banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 14:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 774 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 39  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Dec 2012, 13:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Harvester je napisao:
Citiraj:
I nervira me ovo sto ljudi sa budzeta govore da ih trebaju podrzati zaposleni iz realnog sektora, nezaposleni i svi oni koji nisu na budzetu. Gdje ste vi sa budzeta bili da pomognete ovima ili da protestvujete sa njima?

Ја се не сјећам да смо ми са буџета говорили "Овима из тзв. реалног сектора треба свима смањити плате, ионако ништа не раде." Али ето, проценат људи који мисле својом главом је очигледно мизеран, па је тако довољно да прочитате два чланка у новинама и да помислите да су вам главни и основни непријатељи наставници и професори, а не власт која је од оних силних кредита и донација пола покрала а пола потрошила на глупости.

Ne govorim o tome i ne govorim da nekom treba smanjiti platu. Govorim o ovim prozivkama ljudi sa budzeta da im se pridruze ostali (sto bi svakako trebalo da se digne masovan protest), a kad su ovi protestvovali i bili u teskoj situaciji ti isti su sutjeli ko pizde jer vecina njih zna kako su dosli na te pozicije. To je po meni veoma licemjerno, kad je neko drugi u govnima mirno gledas sa strane, kad ta govna i tebi dodju do usta onda zoves u pomoc.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Da su ti isti na budžetu sposobni za pozicije ne kojima rade uopšte nebi bilo potrebe da štrajkaju. Ovako pile nam svima granu na kojoj sjedimo.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 14:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
mr.no je napisao:
Besparica je napisao:
To sto vlast to pokusava, ne mjenja cinjenicu da nije u redu da ovi imaju tolike plate.

Још једна реплика и завршавам. Заиста ми је жао, без намјере да те увриједим, што размишљаш на овакав начин. То што ти мислиш да су плате од 1000 КМ велике и да их ти радници не заслужују.
Када сам ја ишао у школу, основну, средњу, па касније на факултет, наставници и професори (осим пар изузетака) били су ми узори у сваком погледу. Посебно учитељице, које су биле праве госпође у то вријеме и уживале су веома велики друштвени углед. Госпође су биле по начину облачења, опхођења и уопште манира. Зашто то причам? Ондашње друштво (иако нисам југоносталгичар, одмах да се оградим) је, чини ми се, ипак знало то да вреднује. Флешбек тих учитељица и учитеља јавио ми се у петак, на протестима, кад сам видио неколико старијих наставника и учитеља онако покислих, са оним картонским капицама, како ДОСТОЈАНСТВЕНО протестују, без погрдних ријечи, увреда било коме. Искрено, дошло ми је да плачем. Ти људи не да заслужују 1000, него 3000 КМ плату. Наравно, свјесни смо сви да то није могуће, али 1000 КМ мора бити неки минимум!!! Недавно ми је једна старија учитељица, пред пензију, причала како двије године није себи купила ниједну књигу и да јој је јако тешко због тога. Зар то није срамота?
Исто тако је срамота да нашег полицајца можеш купити за 20 КМ и немојте ми говорити да би тако било и да имају већу плату, увјерен сам да у 80% случајева не би.

Опет ћу поновити - они нису криви за ово стање, неко власт која је државу довела до тога. Ми смо за ту власт гласали, јер су нам обећали управо ово и ми рекли да је то добро, а ријешење је - смањуј плате. Дај Боже да тих 50 милиона виде ти инжењери о којима ти причаш, али нешто сумњам у то. А буди и ти искрена, вјерујеш ли ти у то?

Али ево, признаћу ти да си у праву, ако ми аргументовано одговориш на сљедећеа питања:
1. Да ли је ово био једини начин да се уштеди 50 милиона?
2. Како ће то конкретно помоћи незапосленима и радницима у привреди? (Или је једина поента смањити ове плате, па нек ни они немају? Подсјећам, подстицаји за запошљавање у предложеном буџету остали су на овогодишњем нивоу.)
3. Да ли се могло избјећи да уопште дођемо у ову ситуацију?

Ако мора овако и нема другог начина, преживјеће се и ово, али они који су довели до овога морају отићи и тачка!!!

Vidis, i meni je zao sto ti mislis da ucitelj zasluzuje vecu platu od inzinjera u industriji.
I dobro je da si spomenuo vrednovanje. Kakav je to sistem vrijednosti stvaramo, gdje je najbolje biti na drzavnim jaslama? Ja tebe pitam, kako do doprinosi privredi? Ovo stanje, dugorocno nanosi stetu. Obezhrabruju se ljudi koji bi trebali raditi u privredi, stvoriti novu vrijednosti i napuniti budzet.
Mnogo je lakse biti ucitelj, nego razviti, proizvesti i prodati proizvod. Jos ako je ovo prvo bolje placeno, ko ce ostati da radi ovo drugo?
I sve je to super, samo sto cemo tako brzo bankrotirari. A to nam se i desava.
I ne znam zasto spominjes da oni nisu krivi za krizu. (mada ja mislim da u najmanju ruku doprinose) Ako neko nije kriv za krizu ne daje mu pravo da bude povlasten. I jeste, politicari kradu pare. Ali ni to ne moze opravdati neciji drugi povlasteni polozaj...
"1. Да ли је ово био једини начин да се уштеди 50 милиона?"
Pa sta ako nije jedini nacin? Ja ne kazem da se ne treba stediti i na druge nacine.
"2. Како ће то конкретно помоћи незапосленима и радницима у привреди? (Или је једина поента смањити ове плате, па нек ни они немају? Подсјећам, подстицаји за запошљавање у предложеном буџету остали су на овогодишњем нивоу.)"
Ovo sam ti gore objasnio. Zbog dugorocne koristi po drustvo. Mozda to politicari ne rade iz tog razloga, ali poenta je da nam je potrebno motivisati ljude da rade u industriji i da rade sto strucniji i napredniji posao...
"3. Да ли се могло избјећи да уопште дођемо у ову ситуацију?"
To sto budzetski korisnici imaju redovniju i vecu platu, sigurno nije pomoglo izbjegavanju ove situacije... Mozda to nije glavni razlog za krizu, ali sigurno nije pomoglo.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
I ne znam zašto se piše o tome da su ljudi prekobrojno primani na radna mjesta da bi imali glasače. To mi zvuči kao komplikovan plan :) Ja sam bliže nečemu jednostavnijem. Nižim pobudama. Koliko košta da sa neko zaposli i da prima platu iz budžeta? Koliko košta invalidska penzija? Koliko... 1000 KM, 5000 KM, 10000 KM, ... Čak mislim da će prije neko iz inata glasati protiv, jer eto ... ja platila 10000 KM da me zaposle, a ona qrva preko kreveta dobila posao :) Većina tih koji tako zapošljavaju brzo se prebace u nove stranke, pa njih ti glasovi i ne dotiču toliko. Novac itekako dotiče.

Na vrhu samo kozmetičke promjene godinama, a šteta onoliki prostor ne popuniti ljudima :) I naravno da će se prelomiti preko leđa donjih, srednjih, zadnjih, ... Sve to dolazi na naplatu od onogo trenutka kada se neko zaposli preko veze ili plaćanjem, ... Pa šutiš kada prime još jednog. Pa još... I onda kada dođe vrijeme da zbog njih, i tebe, smanje platu... frka.
Naravno da takvi koji to sa vrha dopuste i rade, i da će se desiti da na radno mjesto gdje je potrebno troje radnika raditi jedan, a tamo gdje je potrebno isto troje raditi šestoro... Pa neko džogira u toku radnog vremena, a neko nosi posao kući... I eto još jednog razloga da glasaš protiv.

Plus široko prisutno mišljenje ljudi koji glasaju da cementira postojeće stanje... ovi su se nakrali, pa bolje glasati za njih nego za one druge, jer dok se i oni drugi nakradu...

Dobro, nije nigdje idealno i bez korupcije i sličnih pojava. Nekad gledao dokumentarac o Brazilu gdje ne zna im se broj državnih službenika, jednom mjesečno odu hiljadu km samo da se pojave na drugom radnom mjestu i da podignu platu. Neki imaju i po šest, sedam takvih poslova... I sa takvim sistemom Brazil će biti među prvih pet ekonomija svijeta. Jer postoji ekonomija i sistem.

A kod nas? Bez velikih uspješnih privrednih sistema, nema ni ljudi sa vizijom koji znaju kako je ostvariti. Da, da budućnost je u malim i srednjim preduzećima :) Zato su nam planovi, realizacije, uspjesi, .... mali i srednji, ili nikakvi :)

Može se tu pojaviti koji izuzetak. Možeš ih inostranstva dovesti i platiti. Ali to bi išlo na opšte dobro, a prije svega kakvo je to dobro ako meni ne kapne prvo u džep. Kada to prevaziđemo, biće to dobar prvi korak...

Sumorno je, kao i ovo vrijeme. Ali ko zna, možda nas neko i dovede u red. Sami nećemo... I onda ćemo opet kao Kalimero svi u glas... Nepravda, pa to ti je!

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Mnogo je lakse biti ucitelj, nego razviti, proizvesti i prodati proizvod.

Претпостављам да то говориш из личног искуства. Дакле, колико си година провео као учитељ а колико као инжењер?

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
poenta je da nam je potrebno motivisati ljude da rade u industriji i da rade sto strucniji i napredniji posao...

Која је твоја дефиниција "стручног и напреднијег" посла? Је ли инжењер "стручнији и напреднији" од нпр. универзитетског професора или доктора? Твоји постови су ми у потпуности нејасни, биће да користимо различите дефиниције.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Strucniji i napredniji je onaj posao koji je komplikovaniji. I u dosta slucajeva i jesu strucniji i od doktora i od profesora iako imaju manju platu, a gotovo u svim slucajevima su strucniji od ucitelja.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
Citiraj:

Претпостављам да то говориш из личног искуства. Дакле, колико си година провео као учитељ а колико као инжењер?

U skoli sam proveo oko nekoliko godina i bio sam kod oko nekoliko ucitelja. A sa inzinjerima sam radio malo vise od 2 godine.
I siguran sam ciji je posao komplikovaniji. A da ne spominjem ciji posao oduzima vise vremena...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Harvester je napisao:
Која је твоја дефиниција "стручног и напреднијег" посла? Је ли инжењер "стручнији и напреднији" од нпр. универзитетског професора или доктора? дефиниције.

Nebi trebalo biti.
Ali to kod nas jeste slučaj.
Programeri koji rade u praksi su svjetlosnim godinama po znaju ispred svojih profesora.

Profesori se usko ograniče na oblast koju predaju!
A privatnik kod koga radiš nema baš milosti.

U pravoj državi profesori bi smjeli biti samo ljudi koji su dokazani stručnjaci iz prakse sa preko 20 godina radnog iskustva.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

“Those who can't do teach. Those who can't teach, teach gym.”

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Besparica je napisao:
Harvester je napisao:
Citiraj:

U skoli sam proveo oko nekoliko godina i bio sam kod oko nekoliko ucitelja. A sa inzinjerima sam radio malo vise od 2 godine.

Ово "у школи сам провео неколико година" значи да си РАДИО КАО УЧИТЕЉ неколико година или нешто друго? Ако си радио као учитељ и то је тако једноставан посао а одлично се плаћа - зашто си га промијенио?

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa bio sam sa njima i vidio sam sta rade... Radili su sa mnom, kontas? I sta tu ima toliko skriveno sto nisam mogao da vidim, dok sam isao u skolu? Stvarno nema prostora...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

musakica je napisao:
Harvester je napisao:
Која је твоја дефиниција "стручног и напреднијег" посла? Је ли инжењер "стручнији и напреднији" од нпр. универзитетског професора или доктора? дефиниције.

Nebi trebalo biti.
Ali to kod nas jeste slučaj.
Programeri koji rade u praksi su svjetlosnim godinama po znaju ispred svojih profesora.

Profesori se usko ograniče na oblast koju predaju!
A privatnik kod koga radiš nema baš milosti.

U pravoj državi profesori bi smjeli biti samo ljudi koji su dokazani stručnjaci iz prakse sa preko 20 godina radnog iskustva.

Колико ти уопште имаш година? 15?
Стварно немам ни времена ни живаца да одговарам на оваква балавачка (сиц!) трабуњања, што реко Ђорђе Балашевић - кад порастеш, кашће ти се само.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Besparica je napisao:
Pa bio sam sa njima i vidio sam sta rade... Radili su sa mnom, kontas? I sta tu ima toliko skriveno sto nisam mogao da vidim, dok sam isao u skolu? Stvarno nema prostora...

Јеси ли ти икад одржао иједан час? Јеси ли одржао више њих у низу? Имаш ли уопште представу која је разлика између 45 минута држања часа и 45 минута сједења за компјутером? Да прво то разјаснимо прије него што наставим са распршивањем твојих дубоко укоријењених заблуда.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mozemo li mi da pricamo o iskrcavanju na Normandiju, ako se nismo tamo iskrcavali?

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
mr.no je napisao:
Ово је типична замјена теза и веома малициозан пост, какви су сви од ове форумашице на овој теми. Одмах да се разумијемо, не радим ни у једној институцији гдје су смањене плате, али сам на протесту био и дао свој подршку. Срамота је, без преседана, да се плата смањује учитељима и полицији, која и овако није адекватна послу који обављају. Потпуно су промашена поређења да ови буџетски радници имају веће плате од радника у привреди, па сад њима треба смањити.

Bitno je eto da si se ti javio da nam svima otvoriš oči, s obzirom da te ova situacija ne dotiče jer si samim tim iznad ovozemaljskih problema?? :)
Vidiš ja jesam iz privrede i meni je u zadnjih pola godine snižena plata vjerovao ili ne 67%, ne jebenih 10% nego 67%!
Štrajkovati i šetkati mogu da priušte sebi samo oni od kojih ionako nema nikakve koristi radili ili šetali isto se piše.
E vidiš jedan neradni dan u privredi je veoma skup i preskup jer se zna tačno koliko se novca gubi i za koliko se rokovi probijaju pa od šetkanja nema vajde samo štete.
Nije da se nije tražilo od vlasti ono što po Zakonu pripada ali nema!
Vidiš ja se ne žalim, ali me uhvati bijes kad neko ko ni tablicu množenja ne zna ima veća primanja od mene, tj. platu a kod mene plate nema u pitanju je zarada, jer ništa s neba ne pada, nego ono što se zaradi e to ja primam.
Radim u privrednom gigantu koji je najveći izvoznik u RS ali koga zaboli qrac što je nama mala plata? Koga briga što će nastati kolaps ako poklekne i on?
Gdje su šetkači kada privreda grca i gasi se jedna po jedna firma?
Gdje su šetkači kada im krava muzara crkava?
I mene treba da je briga što će šetkačima biti smanjena plata 10%? Ammmaannn! Evo suze ronim ko qrčeve glave!

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 15:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Homo homini lupus...Umjesto da se zajedno borimo protiv vlasti koja pljačka narodi i uništava ovo malo države što imamo mi se dijelimo i borimo protiv toga što jedan dio radnika ima malo bolje uslove. Sramota!

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 16:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zoka ne mogu da podnesem ova lupetanja kako su uvijek tamo neki pametni i gospoda a ostali budale.
Primjera je bezbroj, npr. jedan inžinjer iz privrede kao znalac a ne kao budala pređe u prosvetu da predaje neki predmet, a prelazi tamo radi primanja naravno a ne da bi se nazvao gospodina jer je on umni gospodin u privredi nastao a ne bubajući suvu teoriju.
I naravno da je šteta što je otišao dobar kadar, šteta za privredu koja između ostalog stalno pravi znalce iz svih oblasti kroz praksu a ne kroz knjiško bubanje. A kako i ne bi otišao kad prosječan domar u prosveti ima veću platu nego inžinjer u privredi.

Nego i treba da se ugasi svaka proizvodna firma, za koji će đavo šljakeri.

Poslednji put menjao Talija dana 01 Dec 2012, 16:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 16:02 
_зока je napisao:
Homo homini lupus...Umjesto da se zajedno borimo protiv vlasti koja pljačka narodi i uništava ovo malo države što imamo mi se dijelimo i borimo protiv toga što jedan dio radnika ima malo bolje uslove. Sramota!

x2

Ni meni niti nekome drugome nece biti bolje kada kresu platu i kada sve ide preko ledja naroda, stoga pamet u glavu.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto se tice pljacke, jedina razlika izmedju vlasti i ovih sto imaju bolje uslove, sto ovi drugi manje svrcu. I ovi drugi ce se zadnji okrenuti protiv vlasti, jer im je ona obezbjedila te uslove.
Srecom ovih sa slabijim uslovima je vise nego dovoljno da ruse vlast.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 774 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 39  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]