banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 21:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Maj 2014, 20:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nije bila raj al' je bila najbolje što smo uspjeli napraviti. I pokvariti. Sad nam je super. Sve u tuđim rukama, a mi smo u sopstvenoj državi podstanari.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 21:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Nije bila ekonomski raj već socijalni

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Vecina onih koji kazu ovdje da je u Jugoslaviji bilo gore nego sada, ili se tad nisu rodili jos, ili su bili mali pa se ne sjecaju.
Ja sam zavrsio osnovnu skolu u bivsoj YU, i to je dovoljna starost da se sjecas nekih stvari iz tog vremena. Kad vidim danasnje osnovce zavrse srednju skolu i krenu na faks, a ne znaju ni pola onog sto smo mi morali znati u osnovnoj skoli. Jos je to bilo krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih kad je sve vec otislo u kurac. A stariji su mi pricali da je sedamdesetih bilo jos daleko bolje stanje nego osamdesetih. A ja se sjecam da je i osamdesetih bilo bolje stanje nego sad.
Tacno je da su sredinom osamdesetih zbog vracanja duga napravili sranje pa nije bilo uvoznih stvari kao banane, kakao, cokolada, kafa, prasak za ves itd. Ali vec 89 ja se sjecam da je bilo svega toga isto kao sad.
Naravno, neki porede komunisticku drzavu sa zapadom sto je glupost. Ali ako pogledamo da je Jugoslavija bila mozda najbolja komunisticka drzava na svijetu, dakle izvukla je maksimum iz tog sistema i to treba cijeniti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 21:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Danchi je napisao:
Ali daleko od toga da je Juga bila ekonomski raj. Broj siromasnih onda i sada nije puno razlicit.

О даааааа, јесте различит и те како.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 21:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Ako bi prebacili u danasnje vrijeme, kojoj bi klasi danas pripadali ovi sa jacim zanimanjima u YU? Doktori, advokati, arhitekte, inzenjeri, profesori, sudije, dakle sva "krem zanimanja"..

jellyfish je napisao:
Naravno, neki porede komunisticku drzavu sa zapadom sto je glupost. Ali ako pogledamo da je Jugoslavija bila mozda najbolja komunisticka drzava na svijetu, dakle izvukla je maksimum iz tog sistema i to treba cijeniti.

Otprilike. Daleko od istoka, jos dalje od zapada. Danas nas taj istok poprilicno prelazi, a od zapada smo jednako daleko.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Prica mi stari da je jednom za platu kupio 2kg jabuka i 0,5kg kafe...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Danchi je napisao:

Broj siromasnih onda i sada nije puno razlicit

ko moze nakon ovakvih 'istina' dalje citati tvoje postove ?

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Besparica je napisao:
Prica mi stari da je jednom za platu kupio 2kg jabuka i 0,5kg kafe...

1992 ili 1993 ?

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Moj stari '93 kupio nepunih pola kila cajne :).
Postiglo se puno, da je moglo vise - moglo je.
Ali, hajde da budemo realni - skoro sve drzave koje su bolje zivjele od nas su bile kolonijalne sile, a ima i velikih kolonijalnih sila koje su zivjele gore od nas ( tipa Portugal, Turska, pa i Spanija),a ako neko spomene Skandinaviju - oni su imali jako duge periode mira i nisu bili pod nekim, kao mi. Znam da je nama uvijek neko drugi kriv, ali realno, tolike godine pod drugim, a jos kad je taj drugi Turska...
Dan danas i u Becu ima mnogo stanova bez wc-a - nije mi pricao brat od komsijinog prijatelja, sam sam u jednom stanovao.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 00:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Danchi je napisao:

Broj siromasnih onda i sada nije puno razlicit

ko moze nakon ovakvih 'istina' dalje citati tvoje postove ?

Lose se zivi ali se jos vise kuka. Mnogo ljudi nema sta sa jede a bice ih i vise. Ali ih mnogo i kuka bez osnova jer ne znaju sta je siromastvo bilo u 60-im a sta sada.

Kaze jedan moj prijatelj prije par dana, nemamo sta da jedemo dokle je doslo, usput tipkajuci telefon od 800 KM.

Ne citaj ako ti se ne cita.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 10:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

aj ne seri

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
југославија је била голокур*ина и не знам што вам је тако тешко да то прихватите.
уколико је једна држава развијена она ће се опоравити послије не знам каквог рата.
најбољи је примјер њемачке. у другом свјетском рату су били сила, поражени су, плаћали су ратну одштету, читаве фабрике су селили у земље побједнице, неке и у југославију и шта се деси?
20 година послије, наши радници иду у поражену њемачку и кући шаљу паре.

ко је год иоле нормалан и паметан не треба му ништа више.
најјачи сте ми кад коментаришете како су "југословенске" фабрике и гиганти пропали.
па зашто су пропали? зашто није пропао мерцедес, фолксваген, сименс и све остало из њемачке?
говорећи о комерцијалним производима, све што је прављено у југославији није могло парирати ничему са запада.

сад нек се нађе неки геније да ми каже како још увијек има чајевчев телевизор који ради и нек му то буде главни аргумент југословенског квалитета.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Je l' znas ti sta je Marsalov plan?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

какве везе има маршалов план?
па америка је финансирала и југославију након WWII.
од тих пара је имала и своје "златне године".
то није разлог да богом дани југословени не ураде ништа по питању развоја и напретка своје земље.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ime veze jer je Amerima bio cilj da sto prije oporave njemacku privredu kao kontra mjeru nadirucem socijalizmu/komunizmu. U prilog tome im je isla i cinjenica da mnoge njemacke fabrike nisu prestajale sa radom tokom rata. U njemacku privredu su u jako kratkom roku upumpane milijarde i milijarde dolara.

S druge strane, raspala Jugoslavija je i prije rata bila slabo razvijena poljoprivredna zemlja i tek u zacecu industrije. U ratu rasturena do temelja pa sve Jovo nanovo. Pocetkom 50-ih kada su Jugoslavija i SAD uspostavili malo bolje odnose najveca pomoc SAD-a je bila u zitu, onda ti je jasno kakvo je stanje bilo u drzavi.
Kasnije je naravno bilo tu ogromnih kolicina novca i ne sporim da je to sve bilo samo privremeno i da ovi nisu sami puno cinili za daljnji napredak, al' nije bas zahvalno porediti oporavak i razvoj Njemacke i Jugoslavije.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Temelji same industrije prije WWII, Njemacke i drzava koje ce kasnije uci u SFRJ (tj. FNRJ) se ne mogu porediti.
Pumpanje Njemacke industrije od strane Zapada i kretanje od nule u Jugoslaviji.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

цех који је платила њемачка је био велики.
највећи прес-чекић у европи је допремљен из њемачке у југославију, у травник у металорад као дио ратне одштете.
има таквих ствари још.

да не говорим шта су руси тек узели од њемачке и остале земље побједнице.
југославија је имала 50 година да се доведе у ред и направи нешто а они су све те године производили исто ауто.
о другим стварима да и не говорим.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Пеле Мали je napisao:

најјачи сте ми кад коментаришете како су "југословенске" фабрике и гиганти пропали.
па зашто су пропали?

da , ko god je normalan ne treba citati vise ovakve postove nafuranih klinaca kojima je dovoljno da im je tata kupio mobilni i kompjuter pa mogu seruckati non stop o onome o cemu nemaju pojma.

komentarisacu reda radi (mada nema smisla), ovo zbog cega su propali mnogi giganti ,ali i one manje fabrike. Kolumbo , imali smo rat , sankcije i pored tog devastiranja uhodanog sistema , imali smo gubitak trzista od 20 milona ljudi kao i gubitak inostranog trzista ( za one firme koje su radile sa inostranstvom , a bilo ih je ), a nakon rata imamo petokolonaske rezime koju kao ispostave medjunarodnog olosa olicenog u MMF-u i raznim fondovima sprecavaju svaki ozbiljniji projekat u vidu razvoja, i proizvodnje te forsiraju nenormalno uzimanje kredita.Taj isti petokolonaski olos preko svojih medija nas uvjerava kako ono prije nije valjalo, a ovo sad je najbolje sto moze, a sve to pakuju u jeftinu ulickanu glazuru nacije i religije, odnosno prodaju muda pod bubrege.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Njemacka je dobila i najvise, odmah poslije Britanije.

Jos oko 14 milijardi dolara je upumpano u sve zemlje "zapadnog bloka", Grcku i Tursku, sto ne ulazi u Marsalov plan.
S tim da je to tad bila 10 puta veca para nego danas.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Пеле Мали je napisao:

па зашто су пропали?

da , ko god je normalan ne treba citati vise ovakve postove nafuranih klinaca kojima je dovoljno da im je tata kupio mobilni i kompjuter pa mogu seruckati non stop o onome o cemu nemaju pojma.

komentarisacu reda radi (mada nema smisla), ovo zbog cega su propali mnogi giganti ,ali i one manje fabrike. Kolumbo , imali smo rat , sankcije i pored tog devastiranja uhodanog sistema , imali smo gubitak trzista od 20 milona ljudi kao i gubitak inostranog trzista ( za one firme koje su radile sa inostranstvom , a bilo ih je ), a nakon rata imamo petokolonaske rezime koju kao ispostave medjunarodnog olosa olicenog u MMF-u i raznim fondovima sprecavaju svaki ozbiljniji projekat u vidu razvoja, i proizvodnje te forsiraju nenormalno uzimanje kredita.Taj isti petokolonaski olos preko svojih medija nas uvjerava kako ono prije nije valjalo, a ovo sad je najbolje sto moze, a sve to pakuju u jeftinu ulickanu glazuru nacije i religije, odnosno prodaju muda pod bubrege.

Spoiler:
слушај, већ неколико пута ти овдје нападаш људе додјељујући им етикете татиних синова и слично.
престани да будеш сероња и ако можеш дискутуј нормално.
не знаш ме и немој да се мангупираш. довољно дуго сам на овом форуму и мене познаје хрпа чланова, тебе не зна нико колико ми се чини што довољно говори ко може стати иза својих ријечи. дакле, престани да будеш кретен

јасно је мени шта ми данас имамо, али за разлику од тебе мени је јасно и шта смо прије имали. то је било једно велико ништа али ето, ти си био срећан и испраног мозга па је теби било добро.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]