Босна на првом мјесту оваква каква је никад није смјела ни постојати. Док су Јевреји добили Израел, ми смо стрпани у кавез са онима који су масовно клали људе, дјецу, палили људе у црквама и шталама и трпали у возове за Јасеновац из Сарајева и других бастиона суживота...
Незнање је огроман проблем, у овоме као и у свему. Сјећам се чланка неког момка из Федерације, ономад кад су наши поставили слике убијених Срба, на путу за Поточаре. Ишао аутобусом, и док су други окретали главе, он гледао слике и изненадило га што је видио дјецу, жене, старце... схватио да о томе не зна ништа. Да се разумијемо, не знамо и ми много тога што су наши радили, или окрећемо главу, али... Хаг је толико радио на сатанизацији Срба, да су наши злочини ипак мање-више пред свима, а злочини ових као Хаџифејзовићевог "генерала" су или сакривени или чак и награђени. Огромна једна диспропорција је циљано направљена. То и код нормалног народа у Федерацији, а који је опет прост и скромног образовања као и ми, ствара слику како смо ми били убилачке хорде које само живе за мржњу према њима и онда о таквим људима и не можеш да мислиш добро. Вишедеценијско испирање мозга. На страну још неке ствари, бићу потпуно искрен кад кажем да мислим да су генерално и они и Хрвати склонији мржњи према нама него ми према њима... то се видјело и у браваревом лажном рају, ако се послушају приче старијих људи, само што је било под тепихом док је била ем стега, ем какав-такав стандард па се није ником пуно крилало, то се држало у себи. Опет, као што ми нисмо демони, нису ни они, студирао сам и радио са пар људи из Федерације, сасвим нормални и коректни људи, чак генерално васпитанији од нас (што је и логично јер муслиманска популација је увијек била више градска, него српска), баве се својим послом, само до њих не допире оно што је неко радио у њихово име, а са свих страна их бомбардују "крволочним Власима", "пресуђеним ратним злочинцима", "геноцидашима" и које већ све мантре се употребљавају.
Морамо радити на едукацији, прво себе, јер ако нисмо адекватно "наоружани" знањем и аргументима, онда не можемо едуковати ни друге, ни водити расправе.
Колико нас, реално, зна за ово:
https://www.rcirz.org/?r3d=atlas-zlocinaЕ то је још обиман формат који и није баш погодан за неко веће пласирање у јавност јер људи једноставно неће читати. Мора се радити. Само што мислим да наше "Ђе сам ту ја" руководство, то занима колико су их занимала и дешавања '92-'95. у то вријеме, и да онд њих нема ништа озбиљно по том питању.