banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 08:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 293 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kastel?
PostPoslato: 20 Maj 2012, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
ovdje je nemoguća ta tvoja razumna rekostrukcija. bar 18 strana se mora ugraditi.
a slažem se inače sa ovim gore postom od šajina
mada meni bas sad nesto i ne smeta ono ludilo sto su napravili kod bana milosavljevica, bar ne jos...

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2012, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
не кажем ја да је оно кад бана ружно да се не може гледати очима, али сматрам да се могло боље урадити. на теми о којој се баш дискутује о томе неко је окачио слике европских паркова...ала брате, ко небо и земља са овим нашим чудом.
и да у праву си, не може се ништа урадити како треба када сви хоће да се уграде. питај Бога шта ће испасти од овог Кастела... и мени се више смучио Зградољуб, већ је 12 година овдје. мада не вјерујем да ће нешто пуно боље бити и кад неко други дође. све су то исти лопови, а да не причам што у градској админисрацији пола људи не ради свој посао или га ради како не треба и обична су телад

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2012, 16:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
zerocool je napisao:
Bzvz, a izgled Kastela nece biti promjenjen sa tim hotelom onda? ;)

Zašto bi bio? Da se razumijemo, idealno rješenje za građane je da postoji veliki broj javnih prostora i objekata u gradu. Naravno da je to nešto što svi želimo. Međutim, to je nemoguće. Javne funkcije podrazumjevaju trošenje budžetskih para, za razliku od privatnog. Znači, da bi se taj prostor revitalizovao neophodno je ubaciti komercijalni sadržaj. Ne vidim zašto bi hotel kao funkcija degradirao Kastel kao istorijski spomenik. Tebi i meni je svejedno da li je to hotel ili lapidarijum. Realno, ni u jedan ni u drugi nećemo ući više od dva puta. Ono što je bitno je da izgled objekta ostane nepromjenjen. Evo sad u Kastelu je Kazamat. Da li taj restoran smeta oblikovanju Kastela? Da li degradira tvrđavu?
Stubborn je napisao:
ovdje je nemoguća ta tvoja razumna rekostrukcija. bar 18 strana se mora ugraditi.
a slažem se inače sa ovim gore postom od šajina
mada meni bas sad nesto i ne smeta ono ludilo sto su napravili kod bana milosavljevica, bar ne jos...

U te stvari oko ugrađivanja i krađe ne ulazim. Ja isključivo pričam o uređenju Kastela i rješenju koje je dato, te da li je i koliko ono adekvatno. Ne pričam ni o količini novca koja je planirana za saniranje, niti o prioritetima koje grad treba da ima.
Шајин je napisao:
не кажем ја да је оно кад бана ружно да се не може гледати очима, али сматрам да се могло боље урадити. на теми о којој се баш дискутује о томе неко је окачио слике европских паркова...ала брате, ко небо и земља са овим нашим чудом.
и да у праву си, не може се ништа урадити како треба када сви хоће да се уграде. питај Бога шта ће испасти од овог Кастела... и мени се више смучио Зградољуб, већ је 12 година овдје. мада не вјерујем да ће нешто пуно боље бити и кад неко други дође. све су то исти лопови, а да не причам што у градској админисрацији пола људи не ради свој посао или га ради како не треба и обична су телад

Ono kod Bana jeste loše da se ne može gledati očima. Nejasno mi je kako ljudima ne smeta to, a smeta park Petar Kočić. Milorad je pozvao Tamaris u svoje odaje i rekao im evo vam milioni, kamioni, a vi se izbahatite. Oni su onda uzeli te pare, avione, kamione i rekli svojim priučenim radnicima, zasadite egzotično bilje koje nema apsolutno nikakve veze sa ovim podnebljem, gdje i kako stignete. Usput, napravite poneko brdašce, čisto da se rješimo ove zemlje što nam je ostala od prošlog otkopa. Mudro bi bilo tu zasaditi mačuhice jer domaćice vole mačuhice. I bilo bi interesantno ispisati nešto tim mačuhicama, ili još bolje, napraviti crveno-plavo-bijeli patern, ipak smo mi Srbi.
S druge strane, na mjestu parka koji nije posjećivao niko sem penzionera i golubova formiran je funkcionalan gradski park. Prostor koji koristi ogroman broj ljudi. Nijedno drvo nije posječeno, već je park inkorporiran u postojeće stanje rastinja. To što većina ljudi kaže kako je park ružan, to nema pretjeranog značaja. Ta ista većina ljudi kaže kako je to sramota, te da svjetski parkovi ne izgledaju tako. Uz izuzetak Versaja i Diznilenda sa svojim labudovima, svjetski javni otvoreni prostori imaju rješenja jako slična ovome. Gledao sam razna rješenja organizacije javnih prostora i nigdje nisam vidio mačuhice i jagorčevine zasađene bez ikakvog smisla. Kružne fontane su rješenja potpuno izbačena iz savremenog oblikovanja javnih prostora. Jedina stvar koja je urnebesno glupa u parku Petar Kočić je ona zelena površina koja zjapi prazna, bez ljudi, zato što moderni Banjalučanin nije seljačina koja gazi travu, već urban gradski čovjek. Jednom sam prošao preko te trave. Toliki prekor od svojih sugrađana posmatrača ne bi dobio ni sam pobio pola Borika. Ta zelena površina je po projektu bila i namjenjena za aktivno korištenje, a ne da bude zelena u prostoru jer je zelena cool boja. Normalna je stvar da se na zelenoj površini sjedi, igra, skače ili šta već. Samo kod nas to nije normalno.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2012, 16:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Pa naravno da ce biti promjenjen izgled zbog hotela, Kazamat je bukvalno ugradjen u vec postojece gradjevine, sa vana se nista i ne primjeti, dok ce za hotel ko zna sta praviti i samim tim i izgled ce biti dosta promjenjen.. Jedino ako napravi hotel da se skroz uklapa u Kastel, a znamo da nema sanse da se to desi. Bice neko ultra moderno cudo i bas ce odudarati izgledom od Kastela, tebi ako nije to promjena izgleda ne znam sta je.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2012, 16:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
To je osnovni problem u cjelokupnoj diskusiji. Mi ne možemo pričati o kvalitetu projekta dok ga ne vidimo. Ovako na slijepo pričati da će nešto biti ružno ili lijepo je potpuno besmisleno. Ono što ja mogu reći je da hotel kao funkcija uopšte ne degradira prostor tvrđave. Dalje, koliko sam ja upućen, hotel je predviđen u Artiljerijskoj kasarni. Sumnjam da će se taj dio mjenjati. Siguran sam da će ostati isti. Sad je samo pitanje na koji će način biti formiran prilaz, hol, odnosno neki eventualni aneks i da li će on dominirati u prostoru, te na taj način degradirati tvrđavu, ali o tome ne možemo pričati dok ne vidimo rješenje. Ja se, kao ni ti, ne slažem sa oblikovanjem koje parira tvrđavi. E sad, koliko vidim, ti se ustvari slažeš sa mnom i takođe misliš da je hotel ok na tom mjestu i toj lokaciji, samo da te brine kakvo će oblikovanje eventualnog aneksa na postojeći objekat biti?

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2012, 18:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
bzvz je napisao:
S druge strane, na mjestu parka koji nije posjećivao niko sem penzionera i golubova formiran je funkcionalan gradski park. Prostor koji koristi ogroman broj ljudi. Nijedno drvo nije posječeno, već je park inkorporiran u postojeće stanje rastinja. To što većina ljudi kaže kako je park ružan, to nema pretjeranog značaja. Ta ista većina ljudi kaže kako je to sramota, te da svjetski parkovi ne izgledaju tako. Uz izuzetak Versaja i Diznilenda sa svojim labudovima, svjetski javni otvoreni prostori imaju rješenja jako slična ovome. Gledao sam razna rješenja organizacije javnih prostora i nigdje nisam vidio mačuhice i jagorčevine zasađene bez ikakvog smisla. Kružne fontane su rješenja potpuno izbačena iz savremenog oblikovanja javnih prostora. Jedina stvar koja je urnebesno glupa u parku Petar Kočić je ona zelena površina koja zjapi prazna, bez ljudi, zato što moderni Banjalučanin nije seljačina koja gazi travu, već urban gradski čovjek. Jednom sam prošao preko te trave. Toliki prekor od svojih sugrađana posmatrača ne bi dobio ni sam pobio pola Borika. Ta zelena površina je po projektu bila i namjenjena za aktivno korištenje, a ne da bude zelena u prostoru jer je zelena cool boja. Normalna je stvar da se na zelenoj površini sjedi, igra, skače ili šta već. Samo kod nas to nije normalno.

Amin.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 11:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bzvz pa i nije samo do ljudi, prije godinu-dvije par nas se malo zajebavali i dodavali loptom tu, dodje pandur i kaze ne mozete to tu raditi i otjera nas.
Izgleda ipak da jeste tu da zjapni prazna i da bude cool boja..
A nemam ja nista protiv da se Kastel nekako iskoristi ali pod uslovima koje sam vec spomenuo gore, ali cisto sumnjam da nece biti mjenjanja izgleda i ko zna cega vec, zivi bili pa vidjeli.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Meni se park ne sviđa ali i sam vidim da ga sada koristi mnogo više ljudi nego što ga je koristilo prije preuređenja.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Park je u centru, da su stavili 2 daske na livadi bilo bi puno ljudi.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa bile su dve daske na livadi ali nije bilo toliko korisnika parka.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Novi park ima vise zelene povrsine nego stari. Mislim da je to neko na forumu vec pisao, ako nije DIA.
Novi park nije pretjerano lijep, ali je dobar. Problem je "sentimentalnost" da izvinete. Sta god da je napravljeno, vecina bi rekla da je stari bolji.
Sa rekonstrukcijom Kastela neka nam je Vaseljana na pomoci.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
guess who je napisao:
bzvz je napisao:

Amin.

Amin 2.

Da je malo pametnijih ljudi u Banskom dvoru, ljeti bi staklenac bio otvoren stalno, sa dobrim svirkama i sl. Prošle godine je neki koncert bio na Trgu Krajine, i svi su sjedili na toj zelenoj površini. Nije nikad bila bolje iskorištena! Ali se to dešava jednom u godini... :-? Smiješno je da ni djeca ne trče tuda, ne puštaju ih roditelji. Onako samo zjapi, potpuno čudno izgleda kad malo bolje pogledaš...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kad to Zoka? Koliko se sjecam dok sam bio manji po danu je park isto bio pun, sad navece vecinom budu mladji koji sjede po klupama i piju, to je doslo takvo vrijeme.
Pa to Tanka, vidim dijete jednom u 10 dana kako se setka po travi, mi se htjeli zajebavati dodje pandur i otjera nas, bas me zanima za sta sluzi to. Jedino ako nisu planirali dovesti ovce na ispasu..

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Kad? Pa do renoviranja....Nešto penzionera sa unucima i to je to...Sad je od jutra masa ljudi u njemu...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Meni se novi park nije svidjao nikako, valjda zbog sentimentalnosti, očekivala sam da ga renoviraju a da izgled bude sličan starom. Ali sad nakon par godina, navikla sam, stvarno ima puno više ljudi i relativno je dobro iskorišten. Osim oovog travnatog dijela koji ste spomenuli u postovima iznad.
A za Kastel se "bojim" tog renoviranja jer mislim da neće ostati ništa od starog Kastela, tj. da neće ličiti ni malo na stari. Ako uspiju taj hotel uklopiti da ne promijene izgled puno, onda super, ali bojim se da su šanse za to vrlo male.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ne znam šta mogu napraviti sa Kastelom da nimalo ne liči na Kastel. Da ga sruše? Ovo što bzvz govori ima zaista smisla. Meni su oni prikazani planovi izgledali grozno, ali realno, šta sam uopšte znala o njima? Ono što mi najviše smeta je to što stvarno nemam povjerenja u ljude koji rukovode ovim gradom, tako od ovoga očekujem cirkus, kako god ga ko isplanirao i zamislio.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
po vama bi najbolje bilo da se ta zelena povrsina betonira kako bi mogli da gazite
i smjesno je nazivati to parkom, to je obicno setaliste koje je uradjeno bez ikakve ideje

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mmmmda, super si to zaključio.

Treba da se koristi, onako stvarno čudno izgleda. Ali, dobro, ni u parku Mladen Stojanović ljudi baš nešto ne hodaju po travi, još manje sjede ili se izležavaju. Kod nas parkovi očigledno ne služe tome, a do čega je, ne znam. Nema parkovske kulture? :D

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
po vama bi najbolje bilo da se ta zelena povrsina betonira kako bi mogli da gazite
i smjesno je nazivati to parkom, to je obicno setaliste koje je uradjeno bez ikakve ideje

Slika

Za sta bi inace trebale sluziti zelene povrsine u parkovima (barem po nekoj mojoj logici), ali kod nas je izgleda zabranjeno i stati na travu.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2012, 12:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Rekao bi covjek da se u parku MS svakodnevno hiljadu ljudi izlezava na travi, pravi piknike, uce djecu kako da voze biciklo i slicno.

Park PK je promjenjen, ali je i dalje dobar.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 293 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]