banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 03:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Dec 2005, 14:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Okt 2005, 18:04
Akcija policije i Tužilaštva na području Banjalučke regije

BANJA LUKA - Više od 70 automobila zaplijenjeno je u protekla dva dana na području Banje Luke, u jednoj od najvećih policijskih akcija usmjerenih protiv auto-mafije, potvrdili su izvori bliski istrazi.

Akcija se nastavlja i danas, a istražioci su bazirani na područje Banje Luke. Traga se za 200 vozila, za koja se vjeruje da su ukradena i s falsifikovanim dokumentima registrovana na području Banjalučke regije.

Uglavnom su to skupe limuzine više klase, tipa mercedes i audi, s tim da među njima ima i manji broj kombi vozila. Policija je, između ostalih, zaplijenila i vozila "Atina trejda", "Tropik centra", "Bosna impeksa" i "Dagora".

Kako saznajemo, dugo pripremana akcija pokrenuta je u srijedu, kad je oduzeto 35 limuzina, dok je juče od vlasnika izuzeto još toliko automobila. Sva oduzeta vozila smještena su na zaštićenoj policijskoj lokaciji na području Banje Luke, a sva će biti podvrgnuta vještačenju, kako bi se utvrdilo da li su ukradena.

"Sva vozila, za koje se utvrdi da su ukradena, biće oduzeta i vraćena stvarnim vlasnicima, dok će ona za koja se eventualno dokaže da nisu otuđena, biti vraćena onima od kojih su privremeno oduzeta", izjavili su izvori bliski istrazi.

Do sada niko nije uhapšen u akciji koju spredvode istražioci Odjeljenja za organizovani i privredni kriminal Okružnog tužilaštva i Odjeljenja za suzbijanje opšteg kriminala CJB Banja Luka.

Istraga vjeruje da je riječ o ostacima organizovanih grupa u lancu auto-mafije, koja je razbijena tokom ove i prošle godine u akcijama "Ekskalibur" i "Falsifikat".

"Ovo, praktično, predstavlja završnicu ranijih akcija", izjavili su izvori bliski istrazi.

U posljednjih godinu i po na području Banjalučke regije oduzeto je oko 400 automobila i uhapšeno više od 50 osoba, što je, pogotovo u posljednje vrijeme, dovelo do vrtoglavog pada broja ukradenih automobila.

Tokom oktobra ove godine akcija "Ekskalibur" dovela je do hapšenja 20 osoba, uz otkrivanje velikog broja ukradenih vozila, dok je prošle godine u akciji "Falsifikat" oduzeto više od 300 automobila na koje su dažbine plaćene uz pomoć lažnih carinskih isprava.

http://www.nezavisne.com

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Neka.neka,samo se bojim da velikim gazdama ne vrate iste,uz izvinjenje i naknadu za pretrpljenu dusevnu bol.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 23 Dec 2008, 03:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 18:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
polako ljudi...nije malo proslo od pocetka ovog bezvlasca...kako sam cuo
za komunalce....ne daju se potkupiti...a bas bi volija vidjeti i ove ostale
sta i kako rade...!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 20:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
kako sam cuo
za komunalce....ne daju se potkupiti..

Komunalci dodju nesto kao Zagor..

Citiraj:
Policija je, između ostalih, zaplijenila i vozila "Atina trejda", "Tropik centra", "Bosna impeksa" i "Dagora".

Ne kontam cemu ovo.. Cime te firme onda prevoze robu?
Ako nije sistem, podmazi pa ces vec sutra dobiti aute nazad..

crnjak
:roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Kao nešto se radi, sistem funkcioniše, narod sretan i prezadovoljan
(u pozadini svega naravno i dalje ista pjesma)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2005, 15:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2005, 09:39
Eto meni je oduzeto auto prije par dana.

Navodno je odjava iz Italije falsifikovana ali ostaje nejasno šta ja imam sa tim. Auto je uredno plaćeno, ocarinjeno, registrovano itd. Van granice sam išao sa tim autom par puta, kontrolisan je od strane hrvata i detaljno pretresen i sve je bilo u redu.

Priča se da će auta koja nisu ukradena biti vraćena ali to je rekla kazala. S obzirom da sam istresao gomilu para mogu samo da jaučem. Lika od koga sam kupio vozilo sam uhvatio ali ni on navodno nije ništa znao. Čak je i privođen jer nisam samo ja ostao bez kola a da sam kupio od njega. Tek kada dobijem konačno rješenje od MUP-a mogu ga istresti iz gaća ili tužiti za prevaru.

Sve u svemu užas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2005, 23:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Samo polako.Ako budes pametan bice i nadoknade,a ako ne...Jauci
koliko ti volja...samo ces se istrositi:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 08:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Budi konkretniji. Šta savjetuješ da radim?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2005, 09:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
nikson je napisao:

Kume ja bi da ga "istresemo " iz gaća ionako će poslije pričati da smo ga "istresali". :D

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2005, 13:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jun 2004, 22:23
nikson je napisao:

Savjet od mene za teba ti je da ih tužiš. Isti savjet sam dao i jednom mom poznaniku koji me je zvao za savjet jer su mu u subotu oduzeli auto. On se kune da nije znao za to, a meni izgleda logično jer je čovjek platio auto 10000KM, inače bi ga preplation. Neko veče je na TVu bio advokat Miroslav Mikeš (jedan od najjačih u gradu) na Alternativnoj TV i on je rekao da se to može dobiti 100% na sudu i da savjetuje svima da tuže (sad ne znam koga, državu ili MUP).

Ja lično mislim da je debilno oduzeti na duže vrijeme (jer kad ti oni oduzmu auto ti ga ne dobiješ bar 6 mjeseci) čovjeku auto koje samo nije predmet vršenja krivičnog djela (to znači da auto samo po sebi nije ukradeno niti je korišteno za vršenje krivičnog djela). Kako sam ja razumio, radi se o TARGAma koje je neko maznuo u Italiji, na osnovu kojih su ta auta registrovana pod pogrešnim godinama proizvodnje da bi to bilo u skladu sa zakonom o 7 godina. Znači, radi se o krivičnom djelu krađe povezanom sa krivičnim djelom falsifikovanja dokumenata. Ni jedno nije povezano sa automobilom kao takvim, i prema tome policija nema nikakvu osnovu da ti konfiskuje auto (osim da bi eventualno odredili da li je ukraden, što krim-tehničari odrade za nekih 5-10 minuta i trebalo bi da ti vrate auto nakon recimo maksimalno 5 dana). Ono što je policija najviše mogla da uradi je da od tebe konfiskuje dokumente za auto jer su dobavljeni na osnovu falsifikovanih papira, a lično smatram da ni to nije trebalo raditi, jer ide protiv građana. Građani su već dali više para državi kad su porezovali i carinili vozilo jer su platili skuplje dažbine za auta koja su kroz dokumente predstavljena kao mlađa. Da ne govorim da su ljudi godinama ta auta ponovo registrovali, plaćajući državi ponovo više od 100KM svake godine u vidu poreza prilikom registracije. I to su sve radili da bi ih na kraju država izbola sa leđa. Ako se ne može dokazati da je osoba znala kad je kupovala auto za tu prevaru, a u ovom slučaju se ne može, onda policija ne treba da radi ništa protiv građana ako već nisu mogli ili željeli da urade nešto ZA njih kad je to trebalo.

Ova situacija samo pokazuje koliko je u stvari jadna vladavina zakona u ovoj zemlji. Kad je to trebalo otkriti, onda je policiju bolilo uvo, onda su mogli uzeti lovu za registraciju. A sada kad treba zaštiti tih 185 ljudi od kojih je oduzeto ili će biti oduzeto 185 auta, onda je najlakše ići silom. A niko se nije sjetio elegantnijeg rješenja, koje bi po meni bilo sledece: država kaže: OK, registrovali ste ta auta prije 3 godine na te ukradene blanko papire. Mi priznajemo da je greška djelom naša jer mi to nismo provjerili kad ste nam ih podnijeli prilikom registracije. Takođe, jasno nam je da mnogi od vas nisu to namjerno ili svjesno uradili. Vaš dio krivice je to što niste otišli u Italiju i direktno kupili auto od Italijana, već ste išli preko domaćih lopova i trgovaca. U duhu toga, mi ćemo vam dozvoliti da nastavite voziti ta vaša auta, ali ćete nam platiti neku simboličnu kaznu, da bi iz toga izvukli pouku. I onda odrediti da svi treba da plate recimo 200KM, a da dileri plate 5000KM, jer su vjerovatnije znali za to, a zaradili su pare na tim autima. I ljudi bi to platili i imali bi neku satisfakciju jer bi osjećali da je nekom do njih stalo. Ovako, vide da se kola lome na njima, a da svi ostali izlaze čisti. Niko u policiji ne odgovara jer su ta sva auta registrovana na osnovu tih istih papira sa tim istim serijskim brojevima i prije tri godine kad su oni preko INTERPOLA ZNALI za to, a ništa nisu uradili. Niko od dilera nije uhapšen, ili javnost ne zna za to, a oni su zaradili desetine hiljada KM. Sve u svemu, pati se rajo kad te niko ne štiti.

Malo sam je odužio sa pričom pa se izvinjavam narodu koji ovo čita.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2005, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
oOo ..u pravu si 1/1 :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2005, 09:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Odličan savjet. Hvala.

Već ću danas kontaktirati Mikeša odnosno njegovu kancelariju jer sam čuo da on već zastupa određen broj oštećenih.

Koliko sam čuo vještačenje je već završeno ali ne postoji pravni okvir po kome bi se auta vratila jer služe kao dokazi (nisam pravnik i sa pravom nemam veze ali mi ovo zvuči glupo).

Po meni se ovdje radi o kriminalnim institucijama jer kako je moguće da carina, vlada ili šta ja znam ko donese odluku o carinskim povlasticama/popustima za uvoz auta iz Italije do 40% neposredno nakon krađe Targi. Na ovaj način se direktno stimulisalo uvoženje iz Italije.

Sa druge strane iako moje vozilo nije ukradeno i za njim se ne traga postavlja se pitanje šta je stvarna istina i zašto su talijani falsifikovali papire. Po nekim tvrdnjama radi se o podmlađivanju auta ili postarivanju što je ne logično. Meni je servirano da je auto 1997 godište. Moguće je da je 96' i lažirani su papiri da se može uvesti (pravilo 7 godina) ili je auto mlađe godište ali je zbog kataloške vrijednosti napravljeno starijim.

U svakom slučaju dobri savjeti i hvala još jednom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2005, 11:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Razgovarao sam sa Mikešom i nažalost on u ovom slučaju zastupa par svojih prijatelja i to više kao neka drugarska usluga nego kao ozbiljan postupak.

Preporučio mi je da uložim žalbu na odluku o privremenom oduzimanju što sam uradio prije par dana i po njegovim riječima jedino mogu da čekam odgovor suda.

Ako znate još ljudi sa sličnim problemom recite im da mi se jave na pp pa da se nekako pokušamo organizovati nebili ovo malo ubrzali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2005, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
I sta se onda deshava sa tom ukradenom robom?? Vraca se prvobitnom vlasniku (ma da bash)?? Ko treba da nadomjesti nedostatak ljudima koji nisu znali da kupuju ukradeno auto ili kako to dalje funkcionise?? Da li je to 100% dokazano da je ukradeno auto?? Kako?? Na osnovu cega?? Zanima me jer ne znam kako to kod nas funkcionise.
:-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2005, 15:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jun 2004, 22:23
nikson je napisao:
Koliko sam čuo vještačenje je već završeno ali ne postoji pravni okvir po kome bi se auta vratila jer služe kao dokazi (nisam pravnik i sa pravom nemam veze ali mi ovo zvuči glupo).

Da ti objasnim: policija sada nema pravnog pokrića da ti vrate auto. Pravno pokriće da ti oduzmu auto je bila naredba okružnog tužioca, a nema pravnog pokrića da ti ga vrate, jer nije završen sudski postupak. Zbog toga sam i rekao da su pogriješili što su ti uopšte oduzimali auto.

Ja sam u prethodnom postu osuo drvlje na policiju, a istina je da oni nisu jedini odgovorni. Tužilaštvo sa tužiocima koji pogrešno tumače zakone za mizernu platu od 4000KM su nažalost naša stvarnost. Stranci su glupo mislili da će ti ljudi sa visokim platama postati profesionalniji. Takođe da je bilo samo malo više volje od strane policije i TUžilaštva da sarađuju na rješenju problema sa zakonodavacem (Vladom RS) ovo se moglo jako lako riješiti (jedna mala uredba i svi zadovoljni), a sada smo u problemima. Iskreno da ti kažem ja sam i lično zabrinut, jer sam ove godine uvezao auto iz Italije preko švercera i strepim da li će mi jednog dana policija doći i oduzeti ga. Jasno mi je da su dokumenti ukradeni još davne 2002 i da su vjerovatno brzo upotrebljeni, ali ipak postoji taj tračak nesigurnosti. Izem ti ja državu u kojoj građani osjećaju strah svaki put kad se provezu pored policijske patrole koja stoji kraj ulice.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]