banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 21:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
nista tebi nije jasno.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Gdje si ti stekao to skupocjeno znanje?
Kontam da istoricari znaju malo vise od obicnoga svijeta.

Mislim, mene Jugoslavija ne tangira pretjerano (prvenstveno zbog komunizma), ali ti pretjerujes sa blacenjem i pljuvanjem po njoj.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Пеле Мали je napisao:

ко је год иоле нормалан и паметан не треба му ништа више.
најјачи сте ми кад коментаришете како су "југословенске" фабрике и гиганти пропали.
па зашто су пропали?

da , ko god je normalan ne treba citati vise ovakve postove nafuranih klinaca kojima je dovoljno da im je tata kupio mobilni i kompjuter pa mogu seruckati non stop o onome o cemu nemaju pojma.

komentarisacu reda radi (mada nema smisla), ovo zbog cega su propali mnogi giganti ,ali i one manje fabrike. Kolumbo , imali smo rat , sankcije i pored tog devastiranja uhodanog sistema , imali smo gubitak trzista od 20 milona ljudi kao i gubitak inostranog trzista ( za one firme koje su radile sa inostranstvom , a bilo ih je ), a nakon rata imamo petokolonaske rezime koju kao ispostave medjunarodnog olosa olicenog u MMF-u i raznim fondovima sprecavaju svaki ozbiljniji projekat u vidu razvoja, i proizvodnje te forsiraju nenormalno uzimanje kredita.Taj isti petokolonaski olos preko svojih medija nas uvjerava kako ono prije nije valjalo, a ovo sad je najbolje sto moze, a sve to pakuju u jeftinu ulickanu glazuru nacije i religije, odnosno prodaju muda pod bubrege.

Zaduzivanje kod MMF-a radi krpljenja budzeta je ipak pocelo nesto ranije.

Ovi "petokolonasi" su samo nastavili staru, provjerenu, praksu iz osamdesetih. :)

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
detalji su u pitanju i to ozbiljni detalji, iz devedesetih.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 12:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Jul 2013, 19:05
jellyfish je napisao:
Vecina onih koji kazu ovdje da je u Jugoslaviji bilo gore nego sada, ili se tad nisu rodili jos, ili su bili mali pa se ne sjecaju.
Ja sam zavrsio osnovnu skolu u bivsoj YU, i to je dovoljna starost da se sjecas nekih stvari iz tog vremena. Kad vidim danasnje osnovce zavrse srednju skolu i krenu na faks, a ne znaju ni pola onog sto smo mi morali znati u osnovnoj skoli. Jos je to bilo krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih kad je sve vec otislo u kurac.

Dvije su stvari zasto je tako, a nijedna nije zbog toga sto je u Jugoslaviji bilo bolje;

1. Nije bilo interneta, jedina mogucnost komunikacije i ucenja i sticanja znanja je bilo kroz knjigu. I ne samo znanja kao znanja u skoli, nego uopsteno... Ja sam isto dijete tog perioda i znam da mi je cesto bilo dosadno kuci, nakon sto se izigram na skolskom, pa nesto igrica na kompjuteru, znao sam sjesti otvoriti Atlas i malo upijati te informacije, od glavnih gradova, broja stanovnistva, manje poznatih drzava na kontinentima i sl... I ne samo Atlas, nego generalno gleduckao udzbenike (najvise sam volio naravno to da radim kad ja hocu, a ne kad se ocjenjuje :) ) DANAS djeca od silne ponude za trosenje vremena nemaju uopste zelju da sjednu i SLUCAJNO nauce korisne stvari.

2. Zbog cega su nam djeca danas.... manje naucena, da ne kazem gluplja, mozemo se zahvaliti i danasnjim reformama u skolstvu. Neki dan slusam gospodju Krnetu (po meni nazovi strucnjaka) na TV-u kako prica razne gluposti o tome kako gradivo treba olaksati, a sve uz nedavnu inicijativu da se u skolama instaliraju ormarici kako djeca ne bi nosila knjige iz skole... Sve u svemu, neko je dobro osmislio projekat da se narod zaglupi i postanemo jedna dobra radna snaga koja puno ne pita.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 12:23 
Pripravnik
Pripravnik

Пеле Мали je napisao:
најбољи је примјер њемачке.

O kojoj njemackoj pricas?
Zapadna Njemacka koja je za zapadne sile bila brana od SSSR-a je uz svu pomoc zapada izrasla ponovo u evropsku velesilu.
Istocna Njemacka, koja je bila brana za SSSR od Zapada je prerasla u? Golu k*cinu... Tj. tesko bi Zapadna Njemacka bila u nekom boljem polozaju od Istocne da je nisu gurali Ameri...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 12:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
MrImproper je napisao:
Istocna Njemacka, koja je bila brana za SSSR od Zapada je prerasla u? Golu k*cinu...

Istočna Njemačka je bila industrijska i vojna sila, jača od SFRJ daleko, to što danas kenjaju da su oni bili zaostali i gladni ne uzimaj za 100% validno.....nemoj suditi o DDR na osnovu Trabanta i Wartburga :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 12:31 
Pripravnik
Pripravnik

nepokoreni je napisao:
MrImproper je napisao:
Istocna Njemacka, koja je bila brana za SSSR od Zapada je prerasla u? Golu k*cinu...

Istočna Njemačka je bila industrijska i vojna sila, jača od SFRJ daleko, to što danas kenjaju da su oni bili zaostali i gladni ne uzimaj za 100% validno.....nemoj suditi o DDR na osnovu Trabanta i Wartburga :wink:

E pa jbg, i dan danas se "zapadni" zale na istocne da su lijeni i da stalno zaostaju...
Siguran sam da su rusi vise gledali na vojnu snagu, i da je opstala bila bi to sigurno evropska Sjeverna Koreja, ali nije. I ocigledna je razlika izmedju dvije, komunisticke i nekomunisticke Njemacke...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 12:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Što su onda plate i ostalo skoro 30% manji na istoku nego na zapadu Njemačke? Nemoj lupati gluposti, čul lijeni... :roll: DDR ne postoji od 1990, od tada su stasale nove generacije koje ne pamte socijalizam, znači narod na istoku je genetski lijen?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 12:41 
Pripravnik
Pripravnik

nepokoreni je napisao:
Što su onda plate i ostalo skoro 30% manji na istoku nego na zapadu Njemačke? Nemoj lupati gluposti, čul lijeni... :roll: DDR ne postoji od 1990, od tada su stasale nove generacije koje ne pamte socijalizam, znači narod na istoku je genetski lijen?

Pa nije genetski covjece, ali vidis kako ovdje imas masu ljudi koji i dalje zive u proslosti. I ako ti non stop zivis tim zivotnim stilom iz 70ih i 80ih i filujes djecu glupostima kako biti NERADNIK, normalno da ce to na kraju poceti da lici na genetsko obiljezje...
Te stvari se ne iskorjenjuju smjenom generacija, cisto da znas.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 12:43 
Pripravnik
Pripravnik

Ovo za plate se inace slazem. I ne treba da budu ujednacene, cim se udaljis od BL, dosta, zivotnih namirnica, postaje jeftinijie. Trebali bi radnici u drzavnim poslovima imati manje plate ako zive u manjim sredinama, ili bar u sredinama gdje je potrosacka korpa jeftinija. Tako je svugdje...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 12:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Znači imati socijalnu i zdravstvenu zaštitu, krov nad glavom, školovanje i zaposlenje, vladavinu zakona beterluk i neradništvo? Onda mi je drago da sam neradnik i beter :)

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 13:10 
Pripravnik
Pripravnik

nepokoreni je napisao:
Znači imati socijalnu i zdravstvenu zaštitu, krov nad glavom, školovanje i zaposlenje, vladavinu zakona beterluk i neradništvo? Onda mi je drago da sam neradnik i beter :)

Jest kad bi to moglo biti odrzivo. Idealna situacija je da se tako moze zivjeti... No, kao sto vidimo nije moglo potrajati.
Imas ti tako nesto na Kubi, imas zdravstvenu zastitu i BONOVE za sve ostalo. Fali ljudima mlijeka, skoro pa im vode fali...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Пеле Мали je napisao:
сад нек се нађе неки геније да ми каже како још увијек има чајевчев телевизор који ради и нек му то буде главни аргумент југословенског квалитета.

Чајавчев телевизор је голи курац. Најслабији квалитет телевизора. Имам искрину лемилицу, радила је од 1989 до 2003 сваки дан непрекидно по 10 сати и сад кад је укључим још увек ради.
Наравно, у праву си, стојадин, југо, еи ниш, чајавец, већина фирми је била слаба и не могу се поредити са западним. Оне које се могу поредити као искра, плива, краш, соко штарк итд. оне су опстале.
Суштина није у томе да је Југославија била као Немачка. Већ да је била боља сто пута од данашњих вештачких творевина као БиХ, РС, и остали отпад који је остао од релативно јаке Југославије.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 15:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Čajevec je proizvodio štošta, ne samo televizore. Da zaobiđemo oružije koje se moglo nositi sa američkim u tom vremenu, Čajevec je proizvodio i pejsmejkere (Medicinksa elektronika je bila dio Čajeveca dok je nisu kriminalom otkinuli iz njega) u vrijeme kada se u Evropi to radilo na jednom ili dva mjesta. Dva direktora iz Čajeveca su u Hr otvorili firmu, povukli kadar i mašine iz Banjaluke i sada prave dijelove za nuklearne elektrane. Jebeš televizore. To ni Njemci ne proizvode više.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 16:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Francuski Sagem je pravio sranje od mobilnih telefona, po čemu je kod nas ta firma većinom upamćena, ali malo ko zna da je to jedna od vodećih vojnih industrija. Uostalom kao i Nokia....

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
nepokoreni je napisao:
Francuski Sagem je pravio sranje od mobilnih telefona, po čemu je kod nas ta firma većinom upamćena, ali malo ko zna da je to jedna od vodećih vojnih industrija. Uostalom kao i Nokia....

Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
_зока je napisao:
Čajevec je proizvodio štošta, ne samo televizore. Da zaobiđemo oružije koje se moglo nositi sa američkim u tom vremenu, Čajevec je proizvodio i pejsmejkere (Medicinksa elektronika je bila dio Čajeveca dok je nisu kriminalom otkinuli iz njega) u vrijeme kada se u Evropi to radilo na jednom ili dva mjesta. Dva direktora iz Čajeveca su u Hr otvorili firmu, povukli kadar i mašine iz Banjaluke i sada prave dijelove za nuklearne elektrane. Jebeš televizore. To ni Njemci ne proizvode više.

Što se tiče Medicinske Elektronike, Čajeveca i ta dva direktora koji su u HR otvorili firmu, slična je situacija sa ogrankom Medicinske Elektronike koji je otvoren u NS ili BG, ne mogu se sad sjetiti. U jednom momentu su se ljudi odvojili od lopova i napravili posao samo takav, a danas je Medicinska Elektronika privatna klinika... :roll:

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 16:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
I to za pregled pi*ke :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 22:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Gdje se mogu naci detaljne statistike sa popisa vrsenih u jugoslaviji?

Koliko je gdje bilo nepismenih, visoko obrazovanih, prihodi, zaposlenost i sve ostalo..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]