Sve što napišete vezano za heraldička i istorijska saznanja, ja automatski prihvatam i usvajam. Tako da te dijelove nemam potrebe da komentarišem, mogu samo, kao i svaki put, da vam se zahvalim.
Зоран Николић je napisao:
већ сам ти рекао да ја немам ништа против зелене. међутим, ти губиш из вида да између вас (јавности) и нас (аутора) стоји стручна комисија. а комисија има свој резон и критеријуме естетике. њима је грб и са ове три тинктуре био већ превише ''шарен''. тешко да би они прихватили још једну боју.
Da. Razumjela sam. Ali su mi čudni ti dvostruki aršini komisijski. Tamo može, ovamo ne može. Na sajtu Srpskog heraldičkog društva, u rubrici Teritorijalna heraldika, niz je grbova u galeriji, koji bi se mogli nazvati "šarenim", što se, odnosu na vaše prijedloge i slijepcu može učiniti kudikamo "šarenijim". Naša komisija ne prihvata tri boje, a na ovim grbovima se nalazi i po 3, 4, 5 boja i metala ("Постоје четири основне хералдичке боје или емајла: црвена, плава, црна и зелена; две металне хералдичке боје: златна (жута) и сребрна (бела), и три помоћне хералдичке боје: љубичаста, оранж и браон боја."- Mislim da sam ih sve vidjela na ovim grbovima)
Na stranu što mi se ne sviđaju, što skoro svaki podsjeća na prethodnog, kao da su rađeni u nekom clip-art programu, ali svi ovi grbovi su usvojeni i označeni kao grbovi koji u potpunosti sadrže sve elemente savremene evropske heraldike. Skoro pa svaki od njih biljni svijet predstavlja u prirodnim bojama. Samo naš ne može.
http://srpskoheraldickodrustvo.com/teritorijalna.htmlI ovo mi je čak postalo jasno:
"Није битно каква је сликовна представа грба (дизајн, изглед) све док су испуњена хералдичка правила. Грб се израђује на основу блазона и све док се хералдички уметник држи блазона није битно како је уметнички обликовао фигуре, тј. шарже грба."
Na kraju, da se podsjetimo svih prijedloga za grb našeg grada:
http://kontaktradio.com/2014/04/grafick ... cation=ufiMeni je nakon ovog svega prilično jasnije da su neki od njih amblemi, neki su potpuni promašaj, mislim da ni jedan ne zadovoljava heraldičke uslove i uslove konkursa, osim prijedloga gospodina Zorana Nikolića i Srđana Marlovića.
Postoji još jedan prijedlog sa zelenim granama, ali je autor obojio i plodove u zelenu i sveukupno grb izgleda poprilično neozbiljno. Nisam sigurna ni koliko odstupa od heraldike i uslova konkursa, ali ima ko da nam i to objasni, ako koga zanima.

Moj zaključak, nakon svega ovoga, da bolji grb od predloženog i urađenog grba (i zastave) autora iz Beograda (Nikolić, Marlović) trenutno nemamo, a da je urađen prema heraldičkim pravilima i zakonitostima, te da ispunjava uslove konkursa.
Moja zamjerka je što grb na lenti ne sadrži oba pisma.
Moje ostale nejasnoće su razjašnjene, ostale stvari koje su se prećutale, previdjele ili slučajno ispustile me više i ne zanimaju. Ko me htio čitati otvorenog srca, uspio me dobro razumjeti, ko nije, ni neće.
Potpuno razumijem što se većina javnosti ne može identifikovati sa grbom, i jasno mi je i zašto ne može, neke kockice su mi se posložile. Razumijem i sa dizajnerskog aspekta zašto se mnogima ne sviđa ili sviđa.
Meni se ne sviđa to što se i sekundarni jelek i primarni bikovi isuviše podsjećaju na Manjaču i Zmijanje (dva podsjećanja na isti kraj na grbu su mi previše, da se jedno izbaci, drugo ostane, meni bi bilo nekako prikladnije), što rijeka nije predstavljena drugačije i što lišće nije predstavljeno u prirodnoj boji.
Sviđa mi se sveukupni aspekt tumačenja svakog simbola na grbu, tumačenje grba, grb ima svoje uporište u istorijskoj i kulturološkoj riznici našeg šireg kraja. Manje se odnosi na gradsko jezgro, a razlog tome je što je data šira slika ovog kraja, te Banja Luka prikazana kao centar Krajine.