Juliette je napisao:
[Enterprise] je napisao:
ne sija ti dovoljno da bi mogao da koristis samo to njegovo svijetlo.
Za razliku od toga ako si okruzen komsijama koji se griju na toplanu ti komotno mozes da se skoro i ne grijes, i bice ti dovoljno toplo. Uostalom, sijalica je zanemariv potrosac u odnosu na grijanje
daj molim te, ne lupaj!
uzmi pa izracunaj. I vidjeces da ce tvoji troskovi za dogrijavanje stana biti drasticno manji u odnosu na ostale.
@ferdinand
ti pricas o toplani u BL koja vec odavno ne funkcionise ni 1% od onoga kako bi trebala i sto ja ni sekunde nisam dovodio u pitanje. I sva vasa razmisljanja u kontektsu odjavljivanja sa toplane poticu iz nezadovoljstva samim grijanjem (sto je u slucaju BL toplane itekako opravdano). Ali ja ne pricam o tome, ja pricam o uopstenom nacinu poslovanja energy-contracting-a sa korisnicima. Nije bio toliki problem sto su mazut nabavljali po najvisim cijenama, njima je problem sto su opste nabavljali mazut... Trebali su odavno da predju na ovo su tek se sada sjetili.
ferdinand je napisao:
Ako stvari gledamo iz toga ugla...a sta sa time sto sam ja stvio extra pvc stolariu da smanjim potrosnju energije a komsije nisu?
Odlican primjer. Ti si nesto unaprijedio na objektu, i time si ucinio sebi odlicno djelo, a manjem dijelu i ostalima. Ali ne mozes ocekivati da te ostali "prate" u tvom "poduhvatu". Odjavljivanje od toplane je obrnut proces od ovoga sto si ti napisao. JEr odjavljivanje od toplane podrazumijeva korak nazad, a nova stolarija je korak naprijed...
sinip je napisao:
Ма де, неки људи једноставно нису изашли из социјализма и "комунистичког" начина размишљања. И неће све док их то дебело не звизне по џепу.
Ovo sto ti ja pricam nije nikakav nacin razmisljanja iz socijalizma ili komunizma, ja ti pokusavam objasniti nacin funkcionisanja energy contracting-a u EU, jer se dobrim dijelom poslovno doticem toga. A ti mozes to da popljujes ili ne, meni nebitno
ali ja ti mogu garantovati jednu stvar. Ako se Toplana da pod koncesiju, prva stvar koju ce taj investitor usvojiti ce biti upravo ovo oko placanja odjavljenih korisnika, vidio sam vise puta tu semu