banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 12:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1628 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 82  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Mar 2014, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:13
nepokoreni je napisao:
Pa? Koliko se trgova i kvartova po raznim gradovima zove po nekim prethodnim sistemima i vladarima pa niko ne dira jer je to dio istorije i kulturne baštine jednog naroda. pa pola Čemerike ima indijanske nazive država, rijeka i planina pa nikom ništa.....

ХМ, а зашто Турци или Аусторугари нису нас тако поштовали па давали српске називе мјестима. Кад смо их се коначно ријешили након вишевјековног тамног вилајете и зулума који су чинили овдје требамо сад кроз имена насеља да славимо и величамо тај период и да га нова покољења памте као да је био бог зна како добар.
Поштујем различит став али са овим се не бих сложио.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 21:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Borac u srcu je napisao:
ХМ, а зашто Турци или Аусторугари нису нас тако поштовали па давали српске називе мјестима.

Možda zato što ta mjesta u vrijeme njihovog dolaska ili nisu postojala ili nisu imala ime ili nisu bila naseljena i osnovana....

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 21:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Borac u srcu je napisao:
ХМ, а зашто Турци или Аусторугари нису нас тако поштовали па давали српске називе мјестима.

Možda zato što ta mjesta u vrijeme njihovog dolaska ili nisu postojala ili nisu imala ime ili nisu bila naseljena i osnovana....

А иначе да су постојала, они би то испоштавали и остала би српска имена, као што су поштовали и српски језик и ниси дозволили употребу било какве примјесе или као што су поштовали наше вјерске објекте и наш народ генерално и нису имали жељу да га потурче и сл. :D

Турци су нам баш много зла нанијели да би их ми поштовали. Далеко им лијепа кућа

Одошмо далеко од теме. :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 21:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ispoštovali su. Banja Luka, Jajce i Foča npr. nose ta imena još od prije Turaka kao i Hercegovina :wink:
Borac u srcu je napisao:
Турци су нам баш много зла нанијели да би их ми поштовали. Далеко им лијепа кућа

E vidiš, naprotiv ne treba ih dirati, baš zato da se ne bi mogla prekrajati novokomponovana istorija kako su Bošnjaci - Muslimani nastali od Bogumila, Bošnjana, Faraona ili nekih vanzemaljaca....

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2011, 07:15
Stave ulicu starog cetnika Rade Radica u sred Vrbanje I kazu nije namjerno....ajd dobro

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 21:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ташко je napisao:
Pa eto, druga polovina je promjenjena.

Jesu li Turci ostavili domace nazive po Srbiji, Bosni i ostalim drzavama nakon osvajanja?
Ili isto kao sto su sacuvali Aja Sofiju.

Protiv mijenjanja turskih, beznacajnih naziva nemam nista. Vecinu nek skinu. Ovaj mali dio koji se zove po bitnim ljudima koji su i nesto napravili na ovim prostorima treba ostaviti.
Jednako ko sto sam za mijenjanja naziva, protiv sam nazivanja istih nekim ljudima koji za BL nisu prstom makeli, niti su odavde...

Meni vise smeta sto se skidaju nazivi ulica narodnih heroja. Ja jesam plaho za ovu monarhisticku stranu, ali skidati imena ulica samo zato sto su partizani i stavljati neke ljude koji nemaju nikakav znacaj za pomenuto mjesto je idiotluk.

Što se tiče narodnih heroja tu se slažem, ljudi poginuli prije 100 godina, nikakve veze nemaju sa sranjem koje se kasnije desilo, ali nazivi djelova gradova su istorija i bit tih mjesta, a patriotizam se može dokazivati na druge načine.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 22:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Budžak, Šeher, Mejdan...te riječi znače nešto. Nešto što kroz istoriju ima veze sa tim dijelom grada. Šta znači Obilićevo, Lazarevo, Srpski Milanovac za Banjaluku? Jesu li tu Lazar, Miloš i neki Milan stolovali?

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Budžak, Šeher, Mejdan...te riječi znače nešto. Nešto što kroz istoriju ima veze sa tim dijelom grada. Šta znači Obilićevo, Lazarevo, Srpski Milanovac za Banjaluku? Jesu li tu Lazar, Miloš i neki Milan stolovali?

Нису столовали али су се борили против ових крвника српског народа. И борили су се у српско име против зулума, па небитно на којем дијелу земаљске кугле. Тако да је боље ставити њих него најсвирепијег непријатеља.
Јесу Турци оставили траг у пм, баш су заслужили да им овјековјечимо тај траг, тако што ћемо им подарити имена насеља тј. испоштовати њихове (окупаторске).

Није чак ни у томе фазон имаш ти назив насеља Кочићев Вијенац па они који не мисле својом главом не поштују ни тај, под сличним изговором који си ти сад навео и којим се углавном и они служе.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 22:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Možeš ti misliti da misliš svojom glavom koliko hoćeš al' od deset Banjalučana koji su rođeni u ovom gradu prije rata za devet će Šehitluci uvijek biti Šehitluci, a Budžak nikada neće biti Lazarevo. O Srpskim Toplicama da i ne govorimo.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Možeš ti misliti da misliš svojom glavom koliko hoćeš al' od deset Banjalučana koji su rođeni u ovom gradu prije rata za devet će Šehitluci uvijek biti Šehitluci, a Budžak nikada neće biti Lazarevo. O Srpskim Toplicama da i ne govorimo.

Па сад и није ти неки аргумент :-? То алудирање на дошљаке и сељаке да користе нове називе а фин и културан слободоуман свијет и рођени бањалучани старе. Пусти то, сеоски фазони.
Не треба правити разлику и дијелити људе на тај начин, нека и њих и чак мислим да дошљаци више користе старе називе него домаћи, а баш зато што им се пришива та етикета да су сељаци јер поштују нове српске, а пиш.ју по овим турским.

Poslednji put menjao Borac u srcu dana 18 Mar 2014, 22:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 22:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja nigdje nisam napisao da su "pravi" Banjalučani fini i kulturni, a novi seljaci. Napisao sam da su stari nazivi toliko uvriježeni da ih nikakvo političko (a politika je u pitanju) brisanje neće izbaciti iz upotrebe. Naročito kad za nova imena koriste nebuloze tipa Srpskih toplica ili Banj brda....

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Ja sam seljak, al' su mi novi nazivi glupi.

Znaci, vjerovatno je do toga sto ne mislim svojom glavom...nego valjda tudjom.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 22:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Jasno je mislio na rođene, a ništa loše nije govorio o onim što su došli. Ja sam došao u BL i meni će uvijek biti prisniji ovi novi nazivi, sa BL od prije rata ja nemam ništa, kao ni drugi koji su došli i koji će doseljavati.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Ja nigdje nisam napisao da su "pravi" Banjalučani fini i kulturni, a novi seljaci. Napisao sam da su stari nazivi toliko uvriježeni da ih nikakvo političko (a politika je u pitanju) brisanje neće izbaciti iz upotrebe. Naročito kad za nova imena koriste nebuloze tipa Srpskih toplica ili Banj brda....

Па друже као и све што је ново, потребно је вријеме да се укоријене и нови називи. Видјећеш и сам за 20-ак година, како ће се доста тога промјенити. И данас је промјена у односу на период од прије неких 10 год. иако то није баш дуг период. То је процес који траје.

Бањ брдо алудирајући на бањалучко брдо не може бити небулоза, а гробље шехита много прихватљивије. Не знам по чему је прихватљивије.

Или Кочићев вијенац по нашем оштроумном писцу и борцу против окупатора да је небулоза а Хисети или како се већ звало је врх

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 23:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Видјећеш и сам за 20-ак година, како ће се доста тога промјенити.

Hoce, mi cemo biti 20 godina stariji, forum ce slaviti 33. rodjendan
A Sehitluci ce i dalje da budu Sehitluci
:D

I grbu Banjaluke ce u medjuvremenu biti dodata krtola kao jedno od obiljezja grada

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 23:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
morao sam pogledati u privatne poruke... znaci ista prica kao i 6.10.2011.

tad je krenulo od imena dvorane :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 23:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Citiraj:
Видјећеш и сам за 20-ак година, како ће се доста тога промјенити.

Hoce, mi cemo biti 20 godina stariji, forum ce slaviti 33. rodjendan
A Sehitluci ce i dalje da budu Sehitluci
:D

I grbu Banjaluke ce u medjuvremenu biti dodata krtola kao jedno od obiljezja grada

Па добро, признаћеш да је боље и кртола него шаховницу или љиљан не дај боже да нам додају јер би то значило ... :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 23:11 
Administrator
Korisnikov avatar

U svjetlu argumenata napisanih na ove zadnje dvije stranice mislim da bi trebali razmisliti i o promjeni imena grada.

Citiraj:
Najranije slavensko naselje zvalo se također Vrbas, koje se prvi put spominje 1320. Banja Luku kao naseljeno mjesto pod ovim imenom prvi put pominje 1494. godine hrvatsko-ugarski kralj Vladislav. Samo ime znači "Banova livada", a potječe od riječi "ban" i "luka", (što je značilo područje blizu vode). Ne zna se o kojem se banu i livadi radi.

Citiraj:
Лингвисти сматрају да је име града настало од ријечи „бан“ (односно, архаичног придјева „бања“, у значењу „банова“ ) и „лука“, при чему је лука означавала ливаду у близини воде. Град се налазио на подручју Горњег шехера, данас Српских топлица, с лијеве и десне стране Врбаса. [13]

Citiraj:
Реч бан има турско порекло, а први пут је забележена у делу цара Константина VII Порфирогенита у вези са Крштеном Хрватском.

Citiraj:
Према једној теорији, ова титула води порекла из назив аварског кагана Бајан.

Predlažem Miloradovo.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Користиш све глупље аргументе.

Ово није борба на живот и смрт, па се напињеш из петиних жила да кажеш нешто паметно, него једноставно треба само мало размислити главом. Али да резимирамо нашу преписку.
Теби, нити било комe другом, нико не брани да као грађанин овог града кажеш ја се с тим српским називима не поистовјећујем и мени су ближи они турски. Турски су ближи и муфтији Чамџићу колико сам примјетио и отприлике сте на истом фону у френетичном заступању турске оставштине на овим просторима. Али није проблем ми смо демократско друштво, ја кажем мени су наравно ближи српски а хвала Богу и званични су, и ту се отприлике наша прича око овога и завршава.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 23:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Ajd sto su nam turci ostavili imena naselja.. nego sto na ne ostavise jedan dobar kebab restoran? U Banja Luci zalost sto se toga tice. :(

I dje sad da posten krajiski svijet da jede anadolijske specijalitete..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1628 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 82  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]