Nažalost, bilo je nasilnog protjerivanja. I pritisaka. I ako bi se tako gledalo, u cijeloj Hrvatskoj i BiH je sprovedeno etničko čišćenje. I priča oko toga je gotova.
Ja sam čitav rat živio u Mejdanu i mogu pričati šta se u najbližem komšiluku dešavalo. Da ne bude rekla-kazala. Iz hrvatske porodice iz koje je bio blagajnik kućnog savjeta '94-'95 godine, i samo su jednog dana otišli i pokupili novac sakupljane za vodu prethodnih minimalno pola godine. Novac koji su trebali uplatiti, a oni ga štekali. Poslije rata prodali stan bez problema. O novcu ništa, samo što su se nama iz vodovada nakačili na vrat pa morali plaćati opet plaćenu vodu da nam ne isključe vodu.
Komšije ispod mene, muslimani, kada su odlazili mislim da su čak i prekidače i utičnice izvadili kada su odlazili. Nije tu bilo vojske, polocije, ... da ih tjeraju i požuruju.
Komšija iznad mene, muslimani, kada je u Verićima poginuo komšija Srbin koji je bio u specijali, pred ostalima drčno rekao ko ga je tjerao da ide tamo. I ostali su nakon toga. Kasnije otišli i sada se vrate preko ljeta...
Kako se ove priče uklapaju u nasilno protjerivanje, sprovedeno etničko čišćenje.
I šta, da se njhova djeca vraćaju iz Danske, Švedske, Hrvatske, ... kada bi većina nas prvom prilikom otišla da mogu.
Evo da ja nešto priznam. I ja sam učestvovao u etničkom čišćenju u BL. Sa svojih 12-13 godina. Uzeli smo imenik i tražili brojeve muslimana i preko krpe govorili svašta. Tipa, ooo Turciiiii... Ali da je moja mama to saznala tada, mislim da bi radije otišao u Mali Logor nego da me se ona dočepa.

To je bila dječija ludost i glupost, ali onima sa druge strane žice, telefonske, nije bila.
Dječija ludost i glupost je bilo i to što su se neki dječaci iz muslimanskih i mješovitih porodica, iz raje oko zgrade, označavali markerom sa četiri tačke. A ja sam od njih dobio tri tačke. Da se razlikujemo. I onda išao sa njima dok su oni šarali po zidovima SDA i i polumjesec i zvijezdu. One tačke su trebalo zbog toga jer je jedan od njih pričao, kako je njegovima brat koji je u zelenim beretkama javio, da će oni upasti u BL... pa da se razlikuju. Tako nešto.
Mene interesuje da li je Insanić bio cijeli rat ovdje, da li je Sakibova mesnica radila, da li je Pašalić radio, Katana, ...
Znam da nije bilo lako biti musliman i Hrvat u Banjaluci tokom rata. Rat je bio i tada isplivaju loši ljudi, ili ono loše iz njih, na porvšinu. I zbog nas samihi treba kazniti one koji su zločin počinili. Ali ovdje je sistem nesposoban. Po ulici slobodno hodaju i klinci koji su pucali, ubadali, ... i samo sakupljaju prijave...
Monstruozni su i oni koji su u toku rata u Lijevču prebili starce preko 70 godina i vezali bodljikavom žicom. Ne znam da li su tada preživjeli. Bračni par koji su bili Srbi. Zbog nekih sitnih para.
Ne ponovilo se više. Ali dok ima preko 15-20% onih koji samo tuđu krivicu vide, ne miriše na dobro.