banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 23:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 172 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Da li želite otići u inostranstvo za boljim životom?
Da 45%  45%  [ 26 ]
Ne 40%  40%  [ 23 ]
Mama, mama, kad je nova epizoda Zvjezdanih Staza? 16%  16%  [ 9 ]
Ukupno glasova : 58
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 10:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Lisa, mozes nam reci koji fax ces tamo studirati, kakve su cene studiranja , uslovi i sl..?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 14:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
Sigurno da je svudje bolje nego kod nas. Sta se bunis.

E Leona, od tebe bas ne bih ocekivao ovakav komentar. Sta sad to treba da znaci? Jel' bolje negdje u Africi gdje haraju kolere, ebole i ostale epidemije. Ili mozda negdje u Juznoj Americi gdje ljudi zive pod diktatorskim rezimima i na ivici socijalne propasti. Mozda je najbolje u SAD gdje je stopa kriminala ogromna, a ljudi su toliko inteligentni da ne znaju gdje im se nalazi savezna drzava Nju Jork i smatraju da u SAD zivi oko 2 milijarde ljudi... Ili je ipak mozda najbolje u nekoj arapskoj zemlji gdje su zene gradjani treceg reda. Ipak mislim da bi neka od bivsih sovjetskih republika bila najbolje rjesenje. Moldavija, Turkmenistan ili eventualno Tadzikistan...
Zaboga... :roll: :roll: :roll:

P.S.
U Albaniji je isto odlicno koliko sam cuo, a oni su nam u komsiluku. Zasto ljudi ne idu tamo u potragu za boljim zivotom... Kad je ovdje vec toliko lose...

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2006, 17:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2006, 05:14
Dodjite k sebi ljudi!

Zbunjen sam kad vidim da tako razmisljate, jer evo koristite se internetom, imate comp, nije vam sakrivena ni jedna tajna na svijetu, znate googlati, slusate i gledate sto svijet slusa i gleda, studirate, zivite sa vasim najmilijima u svom zavicaju, zdravi ste, ali ste slijepi.

Razlike izmedju zivota o kojem sanjate na zapadu uglavnom i toga koji se nudi tamo su tako male da su skoro zanemarive. Samo se vi u to ne usudjujete povjerovati, jer ako vidite i povjerujete, onda cete morati mijenjati iz temlja svoje stavove. A to je ljudskome bicu najteze u zivotu.

Vidim da cu se ovdje zadrzati malo duze, sve u nadi da ce ovo vidjeti bar jedna osoba kojoj ce stvari u zivotu biti jasnije radi toga.

Ako ste uistinu sposobni, talentirani, vrijedni, organizirani, ako ste razvili profinjenost u komuniciranju, sposobnost da konstruktivno radite u timu, ako imate vizije i ako imate projekte, lakse ce vam biti uspjesni tu nego bilo gdje na svijetu. Mislite da lazem.? To vam je bolna istina o zivotu.

Ako mislite da ce vas na zapadu docekati objerucke varate se, oni i kad ste im najpotrebniji i najkorisniji, negdje u dubini srca misle da ste ipak tu da oduzmete nesto od njihova kolaca, i uvijek vas vide kao tudjina. Znam da se tudjinom mnogi osjecate u i svom rodjenom gradu, pa zar i to ne dokazuje da sam u pravu kad tvrdim da je slicnost toga tamo i ovoga ovamo fantasticna. I mogucnosti zivota u Banja Luci su fantasticne. Jos ako si k tomu jos i mlad i obrazovan, sta moze da te zaustavi? Ljubomorni komsije? Ne budite smjesni, pa ljubomornih komsija je prepun svijet, ovaj svijet je postao svijet ljubomornih, ako se sa time ne naucite nositi u rodnom gradu, jaoj li ga vama kad lekcije zivota zapocnu u svijetu.

Jer u cemu je razlika? Kad jednom napustite rodno gnijezdo, i otisnete se u svijet, svi redom postanu ljubazni, nasmijani, puni elana, otvorenih ociju, usluzni, ponizni, skromni, ...iz pozicije nemoci i ovisnosti ste odjednom svjesni svijeta, svjesni nevolje, sve volite, sve razumijete, svima bi pomogli, sve zagrlili. Mislite da se tako pocnete ponasati u rodnom gradu nista se ne bi promijenilo? Varate se, kad postanete takvi grad se promijeni, i zivot postane novi zivot. Ali vama se cini lakse otici i pred nepoznatim ljudima hinjiti poniznost, ...ne daj Boze da me neko od mojih vidi ponizna. I tako, u stvari niti ste tu niti ste tamo, potpuno isto kao i sa nama koji smo otisli. Ovdje sam a srce mi tamo.

Znam ja da je to glupo, i sasvim iracionalno, sto ce mi nostalgija kad imam sve sto ste si vi usudili ikad sanjati i pozeljeti, i vise od toga, Nista licno mi u zivotu ne fali, cak sam i zdrav, a toliko imam da me svi lijepo tretiraju, i jos mnogo vise, pedeset mi je godina i osjedio sam kao ovca, ali jos uvijek mi i dvadesetogodisnje djevojke kad ugledaju osmjeh hoce platiti kafu i progovoriti koju, imam prijatelje po cijelom svijetu i svugdje sam dobro dosao, volim prirodu i priroda voli mene, sta jos da pozelim, meni u zivotu fali jos samo Banja Luka.

Proslavismo Djurdjevdan juce, imao sam cetiri covijeka u drustvu, drustvo malo ali odabrano, pricat cu vam o tome kasnije, a sad pokusajmo koliko je moguce uobliciti ovo vidjenje o pitanju otici ili ostati.

Kad jednom odete ste pristali da zivite u uslovima zivota u koje udjete svojim dolaskom, prihvatate uzrke ponasanja koje zateknete i jer ste svi odreda pametni brzo se uklapate, postanete uspjesni, jer ste svojom odlukom da odete vec postali nesto sto vam se u vasem gradu ne da biti, angazovani! Kad bi u vasem gradu bili tako angazovani, mogli bi postici i jos nesto sto vam u svijetu nikada nece poci za rukom, mogli bi promijeniti zivotne okolnosti i zivotne uslove, pa bi se u vasemu gradu na jednome mjestu moglo ostvariti ono sto ce te i u svijetu postici, ali u svijetu se nece ni opaziti niti ce ga promijeniti, a vas grad bi radi vasega ostajanja mogao promijeniti sebe i tebe. Ostajte tamo!!!!!!!!!!!!

Ako kao i uvijek najbolji i dalje nastave odlaziti, kome cu se onda ja vratiti.?!

Sve sto vam treba u zivotu imate sada i tu, i samo se zavaravaju oni koji misle da ce im vani biti ponudjeno vise, ...veca ce biti samo vasa spremnost da ljigavo podnesete sa smijeskom ono radi cega bi nekome u svom gradu ***ali familiju na sav glas, jesam se rastegnuo u krajnosti ali je istina. Bit ce potrebne korijenite promijene, ostajete ili odlazite, gdje god da ste vas je prtljag sa vama, tesko da ce vam iko vani povjerovati kakva ste klasa, ako u to niste uspijeli uvjeriti vase najmilije sa kojima zivite.

Hocete primjer. Pa evo juce pricamo nas petorica o nasoj simpatiji Miri Furlan. Nadam se da vecina od vas zna ko je to. Nju je sanjalo deset miliona jugoslovena. I slusali smo "...saaamooooo simpatijaaaaaaaa, ljubav s dugo pamti, ne prodje nikad, ne blijedi nikad, samo simatijaaaa"

Moje su zene, koje su znale da ih ljubim, morale priznavati malo prostora i za moju simpatiju!, ...cudne li igre zivota?, kome god pokazem moram sa njime i dijeliti, sve je odreda vole. Takva je ona. Oh kako bih se sad ispruzio na mojoj postelji i slusajuci ovu kisu i vatru koja pucketa, i umirio ne bi li usnio Miru, radije nego da ovo pisem, a ipak cu vam pisati. Jer Mira mi je uvijek tu, a vi mozte otici. Kome cu se onda ja vracati? Ostajte tu i sacekajte bar da ovo zavrsim koliko toliko.!

Kad je dakle to profinjeno ljudsko bice, sa svoji muzem vidjela strahote rata koje se priblizavaju, ne videci nikakvog nacina da u tome mogu uzti ucesca, pobjegose u Californiu, i sad zamislite da jedna takva princeza, koja je uz to i zidovskog porijekla, sto je hoces neces u svijetu zabave i umjetnosti samo prednost a nikako nedostatak, znamo ko vlada Amerikom, dakle princeza s pedigreom, Mirin pedigre je PRINCEZA.

Prelijepo je primljena, kako bi i moglo biti drugacije, Ali upitajte je sto misli o okolnostima zivota u kojima je sada. Dok je u Jugoslaviji zivjela, ovdje sad na zivot stalno ceka, da se desi cudo, a ona se bas ne desavaju svakodnevno. Mislite da ce vas svijet bolje primiti i cijeniti vise nego nju. Ovdje vlada ubitacna konkurencija, bolje da to nikad ne upoznate, jer ovdje se najprije morate drogirati da ne spavate da mozete raditi i dan i noc, onda se drogirate da zaspite kad vidite da se rusite, kad se probudite ponovo ulijecete u trku kao da se nije zustavila ni za tren. U trci ste do smrti, i u trci ste protiv svih, eto sto vam je zapad, i svjetlucanja laznih bisera kojima vas mame.
Zivot je tu u stvari, tu gdje si ti, nista nije zabranjeno sto je dobro i za dobrobit, niko na ideje i na radost i na srecu nema monopol, ima za svakoga i vise nego dovoljno, potrebno je samo jedno. Moramo zaista postati ljudi. I sve ce se promijeniti.

Da ni slucajno nisam jednostran, onima koji kao ja sto sam morao otici porucujem. Najprije oko viza i pasosa. Granice i ograniccenja postoje samo u ljudskim glavama, i radi toga se to ispostavlja kao problem. Najprije granice se konstantno prelaze i bez ikakvih papira, precesto i radi novca koji je promijenio dzepove, ali i bez tog se prelaze granice. Ali kad se jednom nadjete na ovoj strani, mozda sa zakasnjeme uvidite da vam je u zivotu vani od svih papira mnogo vaznije imati projekt vaseg vlastitog zivota, i da je on takv da i ovdje bude prihvatljiv, i nadje ih se dovoljno da vas opstanak ucine mogucim. Odes ili ostanes, zivot ce ti zavisiti od okolnosti koje ostvaris. Ovdje to postici nije lakse. Sasvim sam siguran. Upitajte Zivojinovice! Brena nekidan kaze, zivim, al ne zivim ovdje, tamo zivim a ovdje mi tjelo. Radi ljubavi prema zavicaju dozivjese onu strahotu sa otmicom u Dubrovniku, ...ali i ovdje, koliko novaca je potrebno i koliko zastite da se osjecamo sigurni. Ko nam garantuje da neko iz nase blize okoline ne poludi. Primjera je svijet pun svakodnevno.

Eto sjetih se tog profesora sa Banjaluckog masinskog fakulteta, samo zamislajm koliko je on pametnih glava zarazio ljepotama razmisljanja, pred svima je cijelo NEBO ideja otvoreno, mozete i ostvarit ce te sve sto sanjate, zato radije najprije pazite sto sanjate.

Koji stignu na zapad ubrzo vide koliko su razgledaniji i obrazovaniji od svojih vrsnjaka domacina, ali pametni kakvi jesmo brzo se nadjemo u ulozi sluge i savjetnika, u boljim slucajevima batleri, uzdignuca i odusevljenja za zivot smo svjesni toga ili ne ostavili za sobom, zbogom ideali, sad smo u trci i moramo trgovati da opstanemo, evo nas zivote da se utopimo u tvoju prosjecnost. Ili suludo mislite da ce te svijet ipak promijeniti. A odricete se od pokusaja da se u potpunom pedanju dokazete tu medju vasima dragima. Najprije tu.

Ja sam u Jugoslaviji bio jako uspijesan. Gledajuci naravno sa jedne umjerene tacke gledista, jer sto je bogatstvo za Billa Gatesa, a sto bogatstvo za ono dijete koje danas u Darfuru gladno i uplaseno trazi pogledom nekog ko bi ga zagrlio i pomilovao, nahranio i utjesio. Koliko god vi promijenili koodrinate vaseg prebivalista, svijet ostaje isti.

Nemojte se ogranicavati misljau da je u Banja Luci losije, to je zabluda, ali nikog ne bih sprijecavao da ode i vidi i proba, ni mene niko nije mogao sprijeciti. 29. novembra 1985 sam otisao iz Jugoslavije ne da trazim kruha ni uspijeha, i vise od toga sam vec imao, nego sam otisao da malo bez obaveza upoznam svijet, imao sam 10 000 dolara u dzepu i bio bez obaveza, slobodan ko ptica. Mnoge sam svojom odlukom razocarao, pocevsi od tate, dalje da ne spominjem, godinama kasnije u jednom vrlo specijalnom trenutku priznao mi je da mi to nije htio reci, ne zeleci stojati na putu mojoj slobodi, ali kad sam poslije deset godina zivota po svijetu umjesto da se vratim kuci i konacno pocnemo graditi zajedno, jos jednom krenuo dalje a ne nazad, noz sam mu u srce zabio. Ostavio sam samog i ozaloscenog moga ljubljenog oca, koji je zivio za me a ja jos odgadjam za njega zivjeti i sa njim. I evo nismo zajedno ni danas, svi zivi ali rasuti, pa kao da nas ni nema. Da se moji snovi ostvare, ne samo da bih se ja vratio sa zadovoljstvom, nego bih dosao konacno kuci ne da umrem, to mogu i ovdje, ...vratio bih se da zivim

Sreca imam obaveza, znate kakva je kuca poslije slave, sad ponovo moram da pospravljam utiske i uredjujem prostore ove tisine, kisa dobuje ali interesantno ptice pjevaju, nevjerovatno, cemu li se raduju, da njima nije dojavljeno cudnim vezama za koje znamo da postoje, da su u mome gradu muskarci postali dzentlmeni a dame i tako vec jesu princeze.

"Sunce tudjeg neba nece vas grijat ko sto ovo grije"... evo mi pjesnika u goste, ...evo idem prvo vatru da pregledam i obnovim, a onda cu vam se ako mi se ne desi da Miru usnim u kakvom zestokom filmu, pa mi srce ne pukne, opet, iz mojih priprema na vas, javiti :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Gardijan, svaka cast na trudu da napises ovoliki post. Ali zar ne mislis da svako treba da odluci sta je za njega najbolje? Iako mozda udari glavom u zid? Zasto si ti otisao? 10 000 u dzepu??
Razumijem ja tebe, nostalgija ovo - ono.
Meni je drago da sam otisla, da sam imala priliku, da se ne bih kasnije pitala ShBBKBB. Zasto ne bi pokusao onaj ko hoce, ko moze, ko ima snage, hrabrosti ili sta ja znam? Zasto ne bi vidjeli ili probali da li je (kako je to Sisiban kulturno rekao) tudje govno (da prosite) ljepse smdri? Ovde se govori sve u negativnom kontekstu o ljudima koji su otisli. A da vecina ne zna ko je i zbog cega otisao. Pljuje se po ljudima sto nisu ostali. Ne mislim da zapadno sunce ili sta vec vise grije od banjaluckog, niti sam otisla u ubjedjenju da ce me ruze docekati tamao gdje idem, niti sam mislila da ce biti lako. Ja znam najbolje kako mi je, bez ovih sto nikad nisu vidjeli dalje od BL i koji govore "nije bolje tamo, ili ovo ili ono"
Citiraj:
Dodjite k sebi ljudi!

Nikad se nisam "izgubila" bar u ovoj prici sto sam otisla, da bih morala dolaziti sebi.
Dakle, zasto ne iskoristiti priliku ako se nudi? Da li osudjujete ljude jer su otisli,, a vi ostali?? Nemojte samo reci "ti si luda ovo ono". Jebiga (da prostite) kroz vase postove se drugacije ne moze zakljuciti.

Poslednji put menjao Helena dana 07 Maj 2006, 17:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2006, 17:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45
Gardijan je napisao:
....imao sam 10 000 dolara u dzepu ...

:lol:

Nije smijesna svota, jer to je, ,otprilike, depozit koji se trazi u vecini "atraktivnih" zemalja danas, i sasvim je normalan - mozda sedmina, do trecina necije prosjecne VSS godisnje plate "napolju"; smijesno je sto su se neki odvratni ljudi ovdje postarali da, i kada bismo mi mladji htjeli da se okusamo negdje u svijetu, trebali bismo raditi za tu svotu nekih pet, mozda osam godina - pod uslovom da imamo srece i ne trebamo ni zub popraviti sve to vrijeme, a kamo li kaput ili knjige ili bilo sta drugo kupiti... ujedno, imam osjecaj da se dogovaraju s nekim drugim odvratinim ljudima napolju, koji nas tretiraju kao stoku kojoj treba zig - viza je zovu - kako bi nas lakse kontrolisali gdje god da mrdnemo.

nece mnogi od nas nikuda jos neko vrijeme - ne daju nam, i svojski se trude da nam otezaju sve sto mogu; e, sad, mozda samo shvatimo da ne mozemo nikuda, pa posaljemo mi vani one odvratne ljude s pocetka price... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 17:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
Gardijan, svaka cast na trudu da napises ovoliki post. Ali zar ne mislis da svako treba da odluci sta je za njega najbolje? Iako mozda udari glavom u zid? Zasto si ti otisao? Koliko si dugo tamo gdje si?? Razumijem ja tebe, nostalgija ovo - ono.
Meni je drago da sam otisla, da sam imala priliku, da se ne bih kasnije pitala ShBBKBB. Zasto ne bi pokusao onaj ko hoce, ko moze, ko ima snage, hrabrosti ili sta ja znam? Zasto ne bi vidjeli ili probali da li je (kako je to Sisiban kulturno rekao) tudje govno (da prosite) ljepse smdri? Ovde se govori sve u negativnom kontekstu o ljudima koji su otisli. A da vecina ne zna ko je i zbog cega otisao. Pljuje se po ljudima sto nisu ostali. Ne mislim da zapadno sunce ili sta vec vise grije od banjaluckog, niti sam otisla u ubjedjenju da ce me ruze docekati tamao gdje idem, niti sam mislila da ce biti lako. Ja znam najbolje kako mi je, bez ovih sto nikad nisu vidjeli dalje od BL i koji govore "nije bolje tamo, ili ovo ili ono"
Citiraj:
Dodjite k sebi ljudi!

Nikad se nisam "izgubila" bar u ovoj prici sto sam otisla, da bih morala dolaziti sebi.
Dakle, zasto ne iskoristiti priliku ako se nudi? Da li osudjujete ljude jer su otisli,, a vi ostali?? Nemojte samo reci "ti si luda ovo ono". Jebiga (da prostite) kroz vase postove se drugacije ne moze zakljuciti.

Ja ipak nisam siguran da si sasvim procitala taj "kratki momentar", jer iako sam ja za ostajanje, pa naravno da mnogi moraju otici, pa mi smo gradjani svijeta, svijet je moja domovina, ali volim Banja Luku.

Samo sam iznio neke cinjenice kojima mozda svima koji ce otici nisu sasvim jasne. Utoliko bolje ako je ovo drustvo takvo da sve sve znaju i razumiju pa je izlazenje sa jednim vidjenjem suvisno.

Ma koliko se mozda za trenutak moze uciniti da govorim iz nekih pozicija nadutosti, pa sad ovdje prosipam moju pamet, nije slucaj, ja sam vam ovdje sasvim iskren i tu sam zbog druzenja i razgovora. Da sam pametniji i cijenjeniji imao bih bolje drustvo, ali sve u svemu ne zalim se nad mojim korijenima i porijeklom, ovdje sam zbog razgovora.

Nisam vam ja od onih koji zive za ljudsko odobravanje, cim pocnu da mi puno odobravaju ja se pocnem pitati sto ne stima, no presretan sam kad u ovome malenom prostoru na velikom internetu, mozemo obogatiti nasa vidjenja suceljavajuci uz sve uvazavanje nase argumente.

Citat:

Dodjite k sebi ljudi!

Ma to se odnosilo na nas muskarce, mi smo osamuceni, i da nema vas ljepotica nasih ovdje, pismo bi izgledalo sasvim drugacije, ja sam profinjen :-), zato je to tako. Princezama odavde do tamo samo naklon, i smjesak...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Nitro je napisao:
Citiraj:
Sigurno da je svudje bolje nego kod nas. Sta se bunis.

E Leona, od tebe bas ne bih ocekivao ovakav komentar. Sta sad to treba da znaci? Jel' bolje negdje u Africi gdje haraju kolere, ebole i ostale epidemije. Ili mozda negdje u Juznoj Americi gdje ljudi zive pod diktatorskim rezimima i na ivici socijalne propasti. Mozda je najbolje u SAD gdje je stopa kriminala ogromna, a ljudi su toliko inteligentni da ne znaju gdje im se nalazi savezna drzava Nju Jork i smatraju da u SAD zivi oko 2 milijarde ljudi... Ili je ipak mozda najbolje u nekoj arapskoj zemlji gdje su zene gradjani treceg reda. Ipak mislim da bi neka od bivsih sovjetskih republika bila najbolje rjesenje. Moldavija, Turkmenistan ili eventualno Tadzikistan...
Zaboga... :roll: :roll: :roll:

Sigurno da nije bolje u Africi nego kod nas. Nisam na to mislila da je sad svugdje na svijetu bolje nego kod nas. Odnosila sam se na zemlje kao sto je npr. Austrija, Njemacka, Svicarska, Italija, Spanija, Francuska, Svedska, Finska, Danska, Belgija...iii.....
zemlje koje funkcionisu. Zemlje sa zakonom. Zemlja u kojoj ces - u slucaju da ubijes, ukrades, zlostavljas,...- odes u zatvor. Zemlja u kojoj ne mozes policajcu dati 10 evra da te omakne kazna. Zemlja u kojoj ces odraditi svojih 8 sati i gdje ces svaki mjesec dobijati redovnu platu. U tom smislu sam mislila da je bolje nego kod nas. (posto je ovde bila rijec o Italiji).

Naravno da i te zemlje nemaju nesto sto nasa zemlja ima. Ja licno bila bi najsretnija kad bi mogla da zivim u svojoj zemlji. Kad bi imala tu mogucnost Da zivim u svojoj kuci, da sam medju svojim narodom... A to bi tek onda bilo moguce kad bi i ekonomsko stanje u toj zemlji funkcionisalo. Sta da ja radim u toj zemlji gdje nema posla, gdje, i da radis 15 sati za nekih - recimo 200, 300 maraka, covjek ti dodje i kaze ti da ti ne moze ovaj mjesec dati tu nazovimo platu nego da pricekam malo, sta da radim u zemlji gdje covjek ubije covjeka a nedobije nikakvu kaznu.... ii..i.i..ima toga jos koliko hoces.

Ja nisam otisla u inostranstvo, nego sam se rodila u inostranstvu.
Moji roditelji su davno otisli u inostranstvo i to ne zato sto im je tu bilo lose, otisli su kad je tu bilo najljepse. Otisli su u vrijeme kad je Juga najljepse cvjetala. Moj otac je bio muzicar tako da je putovao dosta i svidjela mu se Austrija, a mama je htjela malo da 'vidi svijeta'. Drugi su im se smijali kad su odlazili, a danas bi i sami kad bi ikako mogli.

Sve u svemu, nigdje vise nije sve bajno kao sto je nekad bilo. Nije vise ni u Austriji kao sto je nekad bilo. U Njemackoj pogotovo.
Ja sam svjesna toga da je nasu zemlju rat unistio. Ali sta mi ljudi, drzavljani te nase zemlje cinimo da nam bude bolje?! Sta smo dobro doprinjeli? Svako gleda svoj ineteres. Samo se vuce ono jedno te isto.... sta je bilo prije 10, 15 godina, i uvijek se vracamo unazad. Za nasu zemlju je vrijeme stalo. Od 1990.-te godine, slabo se sta promijenilo. Rat je stao, ali je ostala mrznja. I dok god se ta mrznja ne istrjera iz ljudi, nece nam nikad biti bolje.

Nasa zemlja bi cvjetala kad bi imala pravog covjeka koji ce upravljati sa njom. Pravog covjeka koji ce voditi nas narod, koji ce omoguciti radna mjesta, koji ce doprinjeti dosta dobroga za nas narod i nasu zemlju,...ali takav se izgleda nazalost jos nije rodio.

Nitro je napisao:
U Albaniji je isto odlicno koliko sam cuo, a oni su nam u komsiluku. Zasto ljudi ne idu tamo u potragu za boljim zivotom... Kad je ovdje vec toliko lose...

Kad je toliko odlicno u Albaniji, zasto onda Albanci idu u ostale Evropske zemlje?! Dobro je onima koji znaju ukrasti i koji se bave kriminalom. A posto tamo nema vise sta ni za ukrasti, zato idu tamo gdje ima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 18:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
ma ako si fukara u banjaluci fukara si i vani ako si gospodin u banjaluci gospodin si i vani :oops: :wink:

http://drigi.blogabet.com/

Poslednji put menjao drigi dana 07 Maj 2006, 19:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2006, 18:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Zeleni Obad je napisao:
Gardijan je napisao:
....imao sam 10 000 dolara u dzepu ...

Nije smijesna svota, jer to je, ,otprilike, depozit koji se trazi u vecini "atraktivnih" zemalja danas, i sasvim je normalan - mozda sedmina, do trecina necije prosjecne VSS godisnje plate "napolju"; smijesno je sto su se neki odvratni ljudi ovdje postarali da, i kada bismo mi mladji htjeli da se okusamo negdje u svijetu, trebali bismo raditi za tu svotu nekih pet, mozda osam godina - pod uslovom da imamo srece i ne trebamo ni zub popraviti sve to vrijeme, a kamo li kaput ili knjige ili bilo sta drugo kupiti... ujedno, imam osjecaj da se dogovaraju s nekim drugim odvratinim ljudima napolju, koji nas tretiraju kao stoku kojoj treba zig - viza je zovu - kako bi nas lakse kontrolisali gdje god da mrdnemo.

nece mnogi od nas nikuda jos neko vrijeme - ne daju nam, i svojski se trude da nam otezaju sve sto mogu; e, sad, mozda samo shvatimo da ne mozemo nikuda, pa posaljemo mi vani one odvratne ljude s pocetka price... ;)

Tvoje razmisljanje zalazi u srce problema. Ako odete to se nece promijeniti. To morate i mozete promijeniti dok ste tu, a onda ce vam vani lako biti otici. I ja sam 1985 morao traziti vizu za Canadu i USA, ali nista mi u tome nije bilo bolno, bio mi je samo razlog vise da posjetim moje drage prijatelje po Beogradu, i usput ispunimo formulare. Kad imas novac viza je formalnost, ako uz to imas i neko normalno ljudsko objasnjenje, gdje je problem. Cinjenica je da je meni u Jugoslaviji bilo dobro, pa iako su mi u sjecanju i tada neke statistike o nezaposlenima, vecina nas je radila i gradila, i mnogima novac nije bio prepreka. Sad je tamo mnogo gore nego prije sto je bilo. Ali samo naizgled.

Ja sam negdje na forumu ovdje ponudio 1000 000 eura za odgovor na vrlo jednostavno pitanje, i niko se nije javio, bar moji mailovi ne govore o tome, zasto ste tako razocarani u sve pa nicemu vise ne vjerujete. Sa milionom eura bi se i tu u Bnja Luci mnogo sta moglo promijeniti. Barem ponekima. I opet kazem ne salim se, i tako cu na veliko putovanje kao i svi praznih ruku, ali puna srca nadam se i sa smijeskom

Evo vam se jos danas javljam, a onda do kraja maja cu iskljuciti i internet, iako sam sve sveo na mail i ovaj forum, i to je previse i sa tim ne bi bilo moguce zavrsiti posao radi kojeg sam dosao ovdje.

Dok budem postio, molio i razmisljao u samoci, sve u pripremama na povratak, vas ostavljam majskom suncu na brigu, I vec sad znam kad se ovdje ponovo nadjem sa vama, sigurno cu se obradovati.

Budite mi cool :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Mlad bračni par koji zajedno zarađuju 2000 KM mjesečno i imaju riješeno stambeno pitanje (ja poznajem mnogo mojih kolega sa faksa koji ispunjavaju ove uslove) nemaju apsolutno potrebu da idu "trbuhom za kruhom". 8h radiš, 8h spavaš... ostaje ti 8h za sebe i za porodicu. Šta možeš da uradiš u tih 8h sati odmora? Pročitati neku knjigu, pogledati film na TV, prošetati, otići u teretanu, odigrati jednu partiju tenisa (ili baviti se nekim drugim sportom), izaći naveče da večeras, bazen, upisati neku večernju školu, surfati internetom... i još hiljadu drugih načina da ispuniš dan.

E sad, da počnemo redom... Knjigu koju bismo čitali na zapadu vrlo vjerovatno možemo da pročitamo i u Banjoj Luci... i to još na maternjem jeziku. Ako ćemo veče da posvetimo gledanju nekog filma na TV-u, ništa sretniji nećemo biti na zapadu nego u BL gdje ima solidan izbor TV kanala ili otići u videoteku i iznajmiti neki film. Prošetati... e dobro, ovdje priznajem da Banjaluka malo zaostaje i da nije toliko lijepa kao Beč, New York ili Zurich... ali čuj, šetnja je šetnja... i na kraju se svede na isto, šetao pored ciriškog jezera ili uz obalu Vrbasu. Teretana... i u Banjaluci postoji sasvim moderno opremljena teretana, kao i na zapadu. Tenis... u Banjaluci košta jeftinije, a loptica, reket i igralište su svugdje isti. Restorani... u BL ima dobrih restorana, čak i sa internacionalnom kuhinjom... Baze, ako hoću da plivam 1h-2h isto mi je... u BL ili na zapadu. Večernje škole... ovdje je zapad ubjedljivo u prednosti, ali i to se razlikuje od zemlje do zemlje. SAD su ovdje bez premca. Šta god hoću da naučim, postoji organizovan kurs. Internet je isti i kod nas i na zapadu... osim što su na zapadu brže veze, ali valjda će i kod nas Telekom da uvede taj ADSL kojeg dugo čekamo. Dakle, život se na kraju svede na to kako ga ispunimo u naše slobodno vrijeme, a po meni ono se sasvim kvalitetno može ispuniti i u Banjaluci. Naravno, ako neko završi fakultet ili ako neko jednostavno ne može naći posao, nema riješeno stambeno pitanje ili jednostavno živi od nekih 400 KM mjesečno, a uz to ima manje od 30-35 godina, bolje mu je svakako da traži sreću na zapadu gdje ima mogućnost da popravi kvalitet svog života i svoje porodice. Ostali mogu biti isfrustrirani ovim ili onim, ali ozbiljne razloge da odu nemaju.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka

Gardijan je napisao:
zivite sa vasim najmilijima u svom zavicaju,

Dosta nas ovde sa foruma ne zive u svom zavicaju sa svojim najmilijima, ukljucujuci i mene.

Gardijan je napisao:
Razlike izmedju zivota o kojem sanjate na zapadu

Neki ne sanjaju samo o zivotu na zapadu nego zive u tom 'snu' i znaju o cemu pricaju jer imaju iskustva.

Gardijan je napisao:
Ako ste uistinu sposobni, talentirani, vrijedni, organizirani, ako ste razvili profinjenost u komuniciranju, sposobnost da konstruktivno radite u timu, ako imate vizije i ako imate projekte, lakse ce vam biti uspjesni tu nego bilo gdje na svijetu. Mislite da lazem.? To vam je bolna istina o zivotu.

Poznajem dosta ljudi koji tu zive, koji su i sposobni i talentirani i vrijedni i obrazovani, kulturni, pametni, spretni.... koji su zavrsili za arhitekte, doktore...a koji ipak nemaju sta da rade u toj zemlji. Nemaju sredstava, nemaju mogocnosti, nemaju perspektive. Nemaju nista jer im se nista ne nudi. A nista se ne nudi, jer se nema sta ni ponuditi.

Gardijan je napisao:
Ako mislite da ce vas na zapadu docekati objerucke varate se, oni i kad ste im najpotrebniji i najkorisniji, negdje u dubini srca misle da ste ipak tu da oduzmete nesto od njihova kolaca, i uvijek vas vide kao tudjina. Znam da se tudjinom mnogi osjecate u i svom rodjenom gradu, pa zar i to ne dokazuje da sam u pravu kad tvrdim da je slicnost toga tamo i ovoga ovamo fantasticna.

Stranac tamo - stranac vamo. Ne menja nista. Onda bolje da budem stranac na onoj strani gdje mi se pruza mogucnost da zivim normalnim tokom zivota.

Gardijan je napisao:
Kad bi u vasem gradu bili tako angazovani, mogli bi postici i jos nesto sto vam u svijetu nikada nece poci za rukom, mogli bi promijeniti zivotne okolnosti i zivotne uslove, pa bi se u vasemu gradu na jednome mjestu moglo ostvariti ono sto ce te i u svijetu postici, ali u svijetu se nece ni opaziti niti ce ga promijeniti, a vas grad bi radi vasega ostajanja mogao promijeniti sebe i tebe. Ostajte tamo!!!!!!!!!!!!

Ja ipak mislim da u toj nasoj zemlji jedan obicni stanovnik, ma kako god lijepo pricao i mislio, tako sto Vi mislite, nebi mogao nista promijeniti. Jer zato sto nasa zemlja funkcionise onako kako onaj iz kozne fotelje hoce. A poznato je da u toj koznoj fotelji uvijek sjede pogresni ljudi.
Svi bi se mi angazovali i pomagli, ali niti vise imamo snage ni volje, ni scim ni skim...Svaka nada je izgubljena, nazalost.

Gardijan je napisao:
Ako kao i uvijek najbolji i dalje nastave odlaziti, kome cu se onda ja vratiti.?!

Dobra recenica za razmisljanje. Svidja mi se.

Gardijan je napisao:
Da se moji snovi ostvare, ne samo da bih se ja vratio sa zadovoljstvom, nego bih dosao konacno kuci ne da umrem, to mogu i ovdje, ...vratio bih se da zivim

Vecina nas 'iseljenika' sanja o tome iz dana u dan. Ja sanjam o tome sa svojih 20 i kusur godina, a da ne pricam o svojim roditeljima i ostaloj rodbini koji su vec godinama i godinama u inostranstvu. San koji ce se nazalost tek kad umremo ostvariti. Ili, ako Bog da da se stvari poboljsaju, mozda da i prozivimo koju godinicu na svome tlu kao svoj na svome.

Sve u svemu, gospodine 'Gardijan' jako lijep post i jako dug. :)
Sve je to lijepo i bajno... uvijek se odusevim kad vidim da je neko pun optimizma. Ja sam nazalost veliki pesimista. I znam da ce me to slomiti kad tad.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka

Gardijan je napisao:
Ja sam negdje na forumu ovdje ponudio 1000 000 eura za odgovor na vrlo jednostavno pitanje, i niko se nije javio

Pa vec kad tako jednostavno masete sa tim 1000 000 evrica i ako vam je bas visak u novcaniku, onda bih Vam radije preporucila da ih date u neke humanitarne svrhe, npr. napravite staracki dom u BL, ili tako nesto. Jedan pokret za Vas - veliki napredak za BL. :) :angel:

Vrh

Tema posta: Draga leona
PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Razumijeli smo se nas dvoje, jer i mojega i tvojega posta kad sastavis kraj i pocetak, na isto dodje. Pozdrav tebi i svemu tvom gdje god da si, smijesak i cvijetak i naklon, Ma nisam ja ni jednog trenutka doveo u pitanje slobodu da se ode niti to da smo mi u tome jako uspijesni, pametan smo mi narod i uspijesni, u to sumnje nema, i tvoji argumenti takodje stoje, ali ostaju i pitanja i vidjenja koja ja iznesoh. Tvojoj mladosti i ljepoti naklon, a pesimizma se odrici pod hitno, sta ce ti to, samo osmjeh kvari, a ti kao princeza znas da ti je to glavno oruzje, sta je princeza bez osmjeha?

Samo optimizam moze spasiti svijet i Banja Luku. Jer on (svijet) postoji radi onih koji vjeruju u njega, jer po nekima bi mu trag odavno bio zameten, a jos smo tu. Evo sam opet pregrijao, idem malo otvoriti prozore, kad razmisljas svjezina uvijek dobro djeluje.

Vama koji ste tamo zelim jednu ugodnu vecernju setnju, i ja vidim da cu evo napolje, kisa samo proskaplje, pada kao sprej, odh da na licu mjesta provjerim, kakav je to koncert koji su pripremili vjetrovi i ptice, dok mi jos ova vatrica u grudima pucketa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
MAGARAC

U krsnom dolu
na popodnevnoj vrevi
magarac
glasnom rikom
nadahnjuje prdnju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Lear - sve to stoji sto si rekao. Setala sam pored Vrbasa, igrala tenis u parku Mladena Stojanovica, jela u Masteru, Vozdu, Mlinu, kineskom restoranu, citala knjige na nasem, pisala mailove i surfala internetom...Zasto sad ne bih vidjela kako je setati pored Ciriskog jezera ili Dunava, igrala tenis u Grazu, jela u indijskom restoranu u New Yorku, citala knjige na njemackom, engleskom....(lupam)
Svi uporno navodite da je glavni razlog odlaska mnogih- bolje bilo gdje nego u BL. A ja uporno govorim da ima ljudi koji su otisli da bi probali nesto novo. Ima ljudi koje ne drzi jedno mjesto. Ima ljudi koji zele da vide, zive i rade na drugaciji nacin. Koji jednostavno zele da probaju ili da iskoriste sve ono sto mogu da urade od zivota.

Ima zivota u BL, ali licno, ne zelim da to bude jedini "zivot" koji znam. Ako covjek ima priliku - zasto ne?

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Gardijan je napisao:
Ja sam negdje na forumu ovdje ponudio 1000 000 eura za odgovor na vrlo jednostavno pitanje, i niko se nije javio

Pa vec kad tako jednostavno masete sa tim 1000 000 evrica i ako vam je bas visak u novcaniku, onda bih Vam radije preporucila da ih date u neke humanitarne svrhe, npr. napravite staracki dom u BL, ili tako nesto. Jedan pokret za Vas - veliki napredak za BL. :) :angel:

Ideja lici na vlasnicu, pa svakako da cu uciniti nesto radi cega ce me moja ljubljena majka opet zvati Radovane moj iako sam Plamenko, ali ja sam taj milion stekao strahovitim zalaganjem, da sam znao koliko treba odustao bi prije nego sam zapocinjao, pa mi sad nikako nije svvejedno sto cu sa tim uciniti.

Ja sam pametan covijek, i vec sad ti mogu reci, ne samo da je moja ponuda iskrena, nego ces i sama vidjeti da cu za njega dobiti mnogo vise od jednog starackog doma, jer uistinu nikada nisam mogao postati hazarder, prije nego bih kao onaj dusevni bolesnik, muz od Celine Dion, stigao do Las Vegasa, da se pred drugima prsim kako mnogo mogu da si priustim da raspem i izgubim, podijelio sam radije ljudima oko sebe. Imam dosta, i dati mogu, bas sam znatizeljan kako ce to zavrsiti. Znam da to nije neka lova, sto sam ja prema onima koji kupuju teritorije i trguju sa narodima, ali cinjenica da sam se i sa takvima druzio i druzim, mozda mi i daje neke kvalifikacije kojima bih gradu i zavicaju donio vise od miliona. To mi se cini vrijedno da bih mogao evo iz ove moje samoce da se zaljubim.
A u ljubavi sve postaje moguce kao od sale.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Lear je napisao:
...Mlad bračni par koji zajedno zarađuju 2000 KM mjesečno i imaju riješeno stambeno pitanje...

I ja vjerujem da ovako moze da se prezivi... :lol:

Pitam se samo kako zive desetine i stotine hiljada onih koji imaju jednu (jer stopa nezaposlenosti upravo to sugerise, http://www.komorabih.ba/privredabih/privreda-bih.html) prosjecnu platu od KM 450 (ako radite pri Vladi, inace je prosjek i manji, pa tek u RS; evo FBiH: http://www.bhdani.com/arhiva/262/t26218.shtml ) i zive kod roditelja (sto je "shortcut" do razvoda :))? Vjerovatno nesto losije, no, koga je jos briga za vecinu, taj ocito najugrozeniji sloj? ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
Lear - sve to stoji sto si rekao. Setala sam pored Vrbasa, igrala tenis u parku Mladena Stojanovica, jela u Masteru, Vozdu, Mlinu, kineskom restoranu, citala knjige na nasem, pisala mailove i surfala internetom...Zasto sad ne bih vidjela kako je setati pored Ciriskog jezera ili Dunava, igrala tenis u Grazu, jela u indijskom restoranu u New Yorku, citala knjige na njemackom, engleskom....(lupam)
Svi uporno navodite da je glavni razlog odlaska mnogih- bolje bilo gdje nego u BL. A ja uporno govorim da ima ljudi koji su otisli da bi probali nesto novo. Ima ljudi koje ne drzi jedno mjesto. Ima ljudi koji zele da vide, zive i rade na drugaciji nacin. Koji jednostavno zele da probaju ili da iskoriste sve ono sto mogu da urade od zivota.

Ima zivota u BL, ali licno, ne zelim da to bude jedini "zivot" koji znam. Ako covjek ima priliku - zasto ne?

Upravo tako... ja sam npr. otišao jer mi je dosadilo da čekam u redovima ispred ambasada svaki put kada poželim da odem u Graz, Beč, Trst ili Milano na dan ili na vikend. Shvatio sam da ako želim da proputujem iz BL i iz BiH ću to vrlo teško ostvariti, a u tim sam godinama kada hoću i mogu da vidim što više. Tako sam i ja šetao i ciriškim jezerom i vidio Navy Pier u Chicagu i jeo pizzu u Milano. Međutim, svjestan sam da dugoročno takva moja skitanja neće učiniti srećnim moje najmilije koji su ostali u BL. Zato ću se vratiti da im budem tu kada im bude najteže, kada ih godine sustignu jer bližeg od mene nemaju.

Poslednji put menjao Lear dana 07 Maj 2006, 19:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zeleni Obad je napisao:
Lear je napisao:
...Mlad bračni par koji zajedno zarađuju 2000 KM mjesečno i imaju riješeno stambeno pitanje...

I ja vjerujem da ovako moze da se prezivi... :lol:

Pitam se samo kako zive desetine i stotine hiljada onih koji imaju jednu (jer stopa nezaposlenosti upravo to sugerise, http://www.komorabih.ba/privredabih/privreda-bih.html) prosjecnu platu od KM 450 (ako radite pri Vladi, inace je prosjek i manji, pa tek u RS; evo FBiH: http://www.bhdani.com/arhiva/262/t26218.shtml ) i zive kod roditelja (sto je "shortcut" do razvoda :))? Vjerovatno nesto losije, no, koga je jos briga za vecinu, taj ocito najugrozeniji sloj? ;)

Ta većina živi vrlo teško, zapravo ne živi, već preživljava. Njima je zapad luka spasa. Pogotovo ako imaju manje od 35 godina kada mogu još uvijek da se prilagode novim okolnostima.

Lear je napisao:
Naravno, ako neko završi fakultet ili ako neko jednostavno ne može naći posao, nema riješeno stambeno pitanje ili jednostavno živi od nekih 400 KM mjesečno, a uz to ima manje od 30-35 godina, bolje mu je svakako da traži sreću na zapadu gdje ima mogućnost da popravi kvalitet svog života i svoje porodice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 20:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Lear je napisao:
Ta većina živi vrlo teško, zapravo ne živi, već preživljava.

Ima jos neka vecina, pored te vecine na koju mislimo, ili je to jedina jedina vecina, "the vecina"? :lol:

Lear je napisao:
...Njima je zapad luka spasa. Pogotovo ako imaju manje od 35 godina kada mogu još uvijek da se prilagode novim okolnostima...

Jeste, u pravu si, ali ovo je tezak korak na koji su ti ljudi primorani, a da to svakako nisu zasluzili... nije lako otici negdje s tako malo uz sebe i toliko nepoznatog pred sobom :( ali, ono sto raduje, jeste da ljudi polako shvataju da moze mozda i drugacije... na primjer - da "pociste po kuci" mjesto da "idu u goste" ;)

Jos malo dok ogladne samo, i dok im samo jos malo dostojanstva rebnu raznorazni "domaci" i "strani" gadovi, dok se jos samo malo budu morali intelektualno i drugacije prostituisati i glumiti pokornost, glumiti da su losiji pred gorima od sebe kako bi zadovoljili necije sujete i alavosti... a onda - niti jedno okupljanje nece vise biti "mirno", nece samo penzioneri demonstrirati u ovoj drzavi, grad ce biti malo glasniji no sto je "dozvoljeno" nocu; za sada, jos uvijek je tiho i sramezljivo, al' valjda ce biti malo veselije. Nadam se... :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 172 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]