zerocool je napisao:
Bzvz, a izgled Kastela nece biti promjenjen sa tim hotelom onda?

Zašto bi bio? Da se razumijemo, idealno rješenje za građane je da postoji veliki broj javnih prostora i objekata u gradu. Naravno da je to nešto što svi želimo. Međutim, to je nemoguće. Javne funkcije podrazumjevaju trošenje budžetskih para, za razliku od privatnog. Znači, da bi se taj prostor revitalizovao neophodno je ubaciti komercijalni sadržaj. Ne vidim zašto bi hotel kao funkcija degradirao Kastel kao istorijski spomenik. Tebi i meni je svejedno da li je to hotel ili lapidarijum. Realno, ni u jedan ni u drugi nećemo ući više od dva puta. Ono što je bitno je da izgled objekta ostane nepromjenjen. Evo sad u Kastelu je Kazamat. Da li taj restoran smeta oblikovanju Kastela? Da li degradira tvrđavu?
Stubborn je napisao:
ovdje je nemoguća ta tvoja razumna rekostrukcija. bar 18 strana se mora ugraditi.
a slažem se inače sa ovim gore postom od šajina
mada meni bas sad nesto i ne smeta ono ludilo sto su napravili kod bana milosavljevica, bar ne jos...
U te stvari oko ugrađivanja i krađe ne ulazim. Ja isključivo pričam o uređenju Kastela i rješenju koje je dato, te da li je i koliko ono adekvatno. Ne pričam ni o količini novca koja je planirana za saniranje, niti o prioritetima koje grad treba da ima.
Шајин je napisao:
не кажем ја да је оно кад бана ружно да се не може гледати очима, али сматрам да се могло боље урадити. на теми о којој се баш дискутује о томе неко је окачио слике европских паркова...ала брате, ко небо и земља са овим нашим чудом.
и да у праву си, не може се ништа урадити како треба када сви хоће да се уграде. питај Бога шта ће испасти од овог Кастела... и мени се више смучио Зградољуб, већ је 12 година овдје. мада не вјерујем да ће нешто пуно боље бити и кад неко други дође. све су то исти лопови, а да не причам што у градској админисрацији пола људи не ради свој посао или га ради како не треба и обична су телад
Ono kod Bana jeste loše da se ne može gledati očima. Nejasno mi je kako ljudima ne smeta to, a smeta park Petar Kočić. Milorad je pozvao Tamaris u svoje odaje i rekao im evo vam milioni, kamioni, a vi se izbahatite. Oni su onda uzeli te pare, avione, kamione i rekli svojim priučenim radnicima, zasadite egzotično bilje koje nema apsolutno nikakve veze sa ovim podnebljem, gdje i kako stignete. Usput, napravite poneko brdašce, čisto da se rješimo ove zemlje što nam je ostala od prošlog otkopa. Mudro bi bilo tu zasaditi mačuhice jer domaćice vole mačuhice. I bilo bi interesantno ispisati nešto tim mačuhicama, ili još bolje, napraviti crveno-plavo-bijeli patern, ipak smo mi Srbi.
S druge strane, na mjestu parka koji nije posjećivao niko sem penzionera i golubova formiran je funkcionalan gradski park. Prostor koji koristi ogroman broj ljudi. Nijedno drvo nije posječeno, već je park inkorporiran u postojeće stanje rastinja. To što većina ljudi kaže kako je park ružan, to nema pretjeranog značaja. Ta ista većina ljudi kaže kako je to sramota, te da svjetski parkovi ne izgledaju tako. Uz izuzetak Versaja i Diznilenda sa svojim labudovima, svjetski javni otvoreni prostori imaju rješenja jako slična ovome. Gledao sam razna rješenja organizacije javnih prostora i nigdje nisam vidio mačuhice i jagorčevine zasađene bez ikakvog smisla. Kružne fontane su rješenja potpuno izbačena iz savremenog oblikovanja javnih prostora. Jedina stvar koja je urnebesno glupa u parku Petar Kočić je ona zelena površina koja zjapi prazna, bez ljudi, zato što moderni Banjalučanin nije seljačina koja gazi travu, već urban gradski čovjek. Jednom sam prošao preko te trave. Toliki prekor od svojih sugrađana posmatrača ne bi dobio ni sam pobio pola Borika. Ta zelena površina je po projektu bila i namjenjena za aktivno korištenje, a ne da bude zelena u prostoru jer je zelena cool boja. Normalna je stvar da se na zelenoj površini sjedi, igra, skače ili šta već. Samo kod nas to nije normalno.