banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 09:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Sep 2011, 14:23 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 23 Jan 2011, 22:54
E da, to sam zaboravio. Samo ne znam da li se to sprovodi. Nisam čuo ni jedan slučaj da su nekog kaznili zbog toga.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 23:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Iako je ideja o izgradnji devet novih biciklističkih staza u Banjoj Luci zvučala obećavajuće, poteškoće su nastale kada je ideja s papira pretočena u realnost, s obzirom da su biciklisti dobili trake širine svega 80 centimetara.

Mnogi Banjolučani kojima su bicikli omiljeno prevozno sredstvo pričaju da sedam i po kilometara biciklističkih staza koje su bile sve što se nudilo biciklistima ovog grada nekoliko godina, nisu bile dovoljne da sve više zaljubljenika u dvotočkaše uživa u vožnji.

S nestrpljenjem su očekivali nove staze, ali im kraj avgusta, kada je završena realizacija projekta izgradnje novih biciklističkih staza, nije donio radost.

Ogorčeni su što su nakon toliko godina čekanja dobili biciklističke staza čija je širina najmanja moguća, jer će zahvaljujući tome i dalje, ostati bez prostora za bicikliranje, a razlog tome jeste to što ne žele da se guraju s pješacima, ili da dođu u situaciju da se ne mogu mimoići s drugim biciklistima koji dolaze iz suprotnog smjera.

I dalje će, kao i do sada voziti trotoarima ili ulicama u nadi da će se uskoro

bar riješiti problem zabrane prolaska biciklistima na popularno izletište Banj brdo, koje je do stupanja na snagu ovog pravila bilo omiljena destinacija za rekreaciju biciklistima.

Ne bi se, pričaju, nadali ni tome da prije nekoliko dana upravo na tom mjestu nije održano državno prvenstvo u biciklizmu.

S jedne strane, kažu nisu oduševljeni što se ovaj prostor može koristiti za profesionalne namjene, a ne i za rekreaciju, dok s druge strane u tome vide tračak nade za spas biciklizma.

- Novoizgrađene biciklističke staze su sramota za nas i naš grad. Jednom sam se vozio trakom na Istočnom tranzitu i tada sam doživio neugodnost da je još jedan biciklista naišao iz suprostnog smjera. Morali smo sići s trake, koja je namijenjena za bicikle da bi se mimoišli. Od tada, kao i ranije vozim trotoarima i ulicama, jer radije mislim da još uvijek nismo dobili staze, nego da se vozim njima i svaki put ponovo razočaram - kazao je Banjolučanin Mladen Marić i dodao da zna da je proteklog vikenda na Banj brdu održano Prvo prvenstvo BiH u brdskom biciklizmu.

- Prvo sam bio razočaran zbog toga što je već neko vrijeme gore zabranjen prolaz biciklistima, ali sam na kraju shvatio da bi to mogao biti dobar povod da se biciklizam na banjolučkom izletištu i dalje razvija - rekao je Marić.

Naime, ovo nije usamljen primjer. I mnogi drugi biciklisti iz Banje Luke sličnog su mišljenja kao i naš sagovornik.

Tihomir Dakić, voditelj programa "Transport" u Centru za životnu sredinu kaže da širina staza za bicikle po pravilu iznosi minimalno 80 centimetara.

- Kako je ovo ispoštovano prilikom gradnje novih staza za bicikliste u gradu, onda možemo očekivati da su biciklisti isto tako minimalno zadovoljni. Biciklističku traku u Boriku, koja je urađena na uštrb pješaka, može se očekivati da dosta biciklista neće ni koristiti, već će se nastaviti kreatati ulicom, jer ne žele da dovedu u opasnost pješake na tom dijelu - kazao je Dakić i dodao da su dogovorili sastanak s firmom koja je radila na idejnom projektu izgradnje i rekonstrukcije biciklističkih staza i Grada, kako bi vidjeli da li ovaj projekat može da se unaprijedi.

Dakić naglašava da je čuo za održavanje državnog prvenstva u biciklizmu na Banj brdu, ali da, zbog zdravstvenih razloga nije bio gore.

- Interesantno je da je sam događaj podržan od strane Biciklističkog kluba BSK, koji, koliko se sjećam nije iznio svoj stav za odluku Grada da se bicikistima zabrani prolaz na Banj brdo. Možda ovo znači da će rukovodioci Kluba u narednom periodu da se založe za izmjenu odluke Grada i da će se pridružiti našoj inicijativi - kazao je Dakić i izrazio nadu da će za bicikliste u ovom gradu uskoro doći bolji dani.

Milenko Šajić, portparol Administrativne službe Grada, ističe da ne postoje standardi po kojima se grade biciklističke staze u Banjoj Luci.

- Staze za bicikliste se rade u skladu s tim koliko to fizički prostor dozvoljava - istakao je Šajić.

Što se tiče održavanja državnog prvenstva u biciklizmu na Banj brdu iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka ističu da su upoznati s događajim.

- Biciklistički skup je prijavio Pak Sumit iz Banje Luke, a odobrio je biciklistički savez BiH - kazala je Gospa Arsenović, portparol Centra i dodala da se trka nije održala na asflatnom putu, na šta se odnosi odluka Administrativne službe Grada o zabrani prolaska biciklistima, nego po šumi.

- S ovom trkom upoznata je Turistička organizacija grada, koja je dala propusnice za održavanje trke - kazala ja Arsenovićeva.

Ostoja Barašin, direktor banjolučke Turističke organizacije, potvrdio je da su oni dali propusnicu, ali da to nije pravilo da svi biciklisti mogu da se voze na svojim dvotočkašima ovom dionicom.

- Propusnice se daju kada su neke manifestacije ili događaji značajni za grad, kao što je bio ovaj. Međutim, to ne znači da se svaki dan biciklima može ići na ovo banjolučko izletište - naglasio je Barašin.

N. PUŠIĆ

Kada se sve sumira niko nije zadovoljan. Znao sam ja da će ovako nešto biti.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 23:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
I one biciklističke trake se izbrisale, eto koliko je kvalitetan izvođač radova.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Sva vremena su u UTC [ DST ]