banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 21 Jun 2026, 00:16 Danas je 21 Jun 2026, 00:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
GDP Austrije je oko 400 milijardi. Bavarska mlati vise.
Nesto kontam da ce najebati oni koji imaju stednju u papirnim novcanicama, dok ce dobro proci svi koji imaju nesto opipljivije (osim mozda nekretnina).
Ta situacija sa obesmisljavanjem stednje bi mogla pogurati potrosacku groznicu i samim tim dati novi zamah ekonomiji.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Danas su virusologija i imunologija toliko uznapredovale da je moguce utvrditi da li je neki virus uzgojen ili je dosao iz prirode. Toliko o teorijama.

Kombinacija guste naseljenosti, losih higijenskih uslova, neadekvatna priprema hrane i mogucnost da se covjek relativno brzo i jeftino krece po planeti dovedu do pandemije.

Do pojave vakcine, karantin je zlato.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Ne znam kako da vam objasnim, ali brojke i procenti nisu nikako relevantni.
Testiranje nema puno smisla, pogotovo u Italiji.
Testiranje je molekularna dijagnostika, traži se RNK virusa iz ćelija uzetih brisom nazofarinksa (nosa i grla), nije jednostavno, nije brzo, nije jeftino, nije ni pouzdano (oko 70% tačnosti).
Italija sada samo zbrinjava pacijente sa srednjom i teškom kliničkom slikom, nebitan im je broj zaraženih ili broj kliconoša na papiru.
Zato su brojke smrtnosti tako velike u Italiji, jer jednostavno nemaju vremena ni resursa testirati svakoga ko je sumnjiv ili ima blage simptome, a takvih je puno više, ali prioriteti se znaju.
Takve lakše oblike šalju kući u izolaciju, a liječe samo teže slučajeve.
I kod nas su zasad, srećom, lakši slučajevi, većinom.
Testovi bi imali smisla kada bi bili jednostavni i jeftini, pa bi se tako brzo spriječilo širenje i pratio tok epidemije (izvor, putevi širenja i tako dalje).

Ne bih diskutovao o privredi i ekonomiji, em nije moja struka em ko zna koliko će to trajati i kako će se resursi raspodijeliti.

Epidemija može prestati na nekoliko načina: kolektivni imunitet (zarazi se većina stanovništa, virus nema gdje da ide i vremenom oslabi), striktna izolacija svih ljudi (virus ne može naći novog domaćina i ugasi se), vakcinacija (e tu se pominju farmaceutske kuće i teorije zavjere, ne bih komentarisao) i četvrti način je da virus sam od sebe stane, kako je naglo došao, tako i stane, nakon više pasaža, tj. više prelazaka sa jednog na drugog domaćina virusi gube virulenciju, slabe, budu manje opasni, i prirodno nestanu.

Ko nije, preporučio bih mu da pogleda Variola vera, film o posljednjoj velikoj epidemiji velikih boginja, virusnoj bolesti koja je zvanično istrijebljena, a epidemija se desila u Beogradu.
Strašno dobar film, vjerovatno najozbiljniji srpski horor: https://www.youtube.com/watch?v=nyERxNV7fSY

I još da dodam zašto je Kina tako lako presjekla epidemiju, zato što su istočnjački narodi disciplinovani, poslušni, vrijedni, a tu je i komunistički režim, koji se mora slušati.
Sve to je dovelo do toga da se ne optereti zdravstveni sistem, da se broj ozbiljno oboljelih drži pod kontrolom i da se virus ne širi brzo i vremenom je virus oslabio jer su ga sasjekli u korijenu oštrim mjerama.

Što se tiče onih koji misle da je obična gripa u pitanju, a onih što paničare kao da se širi kuga ili HIV, istina je negdje između, bolest nije mačji kašalj, a može se iskomplikovati dodatno bakterijskom upalom pluća, pogotovo kod starijih, tako da je poenta usporiti širenje, da se ne preoptereti zdravstveni sistem i da se sve drži pod kontrolom.

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Poslednji put menjao Rider on the storm dana 21 Mar 2020, 10:20, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2012, 22:52
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Za sada mjere koje je recimo uvela Italija ne daju nikakav rezultat, cak sta vise rezultat uopste ne postoji.
Pitanje je u broju testiranih, koliko sw testira, uz rezultate broja novih slucajeva trebalo bi objaviti i podatak broja testova. Onaj lik iz Srbije rece da na sto slucajeva sigurno imas hiljadu onih koji su zarazeni i nemaju nikakve simptome.
Od juce Amerika ide nevjerovatnom brzinom prema gire i vrlo brzo ce sustici Italiju po broju slucajeva.
Slazem se sa nekad izrecenom tvrdnjom da ce ekonomiju samo okrznuti i dati opravdanje za stampanje neznam koliko milijardi eura za zemlje euro-zone.
A koje su to mjere koje je uvela Italija?
Pa onaj Kinez iz crvenog krsta iznevjerovao sta rade i kako se ponasaju.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
The_new_Statesman je napisao:
Nesto kontam da ce najebati oni koji imaju stednju u papirnim novcanicama, dok ce dobro proci svi koji imaju nesto opipljivije (osim mozda nekretnina).
Ta situacija sa obesmisljavanjem stednje bi mogla pogurati potrosacku groznicu i samim tim dati novi zamah ekonomiji.

Već sam okačio link juče gdje piše da tih 1 ili 1.1 biliona evra koje hoće da ubace je 6% GDP cijele EU.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Rider on the storm je napisao:
Sve to je dovelo do toga da se ne optereti zdravstveni sistem, da se broj ozbiljno oboljelih drži pod kontrolom i da se virus ne širi brzo i vremenom je virus oslabio jer su ga sasjekli u korijenu oštrim mjerama.

Здравствени систем је био итекако оптерећен али људи имају ресурсе, првенствено финансијске а онда и људске, да могу да направе практично шта год треба у року одмах.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Poslednji put menjao sinip dana 21 Mar 2020, 10:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

danijell je napisao:

Već sam okačio link juče gdje piše da tih 1 ili 1.1 biliona evra koje hoće da ubace je 6% GDP cijele EU.
Da ucimo vikati devize devize? :)

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Juce na vijestima slusam i kazu da ce Njemacka upumpati u svoju privredu 500 milijardi eura do kraja godine da bi ostala konkurentna nakon korona krize. Usporedbe radi to je budzet RS za sledecih 500 godina...

https://www.theguardian.com/world/2019/ ... bank-warns

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vek, vek!
Kako god se budu igrali sa evrom i mi smo popčanom vrpcom vezani za njih. Samo, možda iskoriste priliku da obore vrijednost evru zbog konkurentnosti.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Па већ је примјетно доле, само питање је колико ће то бити тако док лАмери не реагују - https://www.xe.com/currencyconverter/co ... USD&To=BAM

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Problem je postao globalan i nije ogranicen samo na Evropu da bi samo obaranje evra napravilo nekakvu prednost. Jbg oborice i dolar i sta ja znam.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Btw. u Austriji je ove sedmice palo blizu 100.000 otkaza i 18500 firmi je otislo na drzavnu sisu (Kurzarbeit).

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Sprema se uvođenje policijskog časa u RS,izjavio ministar Lukač.
Čeka se odluka štaba za vanredne situacije.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 12:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Možda je najbolje probati i s policijskim časom i sve blokirati na neki period, da znamo da smo sve učinili da se spriječi. Ako ni to ne da rezultate onda sve otvoriti, pa da vidimo i to.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 12:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2010, 15:48
Mislim da se ne ceka vise nista, da je sprovedeno, od veceras stupa na snagu :)

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 12:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... cas/590029

Rekao bih da je upravljanje ovom krizom prepusteno strucnjacima, a da se Dodik (uopste politika) povukao iz prvog plana. I to je najbolje sto je uradio.

Prednosti postoje i za drustvo i za politicare. Potonji izbjegavaju direktnu odgovornost ako kola krenu nizbrdo, a drustvo dobija najstrucniju zastitu koju ima na raspolaganju.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 13:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 21 Dec 2012, 16:36
U principu sve je na pojedincu. Hoces postovati ili neces...

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 13:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45

TNS je pored svega i ekonomski strucnjak :D

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Dodik-U-Srpskoj-se-od-veceras-uvodi-policijski-cas/590029

Rekao bih da je upravljanje ovom krizom prepusteno strucnjacima, a da se Dodik (uopste politika) povukao iz prvog plana. I to je najbolje sto je uradio.

Prednosti postoje i za drustvo i za politicare. Potonji izbjegavaju direktnu odgovornost ako kola krenu nizbrdo, a drustvo dobija najstrucniju zastitu koju ima na raspolaganju.

Ček, da li je ovo isti TnS sa početka ove teme?

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2020, 13:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
U federaciji zabranjen izlazak licima mladjim od 18 i starijim od 65. Kod nas policijski cas. Ko je donijeo bolju odluku? Po meni federacija, iako je u pet deka.

Vrh

[ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]