jellyfish je napisao:
Vecina onih koji kazu ovdje da je u Jugoslaviji bilo gore nego sada, ili se tad nisu rodili jos, ili su bili mali pa se ne sjecaju.
Ja sam zavrsio osnovnu skolu u bivsoj YU, i to je dovoljna starost da se sjecas nekih stvari iz tog vremena. Kad vidim danasnje osnovce zavrse srednju skolu i krenu na faks, a ne znaju ni pola onog sto smo mi morali znati u osnovnoj skoli. Jos je to bilo krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih kad je sve vec otislo u kurac.
Dvije su stvari zasto je tako, a nijedna nije zbog toga sto je u Jugoslaviji bilo bolje;
1. Nije bilo interneta, jedina mogucnost komunikacije i ucenja i sticanja znanja je bilo kroz knjigu. I ne samo znanja kao znanja u skoli, nego uopsteno... Ja sam isto dijete tog perioda i znam da mi je cesto bilo dosadno kuci, nakon sto se izigram na skolskom, pa nesto igrica na kompjuteru, znao sam sjesti otvoriti Atlas i malo upijati te informacije, od glavnih gradova, broja stanovnistva, manje poznatih drzava na kontinentima i sl... I ne samo Atlas, nego generalno gleduckao udzbenike (najvise sam volio naravno to da radim kad ja hocu, a ne kad se ocjenjuje

) DANAS djeca od silne ponude za trosenje vremena nemaju uopste zelju da sjednu i SLUCAJNO nauce korisne stvari.
2. Zbog cega su nam djeca danas.... manje naucena, da ne kazem gluplja, mozemo se zahvaliti i danasnjim reformama u skolstvu. Neki dan slusam gospodju Krnetu (po meni nazovi strucnjaka) na TV-u kako prica razne gluposti o tome kako gradivo treba olaksati, a sve uz nedavnu inicijativu da se u skolama instaliraju ormarici kako djeca ne bi nosila knjige iz skole... Sve u svemu, neko je dobro osmislio projekat da se narod zaglupi i postanemo jedna dobra radna snaga koja puno ne pita.