banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1628 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 82  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Feb 2012, 09:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
drinin vuk je napisao:

Што се тиче градског становништва,не знам како се то креће у БЛ,што се Бијељине тиче сложио бих се,мада не знам колико посјећујеш, Бијељина је општина са највећим потенцијалом у РС,убједљиво,дакако већим и од наше престонице. И то не само у урбанистичком и градитељском смислу,већ и у привредном. Што се Зворника тиче однос грађанског је ту негдје са сеоским (не треба заборавити да у односу на онај попис из 91. је из општине изашли Осмаци,који су сад засебна општина са неких 5000 људи).

Што се пописа тиче мене не може негативно изненадити нити позитивно, једноставно сам свјестан какав је природни прираштај,стање у Републици и миграција. Видјећемо шта ће подаци рећи. Што се Србије тиче, не волим теорије завјере,али први мислим да Ниш има више од 250 000 ;)

Је л` то Мићо Мићић рекао да БН има највећи потенцијал? :)
БН годишње добије око 900 нових становника док БЛ око 2 000. Значи, не стоји.
БЛ је универзитетски центар РС, док Бијељина није ту ни на другом мјесту, јер је ИС други универзитетски центар.
БН има масу приватних факултета, а у анализу истих је сувишно улазити. Дакле, ни ту нема неког потенцијала јер школује непродуктиван и нестручан кадар.
Што се тиче грађевине, вјеруј да би у новоградњу у БЛ (зграде изграђене послије рата) могао да смјестиш пола Бијељине, ако не и више.Не само да су грађене нове зграде него буквално нова насеља (Алеја Центар, зграде у Степе Степановића итд)
А градња не опада, једино опада куповна моћ и кредитна способност грађана. Али то је свуда, како у БЛ, тако и у БН, ЗВ, БГ, НС....
У привредном смислу и један и други град лоше стоје, али рецимо у БЛ се креће са израдњом бизнис парка који би требало да запосли на хиљаде радника. Ето привредног потенцијала, само је питање колико ће се рализовати и у којој мјери. То зависи од главешина, али је ипак огроман потенцијал.

Оно што си рекао за Ниш да имаш осјећај да има преко 250 000. Имају и овдје многи људи осјећај да БЛ има 350 000, па нема...

Сврха мог текста није да величам БЛ, нити да попљујем БН.
Још је БН "зелена" да се лакта са БЛ, али је добро што се развија и нико срећнији од мене да се и други градови убрзано развијају. Али ако хоћеш искрено и ако искључимо емоције, сви смо ми заједно у ку*цу, као и читав регион.

Е сад једино ако овај попис проведу овако накарадно како се мени чини, тј. ако уброје све који имају босанско држаљанство, а не преброје само оне који су стално насељени, онда можемо очекивати велике бројке...

Poslednji put menjao јан_де dana 08 Feb 2012, 09:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 09:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Не знам откуд уопште неком идеја да пореди БЛ и БН. Купусград се увеличао само захваљујући рату и свом географском положају. Било село и остало село. Па канализацију су добили пре неколико година. Равничарски град у коме све улице вијугају као да су их пробијали кроз Алпе.
Бијељина се може поредити са градовима као што су Приједор, Добој и Брчко, А Бања Луку са Мостаром и Сарајевом.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 09:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Bijeljinu ne bih poredio ni sa Prijedorom jer je Prijedor koliko toliko smislenije izgradjen, Bijeljina je samo jedna velika mahala koja se siri i gradi kako kome padne na pamet.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 09:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Bijeljinu ne bih poredio ni sa Prijedorom jer je Prijedor koliko toliko smislenije izgradjen, Bijeljina je samo jedna velika mahala koja se siri i gradi kako kome padne na pamet.

Управо тако!
Добојлија сам који је 5 година радио у БН. О како сам им маст вадио. О каквом ми ту граду причамо кад у самом центру центра су приватне куће са свињцима, кокошињцима итд. Можда се сада стање промјенило, али пре 15 година је био ужас. А дјевојке из Бијељине :D :D :D :D :D , ма ко да су са Менхетна. Ал то све на страну, чињеница је да се граде и да су уз Бања Луку једина општина у РС која ће забиљежити пораст броја становинка у односу на 1991. годину. Ух да, и Лакташи вјероватно.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
лакташи ће се удуплати како су добили трн :)

`ајде ми разјасните нешто, знам да је била прича да су федералци хтјели да се источно сарајево попише као дио сарајева?
постоје ли икакви механизми да они то некако изгурају?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 09:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
`ајде ми разјасните нешто, знам да је била прича да су федералци хтјели да се источно сарајево попише као дио сарајева?
постоје ли икакви механизми да они то некако изгурају?

Наравно!
Промјеном Устава! :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 10:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Što jednostavno kad može komplikovano? :) (to kao kad je bilo prijavljivanje poreza na imovinu, ljudi popunjavali po ris papira (ris=500 komada) livada ova, livada ona, bašta ova, bašta ona, umjesto da pametnjakovići uzmu podatke iz katastra)

Svako ko posjeduje ličnu kartu postoji u bazi podataka CIPS-a (sa sve slikom i svim podacima pa i mjestom prebivališta).

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 10:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Tale ne popisuju se samo imena i prezimena. A i da nije tako sta cemo sa onima koji nemaju l.k. Bicu tu jos hrpa pitanja, pored ovih o nacionalnosti i vjeroispovjesti... Zamislite to kao popis robe u prodavnici, da bi nesto iskoristio moras znati do najsitnijeg detalja cime raspolazes. Ja se samo nadam da nece popisivati ove koji zive vani, ili ako se vec mora da ih zavedu kao posebnu kategoriju(sto ce tesko ici), u suprotnom ovaj popis je bacanje para.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
јан_де je napisao:
drinin vuk je napisao:

Што се тиче градског становништва,не знам како се то креће у БЛ,што се Бијељине тиче сложио бих се,мада не знам колико посјећујеш, Бијељина је општина са највећим потенцијалом у РС,убједљиво,дакако већим и од наше престонице. И то не само у урбанистичком и градитељском смислу,већ и у привредном. Што се Зворника тиче однос грађанског је ту негдје са сеоским (не треба заборавити да у односу на онај попис из 91. је из општине изашли Осмаци,који су сад засебна општина са неких 5000 људи).

Што се пописа тиче мене не може негативно изненадити нити позитивно, једноставно сам свјестан какав је природни прираштај,стање у Републици и миграција. Видјећемо шта ће подаци рећи. Што се Србије тиче, не волим теорије завјере,али први мислим да Ниш има више од 250 000 ;)

Је л` то Мићо Мићић рекао да БН има највећи потенцијал? :)
БН годишње добије око 900 нових становника док БЛ око 2 000. Значи, не стоји.
БЛ је универзитетски центар РС, док Бијељина није ту ни на другом мјесту, јер је ИС други универзитетски центар.
БН има масу приватних факултета, а у анализу истих је сувишно улазити. Дакле, ни ту нема неког потенцијала јер школује непродуктиван и нестручан кадар.
Што се тиче грађевине, вјеруј да би у новоградњу у БЛ (зграде изграђене послије рата) могао да смјестиш пола Бијељине, ако не и више.Не само да су грађене нове зграде него буквално нова насеља (Алеја Центар, зграде у Степе Степановића итд)
А градња не опада, једино опада куповна моћ и кредитна способност грађана. Али то је свуда, како у БЛ, тако и у БН, ЗВ, БГ, НС....
У привредном смислу и један и други град лоше стоје, али рецимо у БЛ се креће са израдњом бизнис парка који би требало да запосли на хиљаде радника. Ето привредног потенцијала, само је питање колико ће се рализовати и у којој мјери. То зависи од главешина, али је ипак огроман потенцијал.

Оно што си рекао за Ниш да имаш осјећај да има преко 250 000. Имају и овдје многи људи осјећај да БЛ има 350 000, па нема...

Сврха мог текста није да величам БЛ, нити да попљујем БН.
Још је БН "зелена" да се лакта са БЛ, али је добро што се развија и нико срећнији од мене да се и други градови убрзано развијају. Али ако хоћеш искрено и ако искључимо емоције, сви смо ми заједно у ку*цу, као и читав регион.

Е сад једино ако овај попис проведу овако накарадно како се мени чини, тј. ако уброје све који имају босанско држаљанство, а не преброје само оне који су стално насељени, онда можемо очекивати велике бројке...

Прво да разјаснимо једну ствар : нигдје нисам рекао како је Бијељина најљепши град,како је најнасељенија,како је боља од неког другог града ;)

Занемаримо Мићу Мићића ( он је мој политички противник). Спадам у групу људи који поприлично пролазе цијелом РС,а при том располажу и неким штампаним материјалом о токовима кретања привредне производње,посјете туриста,неких других материјалних добара,ресурсима ;)

Што се тиче тих података о добијању нових становника (добија и Зворник више од 980 годишње,али од тог броја слободно одузмеш неких 400 што се роде и оду у мање општине,тако је отприлике и у БЛ,чисто сумњам да свих 2000 порођаја ако си на то мислио ће остати у БЛ),ако си мислио на миграције онда ок ;). Овим не желим компарисати,само истаћи да се кад је о броју рођених не може генерализовати,доста њих има циљ да се роди у великом граду (чега се лично гнушам)кад је о миграцијама ријеч и ту је нека неодређена вјештина у питању. Наравно нико не спори да БЛ има највећи раст становништва,што је и логично ;)

јан де (знаш и сам да те прилично као форумаша поштујем,ако ти то ишта значи) али дјелује ми да на основу ових твојих података о образовању (први не студирам у РС,већ на државном у матици) не познајеш материју довољно. БН нема свој универзитет из политичких разлога, о којима не бих,а по свим осталим параметрима га је заслужила,имају ако се и то узима у обзир вјероватно већи број студената од ИС на годишњем нивоу (наравно у тај број улазе и приватни),дакако су већи простор од ИС и наравно имају образовну грађевину какву има мало универзитета у региону (причам о државном факсу). Не треба генерализовати,одеш на гугл и укуцаш број приватних високих школа и видјећеш колико их је у нашем главном граду ;) А што се тиче кадра (можда није моје да причам,али ето и то вољом прилика познајем) апсолутно је небитно завршио неки факс у БН или БЛ,практично знање је једнако,стручни кадар је углавном или из БГ,НШ,НС или БЛ ;)

Као што и рекох нисам хтио правити анализу,нити поредити БН и БЛ (то је немогуће јер као и у свакој држави главни град је град у који се највише улаже,постоје важне институције,ресори итд) него сам само истакао једну чињеницу а то је да је БН оптшина са највећим потенцијалом ( када је о привредном ријеч после Војводине сигурно главна привредна рајска земља на простору Балкана која би сама могла прехрањивати сво становништво РС,ово не млатим ово је чињеница којом су упознати сви главни људи у академским круговима РС) ;) Али бићу искрен, немам увид у слике БЛ прије рата, БН познајем (и то наравно нема се шта крити прије рата је ЗВ био дакако љепши град,а данас је пет пута мањи површински) У БН ти се такође изградила читава избјегличка насеља, у БН ти живе најбогатији људи РС, највећи стандард ти је у БН (имајући у виду да у самом граду живи и око 3000 Рома,онда је то још већи плус кад је стандард у питању) и да ама баш ме заболе за БН у неком гледању,већ причам о подацима који су чињеница,не наглабање.

јан де Знам ја да градња не опада,кажем ти колико год је то добро за БН и БЛ лоше је по неке мање општине и градове (јер тобоже живимо у друштву када је трип живјети у некој малој средини (Милићи,ХП,Калиновик,Братунац,Шамац, Рогатица), не знам кад си задњи пут био у Палама (1996 године нису имали практично 2000 становника,данас имају у самој градској зони 20000 + додамо ли томе грађевине које се свакодневно граде + прираштај који коначно креће + број студената који на годишње нивоу износи око 5500. Имаш таквих примјера још. Дакле ако би кога требао бранит то је мој ЗВ,ал то није поента ;) нити ми је поента уздизати некога ;)
Први би волио (то си ваљда до сада и могао схватит на основу мојих постова) да моја РС има 2,5 милиона,да БЛ има пола милиона,јер би то значило да смо напредовали да народ има од чега живјети итд итд...

БН никако не стоји лоше у привредном смислу, опет ти понављам од пољопривредних ресурса могу хранити цијелу РС ;) Сви највећи пољопривредни произвођачи РС су ти малтене са подручја Семберије,имаш пар из Крајине и пар из ИС. Имају засигурно највећи туристички комплекс - етно село Станишићи ;) Имају најјачи медиј,двије музичке продукције,спорт их не занима из неких 40 разлога ( о којима не бих) пословне зоне по периферији у којима су смјештени највећи произвођачи и ланци ;) Друга је ствар што је откупна цијена домаћег производа на ниским гранама. Надам се да ће у БЛ се остварит та инвестиција и да ће бити запошљавања.

јан де исти случај са мном нит ишта пљујем нити ишта уздижем,наводим ти податке којим располажу неке институције и заводи који се баве овом проблематиком,дакле потпуно се слажем да смо сви у истом к..... Као и што се слажем у вези бројки ;)

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 11:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
skypostman je napisao:
Tale ne popisuju se samo imena i prezimena. A i da nije tako sta cemo sa onima koji nemaju l.k. Bicu tu jos hrpa pitanja, pored ovih o nacionalnosti i vjeroispovjesti... Zamislite to kao popis robe u prodavnici, da bi nesto iskoristio moras znati do najsitnijeg detalja cime raspolazes. Ja se samo nadam da nece popisivati ove koji zive vani, ili ako se vec mora da ih zavedu kao posebnu kategoriju(sto ce tesko ici), u suprotnom ovaj popis je bacanje para.

Nije ni to problem (bar ne bi trebao biti) jer postoji matična knjiga rođenih.

Što se tiče dijaspore, ako nisu uzeli strano državljanstvo onda se moraju popisati s mjestom prebivališta tim i tim. Taj podatak (koliko BH državljana živi vani) bi odgovarao i regionu a ne samo nama.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Талија
ЦИПС и матични уред немају све податке који требају попису.
Ево извод из хрватског закона о попису, не вјерујем да ће код нас бити неке веће измјене.

Citiraj:
III. SADRŽAJ POPISA

Članak 12.
Popisom osoba iz članka 4. točke 1. ovog Zakona prikupit će se sljedeći podaci: prezime i ime; datum rođenja; identifikacijski broj osobe (OIB ili broj osobne iskaznice); spol; bračno stanje; vrsta zajednice u kojoj osoba živi; broj živorođene djece; prebivalište/boravište; prisutnost u naselju popisa u trenutku Popisa; razlog odsutnosti/prisutnosti; vrijeme odsutnosti/prisutnosti; vrijeme namjere odsutnosti/prisutnosti; mjesto odsutnosti/mjesto stanovanja; mjesto rođenja; mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja osobe; mjesto iz kojeg se osoba doselila te godina i razlog doseljenja; strana zemlja iz koje se osoba doselila te godina i razlog doseljenja; državljanstvo; narodnost; materinski jezik; vjera; postignuto obrazovanje; pismenost; pohađanje škole/studija; znanje korištenja računalnih operacija; položaj u zaposlenju; zanimanje; djelatnost; položaj u aktivnosti; vrsta mjesta rada; glavni izvori sredstava za život; uzdržavanost osobe i status uzdržavatelja; mjesto rada/školovanja; učestalost vraćanja u naselje popisa; sredstvo putovanja na posao/školu; postojanje teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti; vrsta teškoće; fizička pokretljivost osobe; uzrok teškoće; korištenje pomoći druge osobe u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Članak 13.
Popisom kućanstava iz članka 4. točke 2. ovog Zakona prikupit će se sljedeći podaci: prezime i ime osobe prema kojoj se određuju odnosi članova kućanstva (referentna osoba); srodnički i obiteljski sastav kućanstva; tip kućanstva; osnova po kojoj se kućanstvo koristi stanom; posjedovanje osobnog računala; korištenje interneta; površina korištenoga poljoprivrednog zemljišta te broj stoke i peradi.

Članak 14.
Popisom stanova i ostalih stambenih jedinica iz članka 4. točke 3. ovog Zakona prikupit će se sljedeći podaci: vrsta i način korištenja stambene jedinice; vlasništvo stana; površina stana; broj soba u stanu; površina kuhinje; kupaonica i zahod u stanu; vrste instalacija u stanu; način
grijanja stana; vrsta energenata; klimatizacija; vrsta zgrade u kojoj se nalazi stan; položaj stana u zgradi; godina izgradnje zgrade u kojoj se nalazi stan.

Članak 15.
U ukupan broj stanovnika Republike Hrvatske neće biti uključene osobe iz članka 2. točke 1. ovog Zakona:
– koje u Republici Hrvatskoj imaju prebivalište, a u kritičnom trenutku Popisa su odsutne dulje od jedne godine ili namjeravaju biti odsutne dulje od jedne godine, a u Republiku Hrvatsku ne dolaze tjedno. Izuzetak su diplomatsko i vojno osoblje Republike Hrvatske zajedno s članovima njihovih obitelji, bez obzira na trajanje odsutnosti u inozemstvu,
– koje u Republici Hrvatskoj imaju boravište kraće od jedne godine i ne namjeravaju ostati u Republici Hrvatskoj dulje od jedne godine,
– studenti koji studiraju u inozemstvu bez obzira na učestalost dolaska u Republiku Hrvatsku, s izuzetkom studenata koji svakodnevno prelaze granicu.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 16:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Jan 2012, 11:58
Samo da vam kazem da je krajnje neukusno i prije svega bezobrazno porediti Bijeljinu sa gradom Prijedorom. To mogu samo diletanti.
Prijedor je za Bijeljinu New York.
Cuj Bijeljina!? ebes grad bez rijeke i planine. :) :naka:
Sto se tice popisa, mislim da se nece mnogo promjeniti omjer stanovnistva u odnosu na zadnj popis.
Isto ce to biti samo sto je narod drugacije rasporedjen . Nece biti niceg senzacionalnog.

Zali boze onih kojih nema.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jugoslavija1 je napisao:
Samo da vam kazem da je krajnje neukusno i prije svega bezobrazno porediti Bijeljinu sa gradom Prijedorom. To mogu samo diletanti.
Sto se tice popisa, mislim da se nece mnogo promjeniti omjer stanovnistva u odnosu na zadnj popis.
Isto ce to biti samo sto je narod drugacije rasporedjen . Nece biti niceg senzacionalnog.

Укуси су различити,мислио сам да ћеш рећи нешто конкретно у вези пописа,а оно пуста демагогија. Био сам у свим већим мјестима РС, тако да ниједно мјесто за друго није Њујорк.

Бијељина има ријеку ;)

Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Jugoslavija1 je napisao:

Prije rata porediti Bijeljinu i Prijedor je bilo nemoguce. Sada mislim da je situacija bitno drugacija i da je Bijeljina pretekla Prijedor po broju stanovnika. Uostalom vidjecemo ako bude popisa

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 18:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Као што сам већ написао Бијељина се баш и треба поредити са Приједором, Добојем и сличним општинама. Погледајте попис из 1991. године. Скоро исти број становника. Једина разлика је што Бијељина нема тај колико толико урбани центар, а остало је све мање или више исто.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 19:37 
Početnik
Početnik

Pogledaj broj stanovnika po zadnjem pospisu. Mislim da je tri puta vise stanovnika u Prijedoru.
Kako prije rata tako i poslije.
Ne znam da protice neka rijeka kroz Bijeljinu. Mozda pored.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 19:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jugoslavija1 je napisao:
Pogledaj broj stanovnika po zadnjem pospisu. Mislim da je tri puta vise stanovnika u Prijedoru.

једно је мислити,а сасвим друго знати ;)

Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jugoslavija1 je napisao:

Можда би ти могао погледати попис из 1991. године, гдје је у Приједору само неколико хиљада становника више. Ни Бања Лука нема 3 пута више, а камо ли Приједор.

И да, кроз Бијељину никаква ријека не протиче, а канал онај смрдљиви. Дрина је ипак ван града, веома близу али ван града.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 21:20 
Početnik
Početnik

Nema se tu sta raspravljati. Bijeljina je po meni samo malo vece naseljeno mijesto. Dok je Prijedor,grad,carsija u pravom smislu tih rijeci. 8) Ne znam ni da li je Bijeljina imala reg. oznake na autima ili su bili pod TZ.
Da ne protice nikakva rijeka kroz Bijeljinu i ptice na grani znaju. Za kanalizacioni sistem nisam siguran da posjeduju.
I nemojte vise ovakve gluposti pisati. Svaka cast svakome, ali red se mora znati. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2012, 22:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Prijedor je prije bio obicna kasabetina, tek u novije vrijeme na nesto lici.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1628 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 82  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]