Rekao bih da postoji taj animozitet prema "BL" naokolo svuda pomalo (ili povise).. proporcionalno osjecajima ostatka ostataka danasnje Srbijice prema BG. Dakle, nista epohalno, samo logican i "prirodan" tok stvari ..... uz jos dodatnu razliku: BL je grad koji nije osjetio ratna razaranja i tegobne posljedice nakon toga.. i moze onda da se kaze da su "relativno uzivali" i da sigurno vise od 50% njenih stanovnika nisu stekli blisku predstavu o ratu- ne znaju cijenu svega toga, dok je nasuprot najveci dio onoga sto danas nazivamo RS krvario..
Iza rata, problem dalje jesu i najveci dio finans. sredstava koja se slivaju u nju od poreza, donacija i ino-kredita.. i takav milje, uz znacajan broj prethodnih ratnih profitera, postao je steciste i iznjedrio hrpu kradljivih lupeza, sjecikesa, prevaranata, i grabljivaca... BL je bila dovoljno velika i nedevastirana, da bi se dovoljno pokralo.. Posljedica toga: iskvareni medjuljudski odnosi u BL, koji su, rekao bih, i do 2X/3X losiji nego u okolnim provincijalnim gradicima.. Svi dalje koje je ista ta BL "uvezla" u proteklih 20-ak godina iz istih tih okolnih palanki i budzaka, kad su se sami dokopali dijela plena, su nadalje opet taj "grabljivi"-mindset onda izvezli u svoj zavicaj i prenijeli i na tamosnje ljude, pa se po kauzalnosti iskvarila i provincija.. (nasa vajna "privatizacija" i "birth of the local tycoons - moral gnomes").
Povuci-obrni "svi" smo na kraju nazadovali do pokvarenjaka..

U vremenu sveopste besparice i nemastine, i pitanja otvorene licne egzistencije, beskrupulozna otimacina i grabez su danas postali mejnstrim. Umrla je gradjanska opcija i kultura, pa su dodatno i prostakluk i bahatost postali pozeljne kategorije..
I da me se pogresno ne ukapira jos: jedan sam od "(ne-)srecnika" cija familija nije profitirala ni na koji nacin u ovih 20-ak tmurnih i surovih godina.. Dakle, samo jedna vise zrtva ovdasnje tzv. "tranzicije", kao sto je cini mi se i veci dio ovog foruma.. Stoga sam na kraju (i na srecu?!) zavrsio preko grane..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c8Ej0ADbGNY[/youtube]
P.S. O Saraj'vu ne'am pojma!