http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... tkaza.htmlserijal: kako Žive radnici u srbiji - obesne gazde bahatost najČeŠĆe ispoljavaju nad Ženama i starijima
Radnici trpe šikaniranje jer se plaše otkaza
Zar je ovo moguće? J. J. (46) u šokantnoj ispovesti opisuje kako iz kioska ne sme da izađe čak ni da bi otišla do toaleta, pa deset sati provede u pet kvadrata, gde radi, jede i obavlja malu nuždu u kofu10 najčešćih načina kako se šikaniraju radnici
1. Primoravanje na neplaćeni rad
2. Smanjivanje plate zbog izmišljenih prekršaja
3. Blanko otkaz
4. Maltretiranje trudnica na razne načine
5. Ukidanje ili skraćivanje pauze
6. Otpuštanje kroz fiktivnu sistematizaciju
7. Neprestane pretnje otkazom, izdiranje, vređanje
8. Raspoređivanje na niža radna mesta
9. Katastrofalni uslovi rada - vrućina, prostorije bez toaleta...
10. Ukidanje odmora, sumnja u svako bolovanje
Pressu se juče između ostalih javila i 46-godišnja J. J., radnica u jednoj beogradskoj trafici (ime poznato redakciji), čija priča nas je zapanjila...
- Već nekoliko godina radim u trafici. Plata je 16.000 dinara. Na posao moram da dođem sat ranije, a kada radim po podne da ostanem sat duže. Psihički pritisak je strahovit, po deset sati provodim u tih pet kvadrata. Posebna priča je što nam je strogo zabranjeno da trafiku zatvorimo i na minut, tako da je nemoguće da odemo do toaleta, kog, uzgred rečeno, i nema u blizini. I onda, piškimo u kofu ili iza trafike i molimo boga da neko ne naiđe. Kakva je to bruka. Pitaju nas ljudi šta to smrdi oko trafike, mi ćutimo, sramota nas je - postiđeno govori J. J.
Kaže da je čudo što se neka od žena još nije zarazila. Jer u trafici i jedu, a da bi oprale ruke donose po flašicu vode od kuće.
- Niko ne sme da se žali, one koje ne mogu da izdrže daju otkaz. Odmah im se nađe zamena. U trafici je pakleno, nema klime. Dva puta sam padala u nesvest prošlog leta. Gazda mi je rekao: „Šta je, vrućina? Zar ne znaš da ko se sunca krije, bolje da ga nije. Ako ti je toplo, idi hladi se u bazenu, tamo možeš i da piškiš" - ispričala nam je kroz suze ova žena.zamislite da je vasa zena ili sestra ili majka u slicnoj situaciji na radnom mjestu.........