banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 02:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 187  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:07 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
ne, to je bila bas njegova ideja, na zalost taj projekat nije ppdrzalo ni nekoliko delegata SNSD, navodno tada je glasao uvooznicki lobi i oni koji su uzeli kes od Vuka Hamovica...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Glupo pitanje, a sta je sa termalnim vodama? I zasto se prica o centralnom postrojenju?
I zasto se za buducnost ne racuna na prosirivanje mreze na domacinstva koja uglavnom uzrokuju ovo zagadjenje?

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 13 Jan 2015, 16:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Glupi smo mi za to. Nema veze sto lezimo na istim.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Treba neko prvo da plati bušenje, a ovi ni za mazuta nemaju :)

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
The_new_Statesman je napisao:
Glupo pitanje, a sta je sa termalnim vodama? I zasto se prica o centralnom postrojenju?
I zasto se za buducnost ne racuna na prosirivanje mreze na domacinstva koja uglavnom uzrokuju ovo zagadjenje?

Kad se Islanđani presele u RS morebitbidne takvo grijanje.....

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:30 
Bič božji
Bič božji

The_new_Statesman je napisao:

Za termalne vode u BL je urađena i jedna studija od strane Američke USTDA agencije, kao i za daljnji razvoj daljinskog grijanja u gradu, naravno kao i većina dobrih stvari sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, ali za ozbiljan posao i analizu hemijskog sastava termalne vode trebalo je da se urade najmanje tri probne bušotine, da se ispita izdašnost bušotine kao i moguća toksičnost same vode, jedna bušotina košta cca 2 mil dolara, tako da dok ovdje ne dosele Islanđani mi ćemo o tome samo da pišemo i pričamo...

Šta je najveći uspeh koji ste postigli, a šta bi bio neuspeh?
- Napravili smo preokret koji prepoznaju svi i mislim da nismo neskromni ako kažemo da je Banjaluka danas u svakom pogledu mnogo bolja nego pre osam godina. O neuspesima je teško govoriti. Posebno žalim što nismo okončali projekt termoelektrane - toplane Banjaluka, jer bismo imali rešeno grejanje grada i proizvodnju struje za narednih četrdesetak godina, zatim mnogo manje zagađenje i bar upola jeftinije grejanje. Da smo to započeli negde 2002, danas je već sve moglo da bude završeno.

Izjava pokojnog gradonačelnika iz 2007 godine...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da je bilo pameti, kao što je nema, mogli su sa Rusima dogovoriti to bušenje...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:38 
Bič božji
Bič božji

danijell je napisao:
Da je bilo pameti, kao što je nema, mogli su sa Rusima dogovoriti to bušenje...

Prvo dok nađu naftu, poslije će preći na termalne vode...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Koliko trebaju bušiti da košta 2 miliona? Za te pare mogu doći do nafte i nastaviti grijanje na mazut. :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako se ne varam, spominjali su oko 2 km. Ima u Slobomiru jedna "funkcionalna". Jbg, Banjaluka je malen grad pa nije to moguće finanasirati...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:49 
Bič božji
Bič božji

Mislim da ne ide ispod 1,2km, ali postoji ta jedna formula po kojoj se računa moguća temparatura bušotine, jer temparatura od neke dubine počinje proporcionalno da raste, ali ja neznam kako ide pa nebih sada pisao o tome, inače kad se kaže bušotina, kod termalnih voda je to dupla bušotina, jedna je primarna, a druga sekundarna u koju se vraća voda kojoj se preko izmjenjivača toplote oduzme energija, a često te vode budu toksične i ne smiju se ispuštati u riječne slovove...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 16:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma zgrade bi mogle to pojedinačno da odrade, bez potrebe za dubokim bušotinama, sa toplotnim pumpama. Ako se može kuća zagrijati sa par metara kopanja i temperaturom zemlje/vode od 10 stepeni... Šta bi tek bilo sa malo dubljim kopanjem i još toplom vodom... Mada kod nas se ne mogu ljudi dogovoriti oko banalnih stvari...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 17:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Skupo je to.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 17:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jeste skupo, ali je skupo i ovo. Plaćaš grijanje, a nemaš ga. Grubom računicom dođem do toga da u zgrade gdje sam ja, da se svi griju preko Toplane plaćali bi godišnje 65k KM. I još se moraš dogrijavati.

Bilo bi frka sa starim zgradama, ali kada se pravi nova zgrada i kao ona gdje je EastCode. Imaju svoju kotlovnicu i odlično im grijanje bilo. Ne znam da li se to promijenilo nakon izgradnej onih zgrada pored...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 17:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Danas rekoše na Bigu da je direktor Toplane rekao da mazuta ima još za tri dana....

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 17:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Okt 2011, 00:20
Cekajte ljudi, neko rece da grad treba da izdvoji 15 miliona maraka za toplanu, pa da li ta toplana ima mozda neke prihode, koliko vidim u njihovom revizorskom izvjestaju, u 2012. su imali 25 miliona prihoda, 2013. isto toliko

http://www.blberza.com/Cms2FileCache/fi ... I_2013.pdf

A nemojmo zaboraviti da prosle godine nisu potrosili ni pola planiranog mazuta, gdje su te ustede? racuni nisu smanjeni, takodje i ova zima do ovih par dana oko ng nije bila nesto hladna. Tako da je moje misljenje da se iz toplane izvlaci poprilicno novca.
Nemaju novac za mazut da bi grijali, za nesto sto im je svrha postojanja, ali imaju da cestitaju nove godine i bozice u Glasu/Nezavisnim preko pola stranice.

Svake godine ista prica
http://www.nezavisne.com/novosti/banjal ... 66138.html
i onda par dana griju, pa onda standradno kvarovi zbog dotrajale mreze, pa onda temperatura preko 12 stepeni, pa ovo, pa ono, ali racuni redovno stizu.
Koji je to samo bezobrazluk, takvo laganje, sve je super, mazuta do kraja sezone, i onda samo smanje grijanje, kao, eto, mislili smo da ce nam neko dati pare u medjuvremenu, i na sve se to gleda kao na nesto normalno. Treba grad da uskoci sa 10tak miliona, kao da su to necije tudje pare, a ne pare od poreza istih tih ljudi koji placaju grijanje, kao i onih sto nemaju veze sa toplanom.
To je to, raspala drzava, i nista drugo, ni skup mazut, ni hladna zima, ni dotrajale instalacije.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 17:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Okt 2014, 21:51
petrovic je napisao:
Cekajte ljudi, neko rece da grad treba da izdvoji 15 miliona maraka za toplanu, pa da li ta toplana ima mozda neke prihode, koliko vidim u njihovom revizorskom izvjestaju, u 2012. su imali 25 miliona prihoda, 2013. isto toliko

http://www.blberza.com/Cms2FileCache/fi ... I_2013.pdf

A nemojmo zaboraviti da prosle godine nisu potrosili ni pola planiranog mazuta, gdje su te ustede? racuni nisu smanjeni, takodje i ova zima do ovih par dana oko ng nije bila nesto hladna. Tako da je moje misljenje da se iz toplane izvlaci poprilicno novca.
Nemaju novac za mazut da bi grijali, za nesto sto im je svrha postojanja, ali imaju da cestitaju nove godine i bozice u Glasu/Nezavisnim preko pola stranice.

Svake godine ista prica
http://www.nezavisne.com/novosti/banjal ... 66138.html
i onda par dana griju, pa onda standradno kvarovi zbog dotrajale mreze, pa onda temperatura preko 12 stepeni, pa ovo, pa ono, ali racuni redovno stizu.
Koji je to samo bezobrazluk, takvo laganje, sve je super, mazuta do kraja sezone, i onda samo smanje grijanje, kao, eto, mislili smo da ce nam neko dati pare u medjuvremenu, i na sve se to gleda kao na nesto normalno. Treba grad da uskoci sa 10tak miliona, kao da su to necije tudje pare, a ne pare od poreza istih tih ljudi koji placaju grijanje, kao i onih sto nemaju veze sa toplanom.
To je to, raspala drzava, i nista drugo, ni skup mazut, ni hladna zima, ni dotrajale instalacije.

Pa ako su prihodi 25000 , a negdje sam procitao da su prosle godine godine potrosili 23000 tona mazuta po cijeni od 1200 km po toni znaci da oni ukupnim prihodima ne mogu ni sam mazut da pokriju, a gdje je struja koje se isto puno trosi puno. Jos dok se svi ugrade :-) prava rupa bez dna.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 18:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Po Amerikama za ove omanje busotine su cijene oko 10 dolara za stopu. Sto dodje kao prosjecna, za ove kucne varijante.

Znaci 32-33 za metar busotina. Dje marka, dje su kilometar i dva. Nije to uopste cudno sto je dva miliona. Ako je.
Skupa je to oprema.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
danijell je napisao:
Ma zgrade bi mogle to pojedinačno da odrade, bez potrebe za dubokim bušotinama, sa toplotnim pumpama. Ako se može kuća zagrijati sa par metara kopanja i temperaturom zemlje/vode od 10 stepeni... Šta bi tek bilo sa malo dubljim kopanjem i još toplom vodom... Mada kod nas se ne mogu ljudi dogovoriti oko banalnih stvari...

to je jako skupa igranka, cak i za kucu a da ne spominjem zgradu.
Zgrada gdje je EastCode (kod one pasarele) ili je bar tu bio i ona iza nje, se griju na sjecku

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2015, 20:02 
Bič božji
Bič božji

ili pelet čini mi se...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 187  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]