošača sav srećan što je bojkot u RS propao. Kaže to je organizovao neko iz Federacije, jer bi znao da marketi u RS imaju kartice s bodovima koji se moraju iskoristiti 31.1.
Kao da se ne mogu iskoristiti dan ranije. :)

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 07:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
<Enter_name> je napisao:
Bojkot treba da bude ciljana stvar, ne uopštena.
Takođe treba biti jasno šta je cilj. Danchi je objasnio šta nekupovina jedan dan može poremetiti, ja nisam iz te branše pa ni ne znam da to tako funkcioniše.
I treba udaditi tamo gdje je problem, a ne ko ovce... što bih ja sjebavao malu lokalnu piljaru ili kafanu koja ima korektne cijene pod izgovorom da su svi poskupili? Ajmo udariti na Tropic (navodim za primjer), pa kad oni osjete posljedice i unormale se - ide sledeći i lagano se čisti situacija.
https://www.nezavisne.com/ekonomija/trziste/Inspekcija-u-trznim-centrima-u-Srpskoj/884716
I ovakav uopšten izgleda da daje neke rezultate. Rekao bih da postoji sve veći strah prelivanja protesta iz Srbije, pa će vlast uraditi sve da umiri bilo kakvu naznaku organizovanijeg bunta na bilo kom polju.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 08:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Danchi je napisao:
Nećeš ti podržati ni tad, i tad ćeš palamuditi, kao i većina forumaša :D

Svi koji misle da jedan ili dva dana ozbiljnog bojkota ne radi ništa su u zabludi u najmanju ruku. Čak i da uzmeš treći dan sve da nadoknadiš opet se nešto postiglo. Evo i zašto.

Prvo. Šalje se ozbiljna poruka na više nivoa - vlasti, da se narod protiv nečeg buni a bunt njima ne odgovara i moraće kad tad nešto poduzeti. Veletrgovcima takođe - da se ne zajebavaju, mogli bi imati finansijsku štetu ako malo ne popuste. Sve to navodi na reakciju trgovaca i nadležnih i ona neće izostati kad tad, kao što je bilo i u HR, sa "beznačajnim jednodnevnim štrajkom".

Drugo, uopšte nije isto ako dva dana ne kupujete i treći dan skoro nadoknadite sve to. Nije to kao što vi mislite. Nije ni blizu. Ko je upućen u tematiku kako posluju trg. lanci i dobavljači zna i kako funkcionišu plaćanja i poravnanja. U 90% slučajeva dugovi i računi se plaćaju u krajnjim rokovima i na dogovoreni datum. Sredstva se prebacuju u stvarnom vremenu, nema akumulacije. A iznosi su 5 i 6-cifreni. Kad nekom zafali 30 000 KM da plati dobavljaču to će predstavljati problem iako će platiti za dva dana.

Treće, to remeti neke tehnikalije kao što je nabavka robe koja se najčešće piše po izlazu unazad 7 dana. Fluktuacije kao što je bojkot to mijenjaju iz temelja, plus što pomjera lanac unazad jer komercijala ne ispunjava bonus, odmah problem sa povratom robe itd.

Ima toga još ali nebitno. Dakle neće niko propasti ali nije baš da je svejedno trgovcima kao što vi mislite....ko god je radio u trgovini, nabavci ili komercijali zna da je to tako.

Prije nego što neko počne opet kenjati, treba prvo pročitati ovaj upis od kolege Dančija. Svaka čast Danči, pravo u centar! Samo još ovim našim doktorima nauka da objasnimo i na konju smo. :)

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 08:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Što se tog upisa tiče sve stoji osim ovog dijela oko plaćanja. Osim Binga malo koji market ili lanac marketa svoje dugove izmiruje u valuti. Štaviše lanac marketa koji je napopularniji u RS duguje ogromne novce svim dobavljačima i na principu ucjene (tuži me pa pare ni vidjeti nećeš) funkcioniše godinama. Firmi u kojoj ja radim duguje više miliona maraka. Btw, Bingu jedan dan bojkota ne utiče na likvidnost, puni su kao brod. Ali da treba bojkotovati treba. Organizovano ili samostalno, nebitno.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 09:08 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 21 Maj 2008, 14:24
Nista nam ne valja, kad je spontano i iz potrebe - ovce, a da se organizuje i da neko istupi idu teorijr zavjere, neciji igrac, uzeo majmun pare, ko ce znati sta se krije iza ovoga, stara mu radi u Ministarstvu itd itd

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 09:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Objektivna banjalučka publika jbg.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 09:17 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Bez dobre organizacije nikad ništa nje uspjelo.
A to da će biti nekog kome to ne paše je normalno, ne znam šta je tu čudno.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Prop'o bojkot i u Federaciji
Citiraj:
Promet trgovina na području Federacije BiH na dan bojkota iznosio je ukupno 101.908.646,82 KM, to je prema podacima koje smo dobili od porezne uprave, više nego dan ranije.
''Na dan 30.01.2025. godine na području Fedearcije BiH evidentiran je ukupan promet u iznosu 199.668.251,12 KM. Promet trgovina na području Federacije BIH iznosio je ukupno 101.538.760,53 KM''

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 12:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Da se okanemo ćoravog posla i pustimo trgovce da rade svoj posao. Naše je da platimo hljeb 2 ili 5 KM, jer kupiti se mora :D

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 12:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ne mora...vreće brašna 25 kg je 22 km....kupiš germu i zamjesuj

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 12:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Eto prilike da se covjek rijesi zene :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 12:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Choban je napisao:
Prop'o bojkot i u Federaciji
Citiraj:
Promet trgovina na području Federacije BiH na dan bojkota iznosio je ukupno 101.908.646,82 KM, to je prema podacima koje smo dobili od porezne uprave, više nego dan ranije.
''Na dan 30.01.2025. godine na području Fedearcije BiH evidentiran je ukupan promet u iznosu 199.668.251,12 KM. Promet trgovina na području Federacije BIH iznosio je ukupno 101.538.760,53 KM''

https://www.klix.ba/biznis/privreda/zas ... /250203078

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol:

Naslov je za klikove.
Tekst je nebulozan.

Bojkot prop'o.
U drugim zemljama okruženja situacija drugačija.
Sad krivite način obračuna, statistiku, zavjeru vlasti, masone...

A u suštini razlog je ovo
<Enter_name> je napisao:
Bez dobre organizacije nikad ništa nje uspjelo.
A to da će biti nekog kome to ne paše je normalno, ne znam šta je tu čudno.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Eto prilike da se covjek rijesi zene :lol:

Ili da joj da tu aktivnost na način da ispadne da je to njena ideja pa onda bude zauzeta i nema vremena kad da zvoca :iconbiggrin:

Hljeb u kućnoj varijanti je bolji od kupovnog jer nema aditiva koje trpaju u većinu hljebova po pekarama.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 13:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Ako ništa drugo, mene je ovaj bojkot (kog se i dalje pridržavam, ne kupujem ništa dok ne moram i samo koliko moram) naučio da pravim predobre kifle i zemičke. Hljeb već odavno pravim.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Blackrose je napisao:
pravim predobre kifle i zemičke.

Je l' to zoveš?
Znaš li da ovdje ima poguzija...

Ili je ovaj rad...
Choban je napisao:
da joj da tu aktivnost na način da ispadne da je to njena ideja pa onda bude zauzeta i nema vremena kad da zvoca :iconbiggrin:

Nego, ja nabavio old school mašinu za tjesteninu. Na ručni motor iliti kurblu.
Pa neka dižu cijene tjestenine dušmani...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Tjestenina nije zdrava fuj fuj :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2025, 15:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Što volim naš narod...

Čim neko postavi smisleno pitanje, traži pojašnjenje metoda, motiva, uspostavu funkcionalnog sistema, neki duži plan i smisao - serator, izdajnik, palamudan...

Al zato ovi što se pale na sve moguće ko hepo kocka, vjeruju u sve teorije zavjere koje postoje, samo nek je "mimo sistema i nek su drukčiji", nema veze što tuku ko maksim po diviziji, e oni su u pravu.
Arugment - iskoristiti inerciju regiona, svakako validan, ali podici nogu ko žaba - nipošto.

Uvije budu najbučniji i idu glavom kroza zid ovi što najmanje misle, zato nam i treba ovo analno demoliranje kontinuirano, samo nek udaraju jače i suvlje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 276 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]