banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 22:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
chils je napisao:
Divi Sajke ko slavuj

више волим Химзу Половину, има топлији глас, баш за севдалинке. Сафет се дере ко јарац. мада је добар за овакве пјесме о беговским сабљама што су клале и сјекле око Бање Луке и Београда :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 13:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 21:40
<Enter_name> je napisao:
To što ti vidiš sarkofag, kadu ili glinenu lampu je tvoj problem. (2)Isto tako ja ne vidim rijeku u onom srebrenom (bijelom) stubu. Tako gledano, svaki grad koji ima u grbu stub koji simbolizuje rijeku nije originalan.
Izvini, da li to znači da (3) mi treba da srušimo Kastel da bi se poistovjetili sa Evropom kojoj toliko težimo? Mi smo takav narod koji se vrlo lako odriče sveje istorije i tradicije. Niko nije rekao da Kastel (ili kula, stilski prikazana) predstavlja samo Banjaluku, ima takvih građevina u BiH koliko hoćeš. A ima ih i u ostatku Evrope i svijeta. Ali tvrđava, u kombinaciji sa rijekom i kestenom je već preciznija odrednica Banjaluke.
Ako si već istraživao heraldiku, (1)jedno od pravila je unikatnost grba. Dakle, ne treba da bude isti kao neki drugi, ali se neki elementi ponavljaju. Zato se i kombinuju različiti elementi da bi se dobila jednoznačnost i unikatnost samog grba.

1. što originalnije to bolje. što heraldički ispravnije to bolje. lijepo si rekao. po mom mišljenju nikolicev prijedlog je najunikatniji, svijež i jedini koji nema s kim da se "pomješa", naročito u kontekstu bosne i hercegovine. totalno unikatan i prepoznatljiv, a jos daje potencijal za dalju upotrebu i aplikaciju u postupku komercijalizacije simbola...

2. onda vjerovatno ni na grbu amsterdama ne vidiš rijeku amstel, iako u opisu grba to stoji? iako te heraldika uvjerava da to jeste rijeka amstel, ti imto ne priznajes. ok. dobro.

3. to niti sam napisao niti pomislio. nadam se da si procitao moj posto oko glavnog grada kantona TIĆINO u svajcarskoj. ako nisi, taj post ce ti pojasniti. neki imaju značajnije tvrđave od kastela, značajnije tvrđave na obali rijeke od kastela, pa ih ne guraju na grb kao što to čini skoro svaki grad u bosni i hercegovini a i mi sa njima.

belinzona (glavni grad tićina, tvrđava zasticena od strane UNESCO-a, vrhunsta istorijska i graditelsjka vrijednost)

Slika

a eto i njihovog grba bez tvrdjave, mozda treba da ga mjenjaju jer je ovaj zmaj nedovoljan da bi se stanovnici tog grada identifikovali s njim? valjalo bi pokrneuti peticiju? nahuskati belinzonjane?

Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 14:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
guess who je napisao:
Zato što su vrovci bolji ljudi.

To majstore :)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 14:15 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
uros_bl, pričaš o grbovima koji su istorijsko naslijeđe (mi ga nismo dobili u amanet) i o grbu koji se sada pravi. Onda stvarno možemo uzeti random grb i proglasiti ga banjalučkim i to je to.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 14:18 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Pa i ovaj je pravljen na random, ajmo malo životinja, pa olovka ubode na bika, pa ajmo malo stubova, pa olovka ubode na ovakav, pa daj jedan štit, pa ubodeš na ovakav i jbg, dobiješ ovakav grb, možda je bezvezan, a možda i nije, samo me zanima kako će se koristiti, čini mi se da je nekada stari grb bio i na nekom od pečata gradskih...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Sve što napišete vezano za heraldička i istorijska saznanja, ja automatski prihvatam i usvajam. Tako da te dijelove nemam potrebe da komentarišem, mogu samo, kao i svaki put, da vam se zahvalim. :)

Зоран Николић je napisao:
већ сам ти рекао да ја немам ништа против зелене. међутим, ти губиш из вида да између вас (јавности) и нас (аутора) стоји стручна комисија. а комисија има свој резон и критеријуме естетике. њима је грб и са ове три тинктуре био већ превише ''шарен''. тешко да би они прихватили још једну боју.

Da. Razumjela sam. Ali su mi čudni ti dvostruki aršini komisijski. Tamo može, ovamo ne može. Na sajtu Srpskog heraldičkog društva, u rubrici Teritorijalna heraldika, niz je grbova u galeriji, koji bi se mogli nazvati "šarenim", što se, odnosu na vaše prijedloge i slijepcu može učiniti kudikamo "šarenijim". Naša komisija ne prihvata tri boje, a na ovim grbovima se nalazi i po 3, 4, 5 boja i metala ("Постоје четири основне хералдичке боје или емајла: црвена, плава, црна и зелена; две металне хералдичке боје: златна (жута) и сребрна (бела), и три помоћне хералдичке боје: љубичаста, оранж и браон боја."- Mislim da sam ih sve vidjela na ovim grbovima)
Na stranu što mi se ne sviđaju, što skoro svaki podsjeća na prethodnog, kao da su rađeni u nekom clip-art programu, ali svi ovi grbovi su usvojeni i označeni kao grbovi koji u potpunosti sadrže sve elemente savremene evropske heraldike. Skoro pa svaki od njih biljni svijet predstavlja u prirodnim bojama. Samo naš ne može.

http://srpskoheraldickodrustvo.com/teritorijalna.html

I ovo mi je čak postalo jasno:
"Није битно каква је сликовна представа грба (дизајн, изглед) све док су испуњена хералдичка правила. Грб се израђује на основу блазона и све док се хералдички уметник држи блазона није битно како је уметнички обликовао фигуре, тј. шарже грба."

Na kraju, da se podsjetimo svih prijedloga za grb našeg grada:

http://kontaktradio.com/2014/04/grafick ... cation=ufi

Meni je nakon ovog svega prilično jasnije da su neki od njih amblemi, neki su potpuni promašaj, mislim da ni jedan ne zadovoljava heraldičke uslove i uslove konkursa, osim prijedloga gospodina Zorana Nikolića i Srđana Marlovića.

Postoji još jedan prijedlog sa zelenim granama, ali je autor obojio i plodove u zelenu i sveukupno grb izgleda poprilično neozbiljno. Nisam sigurna ni koliko odstupa od heraldike i uslova konkursa, ali ima ko da nam i to objasni, ako koga zanima.
Slika

Moj zaključak, nakon svega ovoga, da bolji grb od predloženog i urađenog grba (i zastave) autora iz Beograda (Nikolić, Marlović) trenutno nemamo, a da je urađen prema heraldičkim pravilima i zakonitostima, te da ispunjava uslove konkursa.
Moja zamjerka je što grb na lenti ne sadrži oba pisma.
Moje ostale nejasnoće su razjašnjene, ostale stvari koje su se prećutale, previdjele ili slučajno ispustile me više i ne zanimaju. Ko me htio čitati otvorenog srca, uspio me dobro razumjeti, ko nije, ni neće.
Potpuno razumijem što se većina javnosti ne može identifikovati sa grbom, i jasno mi je i zašto ne može, neke kockice su mi se posložile. Razumijem i sa dizajnerskog aspekta zašto se mnogima ne sviđa ili sviđa.
Meni se ne sviđa to što se i sekundarni jelek i primarni bikovi isuviše podsjećaju na Manjaču i Zmijanje (dva podsjećanja na isti kraj na grbu su mi previše, da se jedno izbaci, drugo ostane, meni bi bilo nekako prikladnije), što rijeka nije predstavljena drugačije i što lišće nije predstavljeno u prirodnoj boji.
Sviđa mi se sveukupni aspekt tumačenja svakog simbola na grbu, tumačenje grba, grb ima svoje uporište u istorijskoj i kulturološkoj riznici našeg šireg kraja. Manje se odnosi na gradsko jezgro, a razlog tome je što je data šira slika ovog kraja, te Banja Luka prikazana kao centar Krajine.

Poslednji put menjao 800 dana 20 Apr 2015, 14:42, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 14:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
Ovaj grb je argumentovan opisom i od strane autora. Poprilicno je neozbiljno reci da je "random"...Veliki grb sa bikovima,kestenom i lentom je svečani grb i najmanje cemo ga vidjati u javnosti...Srednji grb (stit sa krunom) koristi administracija dok je mali grb (samo stiti) namijenjen za opstu upotrebu.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 14:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
uros_bl, pričaš o grbovima koji su istorijsko naslijeđe (mi ga nismo dobili u amanet) i o grbu koji se sada pravi. Onda stvarno možemo uzeti random grb i proglasiti ga banjalučkim i to je to.

i ja se slažem sa tom konstatacijom, samo je u tom slučaju potrebno da u duhu 21 vijeka odaberemo nešto što je lako za brendiranje i komercijalizaciju (a tokom vremena i identifikaciju), baš kao što hrvatska ima šahovnicu (random totalni)!!! danas kad je vidiš prva asocijacija je hrvat/hrvatska, ne zbog narativa na grbu grba već zbog kontinuiteta aplikacije na jedan narod, koji je stavlja nema gde ne stavlja, samo još čekamo da šahovnicu štampaju na toalet papiru :o ...tu već dolazimo do priče o vrijednosti logotipa, samo sad primjenjene na grb. misliti o tome kad biramo grb ili usvajamo grb je nešto što je savremeno....recimo, pomom skromnom mišljenju.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 15:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

800 je napisao:
Da. Razumjela sam. Ali su mi čudni ti dvostruki aršini komisijski. Tamo može, ovamo ne može. Na sajtu Srpskog heraldičkog društva, u rubrici Teritorijalna heraldika, niz je grbova u galeriji, koji bi se mogli nazvati "šarenim", što se, odnosu na vaše prijedloge i slijepcu može učiniti kudikamo "šarenijim". Naša komisija ne prihvata tri boje, a na ovim grbovima se nalazi i po 3, 4, 5 boja i metala

ствар је у томе што је предсједница стучне комисије ликовни умјетник, као и још пар чланова. један је историчар, а један ахрхитекта (ако се добро сјећам). међутим, ниједан хералдичар. надам се да ти је сад јасно какви су критеријуми били одлучујући.

Citiraj:
("Постоје четири основне хералдичке боје или емајла: црвена, плава, црна и зелена; две металне хералдичке боје: златна (жута) и сребрна (бела), и три помоћне хералдичке боје: љубичаста, оранж и браон боја."- Mislim da sam ih sve vidjela na ovim grbovima)

што се тиче хералдичких тинктура- основна су два метала (злато и сребро), пет емајла (црвена, плава, зелена, црна и пурпурна) и два крзна (хермелин и вјеверица). црна у њемачкој хералдици (па и у нашој, јер смо одатле примали утицаје) има двојну природу (амфибија)- кад долази преко метала, има карактер емајла. а кад долази преко емајла (као у грбу Амстердама) има карактер крзна. што се тиче пурпурне (љубичасте) она није помоћна, него равноправна тинктура. с тим што је прилично ријетка у континенталној хералдици, иако врло стара (погледај грб краљевине Леон). у њемачкој хералдици углавном служи за параферналије (владарски павиљон), рјеђе се јавља на штиту. у британској хералдици честа је на штиту. иначе, и она има двојну природу- иако се третира као емајл, сматра се да има квалитет метала. наранџаста, смеђа и остале ''помоћне'' су глупост. то је само начин да се неправилан грб провуче међу правилне. те погрешне боје у француској су служиле као обиљежје срамоте (додјељиване по казни). има ту доста да се чита о тинктурама, није то тако једноставно.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 15:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

uros_bl je napisao:
1. što originalnije to bolje. što heraldički ispravnije to bolje. lijepo si rekao. po mom mišljenju nikolicev prijedlog je najunikatniji, svijež i jedini koji nema s kim da se "pomješa", naročito u kontekstu bosne i hercegovine. totalno unikatan i prepoznatljiv, a jos daje potencijal za dalju upotrebu i aplikaciju u postupku komercijalizacije simbola...

морам да те исправим овдје, је то није само мој приједлог, него и приједлог Срђана Марловића. није коректно изостављати име другога аутора. у сваком случају, драго ми је да ти се свиђа :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 15:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

uros_bl je napisao:

морам да те исправим овдје, је то није само мој приједлог, него и приједлог Срђана Марловића. није коректно изостављати име другога аутора. у сваком случају, драго ми је да ти се свиђа :wink:

ja bih ga tetovirao oko bicepsa onako tanko, odnosno usko pa skroz u krug kao šaru, kako je sad to moderno. samo,treba mi malo veći i jači biceps :D :D :D

Slika

ovako nekako, u debljini one gornje deblje. može i u boji i crno bijelo oba bi bila zanimljiva.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 15:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
ШКК?!?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 16:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
ШКК?!?

modernizuj se.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 16:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ја сам прилично модеран лик за своје године. НеБиХ више од овога.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
Može li se napraviti neka forumska anketa/glasanje, "za" i "protiv" ovog prijedloga, čisto da vidimo kakvi će rezultati biti?

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
munja.alex je napisao:
Pa bliži su Trapisti od Manjače i slavniji i poznatiji u svijetu, a ne znam da su druge opštine sve to iskoristile i ostavile nama samo Zmijanje. Od Rima i srednjeg vijeka nije ostalo ništa za predstaviti, a Kastel koji su Turci odradili je jedna šara. Bik se isto ko i medvjed pojavi tu i tamo , ima ga na pijaci a od stanovništva grada, cirka 75% ga ni ne spominje već ko ova cura ode na koridu da vidi prvi put šta je to... A od 2 bika ostavi se jedan i nabudži da bude predstava snage kao na grbu Lambordžinija. Prisustvo ima veće kroz istoriju krava jer u seoskim domaćinstvima je bio jedan bik na par krava....

види, у хералдици и уопште у симболици бик не значи ''корида'', као што ни лав не значи ''зоолошки врт''.

што се тиче Траписта, Уставни суд каже да не могу симболи само једне вјерске заједнице. што значи да ако хоћеш знак католичког реда цистерцита/траписта, онда мораш и мјесец и звијезду, и остало.

Pa čujte , struko, nisam ni ja mislio na koridu, već na snagu i hrabrost, pa ste mogli staviti još neku drugu živorinju pored bika , da simbolizuje snagu, hrabrost i junaštvo krajišnika u ustanku mrkonjića prije 150 godina, ili stradanju Kozare i Jasenovca, ili naših dobrovoljaca dosad koji su pomagali Srbiji. Mpgao je da čučne i neki lav, jel to po heraldici? A mogao je i neki zlatan krug za taj sir famozni ko da svi vi imate alergiju na laktozu bemliga, ali onaj isječeni da mu nedostaje kriška od jedno 90 stepeni, pa takva 4 na svakom ćošku , malo podsjeća na ono što je šupke sarajevske iritiralo na starom grbu ratno-poratnom.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 20:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol: "4 пекмена" а?

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
A Manjački mi dio istorije baš i nije drag zbog opredeljenja vojno sposobnih iste 41-45 jelte zvanično su sarađivali sa naci okupatorima, iako je stanovništvo Dobrnje poslije ne baš lijepo potjerano da bi se napravio poligon i Mika Bosnić. Što nije razlog da recimo sir bude heraldički predstavljen al to vam nije palo napamet, kritičaru kritike....

па ето, ти стави сир и предложи га за грб Бање Луке, ја немам ништа против.

што се тиче Кочића, чини ми се да је он по политичком опредјељењу био љевичар. а о својим Змијањцима је писао знатно прије 41-45. штит је црвене боје, а ко се у том рату који помињеш борио под црвеним заставама?

To šta je bio Pero, nije ni bitno , on je svoje odradio, al da je živ rekao bi što forsirate samo njega. Slavna i sveta mi je ok. Mali grb isto (uvalite u 4 ćoška one isječene sireve ) mi može proći. Skontajte i nešto za chilsa i raju, i imate napredak. Pošto je ovo za 0 KM pitam se šta bi odradili za neke dobre pare...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Il sinipe 2 pacmana i 2 polumjeseca i svaki u ćoškove ko 4 C....

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2015, 20:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
uros_bl je napisao:
...baš kao što hrvatska ima šahovnicu (random totalni)!!! danas kad je vidiš prva asocijacija je hrvat/hrvatska, ne zbog narativa na grbu grba već zbog kontinuiteta aplikacije na jedan narod, koji je stavlja nema gde ne stavlja, samo još čekamo da šahovnicu štampaju na toalet papiru :o

Random ili ne, to datira iz XV vijeka. Iskreno, ne znam značenje, ali im je to tradicija i ne odstupaju od toga.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]