_зока je napisao:
Koliko pofino? Jbg, Jugoslavija nije imala tu sreću da pola svijeta skha u nju milijarde za obnovu i razvoj industrije.
Evo Zoran je krenuo o skakati sa teme na temu.
Pitao me je za dug SFRJ:
Odgovor je da je SFRJ dostigla 1981. godina dug od oko tadasnjih 20 milijardi dolara. I tada su kreditori oprostili blizu 2 milijarde duga jer zemlja nije bila u stanju da vraca ni kamate, a o glavnici da ne pricamo.
O cemu se radi: Jugoslavija je ostala bez cvonjka. Ja se sjecam, a jos bolje i stariji forumasi: redova za benzin, praznih rafa u samoposlugama, nema kafe, nema hljeba, strajkovi svakodnevna pojava.
Dug Jugoslavije je u toku dvadeset godina, dok je zaduzivanje trajalo i odobravano, rastao nesto manje od 20% godisnje. Neko je izracunao da bi tim tempom SFRJ danas bila zaduzena sa 6 hiljada milijardi dolara. Kalkulise se da su danasnje drzave nastale raspadom SFRJ ukupno duzne oko 150 milijardi. Znaci 30 puta manje. S tim da je ovih 150 milijardi trenutnog duga kao 30 milijardi 1981. godine.
Ne kazem da je situacija danas dobra, ali je nerealno ocekivati da bi dug SFRJ od tadasnjih 20 milijardi ostao na istom nivou bez ogroooooomnih sistemskih drustvenih promjena i smanjenja potrosnje. Citaj, pa-pa ruzicasti socijalizam.
A opet, ogroman rast duga SFRJ nije sam po sebi problem ako je cilj zaduživanja vremenski ograničeno ulaganje u projekte koji bi povecali profitabilnost i time omogućili i uspješnu otplatu duga u budućnosti. To, gle cuda, nije bio slucaj sa Jugoslavijom.
Ova predzadnja recenica je ujedno djelimican odgovor i za Lolly.