banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Feb 2026, 16:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 189, 190, 191, 192, 193  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jan 2026, 16:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
NoSmoking je napisao:
На крају се још од оних који се искључе праве непријатељи причом како нарушавају систем и другима обарају температуру у становима.

Ovo bi imalo smisla samo ako se ti što se isključe ne bi grijali nikako. Ovako oni dogrijavaju zgrade jer je kod njih temperatura uglavnom viša nego kod ovih koji se nisu isključili.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 15:16 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
"Eko toplane" Banjaluka traže da grijanje poskupi 25 odsto

Za te pare se mogu grijat na struju i da držim prozore otvorene na kant cijelo vrijeme :-?

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Mozda bi im pametnije bilo se negdje nadji neke pare Grad/Vlada pa ulože u mrežu i smanje gubitke, a ostave istu cijenu.

Onda se ljudi ne bi isključivali već bi ostali na sistemu grijanja, a možda bi nekom akcijom i povećao broj korisnika ,pa ima još više prihoda.

Generalno nama treba toplana, ali ne smije biti skuplja od grijanja na struju

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 17:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Mar 2017, 04:58
Stan od 40 kvadrata, grijanje na klimu
Novembar 20 km
Decembar 25 km
Ne znam koliko bi me izašlo grijanje da me grije toplana

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 17:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma ne moze jeftinije od klime, pogotovo ako živiš sam, bez dijece, upališ samo kad si kući, a nisi baš prečesto ni u kući (zgrada dobra nova). E sada...čim ostaješ duže kući, čim moraš pojačati temperaturu da mozda i klima nije dovoljna...tu se već izjednačava cijena...iako struja i dalje bude jeftinija,ali nije tolika više razlika

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 17:46 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Neko nepisano pravilo je da se stanovi do 45-50m² najbokje isplate grijati na struju, jos ako je novogradnja, ususkan, troskovi su smijesni. Iz licnog iskustva, stan gdje sam stanovao 6 godina, 44m², 2 norveska radijatora, struje zimi sve ukupno dolazilo 90-100KM u prosjeku. Znaci godisnje struje za grijanje 200-300KM.

Za vece stanove, troskovi struje eksponencijano rastu. Kolegica mi rece da joj je prosle godine u januaru, za stan ~80m² stiglo oko 600KM struje.

Kako god, toplana bi u nekom zdravom sistemu bila najoptimalnija opcija za grijanje, i sta god da loze da zagriju kotlove, to loziste je na jednom mjestu i lako se kontrolisu emisije zagadjenja. Bec je primjer, imaju spalionicu smeca skoro u centru grada.

Licno bih uvjek pristao prije na toplanu nego na struju, da imalo imaju pameti i ambicija da se nesto dobro uradi i ulozi, ali...

Uselio sam se u stan 60m² proljetos, ovo je prva sezona da se grijem na toplanu, kupio kalorimetar, i ako nesto ne poprave, vjerovatno ce biti i zadnja.
U stanu je prosjek za decembar i januar do sada 22.5-23°C, ulazna temperatura vode 36-37° kada je vani +, ~45° kada je vani -. Sa malom djecom, ovo je po meni bas na donjoj granici prihvatljivog.
Ako hocu da provjetrim stan, klimom moram dogrijati, jer radijatori nemaju snagu da povrate unutrasnju temperaturu ni za pola sata...

Slika

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo kod mene situacija. Stan 50 i koji kvadrat.

Paušal 23KM. godišnje 280KM.

U sezoni grijanje (bez paušala) :140-150KM mjesecno. Od toga je možda 3 mjeseca tako. Računaj 450KM. Grijanje upaljeno non stop,ne gasim. Temp je 23-25.

Dodaj jos 3 mjeseca po dodatniH +50KM. To je ukupno 150KM.

Po ovoj matematici, mene to sve izadje cca 900KM, sto mi je na neki način i dalje prihvatljivo, ali mozemo se složiti da je to neka granica.Ostacu ja na Toplani i sa tih 25% gore, ali nece oni nista pomoći ni sebi ni korisnicima dok ne počnu ulagati u infrastrukturu. Gubitke pokrivaju višom cijenom, a viša cijena utiče na pad broja korisnika...i to je začarani krug.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 18:14 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
https://www.companywall.ba/firma/eko-to ... oo/MMovO2D

Ajd nek mi neko objasni ovo, pošto nisam finansijske struke.
Koliko ja vidim, poslovanje je u plusu...

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2026, 18:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Pa privatnik drži većinski paket, njemu je interes da bude u plusu.

Još nisu dali skupštini na uvid izvještaj o poslovanju za 2024. i 2025., a traže povećanje.

A neko negdje napisa da daju 400.000 za intelektualne usluge, što govori da je to mašina za izvlačenje novca.
Kroz dobit, usluge...

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ipak bez podrške za povećanje

Citiraj:
Gradski odbor SNSD-a Banjaluka neće podržati poskupljenje grijanja od 25 odsto koje traži preduzeće "Eko toplane", a podržava Gradska uprava, jer bi to direktno dovelo do rasta cijena ostalih usluga.

https://mondo.ba/Info/Politika/a1443434 ... aluci.html

Citiraj:
„Zatvorite toplanu, ne zamajavajte ljude“: Banjalučani i odbornici digli glas zbog poskupljenja grijanja

https://srpskainfo.com/banjaluka/poskup ... as-protiv/

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 20:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Idealna taktika za Stanivukovića: ako nešto ne želiš reci da se slažeš sa time, ovi iz većine će odmah to da odbiju. Juče Ninković rekao da će većina podržati poskupljenje.....

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ili želi povećanje i pokušao ih prej...

A možda je i kod Eko Toplana ono klasično, traže znatno više pa kada većina usvoji nešto manje povećanje misliće da je njihova pobjeda, a Eko će ipak dobiti više para.

Nego,
Citiraj:
Torbica uz Stanivukovića: Kakva je pozadina zahtjeva Eko toplana za poskupljenjem grijanja

Fotografije objavljene danas na profilima gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića na društvenim mrežama, povodom njegove posjete Kistanju nedaleko od Knina, dodatno su podgrijale sumnje u pozadinu dešavanja oko Eko toplana, restrikcija grijanja i najavljenog poskupljenja za građane Banjaluke

...

Na fotografijama se, uz gradonačelnika Stanivukovića i načelnika Kistanja, nalazi i Borko Torbica – predsjednik Upravnog odbora „Eko toplana Banja Luka“, raniji direktor ovog preduzeća, te dugogodišnji ključni menadžer sistema grijanja u Banjaluci. Stanivuković ni jednom riječju u svojoj objavi ne navodi zašto je sa njim u Kistanju i prvi čovjek Upravnog odbora Eko toplana.

https://www.bl-portal.com/banjaluka/tor ... anja-foto/

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Juče Ninković rekao da će većina podržati poskupljenje.....

Pa nije baš, ogradio se u startu.
Citiraj:
"Sa odbornicima sam dogovorio da održimo sjednicu koalicije i da se dogovorimo oko svega ovoga. Vrlo vjerovatno će biti prijedlog da se podrži to poskupljenje, a znaćemo nakon sastanka”, dodao je Ninković

Poslednji put menjao Choban dana 24 Jan 2026, 22:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2026, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa Torbice su iz Kistanje, tako da nije čudno da mu on bude domaćin kad već dolazi u to mjesto...i ovi novinari lupetaju.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2026, 08:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
Ili želi povećanje i pokušao ih prej...

A možda je i kod Eko Toplana ono klasično, traže znatno više pa kada većina usvoji nešto manje povećanje misliće da je njihova pobjeda, a Eko će ipak dobiti više para.

Nego,
Citiraj:
Torbica uz Stanivukovića: Kakva je pozadina zahtjeva Eko toplana za poskupljenjem grijanja

Fotografije objavljene danas na profilima gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića na društvenim mrežama, povodom njegove posjete Kistanju nedaleko od Knina, dodatno su podgrijale sumnje u pozadinu dešavanja oko Eko toplana, restrikcija grijanja i najavljenog poskupljenja za građane Banjaluke

...

Na fotografijama se, uz gradonačelnika Stanivukovića i načelnika Kistanja, nalazi i Borko Torbica – predsjednik Upravnog odbora „Eko toplana Banja Luka“, raniji direktor ovog preduzeća, te dugogodišnji ključni menadžer sistema grijanja u Banjaluci. Stanivuković ni jednom riječju u svojoj objavi ne navodi zašto je sa njim u Kistanju i prvi čovjek Upravnog odbora Eko toplana.

https://www.bl-portal.com/banjaluka/tor ... anja-foto/
Torbice su iz tog kraja oko Knina.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2026, 12:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Ma ovo je klasika, hoće 25% kao i Vodovod što je grunuo, pa će dobiti 5 ili 7% a vi narode mislite da ste dobro prošli, oni su dobili što im treba....

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2026, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Napisah ja ro gore, ne pratiš temu.

Samo, ko garantuje da će i povećanje od 2 ili 3 ili 5 ili čak traženih 25 % dovesti do poboljšanja kvaliteta grijanja u vjerovatno najgoroj sezoni do sada. I da će biti bolje grijanje naredne.
Čak će veći računi značiti još više skidanja individualnih korisnika sa sistema, a manje korisnika znači i manje para.

I ovo je dokaz kako funkcioniše simbioza kad trebaju neki privatnici da se uplusaju.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2026, 13:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Isto tako i dokaz kako ne postoji građansko društvo i svijest da treba promjena političara....

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2026, 15:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Problem grijanja može riješti samo temeljna rekonstrukcija toplovoda, a to su ogromne pare gurnute pod zemlju, ne vide se. Korist će osjetiti samo dio građana koji se griju na Toplanu, a i oni će to brzo zaboraviti jer ne dobijaju ništa ekstra nego samo ono što već plaćaju. Znači nikakvih benifita za političare. Ista stvar je i sa kolektorom otpadnih voda. Treba, neophodan je ali se ne vidi. Zato ima parkova, spomenika, crkava....

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2026, 21:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
radi veceras stara toplana....svrha postojanja nove " eko " je upitna........
" eko " toplana cista prevara...ako radi stara,sto se daje novac privatniku ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 189, 190, 191, 192, 193  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]