Hvala Uroše na lijepim željama za mog džibera!
uros_bl je napisao:
volio bih da pročitaš one postove, tu su, samo stranicu unazad, a šarenilom i količinom teksta privlače pažnju

! sad sma im sam pročitao ponovo i otišlo mi je na to ukupno 7 minuta

to nije puno, a znači dosta, naročito jer dotiče neke teme oko kojih si se interesovala

! 7 minuta je ništa, taman toliko treba da se sa uživanjem pojede 100gr crne čokolade "najljepše želje", mada k vragu sad je spala na cijelih 75 grama, tako da to skrati vrijeme čitanja!!!
Pročitaću.
uros_bl je napisao:
dopada mi se ideja o davanju značenja broju 7 koliko ima listova kestena. ne bih to kategorisaokao šalu već kao dobru sugestiju, to je odlično za javnu raspravu i to su pravi konstruktivni prijedlozi kakvi se očekuju a ne neka ničim izazvana šlajmara (ispljivak) za koji se ne zna čemu služi ni koja mu je misaona podloga

Eto, skrenuta je pažnja na taj dio, ali je moja sugestija ipak ostala da visi u zraku.
uros_bl je napisao:
"ja sam kesten, tu sam"
Ne bih rekla. Onda bi bilo i :"Ja sam bik, tu sam."
Ali sve ima svoje značenje.
Taman i da nije tako, ne bih rekla ni da grb mora po svaku cijenu biti apsolutno apstraktan, a ovo bi možda pomirilo apstrakciju i realizam.
Odnosono, kako se to zamislilo da se pomiri s ovim grbom, da li je moguć kompromis pitam se, između struke i običnog pučanstva?
Ili prosto grb mora ići takav kakav je i gotovo?
Dalje, ne znam o kakvom šarenilu pričamo, ružno sam obojila, jer sam bojila u paint-u, ali nisam kitila jelku, ni dodavala ljubičastu notu Milke, ni tigraste šare, niti sam svaki list obojila i dala mu različit dezen. Uvela sam zelenu i to je sve.
Ostalo je objasnio kolega Guess Who.
Hvala na odgovorima Zorane, zbog sam i pitala odmah šta kaže heraldika.
Зоран Николић je napisao:
други разлог зашто кестен није зелен, је то што је у грбу дата грана у роду (са плодовима)
Čitam ovaj drugi razlog i ne sjeda mi. Sve ostalo mogu da svarim uz razumijevanje i pojašnjenje, ali banjalučani bi se mogli i tu naći u čudu, kada šetaju zelenim alejama i iznad glava im vise zreli plodovi divljeg kestena, sa finim zrelim velikim ZELENIM listom...
Ne znam da li ste to imali priliku da vidite, ali divlji kesten zaista daje plodove i kad mu je list zelen.

Зоран Николић je napisao:
ипак, ''Крајишка љепотица'' није тинејџерка већ једна озбиљна дама, стара 6 вијекова. зато је и окићена плодовима. а и симболика злата не указује само на зрелост (старост града), већ и на богатство насљеђа које се акумулирало кроз све те вијекове.
Znate li da su Banja Luku nazivali Grad mladosti? Banja Luka je bila univerzitetski grad, a danas je univerzitetski centar ovog kraja. Ja kada sam bila mala djevojčica, a to je bilo osamdesetih, sretala sam u šetnji sa djedom crnce studente, kineze, svakojake mlade ljude koji su razmjenom studenata dolazili u naš grad. Banja Luka je grad sporta, zelenih aleja, parkova...
I prije 6 vijekova ovdje je bilo mladih, i danas nam dolaze novi mladi, mladost se obnavlja, generacije se smjenjuju, ali Banja Luka je uvijek bila jeste i biće mlada, čila, zelena i daleko od ozbiljne dame i gospodina u smokingu. I kalendarski stari ljudi u ovom gradu lepršavo i čilo u hladu ispod zelenog kestena danas igraju šah, smiju se, opuštaju i u mislima i sjećanjima igraju fudbala na zelenoj travi u gradu na zelenom Vrbasu, kao nekad kada su bili mladi.
To vam je prosto eto kako razmišlja jedna banjalučanka, ako možete i želite da oslušnete, da uđete u priču sa banjalučanima, a evo pokazali ste volju i strpljenje i hvala na tome još jednom.
Mogu da prihvatim da heraldički nešto ima ili nema smisla, mogu da prihvatim mišljenje struke, ali preko nekih stvari ne mogu tek tako da pređem.
Btw, ovo je grb grada Poreča:

Našla sam na jednom mjestu da sinopis, to jest zelena boja u heraldici, označava civilizovanost, ljubav, radost i obilje.