banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 16:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 311 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Mar 2016, 12:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Sep 2013, 15:21
A kako ti uvijek na pitanje odgovoris pitanjem, a u rijetkim slucajevima ubacis i malo filozofije i demagogije?

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 12:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
The_new_Statesman je napisao:
Elem, Zorane, taman sam htio da se zapitam zasto si se nasloniona Njemacku kao Tenssa u svoje najbolje vrijeme :D

Jes da se doduse ne mozes odluciti sta je to iscupalo Njemacku iz belaja... Da li je to pomoc polovine svijeta ili zaduzivanje :D

Lolly, kako to da komercijalne imaju tolike kamate iako novac nije bio nikad jeftiniji. I kako to da paste za zube, prasak za ves, pelene kostaju vise kod nas nego u Njemackoj... Iako je sve losijeg kvaliteta, citaj manje nabavne cijene. A da ne pricamo o kudikamo manjim troskovima za zaposlene i reklamu.

Ko je to omogucio?
Sviraš qurcu druže...ni na šta ne daješ odgovor, samo se migoljiš.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Tns u fazonu: Pošto je kugla sladoleda ako se zna da 4 palačinke stanu u slonovo uho?

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 13:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
:lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
_зока je napisao:
Koliko pofino? Jbg, Jugoslavija nije imala tu sreću da pola svijeta skha u nju milijarde za obnovu i razvoj industrije.

Evo Zoran je krenuo o skakati sa teme na temu.

Pitao me je za dug SFRJ:

Odgovor je da je SFRJ dostigla 1981. godina dug od oko tadasnjih 20 milijardi dolara. I tada su kreditori oprostili blizu 2 milijarde duga jer zemlja nije bila u stanju da vraca ni kamate, a o glavnici da ne pricamo.

O cemu se radi: Jugoslavija je ostala bez cvonjka. Ja se sjecam, a jos bolje i stariji forumasi: redova za benzin, praznih rafa u samoposlugama, nema kafe, nema hljeba, strajkovi svakodnevna pojava.

Dug Jugoslavije je u toku dvadeset godina, dok je zaduzivanje trajalo i odobravano, rastao nesto manje od 20% godisnje. Neko je izracunao da bi tim tempom SFRJ danas bila zaduzena sa 6 hiljada milijardi dolara. Kalkulise se da su danasnje drzave nastale raspadom SFRJ ukupno duzne oko 150 milijardi. Znaci 30 puta manje. S tim da je ovih 150 milijardi trenutnog duga kao 30 milijardi 1981. godine.

Ne kazem da je situacija danas dobra, ali je nerealno ocekivati da bi dug SFRJ od tadasnjih 20 milijardi ostao na istom nivou bez ogroooooomnih sistemskih drustvenih promjena i smanjenja potrosnje. Citaj, pa-pa ruzicasti socijalizam.

A opet, ogroman rast duga SFRJ nije sam po sebi problem ako je cilj zaduživanja vremenski ograničeno ulaganje u projekte koji bi povecali profitabilnost i time omogućili i uspješnu otplatu duga u budućnosti. To, gle cuda, nije bio slucaj sa Jugoslavijom.

Ova predzadnja recenica je ujedno djelimican odgovor i za Lolly.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 31 Mar 2016, 18:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 18:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Btw. nemoj ko da mi pomene Markovicevo smanjivanje duga. Stric mi je poslovao sa Rujama...

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 18:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Neko bi izračunao da ja ako za naredna tri sata pojedem kilogram prasetine, za 20 godina ću pojesti skoro 60 tona.
Kakava je to blesava računica? Odakle ti to?

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 19:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa napisao sam da je dug 20 godina rastao skoro 20% godisnje. Eksponencijalno pobogu. To otprilike znaci da su proizvodnja i plate zavisile od tog rasta duga.
To logikomznaci da je SFRJ bio potreban beskonacan vremesnk period da vrati pare jer se iznova morala zaduzivati sve vise i vise.

Besmisleno, ali to je kao kad uzmes auto na kredit, pa onda svake godine iznova uzimas drugi kredit (naravno svaki sledeci je veci od prethodnog kako bi mogao poplacati dospjela dugovanja) da njime otplacujes to auto. A auto ne privredjuje.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 19:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Jasno je meni to sa matematičke strane, ali mi nije jasno odakle bi mogli posuđivati? I ne samo to. Ali neka...

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 19:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa od mrakih zapadnih imperijalista. Ako to pitas.
Btw. pocetak posudjivanja se poklapa sa prestankom pruzanja pomoci od strane Amerike. A prestanak pruzanja fin pomoci se vremenski poklapa sa pocetkom Tiletovih igara sa nesvrstanima. Ne mora biti u vezi, ali...

Btw. nasao sam na netu da je Njemacka isplatila ratnu stetu. Cifra je smjesno mala iako je rikec o sezdesetim. Pitanje je koliko je to tacno.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2016, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nista ti meni nisi odgovorio na moje pitanje ali ok. Ja vjerujem da ti i sam sebe zbunis ponekad.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2016, 06:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jesam. Pitaj bilo kog ekonomistu na poslu. Ma bolje nemoj, pitaj nekog ko ne radi sa tobom. Nekog ko te nece lagati u oci ;)

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2016, 06:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Jesam. Pitaj bilo kog ekonomistu na poslu. Ma bolje nemoj, pitaj nekog ko ne radi sa tobom. Nekog ko te nece lagati u oci ;)

Kenjas. Ja znam dobro sta sam pitala i znam i na sta ti ciljas, ali kako bih ti napisala argumente da nisi u pravu, moras prvo odgovoriti na moje pitanje.
Medjutim, nebitno, s tobom je tako teska komunikacija pa cu odustati.

A cisto informativno, IRB uvodi i kredite za 35+, za samce, sto je po meni jako dobra ideja.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2016, 06:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Postavi mi opet ta pitanja, ali bez suvisnih komentara. Mozes i na PP.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2016, 06:50 
Lolly mangup je napisao:
A cisto informativno, IRB uvodi i kredite za 35+, za samce, sto je po meni jako dobra ideja.

Slika

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2016, 09:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Kako 35+?? Znaci i za penzionere udovce, da ne kazem i udovice?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2016, 10:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Apr 2013, 13:31
_зока je napisao:
Strip. Al' ne kontam ja šta vi imate protiv čovjeka...Ima mišljenje suprotno većini i nema problem da ga iskaže. Ja nisam nigdje vidio da je pljuvao po bilo kome. Sad što napiše nešto što nama smeta ne znači da to nešto nema osnove.

koje stripove čita?to jest koji je uz o?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2016, 10:29 
Pripravnik
Pripravnik

_зока je napisao:
Strip. Al' ne kontam ja šta vi imate protiv čovjeka...Ima mišljenje suprotno većini i nema problem da ga iskaže. Ja nisam nigdje vidio da je pljuvao po bilo kome. Sad što napiše nešto što nama smeta ne znači da to nešto nema osnove.

koje stripove čita?to jest koji je uz o?
bude li čitao Džeremaju ili Ken Parkera gledaću ga drugim očima

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2016, 11:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Princ Valijant

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2016, 11:29 
Pripravnik
Pripravnik

lažeš Melita

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 311 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]