apokalipto je napisao:
Da budem iskren i nisam previše pratio te ekonomske igre unutar EU tako da se uglavnom informišem preko ovakvih video klipova,to da će u EU nastati jedna banka čisto sumnjam,mada opet kažem nisam previše upućen pa možda lupam.Meni EU nekako liči na bivšu Jugoslaviju po nekim pitanjima,mali milion naroda mali milion prohtjeva,samo mi nije još jasno ko u EU igra ulogu Srba,ko Hrvata,Slovena a ko su Šiptari.
Inače što se tiče Grka svašta sam čuo o njima pa da imaju 14-tu platu,pa da mrtvi primaju penzije,pa je bilo polemike i oko toga kada idu u penziju itd itd(mada ne isključujem propagandu nekih krugova u EU i van nje).Mada čak i ja kao laik vidim da te južne države imaju veća zaduženja od sjevera i da u biti te naprednije sjeverne države pokrivaju finansijske rupe u EU.To što oni zovu 14. plata, kod nas se to zove regres.
Što se tiče "pokrivanja", ne pokriva u Evropi niko ništa preko zacrtanog. Svaka zemlja ima određenu kvotu za uplatu u budžet i toga se moraju pridržavati. Iz tih sredstava se pokrivaju svi "evropski" rashodi, dok nemaju veze sa domicilnim troškovima. Južne države imaju više zaduženja od sjevernih, zato što su siromašnije. A sjeverne izdvajaju više, da im se ne bi prikačilo više imigranata, nego što im treba.
"Mrtvi", naravno, ne mogu primati penzije, već njihov supružnik. Nije niko lud ni u Grčkoj, pa da ne provjerava korisnike u određenom periodu, shodno pravilnicima.
Rješenje za Grčku je trajni otpis dijela duga (tu mislim na glavnicu - kamate svakako) i reprogram ostatka zaduženja, ako ove pohlepne spodobe iz MMF-a i drugi povjerioci stvarno žele naplatiti svoja potraživanja. U suprotnom Grci bi trebali proglasiti bankrot, ali prethodno dati nešto Rusima i Kinezima, koji im ostaju jedina alternativa u finansijskom svijetu.