banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 21:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1628 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 82  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Nov 2013, 00:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
:lol: Ako bude trebala kakva peticija, javljaj, potpisujem.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 08:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
shakal je napisao:
Imate milju manje od Dervente, to je jedino bitno.

Dezinformatoru jedan. :P

Derventa 30.177
Trebinje 31.433

http://www.bhas.ba/obavjestenja/Prelimi ... ti_bos.pdf

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 08:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
ERROR je napisao:
Vi kako god, ali ja znam masu ljudi u dijaspori i debelom vecinom su svi , na ovaj ili onaj nacin popisani :oops:

U tom slučaju neće moći biti popisani i u zemljama u kojima sada žive. Ne možeš na 2 mjesta biti popisan. Možda možeš pokušati prevariti ove naše u BiH (ma da sumnjam da će biti prihvaćeni kao validni obrasci gdje se jedna osoba popisala više puta, takodje dijaspora ne ulazi u statistiku stalno naseljenih građana BiH) ali nekoga u EU teško. Popis u BiH je bio pod pokroviteljstvom Eurostata.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka

ssaassaa je napisao:
mozda si u pravu,ali problem je sto su oni popisali i dijasporu pa ih ima puno vise

Dijaspora niti u jednoj zemlji ulazi u statistiku na osnovu koje se vrši recimo raspodjela fotelja na nivou zemlje. Neće ni kod nas. Vrlo lako se može provjeriti stvarno prebivalište.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 08:55 
Stara kuka
Stara kuka

GialloRosso je napisao:
Vala baš. Skoro 20 godina trube da su protjerani, pobijeni, pominje se cifra od 10 000 pobijenih u Srebrenici, i ko zna koliko još u Foči, Prijedoru... Onda imamo full blown kampanju da se popišu i muve na prozorima kao Bošnjaci, kompletna dijaspora je alarmirana... Šta će biti ako se stvarno ove spekulacije o 100 000 Bošnjaka više nego 91. ispostave kao tačne? Znaju li oni jesu došli ili pošli?

Onda su sami sebi skočili u usta. Nakon toga Republika Srpska može podnositi i tužbe za svaki napad iz Federacije prilikom nazivanja jednog entiteta genocidnim jer nakon rezulatat popisa bi se utvrdilo da su Srbi ti koji su nestali iz Federacije.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 09:01 
Stara kuka
Stara kuka

filozof sa vrbasa je napisao:
sarajevo sada cine te 4 opstine, a nekada ih je bilo 10

Ne ne. Grad Sarajevo činile su ove 4 opštine i prije rata. Vogošća, Ilijaš, Ilidža, Hadžići nisu ni tada bili dio grada Sarajeva. Danas su te opštine u sklopu kantona Sarajevo ali nisu dio grada. Jedino je glupo napravljeno da naselje Stup bude u sklopu opštine Ilidža iako je bliže gradu.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
Kod nas npr.Banjaluci ne pripada Trn vec Laktasima,sto je glupo po meni,mislim da bi BL trebala biti do Klasnica,tu bi trebala biti neka prirodan granica Banjaluke i Laktasa

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 12:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
ja sam rodom iz SA pa mi je prijeratno uredjenje poznato, gradonacelnik SA se pitao za sve od Bascarsije do Cekrcica

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
ssaassaa je napisao:
Kod nas npr.Banjaluci ne pripada Trn vec Laktasima,sto je glupo po meni,mislim da bi BL trebala biti do Klasnica,tu bi trebala biti neka prirodan granica Banjaluke i Laktasa

Teritorijana pripadnost je vrsena prema najprirodnijem mogucem mjerilu - pari, jer Trn puni budzet Laktasima.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Прелиминарни резултати.
Spoiler:
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 13:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

evo izaslanik EU zvanicno pohvalio na uspjesno provedenom popisu, ponosim se sto sam bio dio jednog tima

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 13:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
filozof sa vrbasa je napisao:
evo izaslanik EU zvanicno pohvalio na uspjesno provedenom popisu, ponosim se sto sam bio dio jednog tima

Priznaj ko te placa da ovako kenjas?

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 13:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Чкоде се заљубио на попису.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 13:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

zasto bi mi ponistavali popis ako su sve velike sile oko nas zadovoljne?

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2013, 18:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
zato što je popis veći cirkus od kolorada

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 05:42 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 07 Nov 2013, 05:29
Borac u srcu je napisao:
SARAJEVO - Sarajevo čine opštine: Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad.

Centar - 59.238, Novi grad - 28.799, Novo Sarajevo 124.471, Stari grad 38.911

Sarajevo broji - 251.419

Kur.c ih ima 311.000 :)

I za mene je sad ovo malo iznenađujući podatak al to im je

To si pobuncao loncice, Borac u srcu. :)

Sarajevo s ove cetiri opcine ima 292.000 stanovnika, no, ne moze se porediti administrativne granice Grada Sarajeva iz 1991 i danasnje gdje je Grad de jure sveden na samo cetiri opcine i to: Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad. Vogosca i Ilidza ne spadaju u Grad Sarajevo, a ko je cak prolazio kroz Sarajevo, ne mora da je zivio i da ga poznaje, zna da Ilidza je sastavni dio grada Sarajeva a narocito danas. Ilidza danas ima 72.000 stanovnika.

Sarajevo je drasticno izmijenilo demografsku - etnicku sliku. 1991 godine na prostoru administrativnih granica Grada Sarajeva je zivjelo oko 260.000 Bosnjaka, a danas na ovom prostoru ima negdje oko 430.000 Bosnjaka. Mozda nesto malo manje.

I da, Borac u Srcu, pogrijesio si. Naveo si "Novi Grad" s 28.000 stanovnika, a to se odnosi na Bosanski Novi a ne Novi Grad u Sarajevo. Pogrijesio si i opcine i brojeve stanovnika za njih, pa da pogledamo bolje:

NOVI GRAD SARAJEVO 124.471 ( istina, imao je 135K '91. Ovdje nisu pali Bosnjaci vec su s 60tak hiljada otisli na 115.000 ili tako nesto.

NOVO SARAJEVO 68.802

STARI GRAD SARAJEVO 38.911

CENTAR SARAJEVO 59.238

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 05:45 
Voajer
Voajer

Borac u srcu je napisao:
Zato što nije podjeljena u opštine, pa i u staroj Jugi je bila najveća

Samo moram napraviti jednu korekciju za Sarajevo, sad sam uvidio to.

Opština Novi Grad se ne odnosi na Sarajevo - njihova nosi naziv - Novo Sarajevo sa 68.802 i Novi Grad Sarajevo

Što mijenja situaciju donekle i sad se poklapa sve sa zvaničnim dakle. SARAJEVO - 291.422

Oprosti, sad sam vidio tvoju korekciju. :evil3: :)

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 05:52 
Voajer
Voajer

Borac u srcu je napisao:
Само помало неиспретно су изашли с тим податком да је Бања Лука највећа општина у БиХ, јер Бања Лука није општина него Град и нигдје не пише да су општина и град синоними. А онда послије тога излазе са податком да је највећа општина у РС - Зворник.

Нико није прокоментарисао али Зеница и Тузла су такође велико изненађење.

За Тузлу су ишли подаци око 200.000, они мало умјеренији 180.000 а на попису 1991. било 131.000, кад оно попис показа ни мање ни више него 120.000.

Ma treba biti malo realniji BA... Tuzla zaista ima vise stanovnika kao sto sam siguran da nesto malo vise ima i Banja Luka.

U Tuzli je naseljeno mnogo ljudi iz Podrinja no na popisu su otisli na svoja imanja gdje su popisani po Zvorniku, Bratuncu, Bijeljini-Janji, Srebrenici, Vlasenici... jer tamo dobar dio vremena mnogi od njih i provode i zeljeli su da se tamo popisu ( vecina se ljudi boji zbog zemlje...kao oduzece im se zemlja ako se ne budu popisali. :D )

Isto i Banja Luka ima nesto malo vise stanovnika. Npr. pogledajte koliko se popisalo Srba u Sanskom Mostu, izmedju 3-4.000 iako ih nema tamo toliko ili npr u Bosanskom Petrovcu izmedju 3 i 4.000. Mnogi ti su s prostora Banja Luke, onda Drvar, Glamoc, Kupres, itd.

Sve u svemu, Tuzla kao grad ima blizu 100.000 stanovnika, Banja Luka kao grad ima nekih 140.000, Sarajevo kao grad s Ilidzom koja je de facto dio grada ima 364.000 stanovnika, Zenica grad ima nekih 85-87.000 stanovnika, Mostar grad oko 67.000, Bijeljina grad oko 45.000, Brcko tako nesto, Bihac slicno, Prijedor oko 38.000 itd.

Treba razgraniciti GRAD tj., gradsko naselje od gradskih opcina odnosno administrativnih granica grada. Pa tako npr. administrativna granica "Grada" Bijeljina je njena cijela opcina od nekih 950km2 ili Banja Luka s 1300km2. Mislim, halo... po tom osnovu Sarajevo moze slobodno imati 440.000 stanovnika s jos manje teritorije od Banja Luke i Bijeljine.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 05:59 
Voajer
Voajer

NenadV je napisao:
GialloRosso je napisao:
Vala baš. Skoro 20 godina trube da su protjerani, pobijeni, pominje se cifra od 10 000 pobijenih u Srebrenici, i ko zna koliko još u Foči, Prijedoru... Onda imamo full blown kampanju da se popišu i muve na prozorima kao Bošnjaci, kompletna dijaspora je alarmirana... Šta će biti ako se stvarno ove spekulacije o 100 000 Bošnjaka više nego 91. ispostave kao tačne? Znaju li oni jesu došli ili pošli?

Onda su sami sebi skočili u usta. Nakon toga Republika Srpska može podnositi i tužbe za svaki napad iz Federacije prilikom nazivanja jednog entiteta genocidnim jer nakon rezulatat popisa bi se utvrdilo da su Srbi ti koji su nestali iz Federacije.

Radi se o razlicitim politikama, moj Nenade.

Npr. Srpska vlast je masovno davala placeve drzavnog zemljista pa cak u nekim slucajevima i bosnjacko zemljiste i onda gradjevinski materijal i slicno srpskim izbjeglicama iz Hadzica, Vogosce, Tuzle, Sarajeva, Zenice, itd., da grade kuce po Bratuncu, narocito Zvorniku, Bijeljini ( Janji i blize njoj ), u Capardama kod Kalesije ili danas Osmaka, Brckom, itd.

S druge strane, Bosnjaci nisu vidjeli u tome cilj, njihov cilj je bio da ih bude vise na sto vecem teritoriju BiH odnosno na onim mjestima gdje su i prije rata bili apsolutna ili relativna vecina ili pak znacajan broj.

Povratak nije isti kod ove dvije kategorije naroda zbog njihovih politika i politicara koji su ih vodili u suprotne pravce. Mislim da su ovim srpski politicari dobro uskocili Srbima u stomak jer su ih podsticajuci da ostanu u jednom i da se ne vracaju u drugi entitet jednostavno doveli da budu etnicki ocisceni iz ovog drugog entiteta. Slicno je i s Hrvatima u nekim dijelovima zemlje.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2013, 06:02 
Voajer
Voajer

ssaassaa je napisao:

Ma pusti sad administrativne granice opcine ( u ovom slucaju "grada" ) jer pricamo o Sarajevu gdje administrativna granica fakticki prolazi kroz zgrade i to velike zgrade i kao ogradjuju ovo je grad, a Ilidza s 72.000 stanovnika koja je pravi pravcati grad kao nije Sarajevo. :roll: Hajde npr. Vogosca je iza malog brda, ali Ilidza brate dragi... Dobrinja...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1628 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 82  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]