banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 13:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 153 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Korupcija
PostPoslato: 10 Dec 2013, 19:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
The_new_Statesman je napisao:
Brale001 je napisao:
Tema je korupcija a ne moral i etika. :D

Nema sta sijece se sijece, samo tako.
Za ocekivat je sad u zaru da padne neki podmitljivi sumar ili kondukter autobusa.... :lol: :lol:

Neko je spomenuo da se gadi korupcije kod doktora koji spasavaju zivot...naivno, neupuceno naj blaze receno.

Pa tu je najbolji teren, tu gdje nemas izbora, ili kad ti je dijete u pitanju....to je jos bolje, tu ces sigurno dati.

I ti bi to radio samo da mozes jel tako, pobrini se za sebe, ja tebi ti meni, ko ti je kriv sto si nesposoban i glup... ta prica. Mekusci cmizdre,svi uzimaju sto nebi i ja....sta tu neki moral i ta sr .....
Tamo mi idemo.

Ma sta idemo tamo smo mi vec odavno.... :roll: :roll:

Korupcija se reze represijom. Nikakvim pozivanjem na moralnost ili eticnost. A da bi rezovi imali smisla treba znati gdje sjeci.

A to nije kondukter, neki RVI koji trazi nacina da ne bude zajeban kao sa onih 10 duluma sume ili neko obrazovano i radno celjade koje juri bilo kakav posao umjesto da posao juri njega.

:D
TNS.
Kazes Korupcija se reze represijom.

TNS nemoj ovde neku silu, grubosti i divljastvo.Ta civiliziran smo narod i to sa tradicijom.
Ne znam nasto ciljas, jel onaj rad meta visoko pucas u prazno ali ides sa preticanjem pa ce naic...ili tuces sacmom pa sta pogodis.... :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2013, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pretjerujes. Represija moze biti zatvorska ili novcana. Nije strogo odredjeno odbijanje bubrega.

Elem, dok se slonovi biju izmedju sebe, niko za miseve ne brine.
http://slobodanvaskovic.blogspot.co.at/ ... kusao.html

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2013, 20:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
korisnik je napisao:
Pa na KBC-u su skoro svi korumpirani. Jedno...80 % doktora i sestara, samo ih niko ne prijavljuje da se ne zamjeri. Nema operacije, ako se ne daju pare.

Ja znam jednog koji za carski rez nije htio uzeti ni pare ni kesu ni pice. (Nisam ja nudila nego neko ko mi je blizak) Ne mogu se sjetiti prezimena tog doktora, znam da se zavrsava na -ac.
Ja nisam licno nikad podmitila, ali jesam u par navrata, kad je u pitanju zdravlje, precutno nekim clanovima porodice odobrila da to urade radi drugih clanova porodice.
Cak sam jednom, nakon lezanja u bolnici, insistirala da mi se ne naplati participacija (iznos oko 40+ KM) jer sam jednom u posljednjih 365 dana bila dobrovoljni davalac krvi. Da, morala sam insistirati pozivajuci se na zakon jer su u prvi mah rekli da nemam pravo na to. Iz njihovog ugla gledanja vjerovatno izgledam kao nevidjena skrtica. Em ni doktor ni sestre nisu dobili nista, em jos necu da platim ni participaciju! :lol:

Samoj mi je 3 puta bio ponudjen mito. Po jednom u 3 firme, u prvim godinama rada.

Meni se mito i sve to vezano za te stvari GADI! Neko je spomenuo etiku, moral...ja bih dodala i psihosomatsku odvratnost kao faktor.

Ovo je POST.

Poslednji put menjao skitnica dana 10 Dec 2013, 20:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2013, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
meni niko nije ponudio mito :(

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2013, 20:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
Nudim pare za državni posao!

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2013, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gazda's :lol:

by Tasko

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2013, 20:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Mito je dio srpske tradicije i kulture :D .Čak smo i herojstvo za njega vezali.Koliko sam puta čuo rečenicu -"počasti"čovjeka,nemoj da si kukavica.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2013, 20:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Занимљиво. :)

Citiraj:
Bojan Bošković
Odlomak iz rada « „Model nužnosti i ekonomske opravdanosti postojanja mita i korupcije u tranzicionim privredama“ «

Osoba koja traži posao ima pred sobom dvije opcije: da da mito i sigurno dobije posao ili da ne da mito i izgubi godine tražeći poštenog poslodavca ili čekajući da profunkcioniše pravna država koja bi obeshrabrila poslodavca da traži mito. Da bismo dokazali koliko je opcija sa davanjem mita isplativija uporedićemo periode potrebne za pokrivanje gubitaka iz prošlosti.

Prvo ćemo pozabaviti izračunavanje perioda potrebnog za pokrivanje troškova prenesenih iz perioda krize bez davanja mita.

1. Gubitak 20 000
2. Oportunitetni troškovi (800 h 10 godina h 12 mjeseci) 96 000
3. Ukupan gubitak (1+2) 116 000
4. Plata 800
5. Period potreban za pokrivanje ukupnog gubitka (3/4+120) 265 mjeseci (22,08 godina)

U primjeru smo proizvoljno uzeli iznos gubitka prenesenog iz prethodnog perioda (20 000). Međutim, sada se javljaju i oportunitetni troškovi. Oportunitetni troškovi predstavljaju izgubljenu dobit u nedostatku primanja sredstava u vidu plate za vrijeme od deset godina. Deset godina je vrijeme potrebno da profunkcioniše pravna država. Tek tada tražilac posla uspjeva da pronađe posao bez davanja mita. Plata je uzeta proizvoljno, jasno je da će ona rasti u protokom vremena, ali neuzimanje te činjenice u obzir ne dovodi u pitanje ovaj model, ali doprinosi njegovoj jednostavnosti.

Period potreban za pokrivanje ukupnog gubitka dobija kada se na period potreban da profunkcioniše pravna država (u ovom primjeru 10 godina) doda vrijeme za koje će se isplatiti dovoljan broj plata za pokrivanje ukupnog gubitka. Dakle, u našem primjeru to znači da će se tek za 22,08 godina tražilac posla koji nije dao mito riješiti gubitka iz prethodnog perioda (10 godina čekanja na posao i 12,08 godina rada).

To je izuzetno dug period. Pogledajmo sada kako na njegovo smanjenje utiče odluka da se da mito u zamjenu za posao.

Izračunavanje perioda potrebnog za pokrivanje troškova prenesenih iz perioda krize sa davanjem mita:

1. Gubitak 20 000
2. Mito 1 000
3. Ukupan gubitak (1+2) 21 000
4 Plata 800
5 Period potreban za pokrivanje ukupnog gubitka (3/4) 26,25 mjeseci (2,19 godina)

Iz priloženog se vidi da se period potreban za pokrivanje ukupnog gubitka smanjuje sa 22,08 godina na svega 2,19 godina što je oko deset puta manje! Uzrok tako drastičnom smanjenju je činjenica da sada u ukupnom gubitku ne participiraju oportunitetni troškovi već samo gubitak iz prenesen iz prethodnog perioda uvećan za vrijednost mita. Samim tim manji je iznos koji se mora nadoknaditi platom, a plata počinje da se prima odmah (nema čekanja 10 godina da profunkcioniše pravna država).

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2013, 20:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako stoji racun sa pozicijom carinika? Pozicija za koju ne treba sekunda radnog iskustva.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2013, 11:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Divlji zapad, ili mozda bolje receno Divlji Istok, je u zemljama davnog SSSR. Znam mnogo ljudi koji su putovali za Ukrajinu ili Bjelorusiju, i svi potvrdjuju jedno - ako ne ubacis u pasos 10$ j*bace te k'o sansku kozu (ko je 80-tih putovao po zemljama Varsavskog Pakta znace o cemu govorim). Ovako niti sta gledaju niti pitaju...

skitnica je napisao:
Ja znam jednog koji za carski rez nije htio uzeti ni pare ni kesu ni pice.

Moja mama je anesteziolog u penziji. Sjecam se milion situacija kada je dolazila kuci sa posla isfurana jer joj neko gurao u dzep 50-100KM (ne, nije htjela vise :lol: ). Jbg, nisu svi medicinski radnici u principu losi, ali je (nazalost) postao standard da se "milosta" daje uz "dobar dan".
Do duse, nisam u BL vec odavno, pa nisam bas relevantan kako sve to izgleda danas ;)

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 03:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
danas ako ne "poznas" Musu Cazima Catica nema ti spasa. on je jedini covjek koji te moze spastiti u svim situacijama

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 08:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma jedno vrijeme nije bilo nikako plata pa je pacijente bilo sramota da bar malo ne pocaste.

Sada je situacija nesto drugacija. Da bi dobio samo ono sto te slijeduje kao pacijenta u dosta slucajeva moras zavuci ruku u dzep. Da ne pricamo o boljem tretiranju.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 09:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
dosao sam do zakljucka da postoje 3 vrste ljudi, oni koji nemaju para i ne daju na cascavanje, oni koji imaju a ne daju i oni koji imaju i koriste ih u necasne radnje, ali svega toga ne bi bilo da nema ovih sto te pare uzimaju, zacarano kolo

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 09:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
to su onda četiri vrste...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 09:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Svaka cast filozofe, koliko ti je trebalo da skontas to?

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 09:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
da 4 vrste, ali ovi sto primaju su populacijski malobrojni, par hiljada medicinskih radnika, prosvjetara i organa reda i drzave

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 10:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Oni su ujedno i primaci i davaci.

A postoje i oni bez para koji se zaduzuju da bi dali. Sto je pet.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 10:32 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Mnogo teoretisanja,a čini mi se da je vrlo malo diskutanata bilo u situaciji da im se nudi mito. Samo ću reć da nisu stvari uopšte tako crno-bijele kako se čine. Evo recimo,Marko Marković dobije posao 1999 (nažalost na određeno),na takvom mjestu kakvo se samo poželjeti može,i sa najčistijim mogućim namjerama ga počne raditi. Konta,super mu je plata,neće još i potkradat državu za koju se borio..A posao je takav,da ulaz šlepera (nečega) može naplatiti 150 maraka,a može i 900 maraka,u zavisnosti koliko procjeni da ima robe...I naravno,on mu naplati 900 maraka,a šofer godinama naučio davati 500 (ovaj koji naplaćuje piše da je naplatio 300,a 200 u dzep...svima dobro,osim državi koja je zakinuta za 600 maraka)...

Naravno,vrlo brzo se primjeti da u blagajnu firme stiže bar duplo više para iz Markovih smjena,u odnosu na bilo koga drugog radnika...plus što u blagajnu stiže pola pazara u markama,pola u dinarima,a niko drugi ne predaje ni jednu marku,jer ih zamjeni kod dilera na kraju smjene i još mnogo uveća zaradu!!......Naravno,već treći dan Marka na stranu zove jedan od najstarijih radnika,i pita "Mali jesi ti došao da radiš sa nama,ili da glumiš budalu?...Hoćeš li raditi kako se radi,il ćeš da ti nađem pet ljudi koji će potvrditi da si im tražio pare,pa ćeš prekosutra dobit otkaz"
Naravno da bi tako i bilo,jer ovaj koji je naučio davati 500,vrlo rado bi se riješio levata koji mu uzima 900.
Uglavnom,Marko je za manje od godinu dana,zaradio dovoljno para da obnovi kompletne kućanske uređaje,koji su bili od prije rata,da zamjeni krov na kući,uvede grijanje i da mu ostane još 20-tak hiljada maraka da pokrene privatni posao.Toliko se dobro uklopio u sistem,da je nudio 5000 maraka za rješenje za stalno,ali dzaba je bilo nuditi i pare,i imati vezu (da,dobro ste čuli!!),kad se politika umješa,kad direktora nazove tadašnji potpredsjednik Vlade i kaže,na to mjesto ćeš primiti tog i tog. I tako se završila Markova odiseja sa javnim sektorom..
Ajmo sad,da čujem moralne vertikale. Šta je bilo činiti Marku Markoviću?

Korupcija zato i jeste toliko zlo,i toliko teško dokaziva,zato što je i onom koji daje,i onom koji uzima u interesu da ćuti.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 10:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
goxon je napisao:
danas ako ne "poznas" Musu Cazima Catica nema ti spasa. on je jedini covjek koji te moze spastiti u svim situacijama

S Cazimom mozes samo proci bez kazne kod saobracajaca, i to je to.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2013, 11:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da sam mislio kako je ovo crno bijela holivudska prica ne bih ni otvarao temu. Ne bih ni pitao kako bolnicka sestra i sekretarica mogu napraviti manjak od nekoliko stotina miliona maraka, niti bih spominjao ko su korisnici tih penzija. Ali ima ljudi koji vjeruju da ideali postoje :-)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 153 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]