Silvio Dante je napisao:
Pitanje s moje strane. Situacija je sledeca. Drugar i riba su mu krenuli za Maltu. Kupili karte (jedan pravac), let iz Peste. Uredno su cekirali karte, prosli carinsku kontrolu i sve do ulaska u avion. I tu sledeca prica. Jedna od onih riba sto vrse tu zadnju kontrolu, im nije dozvolila da udju jer nisu imali povratnu kartu kod sebe. Rekla im je nesto na foru, mogu da doplate 550€ pa da udju u avion (karte su kostale 250€). Posto ovi 550€ nisu imali kod sebe naravno, nista od leta. Pritome im je ta ljankase oduzela karte i pocepala iste i bacila a novac naravno nisu dobili nazad.
Pa me sad interesuje koliko je moguce da im se ne odobri ukrcavanje na avion ako nemaju povratnu kartu? Za ovo cepanje i bacanje karte znam da je neuredno, jer je to u principu unistavanje tudje imovine u vrednosti od 250€.
Ošte je poznato da je carinik bog otac. I tu nema prostora za priču, apsolutno nikakvu.
To što se više ne traže vize za putovanje u države EU, ne znači da će svakom to biti i omogućeno. Stvar je jednostavno u tome da su tvoji prijatelji mogli da zatraže azil na Malti (nema veze to što oni nisu imali namjeru). Jednostavno, mogli su i u tom slučaju bi ih Maltežani vratili po hitnom postupku Mađarima (prva zemlja u EU u koju su ušli, koja ima obavezu da raspravlja azilante) a Mađari bi morali da ih "ugoste" par mjeseci, dok ne prođe procedura odbijanja (ili dobijanja) azila, prema tome koliko postoje opravdane osnove za tako nešto.
Mađarica je u ovom slučaju procijenila da postoji rizik da bi njena država mogla da pretrpi štetu/nepotreban trošak; ili ih je doživjela kao rizik po bezbjednost aviona i putnika; ili je jednostavno imala loš dan, PMS ili nešto slično pa su se kola slomila na nekom. Stoga je seljački, ali sa podrškom zakona postupila (nije mi doista jasno koju funkciju ona ima na aerodromu, ali me ne bi čudilo da na "zadnja vrata" stavljaju nekog bezbjednjaka sa neograničenim ovlaštenjima). Tvoji prijatelji bi mogli, eventualno, da pokrenu upravni ili civilni postupak protiv aerodroma, ali bi troškovi bili mnogo veći nego što bi bio dobitak, čak i u slučaju da dobiju parnicu.
Savjet: neka zaborave te pare, ali nek ne zaborave da kupe povratne karte slijedeći put.