banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 15:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 63  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Mar 2011, 23:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
PlavaMaca je napisao:
Mene su u obe švabije kontrolisali, a ne izgledam nešto nenormalno. U Dojčlandu su napravili priličnu frku, jer nismo imali pasoše kod sebe, pa dok nam ih nisu donijeli iz stana bilo je baš ružno. I inače imam loše iskustvo sa njima, kad čuju da govorimo na naš potpuno pokretene i ako im se obratim na engleskom prave se da pojma nemaju. Kako se to vi tamo po dijasporama ponašate, pa da tako misle o nama, a? :D

mene za mojih 35 god. u njemackoj jos niko nije potapsao po ramenu i trazio iz cista mira dokumente :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
laoce je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Не знам како је у Италији али у Аустрији се контролише прилично редовно у возовима и на улици.

Sta ti to znaci prilicno redovno? Ja nikad nisam bio kontrolisan niti poznajem ikoga ko je ikada bio kontrolisan. Nemoj dzaba ljude plasiti.

Имаш редовне контроле полиције у цивилу на улици и у возу рецимо. Посебно у возу можеш врло лако да налетиш на њих. Ти живиш у Бечу и оргоман је град па ти је самим тим мања могућност да баш на тебе налете али контроле су редовне немој да се завараваш.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 00:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Slika

Pa pogledajte ovu sliku, duge cijevi i zamislite da vas oni kontrolišu. Ja bih se usrao.

Па ово је у Паризу стандард. Ајфелов торањ, све веће подземне станице, Лувр и уопште све знаменитости попуњавају овакве слике.

Лично, ок су ликови, ја их стартовао да ми објасне карту подземних железница, само неће да се сликају. Не знају да се овде одраста уз пушку :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Silvio Dante je napisao:
laoce je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Не знам како је у Италији али у Аустрији се контролише прилично редовно у возовима и на улици.

Sta ti to znaci prilicno redovno? Ja nikad nisam bio kontrolisan niti poznajem ikoga ko je ikada bio kontrolisan. Nemoj dzaba ljude plasiti.

Имаш редовне контроле полиције у цивилу на улици и у возу рецимо. Посебно у возу можеш врло лако да налетиш на њих. Ти живиш у Бечу и оргоман је град па ти је самим тим мања могућност да баш на тебе налете али контроле су редовне немој да се завараваш.

Pridje ti policajac na ulici i iz cista mira ti zatrazi dokumente?
U kojoj to normalnoj drzavi policija ide po gradu i legitimise ljude? Kod nas da nije bilo rata, ne bi me nikad niko legitimisao, a i u ratu se desilo samo jednom. Ti izgleda trazis frku i izazivas samo da bi mogao dokazati da je to tako.
Jednom sam bio svjedok oruzane pljacke, policija je dosla u roku od odmah, sa dva kombija, pancirkama i puskama uperenih prema meni. Bilo je i ono "ruke gore", ja sam odgovorio sa svojim auslenderskim Njemackim da ja nisam lopov, naisao je opljackani radnik , rekao da ga nisam ja opljackao i to je bilo to. Ni tad mi nisu trazili dokumente.
Ako se normalno ponasas, sanse da te neko zaustavi na ulici i legitimise su ravne osvajanje jack pota. Cak i da te zaustave dok vozis auto, ako nisi napravio prekrsaj je skoro pa nemoguce.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 01:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Silvio Dante je napisao:
laoce je napisao:

Pridje ti policajac na ulici i iz cista mira ti zatrazi dokumente?
U kojoj to normalnoj drzavi policija ide po gradu i legitimise ljude? Kod nas da nije bilo rata, ne bi me nikad niko legitimisao, a i u ratu se desilo samo jednom. Ti izgleda trazis frku i izazivas samo da bi mogao dokazati da je to tako.
Jednom sam bio svjedok oruzane pljacke, policija je dosla u roku od odmah, sa dva kombija, pancirkama i puskama uperenih prema meni. Bilo je i ono "ruke gore", ja sam odgovorio sa svojim auslenderskim Njemackim da ja nisam lopov, naisao je opljackani radnik , rekao da ga nisam ja opljackao i to je bilo to. Ni tad mi nisu trazili dokumente.
Ako se normalno ponasas, sanse da te neko zaustavi na ulici i legitimise su ravne osvajanje jack pota. Cak i da te zaustave dok vozis auto, ako nisi napravio prekrsaj je skoro pa nemoguce.

Шеташ улицом, приђе ти човек, покаже исправе и каже лепо документе. Ти даш и ако си уредан идеш даље. Крај приче. Што се тиче заустављања колима, пракса њихове полиције је да не зауставља аута изузев редовних котрола које се спроводе 1-3 пут месечно, најчешће у дане викенда и прилично су опсежне и добре.

То се све ради ради контроле азиланата, странаца и сл.

Citiraj:
Ti izgleda trazis frku i izazivas samo da bi mogao dokazati da je to tako.

Ову небулозу нећу да коментаришем.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Citiraj:
Шеташ улицом, приђе ти човек, покаже исправе и каже лепо документе.

To se tebi desilo? Sto kaze laoce, meni to zvuci kao SF jer za mojih 12 godina sto po DE, sto po ostalim Sengenskim zemljama niti mi se desilo takvo sto niti sam vidjela da nekoga legitimisu iz cistoga mira.

Ocito si necim izazvao njihovu paznju.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 12:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Nije tačno da se legitimišu samo ljudi koji privlače pažnju, ali tema svakako nije bila to da li će te policija zaustaviti ako si pijani roker koji hoda go do pasa i psuje npr njemačku vladu. Naravno da se rijetko događa da lagitimišu, ali se događa i oni imaju pravo da bilo koga zaustave i legitimišu čisto jer je takav zakon. Sjetite se kolike su frke bile u Engleskoj kada su htjeli uvesti takvo pravilo zbog navodne terorističke opasnosti, tamo su se ljudi opasno pobunili zbog tog legitimisanja. Znam dosta ljudi koji nelegalno žive po EU i pametuju kako ih do sad niko nije legitimisao, ali svačije je da odluči za sebe i da bude spreman na posljedice. Meni eto nikako u glavu ne ulazi kako neke djevojke (žene?) odu da žive na crno, a planiraju trudnoću i sl, zar ih niko neće pitati ko su kad odu rađati?

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 12:22 
Veteran
Veteran

porode se kod kuce, u nadi da ce dijete na osnovu mjesta rodjenja dobiti njemacko ili koje vec drzavljanstvo te na osnovu dijeta da dobiju legitimisani boravak u toj drzavi. sto na zalost ne pali tim automatizmom. dijetu ce se uvesti normalno mjesto rodjenja, ali ne i automatski drzavljanstvo. moja kcerka ima njemacko drzavljanstvo - na osnovu moga boravka od 15 i vise godina u De. dok rodici kcerka, koja se za vrijeme izbjeglistva u De rodila nema.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 13:18 
Veteran
Veteran

Znam za slučajeve u Austriji koji su tamo godinama, ali nemaju državljanstvo ni roditelji ni djeca jer nemaju dovoljan nivo obrazovanja da bi austrijanci željli da ih trajno zadrže, dok njihovi rođaci koji su visokoobrazovani, a takođe su u Au došli u ratu, odavno imaju državljanstvo, kao i njihova djeca. Ti ljudi i njihova djeca u principu trajno borave tamo, ali dobijaju godišnje (ili kako već) produženje boravišnih viza. Zanimljivo mi je kako se te EU države dovijaju da imaju dovoljno "škarta" koji će obavljati najniže poslove, ali da imaju zakonski okvir da se tog istog škarta riješe čim požele. Tragično je da se ti isti škartovi kunu u austrije, ne kažem da je ovdje išta bolje, daleko od toga, ali možda bi im jednog dana bilo lakše da shvate šta im se desilo kad ih ovi izbace da realnije sagledaju svoj status. Kakva se sad politika vodi na zapadu po pitanju stranaca ne bi me čudilo ništa.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Bennet je napisao:
na osnovu dijeta... dijetu ce se...

Izvini, jesi li ti mozda iz Brckog, primjetio sam da tamo koriste ovaj izraz.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 14:09 
Veteran
Veteran

I meni je upalo u oči :D, ali nije samo u Brčkom, ja sam to čula i u centralnoj i istočnoj BiH

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 14:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
PlavaMaca je napisao:
Znam za slučajeve u Austriji koji su tamo godinama, ali nemaju državljanstvo ni roditelji ni djeca jer nemaju dovoljan nivo obrazovanja da bi austrijanci željli da ih trajno zadrže, dok njihovi rođaci koji su visokoobrazovani, a takođe su u Au došli u ratu, odavno imaju državljanstvo, kao i njihova djeca. Ti ljudi i njihova djeca u principu trajno borave tamo, ali dobijaju godišnje (ili kako već) produženje boravišnih viza. Zanimljivo mi je kako se te EU države dovijaju da imaju dovoljno "škarta" koji će obavljati najniže poslove, ali da imaju zakonski okvir da se tog istog škarta riješe čim požele. Tragično je da se ti isti škartovi kunu u austrije, ne kažem da je ovdje išta bolje, daleko od toga, ali možda bi im jednog dana bilo lakše da shvate šta im se desilo kad ih ovi izbace da realnije sagledaju svoj status. Kakva se sad politika vodi na zapadu po pitanju stranaca ne bi me čudilo ništa.

Svi oni koji imaju boravisnu, a samim tim i radnu dozvolu, imaju ista prava kao i oni sa drzavljanstvom. Ti visokoobrazovani su potrebna radna snaga tzw. schlüsselkraft, tj zaradjuju preko 2500€ bruto mjesecno. Ne moraju biti visokoobrazovani, mogu raditi npr 50-60 sati sedmicno, pa da zarade toliku sumu i onda dobiju vizu na osnovu toga. Znam primjer medicinskih sestara koje su tako radile oko godinu i po, pa kad su dobile papire, onda su se pocele da rade normalno radno vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 14:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
:)
Nepotrebno se udaljavate od teme. Taj izraz koriste uglavnom u istocnoj Bosni ili u pojasu uz Drinu. Od Bijeljine pa sve do Gorazda. Nisam bas siguran da ga koriste svi nasi narodi iz te oblasti. Lokalizam, ali malo siri. :)

Ne znam sto se zamarate sa tim boravisnim dozvolama po AU i DE. Raja kazu da je dovoljno da se prijavite kod nekog na adresu u Svedskoj i poslije dvije godine dobijate dozvolu boravka. A poslije tri godine, svedsko drzavljanstvo. Za nekog ko je mlad i zeli novi pocetak, smatram da je to izdrzljivo i vrijedno truda. Mislim da nece dugo potrajati takav zakon.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
wolfsburg_rapsodija je napisao:
Ako mislis da je bolje ostaviti licne dokumente kod kuce nego ih nosti sa sobom, ja se necu protiviti tome. Samo ne znam kako ces dokazati ko si, odakle si, itd? Mozda je bolje uz licne dokumente ostaviti kod kuce novac, bankovne kartice i mobitel. Da ih neko ne ukrade.
Mislim da je veca sansa da ti provale kucu, nego da ti neko otme torbu iz ruke.
Nije ni nju legitimisalo na ulici, nego u autu.
Sto ljudi sto cudi.

Nosim ličnu kartu u novčaniku. Nikad ne nosim pasoš niti permesso - pa ako me neko opljačka da još moram sve ponovo da plaćam... A uvijek mogu kući otići ako mi šta zatreba.
Veća šansa da mi provale u kuću nego da mi otmu na ulici? Ja sam se zadesila kad je lik u gradski bus ušao s pištoljem. NE znam o čemu pričamo ovdje....

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 15:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
PlavaMaca je napisao:

Svi oni koji imaju boravisnu, a samim tim i radnu dozvolu, imaju ista prava kao i oni sa drzavljanstvom. Ti visokoobrazovani su potrebna radna snaga tzw. schlüsselkraft, tj zaradjuju preko 2500€ bruto mjesecno. Ne moraju biti visokoobrazovani, mogu raditi npr 50-60 sati sedmicno, pa da zarade toliku sumu i onda dobiju vizu na osnovu toga. Znam primjer medicinskih sestara koje su tako radile oko godinu i po, pa kad su dobile papire, onda su se pocele da rade normalno radno vrijeme.

Боравишна дозвола не укључује аутоматски и радну дозволу.

Citiraj:
Ocito si necim izazvao njihovu paznju.

Било је пола десет навече а ја сам имао руксак на рамену. Очигледно сумњиво :D

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 16:08 
Veteran
Veteran

blaf77 je napisao:
Bennet je napisao:
na osnovu dijeta... dijetu ce se...

Izvini, jesi li ti mozda iz Brckog, primjetio sam da tamo koriste ovaj izraz.

nisam iz Brckog :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2011, 16:24 
Veteran
Veteran

Silvio Dante je napisao:
laoce je napisao:
PlavaMaca je napisao:

U njemackoj imas automatski radnu dozvolu ako boravis duze od 15 god. u drzavi. prije par godina je biro za rad izdavao radne dozvole, zadnjih par godina vise ne, ako si duzi period u zemlji - sto znaci od malih nogu te isao u skolu itd.

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2011, 07:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
zLo_krme je napisao:
wolfsburg_rapsodija je napisao:
Ako mislis da je bolje ostaviti licne dokumente kod kuce nego ih nosti sa sobom, ja se necu protiviti tome. Samo ne znam kako ces dokazati ko si, odakle si, itd? Mozda je bolje uz licne dokumente ostaviti kod kuce novac, bankovne kartice i mobitel. Da ih neko ne ukrade.
Mislim da je veca sansa da ti provale kucu, nego da ti neko otme torbu iz ruke.
Nije ni nju legitimisalo na ulici, nego u autu.
Sto ljudi sto cudi.

Nosim ličnu kartu u novčaniku. Nikad ne nosim pasoš niti permesso - pa ako me neko opljačka da još moram sve ponovo da plaćam... A uvijek mogu kući otići ako mi šta zatreba.
Veća šansa da mi provale u kuću nego da mi otmu na ulici? Ja sam se zadesila kad je lik u gradski bus ušao s pištoljem. NE znam o čemu pričamo ovdje....

Sada bih trebao nastaviti u tvom stilu. Sta ako ti ukradu novcanik? :) Sto je vrlo lako moguce.
Ne znam ni ja o cemu se prica, ali eto. :wink:
Sta ti je rekao gospodin sa pistoljem kada je usao u bus? Je li izvadio pistolj da ga svi vide ili si ti ostroumna kao sto jesi, sokolovim okom primjetila neko ispupcenje u predjelu gospodinovih dzepova na hlacama? Pa pomislila da je to pistolj. :D

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2011, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Izvadio je pištolj da svi vide ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2011, 02:27 
Veteran
Veteran

Mali refresh teme.
Danas kad sam bila u cipsu gledam neki njihov prospekt o novim biometrijskim pasošima i piše da neke zemlje pored posjedovanja pasođa zahtijevaju da se pokaže izvjesna kešovina na ulazu u zemlju. Čula sam i prije nešto o tome, ali nisam nikad čula da je od nekog koga poznajem stvarno i traženo da prikaže lovu na ulazu u neku zemlju. Imate li iskustava sa tim, koje zemlje, koliko para, šta ako se ne nosi keš nego kartica? Jel onda ako ti traže da pokažeš keš moraš otići do bankomata pa podići pare a da te oni gledaju ili šta?

Koliko se tačno ovih dana čeka na novi pasoš, šalter teta je rekla oko mjesec dana, da li je to baš mjesec dana ili ima nekog smisla da se ode i poslije dvadesetak?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 63  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]