nemz je napisao:
Здраво људи. Планирам мало отићи у Швајцарски, туристички код пријатеља. Имам биометријски пасош, планирам путовати аутом, нас четворо. Шта ми је потребно, и шта би било добро да знам. Напомињем да су све инфо добродошле, јер нисам путовао даље од бивше Југе.
Поздрав
Zavisi gdje hoćeš putovati u Švajcarsku? Ako bi išao negdje u njemačko govorno područje najbolje ti mislim da ideš preko Sloveni, Austrije, kroz Njemačku malo kroz Minhen, pa opet u Austriju ulaziš i onda iz Bregenza u Švajcarsku uđeš u St. Margareten. Tu ti je odmah St. Gallen i za sat, dva si u Cirihu, a za još sat u Bernu. Ako misliš ići u italijansko ili francusko govorno područje najbolje ti je naravno preko Italije ići, tj. preko Milana pa na prelaz Chiaso da bi došao blizu Lugana i Ticina čini mi se. Ili moćeš da produžiš blizu Torina pa da tražiš prelaz Aosta da bi ušao preko tunela St. Bernard u Švajcarsku, onda bi ušao direktno u francuske kantone. Što se tiče putarina mislim da oko 30-40 eura izađe put preko Italije, Slovenija je 15 ako se ne varam, a za Njemačku i Austriju nisam siguran ali su im vinjete definivno jeftinije od Slovenskih, a za duži vremenski period. Ako mislite nositi nešto više nego što je dozvoljeno, a mislim na rakiju i slične stvari bolje nemojte jer će vas odrati ko zečeve što se tiče Švajcarske. Isto tako mislim da bi bilo pametno, a vjerujem da znaš i sam da poštujete apsolutno svako ograničenje u Švajcarskoj, a pogotovo ona gdje su radovi na putu jer tu samo jedan kilometar na čas više od dozvoljenog će vas uvaliti u probleme. Što se tiče para ne treba vam puno više nego da idete na primjer negdje na more osim ako mislite izlaziti po klubovima i kafićima. Onda se spremite da pivo platite jedno 10KM. Eto pa srećno...

Ako zatreba šta pitaj...