Stratokastel,
ja ne znam sto se ti toliko palis na Palestince i usput ignorises njihov mentalitet, njihov nacin vaspitanja, njihove stavove i ciljeve, njihovu retoriku i politiku u zadnjih pola vijeka, probleme koje su stvarali kao prvo u Jordanu, pa Kuvajtu i sirom Bliskog Istoka.
Zasto nisi toliko energican da se usprotivis Egiptu? Ili Jordanu? Ako ti jadni Palestinci crkavaju od gladi, kao sto be neki htjeli da proguraju tu propagandu, kako onda objasniti da sto vise gladuju to oni vise brojcano rastu? Terminologija je naravno odgovarajuca, spominju se koncetracioni logori, genocid, masakri, itd. i postavlja se pitanje kako ti Jevreji nisu samo malo senzibilniji na patnju Palestinaca kada su i oni sami prosli kroz "istu" stvar u holokaustu!
To su tolike provale, tolike gluposti da covjeku pamet stane. Ja ne znam sta si ti po nacionalnosti, ako si musliman, onda donekle shvatam tvoju polemiku. Ali ako si Srbin onda smatram da bi trebao da stanes na stranu Izraela. Zasto? Zato sto su Srbi iskusili na vlastitoj kozi sta znaci laz i propaganda, kada su Srbe optuzivali za koncentracione logore, masakre, genocid, masovna silovanja, itd. Mi znamo kako ta masinerija funkcionise veoma dobro i velika je tragedija da toliki broj ljudi nasjeda na te proste fore.
Naravno da time ne zelim reci, niti sam to ikada tvrdio, da su Izraelci bezgresni andjeli sa neba i automatski vjecite zrtve. Ima i njih gamadi, rasista i manijaka, a pogotovo oni Sefardim jevreji koji su za mene ista bagra kao i Hamas zato sto organski mrze Palestince i muslimane i zele im smrt. I naravno da tu treba da postoji neki balans i da je potrebno da se utvrde sve cinjenice prije nego sto se da osuda.
Ali shvati jednu stvari, Palestinci svoju djecu od malena uce mrznji prema Jevrejima, prema potomcima svinja i majmuna, kako oni to vole slikovito da opisu. To palestinsko drustvo je kolektivno mentalno bolesno i stvarno je da se zali, nista drugo. Pa koliko je Rusija pretrpjela zla od Svaba, koliko smo mi pretrpjeli zla od Ustasa, koliko su Armenci protrpjeli od Turaka i tako u nedogled - niko od tih nacija svoju dvogodisnju, trogodisnju djecu ne truje jednom bolesnom mrznjom prema jednom naroda zbog kobajage sveg silnog zla koje im je nanjeto!
A u tome i jeste citava poenta, Hamas i svi oni koji su ga demokratski izabarali su opsjednuti jednom ideologijom mrznje, i pravo ih neki ljudi nazivaju 'kultom smrti'. Kao neka nenormalna, neracionalna sekta. Oni Izraelu ne priznavaju pravo na opstanak! Pa pitao sam te da li si procitao njihov ustav, reci mi molim te da li tako nesto moze normalna, civilizovana osoba da sastavi i deklarise? Jevreje ganjaju ko stoku hiljadama godina, potucaju se ko cigani po svim krajevima svijeta, malo po malo pa evo opet neki pogromi, protjerivanja, geto u Rimu, geto u Pragu, izdemonizirali su ih ko Srbe 1991-1999!
I taj prokleti humanitarni konvoj na kojem pjevaju pjesme o klanju Jevreja i urlicu allahu akbar! Zamisli ti da jedan spozor (IHH) koji usko saradjuje sa jednom teroristickom organizacijom (Hamas) organizuje pomoc i zeli da svoje brodove ukrca direktno u narucje Hamasove bagre, dirketno pred ocima Izraelaca, a da tu Izrael ne reagira? Da li ijedan normalan covjek moze da povjeruje da bi tako nesto proslo u bilo kojoj drugoj zemlji? Ali eto dobro im dodje ta Gaza, pati se raja pa im treba pomoc, de facto jedan vjeciti izgovor da bi se Hamas samo jos vise osnazio, da bi jos vise oruzja prikupio, jos vise ljudi organizovao, pa onda kad je spreman ozezi rakete po Izraelu, pa daj boze samo da rokne negdje gdje ima sto vise civila! A ako to ne uspije ajmo onda oprati mozak nekom mladicu i djevojci, opasati ih bombama i direktno poslati u raj!
Zalis se na rasisticku drzavu Izrael koja Arape ima u sopstvenoj vladi! Isto ko stu se zalili Siptari kako ih ugnjetavamo i oduzimamo ljudska prava a oni grabe jos i jos a plus sto su uzivali prava koja ne znam da li je koja manjina u jednoj zemlji ikada imala. Na univerzitetima u Izraelu preko 20% studenata su Arapi! Imaju ustanove za vaspitanje koje slobodno koriste, imaju pravo glasa na izborima (ukljucujuci cak i ZENE), imaju svoje biznise, trgovine, itd. Gdje to ima u Gazi? U Gazi Hamas opoziciju baca sa krovova i reseta mitraljezima. Ajde idi budi feminista, budi peder ili lezbaca, budi ljevicar, budi prakticirajuci Hriscanin, BUDI JEVREJ u Gazi!! Hoces malo sutra! Ali Hamas je "demokratski izabran", jel tako! Ajde molim te, muka mi je vise od ovoga.
_________________ "Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).
|