banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 16:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 63  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Apr 2011, 09:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
nemz je napisao:
Здраво људи. Планирам мало отићи у Швајцарски, туристички код пријатеља. Имам биометријски пасош, планирам путовати аутом, нас четворо. Шта ми је потребно, и шта би било добро да знам. Напомињем да су све инфо добродошле, јер нисам путовао даље од бивше Југе.

Поздрав

Zavisi gdje hoćeš putovati u Švajcarsku? Ako bi išao negdje u njemačko govorno područje najbolje ti mislim da ideš preko Sloveni, Austrije, kroz Njemačku malo kroz Minhen, pa opet u Austriju ulaziš i onda iz Bregenza u Švajcarsku uđeš u St. Margareten. Tu ti je odmah St. Gallen i za sat, dva si u Cirihu, a za još sat u Bernu. Ako misliš ići u italijansko ili francusko govorno područje najbolje ti je naravno preko Italije ići, tj. preko Milana pa na prelaz Chiaso da bi došao blizu Lugana i Ticina čini mi se. Ili moćeš da produžiš blizu Torina pa da tražiš prelaz Aosta da bi ušao preko tunela St. Bernard u Švajcarsku, onda bi ušao direktno u francuske kantone. Što se tiče putarina mislim da oko 30-40 eura izađe put preko Italije, Slovenija je 15 ako se ne varam, a za Njemačku i Austriju nisam siguran ali su im vinjete definivno jeftinije od Slovenskih, a za duži vremenski period. Ako mislite nositi nešto više nego što je dozvoljeno, a mislim na rakiju i slične stvari bolje nemojte jer će vas odrati ko zečeve što se tiče Švajcarske. Isto tako mislim da bi bilo pametno, a vjerujem da znaš i sam da poštujete apsolutno svako ograničenje u Švajcarskoj, a pogotovo ona gdje su radovi na putu jer tu samo jedan kilometar na čas više od dozvoljenog će vas uvaliti u probleme. Što se tiče para ne treba vam puno više nego da idete na primjer negdje na more osim ako mislite izlaziti po klubovima i kafićima. Onda se spremite da pivo platite jedno 10KM. Eto pa srećno... :D
Ako zatreba šta pitaj... ;)

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 15:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Za put od par dana u Austriju treba li šta što se tiče tih nekih novčanih iznosa po danu za koje bi mogli da pitaju na granici? Treba li kakvih potvrda iz banke da se na računu nalazi toliko i toliko novca?
Treba li neko osiguranje ganjati ovde, gdje i koliko košta? Čuo sam za nešto 2 KM po danu.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 18:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2008, 14:18
Sad za vikend sam bio u Sloveniji i Italiji, na graničnom prelazu Bregana nisu nas ništa pitali, ni kuda idemo ni koliko ostajemo, a nisu ni tražili ni da pokažemo iznos novca a ni osiguranje nisu tražili. Svuda se može pročitati da za odredjene države treba imati odredjen iznos novca po danu ali to se uopšte ne kontroliše. Graničar ima pravo da traži da mu se pokaže novac koji imate kod sebe.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 18:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Boris 08 je napisao:
Graničar ima pravo da traži da mu se pokaže novac koji imate kod sebe.

Čime se opravdava ovo pravo?

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 21:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
Ova bezvizni rezim me bacio na kolena... nece vise ni jedna da se uda za papire :D

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Evo ja hoću, čekam permesso 100 godina.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 20:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Apr 2008, 22:30
Vader je napisao:
Boris 08 je napisao:
Graničar ima pravo da traži da mu se pokaže novac koji imate kod sebe.

Čime se opravdava ovo pravo?

Zakonom!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 21:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da, naravno, ali sa kojom svrhom?

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 09:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Druže nemoj trolovati sada..

100 puta je rečeno da imaju to pravo. Ne žele socijalu i cigiše kod sebe. Ako im padne na pamet rektalni pregled da ti urade, ti imaš opcije:
- da se skineš, saviješ i kažeš "izvolte"
- da se vratiš nazad u ovaj šup** svijeta

Ako gledaš "Border patrol" na Dicsoveryju možeš vidjeti da je to sasvim normalna stvar na svakom graničnom prelazu od Australije do Amerike...

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 09:38 
Rijetko i pogrijese na granici, dobro su istrenirani da prepoznaju tzv "mulu"...

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mangia je napisao:
Ne žele socijalu i cigiše kod sebe.

To bi ih trebalo brinuti samo ako neko ide da tamo ostane, i to razumijem. Ali ako neko ide na par dana onda ih ne bi smjelo zanimati da li će ovaj tamo potrošiti 1.000 € ili 50 €.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 13:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
zLo_krme je napisao:

Pa jesil predala, ili cekas nako :D

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 17:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Vader je napisao:
mangia je napisao:
Ne žele socijalu i cigiše kod sebe.

To bi ih trebalo brinuti samo ako neko ide da tamo ostane, i to razumijem. Ali ako neko ide na par dana onda ih ne bi smjelo zanimati da li će ovaj tamo potrošiti 1.000 € ili 50 €.

Da, ali otkud on zna da ti ostaješ par dana ili samo kažeš da ostaješ par dana...Ta lova je garant da se možeš snaći u tih "par dana".

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 17:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Znali su po vizi koja je imala "rok trajanja". Sad to doduše nema pa i ne mogu da znaju. Ma dobro, znam da iz nekog takvog razloga pitaju, ali mi nije lijepo da pitaju, ne mogu se oteti utisku da tako na ružan način zadiru u privatnost.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Vjeruj mi Vader, može to i mnogo gore biti od pitanja o tvom finansijskom stanju. Ako im se digne on stvar mogu te zayebavati kako hoće. Ali znaju i oni koga da 'čekiraju' a koga da istresu iz gaća. Tako je barem u 95% slučajeva. Može se zadesiti neki majmun da de zayebava iako si regularan, ali to je rijetkost. Lova na kontu za putovanja je direktno usmjerena protiv prosjaka i džeparoša (uglavnom rumunski cigani) koji su preplavili EU u poslednje 3-4 godine.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 19:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Flavoure-Flave je napisao:
Vjeruj mi Vader, može to i mnogo gore biti od pitanja o tvom finansijskom stanju.

Istina. Doduše nisam imao neprijatnih situacija ali je bilo bisera kao kada sam išao na Plitvice na hrvatskoj granici pitaju gdje idemo, što mi je čudno, nisu to nikad pitali kada sam više puta išao prema Zagrebu ni prema moru, al' ajd' dobro, nego nakon odgovora da idemo na Plitvice ide još veći biser: "a što idete na Plitvice" :-?

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 19:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
Vader je napisao:
Flavoure-Flave je napisao:
Vjeruj mi Vader, može to i mnogo gore biti od pitanja o tvom finansijskom stanju.

Istina. Doduše nisam imao neprijatnih situacija ali je bilo bisera kao kada sam išao na Plitvice na hrvatskoj granici pitaju gdje idemo, što mi je čudno, nisu to nikad pitali kada sam više puta išao prema Zagrebu ni prema moru, al' ajd' dobro, nego nakon odgovora da idemo na Plitvice ide još veći biser: "a što idete na Plitvice" :-?

tako slicnu situaciju sam i ja imala. prvo normalno kontrola papira ( jedna putovnica, dvije BiH licne) pa me "zamole" da stanem sa strane. nakon izvjesnog vremena dodju 4 carnika (cetiri), svi mora da napustimo kola, dvojica uzese moja dva prijatelja "u skripac" sa pitanjima: gdje idete, kod koga idete, koliko ostajete i na kraju - zasto idete. dok su druga dvojica pregledala kola Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 20:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ja sam se vec navikla na pitanja "gdje idete, sto idete". A presitila sam se tog pitanja kad su nas jednom (na granicnom prelazu u Gradisci ovi nasi) pitali "gdje idete" pa 5 minuta zapisivali podatke iz saobracajne.... da bi se to isto vece "kao slucajno" desio pokusaj kradje auta, i to u po dvorista i to na selu. Od tad mi je sve bilo jasno. I nas zakon mi je postao jasan "Mi znamo ko je ali mu ne mozemo nista."

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
BARABA-IT je napisao:
zLo_krme je napisao:

Pa jesil predala, ili cekas nako :D

Predala sam jako davno.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 09:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Vader je napisao:
nego nakon odgovora da idemo na Plitvice ide još veći biser: "a što idete na Plitvice" :-?

Svasta oni znaju pitati :) Mene je Slovenac pitao cime se bavim i na moje protivljenje da mu kazem je bilo: "Parkiraj se sa strane." Ko putuje cesto vidi i cuje svasta iz usta granicnih policajaca i carinika. Ili kada krenu otvoreno prositi tipa: " Daj mi cokoladu." i sl.. Tacno cu jednoga dana napisati knjigu o njima :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 63  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]