banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 14:11 Danas je 15 Jun 2026, 14:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 10906 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Maj 2026, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Нису будале, али јесу тешке лопине, па им војници лично куповали нпр. комуникациону опрему западне производње, и гле чуда било прислушкивања и откривања положаја. Блебнули им директ у генерала који је дошао да одблокира колону за Гостомељ. Зарђале пушке за мобилизоване, распарене униформе... а виле и виле "од државне плате" на Криму и ЦГ приморју и ко зна гдје... И икс још примјера... Нису џаба сав кабинет Шојгуов похапсили и још на стотине, ако не и више, чиновника. Мада мислим да се она Путинова с почетка рата "сад ће неке ствари да се очисте" управо односила на ту врећу... лопина, које су уцрвале државу. Превише је ту сигурно било јаких кружока, да би се то мирнодопски ријешило. Није ни Путин тако свемоћан, да јесте не би јахао медвједе пред камерама... рат је друга прича, оклизнеш са са спољне стране прозора, пукне батерија телефона и разнесе авион... или прихватиш да нагулиш, као Чубајс.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2026, 05:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Sep 2015, 23:44
Rusi sigurno nisu planirali ovo sad. Pa ne bi žrtvovati toliko ljudi najbolji u prvim danima Hostomol itd pa onda Bahmut itd. Vjerojatno su mislili da ce se završiti brzo kao na Krimun. Najviše je kriva obavještava služba koja je predpostavljala brz slom vodstva Ukrajine i to da ce biti dočekani kal oslobodioci a ne agresori.
Danas je jasno Rusija nije na koljenima al nije ni Ukrajina. Zapad ce dok god može pomagati pa toliko su uložili da nema smisla sad nakon svega odustati.
Na kraju i zapad je htio rat imali su i oni plan razređen očito vrlo dobar i koji se koliko vidim stalno prilagođava.
A da ce Ukr biti oslabljena vojno baš suprotno bit ce jača nego ikad ranije.
Puna ljudi željnih osvete,vojnog iskustva a i oružija koje ce se masovno uvoziti kao i placenici itd ni malo ni jednoj strani nije lako. Po meni čista pat pozicija u kojoj kad se sve pogleda Rus je nešto osvojila po velikoj cjeni a Ukr nije dobila ništa izmanipulirana do kraja ali je pokazala zube i jak otpor dal je vrijedno tolih žrtva nije,ali to je druga tema sad

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2026, 07:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Vraćanje na stanje prije rata je nerealno. Rat će trajati barem do Rusija ne zaposjedne sve one teritorije što je i prisvojila. Odustajanje od toga bi bilo kršenje ustava i to bi bilo teško politički preživiti.
Sa druge strane, Ukrajina će izgubiti te teritorije, ali će preživiti kao nezavisna država. Izgubiće i više od teritorije u smislu umrlih, ranjenih i raseljenih. Većina raseljenih u EU se nikad vratiti neće, ali će slati devize - isto kao i kod nas. Ukrajina će biti bliža EU i NATO i biće najžešći protivnik Rusiji na toj strani. Rusija je praktično zacementirala svoju zapadnu granicu od Barencovog mora na sjeveru do Crnog mora i Turske na istoku.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2026, 08:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Rivaldinho je napisao:
И икс још примјера... Нису џаба сав кабинет Шојгуов похапсили и још на стотине, ако не и више, чиновника. Мада мислим да се она Путинова с почетка рата "сад ће неке ствари да се очисте" управо односила на ту врећу... лопина, које су уцрвале државу. Превише је ту сигурно било јаких кружока, да би се то мирнодопски ријешило.

Ovu priču iskreno nisam ni ispratio. Imaš li neki dobar članak o tome da se može pročitati?

@kaw_liga

Burazeru, što se kaže promašio si fudbal.
Pa zadnji put kad sam pratio rat u Ukrajini mislim da je bilo priče o 500 000 mrtvih i ranjenih Ukrajinaca, sada je taj broj vjerovatno mnogo veći. Šta je sa tobom, zar stvarno misliš da je takva vojska "nikad jača"? Pratiš li mobilizaciju, vidiš li koja je to muka postala? Vidiš li i jedan ozbiljan Ukrajinski napad ili kontranapada u zadnje tipa 2 godine? Pričamo o mljevenu mesa u Bahmutu, gdje se jasno sa ruske strane više puta pričalo da je to negdje i namjerno tako urađeno da bi ovi dovlačili što više vojske koja je bukvalno čišćenja. Pričamo o Kursku, koji je evidentno bio slabije branjen da bi se opet samljelo što je više mesa. I onda su, evidentno kad su to Rusi htjeli, vratili taj dio teritorije i zatvorili ga za upade. Da ne pričam o konstantnim bombardovanjem i gađanjem ključne infrastrukture i sve ostalo. Na kraju dana, koju je to bitku u ovom ratu dobila Ukrajina? Koje je to imala pomake i realne pobjede na frontu (ne pričamo o Kursku i slično), a da to nije greška Rusije kao npr. Liman i ostali dio Harkovske oblasti ?

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2026, 09:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ja mislim da je ukrajinska vojska u ovom trenutku jedna od najozbiljnijih vojnih sila u Evropi.
Izgubili su života i života, ali su se i prekalili, naučili i opremili. Možda ne znaju da napadaju, ali sigurno znaju odlično da se brane...

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2026, 09:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Sad je zatisje na frontu pa možda moze da se stekne i takav utisak ali koliko sam ja ispratio gdje god su ih Rusi pritisnuli nisu se odbranili.

Cinjenica je da dinamiku rata odredjuju Rusi. Koliko vidim ni najveći vjernici vise ne vjeruju da Ukrajinci mogu nestao da promijene. Najviše sto se nadaju je da mogu da zadrže ovu "pat" poziciju

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2026, 09:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ma kakvo zatišje na frontu... To što nema pomjeranja, ne znači da je zatišje...

Jeste, sad trenutno je pat pozicija i teško da će Ukri išta značajno da oslobode. Tu gdje je Rus zasjeo, to je gotovo.
No, ko bi mislio 2022. ili prije, da jedna Rusija može da se nađe u ovakvoj poziciji, da zaglavi u Ukrajini?
Sjeti se kako su se zapadnjaci bojali da pošalju prvu pomoć i SDO, a kamo li nešto drugo...

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2026, 12:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ko bi mislio ? Srećom mislili su oni što trebaju da misle.

A ovi kvazi analitičari i ostali "nikogovići" što su i (pokušali stvoriti) stvorili taj narativ o "nesposobnim Rusima" nisu računali da je Ukrajina 1. po veličina država u Evropi, da je ukrajinska vojska - vojska od 35-40 miliona ljudi za mobilizaciju, da NATO instruktori po toj Ukrajini vršljaju od 2014.godine, da su se ukrajinske specijalne jedinice redom školovale po američkim i britanskim (NATO) bazama, da su isti ti NATO instruktori i šefovi utvrđivali istu tu ukrajinsku vojsku skoro 10 godina, planirali i pravili taktiku za napad Rusa i za etničko čišćenje Donbasa i LNR, da ne idemo dalje koliko je love i naoružanja upumpano u tu Ukrajinu od strane NATO alijanse.

Opet pitam, koju je to bitku na bojnom polju u ovom ratu dobila Ukrajina? Baš bitku, ne upad, ne napredovanje, nego borbu prsa u prsa.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2026, 13:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nosiš li naočale? Vidiš li šta pišeš? :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2026, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Poslije cetri godine sukoba puno toga se potrosilo, promjenilo a i pojavilo novog.
Ali jedna stvar u ovom sukobu ostaje konstanta a to je motivisanost i moral na obadvije strane.

Danas u 21 vijeku moras objasnit mladom covjeku sta je to i koja je to vrijednost za koju vrijedi izgubiti zivot i to vrlo vjerovatna mogucnost i ne u malom procentu.

U zapadnom neoliberalnom svijetno nazoru u kojem se kupa i drzi danas Ukrajina gdje se novac, hedonizam, provod projektuju kao cilj i najvece vrijednosti moras pumpati stalno kesovinu u neogranicenim kolicinama i drzati plebes u oskudici iste konstantno da bi bio motivisan za rat.

Prikazivati Ruse kao naciste, fasiste koji dolaze da te okupiraju ne pije bas puno danas vode. Rusija nije nacisticka Njemacka koja ima koncentracione logore i zeli da istrijebi i napravi genocid nad Ukrajinom i njenim narodima. To vecina plebesa Ukrajinca znaju (pogotovo starija generacija cija djeca danas ratuju) i pored sve zapadne propagande i ispiranja mozgova .

Patriotizam u borbi protiv Hitlera i okupacionih njemackih snaga je bio debelo potkovan i imao je osnova u realnosit i strahotama.
Kako se moze odrzavat i pumpat patriotizam Ukrajinaca pricom da se brane od cega... od istrebljenja od porobljavanja i slanja u logore od gubitka slobode ...koje slobode danas... za i od cega?

Za Ruse opet gurati motiv koji je iskljucivo baziran na patriotizmu i zastiti plebesa kao i teritorije je isto problematican i ima svoje limite.
Da li se patriotizam moze potrosit i koliko dugo i jako se prvenstveno na tome moze bazira glavni motiv, volja i moral i to je pitanje.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2026, 11:44 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
https://www.youtube.com/watch?v=6xMy12yNIf0

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2026, 10:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Castra je napisao:
Nosiš li naočale? Vidiš li šta pišeš? :lol:

Šta sam konkretno promašio u zadnjem upisu?

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2026, 11:01 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Како су руски ловци опасним маневрима "избацили из игре" на више недеља британски шпијунски авион РЦ-135 изнад Црног мора!
Средином априла 2026. ненаоружани извиђачки авион британског Краљевског ратног ваздухопловства (РАФ) РЦ-135 Ривет Јоинт летео је у рутинској мисији осматрања у међународном ваздушном простору изнад Црног мора.
Пресрела га је патрола од 2 руска ловца који су деловали агресивно:
Су-35С: Пролетео је довољно близу да је његова снажна турбуленција у трагу физички протресла британски авион.
Ово је активирало уграђене системе за хитну безбедност лета на авиону Ривет Јоинт и аутоматски искључило његов аутопилот, приморавајући пилоте РАФ да преузму ручну контролу над тешким авионом.
Су-27СМ3: Извео је 6 агресивних, брзих пролаза директно испред носа британског авиона. У најближој тачки, Су-27 је пресекао путању на само шест метара (19 стопа) од носа РЦ-135 – довољно близу да је британска посада могла јасно да види шлем руског пилота.
Циљ руских ловаца био је тактичко ускраћивање простора путем застрашивања и физичког ометања.
Ометање прикупљања обавештајних података: Ривет Јоинт је веома софистицирана платформа за електронско извиђање (СИГИНТ) која мапира руске радаре ПВО, комуникационе мреже и електронске сигнале са удаљености до 200 км.
Да би то урадио, потребно је да лети стабилним, прецизним путањама.
Пресецањем пута испред њега и приморавањем аутопилота да се искључи, руски пилоти су натерали посаду РАФ да се у потпуности усмери на избегавање судара, разбијајући геометрију њихових сензора и привремено прекидајући прикупљање података.
Русија жели да летове НАТО у црноморском театру учини сувише ризичним и скупим.
Демонстрирајући спремност да играју игру "кукавице" и ризикују катастрофалан судар у ваздуху, они се надају да ће извршити притисак на Британију да помери своје патролне руте даље од Крима и јужне Русије.
Летењем на 6 метара удаљености од 60 година старог британског РЦ-135 и ударањем истог снажном турбуленцијом и врелом паром под високим притиском која излази из млазних мотора, изазива се „замор структуре“ и „оштећења конструкције“, уз могућност оштећења његових сензора.
Британски РЦ-135 биће приземљен на дуже време ради одржавања.
И Су-35С и Су-27СМ3 били су тешко наоружани изузетно напредним ракетама ваздух-ваздух и противбродским/противрадарским ракетама.
Руска тактика удара на РЦ-135 млазним издувним гасовима из непосредне близине далеко је више од обичног насумичног прелета – то је прорачунато, некинетичко оружје.
Коначни закључак о томе како и зашто се ова тактика користи:
То је физички напад без оружја
Избацивањем издувних гасова температуре преко 600°Ц на авион који је смрзнут на -55°Ц, руски ловци претварају законе термодинамике у оружје. Они не морају да испале ракету; екстремна, локализована термичка експанзија узрокује да се алуминијумски труп самог авиона насилно шири и скупља.
Циљана саботажа:
Специфичним пресецањем путање испред носа авиона, „Фланкери“ циљају сензоре авиона. Термички удар млазног мотора био је усмерен на то да поремети милиметарски прецизну геометрију антена са високим појачањем, спржи течношћу хлађене процесоре и деламинира фибергласс радом (носни конус) који их штити.
Постизање неутралисања мисије кроз одржавање:
Чак и ако посада РАФ безбедно приземљи авион (што су и учинили), Русија и даље наноси огромну оперативну штету. Један једини, снажни термички и аеродинамички шок приморава Британију да приземљи РЦ-135, ретки обавештајни ресурс, на неколико недеља. Сваки сат проведен у хангару док се врши рендгенско снимање заковица и поновно калибрисање носних сензора је сат током којег тај авион не шпијунира руске снаге.
Када ловац пресече пут на 6 метара (19 стопа) испред шпијунског авиона на висини од 30.000 стопа, то није само да би се протресла посада. То је инжењерски напад осмишљен да физички оптерети структуру авиона, заслепи електронику и искрвари ресурсе непријатеља за одржавање, док се истовремено задржава уверљиво порицање о „случајном блиском пролазу“!

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2026, 00:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ElPadrino je napisao:
Šta sam konkretno promašio u zadnjem upisu?

ElPadrino je napisao:
Opet pitam, koju je to bitku na bojnom polju u ovom ratu dobila Ukrajina? Baš bitku, ne upad, ne napredovanje, nego borbu prsa u prsa.

Evo ti samo jedan primjer:

Da Ukrajina nije dobijala bitke na bojnom polju, Rus bi sad jeo medovik u Užgorodu...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2026, 04:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Mnogi zaboravljaju da su Rusi napali-Ruse...isti je to mentalni sklop+što je Ukrajina jedna od rijetkih evropskih zemalja koja je u stanju da koja može mobilisati toliki broj vojnika......pored njih možda još samo Poljska

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2026, 08:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kad vidim nove ispod cekica vatrogasne kamione u Kijevu i drugu novu top opremu mogu samo da kazem da EU ceka jebeniji inflatorni udar nego onaj nakon korone. Da ne bude zabune, inflacija od pocetka rata zavrce usi u Rusiji ali ovamo ima da bude kao u kafani na Palama 1996.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2026, 10:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ima ona tema koju sam svojevremeno otvorio o Angeli Merkel a vi ste se sprdali sa mnom

viewtopic.php?f=50&t=66904

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2026, 11:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Bas zivahna tema

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2026, 12:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
The_new_Statesman je napisao:
Kad vidim nove ispod cekica vatrogasne kamione u Kijevu i drugu novu top opremu mogu samo da kazem da EU ceka jebeniji inflatorni udar nego onaj nakon korone. Da ne bude zabune, inflacija od pocetka rata zavrce usi u Rusiji ali ovamo ima da bude kao u kafani na Palama 1996.

Kad god eu odobri paket pomoci Ukrajini posledicno ide za tim rast inflacije. Pare se nastampaju i daju Zelenku a ti narode lipsi dok gora ne ozeleni. Samo mi nikako nije jasan otpor prosjecnog gradjanina eu kojeg skoro da i nema. E sad dali cekaju da voda predje preko nosa ili pojavu nekog novog brke vrijeme ce pokazati.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2026, 12:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Kakav otpor da pruzi zombirana masa?

Vrh

[ 10906 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]