Tabako Pit je napisao:
Rivaldinho je napisao:
Castra je napisao:
Ja mislim da je ukrajinska vojska u ovom trenutku jedna od najozbiljnijih vojnih sila u Evropi.
Izgubili su života i života, ali su se i prekalili, naučili i opremili. Možda ne znaju da napadaju, ali sigurno znaju odlično da se brane...
Наравно да јесте. Нема јачих бораца на свијету од Руса, звали их Русима, Москаљима, Украјинцима или како већ. Колико год да је сваки рат жалостан, овакав један гдје се рокају Шумадинци са Црногорцима, је најжалоснији.
Citiraj:
Sad je zatisje na frontu pa možda moze da se stekne i takav utisak ali koliko sam ja ispratio gdje god su ih Rusi pritisnuli nisu se odbranili.
Како се нису одбранили, па линије се једва помијерају 4 године, а Руси и кад узму неки град то је уз жестоко крварење у хиљадама мртвих и још више рањених. Европа и САД сипају паре и технику без којих не би могло, али то ти ништа не значи ако и на терену нема мотивације. Сјетимо се како су Руси прошли кроз Грузине 2008. као кроз плитак поток, а и њих су "опреми и обучи"...
Исто важи и кад се гледа супротно. Почев од оне "љетње контраофанзиве" кад су руски мобики оставили Леопарде и Бредлије да пасу блато по степама Запорожја, па све до Курска гдје су се ови прво пробили уз велику тренутну технолошку предност, али на крају их испала скупља пита нег' тепсија.
Обе стране се боре жестоко до крајњих граница. Вјероватно и зато што је толико људи изгинуло да је сваком неко погинуо и то су сад личне приче.
Надати се да ће Украјинце да пребаци као Грузине што је, па да схвате да су их ови радили, али ипак изгледа је индоктринација младих превише узела маха, предуго траје и то сјеме мржње се примило доста дубоко... мрзе Русе зато што су им деде и бабе глађу поморили Грузин Џугашвили и Украјинац Лисенко... док је у Казахстану 38% популације збрисао онај чивут Голошчокин или како већ, али и они мрзе Русе.
Može jedno licno pitanje, imas li ti sta od vojske.
Nikako da skontam na cemu vecina vas i ovi silni danasnji analiticari koji znaju kako rat treba da izgleda, koliko brzo treba da se kreće i napreduje i kako da se vodi rat bez mrtvih i ranjenih zasniva te spekulacije. Pa i oni kojima je to struka su se danas sreli sa novim konceptom ratovanja. Samo star link je stvar koju nije postojala ni u jednom drugom ratu, dronove i da ne spominjemo.
Ukrajina je ovaj rat izgubila u martu 2022. Gruzija sa Ukrajinim, ako vece mora, moze se porediti samo do Marta 2022. i u tom periodu su propale isto samo su u Gruziji tad imali više pameti ili možda samo srece pa je izostala podrška zapada. Onaj Sakašvili bio i veci idiot od Zelenskog Nakon sto se zapad uključio u Ukrajini nema to vise nikakvog osnova za poredjenje sa Gruzijom. Ako baš hoćeš da povučes paralelu moze se zaključiti da Rusi, kao što tada nisu planirali da zauzmu Gruziji nisu planirali ni da u startu vojno zauzmu Kijev i Ukrajinu. Da je Zelenaski tada potpisao sporazum rat u Ukrajini bi stao.
Castra najbolji nisu jer se radi prisilna mobilizacija (kindapovanja po ulici) i dovode se strani plaćenici (iz Kolumbije, Poljske, Britanije .... i da ne nabrajam dalje) takav vojnik se ne može porediti sa nekim koji želi dobrovoljno otići u rat, a takvih je bilo ali su u velikom broju poginuli ili nestali u akciji. U Ukrajini se plaća ako ne želiš ići u vojsku, zato ih i love po ulicama gradova. Vojnika ne praviš sa 30-40 godina već onog sa 18 koji vjeruje svom pretpostavljenom i učiniće sve da izvrši naredbu.
Čitam komentare na raznim portalima i slušam sprdnju o SVO od tri dana. Možda je i bilo planirano da se završi za tri dana, da se uđe u Kijev uhvati Zelenski i natjera da potpiše ono što je već bilo dogovoreno. Operacija nije uspjela i stalo je tu gdje je stalo. Kada počne rat niko ne zna koliko će on trajati i kolike će žrtve odnijeti.
Naslađivati se na portalima nečijom smrću (a to se radi uveliko jer izaberu stranu pa navijaju) normalan čovjek ne može, bar ja tako mislim.
Ja i dalje ne vidim šta je cilj Rusije i da li će stati i gdje jednog dana, ali vidim da napreduju na zapad sa više ili manje uspjeha, i po broju razmjenjenih poginulih vidim da je 1000 ukrajinaca za 50 rusa.
Onaj ko je bio u ratu, ovom našem iz devedesetih zna kako je kad poklopi haubica, ili gađa tenk, ili se čuje maljutka ...... zna kako izgleda jauk majke poginulog saborca na sahrani gdje ti ona govori "Da Bog da svi poginuli kad moga sina nema ..... , a ti stidljivo gledaš u zemlju, grizeš usnu sa suzom u oku, rukama gužvaš beretku, skrivaš pogled i ćutiš i pitaš sebe zašto sam ja preživio a on nije.
Bilo je i tad dronova, samo ne ovakvih koji te ubiju a da i ne znaš da si ubijen, kod Mrkonjića Štrbina je lokacija, čuli smo dron iznad nas kad smo se penjali putem na kotu ...... po izlasku na kotu naređeno nam je da se hitno povučemo kilometar nazad jer nismo imali ni lijevog a ni desnog ...... prilikom povlačenja nismo išli putem već šumom pored jer su hrvati čim im je javljeno zasuli put granatama. Da smo se vraćali putem vjerovatno bi malo ko preživio, srećom onaj koji nas je vodio a mi ga slušali bezpogovorno rekao je šumom i prošli smo da niko okrznut nije.
Rat Nato protiv vojske Jugoslavije je bar dve svjetlosne godine bio okrutniji i teži nego ovaj naš, mislim na naoruženje koje je korišteno i taktiku ....... a ovo u Ukrajini se nikad prije nije desilo u ljudskom rodu. I sve je novo, skoro pa nepoznato za veliku većinu ..... da te snimi i ubije u realnom vremenu, npr.
Neko mora kleknuti i reći dosta je, da li Ukrajina ili Rusija ..... da bi stao rat.