NOVI SAD - Petoro mladih ljudi, od 16 do 23 godine, poginulo je u noći između petka i subote, oko dva sata posle ponoći, u teškoj saobraćajnoj nesreći u selu Kulpin kod Bačkog Petrovca.
Nesreća se dogodila kada je kamion, kojim je upravljao Aleksandar Zalfirović (47) iz Kulpina, udario u automobil "golf" novosadske registracije. Analizom je utvrđeno da je vozač imao 2,1 promila alkohola u krvi. Poginuli su Jan Selešćanski (23), Rastislav Baćanski (21), Rastislav Valenćik (24), Miroslav Kičinja (16), svi iz Kulpina, i Vesna Ukučka (19) iz Luga.
Vozač bančio
Kako smo saznali od meštana Kulpina, vozač kamiona je uoči nesreće, od 20 do dva sata posle ponoći, sedeo u kafiću "Kazablanka" i pio alkohol. U jednom trenutku je, mrtav pijan, čak pitao ostale goste: "Hoće li neko umesto mene da vozi kamion do kuće?!". Inače, meštani za njega pričaju da je "nezgodan" i da su ga često viđali pijanog.
Dežurni istražni sudija Okružnog suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić potvrdio je da je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se prošle noći dogodila u Kulpinu poginulo petoro mladih ljudi. Prema Alimpićevim rečima, nesreća se dogodila kada je Zalfirović iz Ulice maršala Tita u Kulpinu kamion nepropisno skrenuo ulevo u Ulicu put slobode, gde inače stanuje. U tom trenutku je u njega udario "golf" novosadske registracije, koji se kretao iz suprotnog smera. Vozač "golfa" Selešćanski i njegovi saputnici na mestu su ostali mrtvi. Vozač kamiona je najpre pobegao, ali ga je policija ubrzo privela.
- Čula sam udarac. Izletela sam iz kuće i videla zgužvan auto i prepoznala čiji je. Ubrzo je stigla Hitna pomoć, ali nije im bilo spasa jer su svi na mestu ostali mrtvi. Policija je za to vreme jurila kamiondžiju koji je pobegao s mesta nesreće - priča kroz plač nastavnica Teodora Vlaov, koja je nastradalom Kičinji u osnovnoj školi predavala fizičko.
Vozač kamiona je trenutno u policijskom pritvoru, a danas bi trebalo da bude priveden na saslušanje. Sudija Alimpić je naložio da se obavi tehnički pregled oba vozila, a zatražena je i dodatna analiza krvi i urina vozača.
Zbog teške saobraćajne nesreće, predsednik opštine Bački Petrovac Jan Sabo proglasio je 8. i 9. oktobar za dane žalosti.
Poginuli Rastislav Bađanski bio je student druge godine DIF-a u Novom Sadu, Jan Selešćanski poljoprivrednik, Miroslav Kičinja učenik drugog razreda Srednje mašinske škole, a Rastislav Valenćik učenik Građevinske škole. Svi su bili članovi KUD "Zvolen". Vesna Ukučka je u Kulpin došla iz Luga kako bi radila za nadnicu i, kako saznajemo, bila je devojka Selešćanskog.
Na mestu nesreće juče, već od ranog jutra, stanovnici Kulpina polagali su cveće.
Koji idiot,,,Pijani kreten je ugasio 5 mladih zivota,,,,Stvarno tragicno,,ja bih mu dao dozivotni zatvor...
_________________ Uvijek hrabra, vesela, svakom majka utjeha, jedina. Pišeš naše stranice, moja nježna kraljice, sudbine. Rodila, te rijeka duboka, u svakom viru Vrbas nosi tajnu, nosi istinu.
Ovo je moj grad...
"
|