banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 13:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Okt 2013, 15:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Spoiler:
Slika
Slika

Citiraj:
U periodu od 10. do 14. 6. 2013. godine, svim općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine i gradu Mostaru će biti isporučene potrebne količine obrazaca, nakon čega je u nadležnosti općina i grada da izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu građanima izdaju isključivo na tim obrascima. Od 17. 6. 2013. godine izvodi iz matičnih knjiga ili uvjerenja izdata na bilo kojem drugačijem obrascu neće biti prihvaćeni u pravnom prometu Federacije BiH.

Na svim obrascima je eksplicitno navedeno da nemaju rok važenja, ali i konstatacija da odgovornost za upotrebu izvoda snosi osoba koja taj izvod stavlja u pravni promet.

Obaveza da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova obezbijedi izradu i distribuciju obrazaca je proistekla iz zahtjeva općina, iskazanog tokom procesa usvajanja zakona, s ciljem da se osigura njihova istovjetnost za područje čitave Federacije BiH, kako u pogledu izgleda i sadržaja tako i tehničke zašite od falsifikovanja i drugih vrsta zloupotreba.

U saradnji sa JP NIO Službeni list BiH, provedena je i koncem 2012. godine uspješno okončana procedura javne nabavke ukupno 2.880 matičnih knjiga i 2.040.000 obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja, za potrebe općina i grada u 2013. godini. Posao je dobila kompanija Grafotisak iz Gruda.

Izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su, shodno odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, građanima dostupni na tri ravnopravna jezika i dva ravnopravna pisma u Federaciji Bosne i Hercegovine, i apsolutna je obaveza općina i grada da poštuju zahtjeve građana u kontekstu izbora jezika odnosno pisma na kojem žele da im izvod ili uvjerenje bude izdato.

Obrasci na kojima će se izdavati izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su višestruko zaštićeni od mogućnosti bilo kakvih neovlaštenih intervencija u njihov sadržaj, kako hemijskim i drugim specifičnostima samog papira i pozicioniranim hologramom, tako i posebnom tehnikom štampe samih obrazaca.

Nakon što je jedanaest mjeseci prije zakonom određenog roka za implementaciju Zakona o matičnim knjigama realizovan zadatak izrade i stavljanja u pravni promet novih izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu bez roka važenja, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja aktivnosti na uspostavljanju matičnog registra, elektronske baze podataka u kojoj će se nalaziti podaci iz svih matičnih knjiga koje se vode u Federaciji Bosne i Hercegovine, čijim uspostavljanjem će se građanima Federacije BiH omogućiti da svoje izvode mogu podići u bilo kojem općinskom matičnom uredu, bez obzira na mjesto boravka. Uspostava matičnog registra treba biti završena do maja 2014. godine.

Konačno!

Ne mogu naći vijest, ali čini mi se da kada Federalci završe svoj dio posla da će se moći na tlu čitave BiH dizati izvodi i uvjerenja.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2013, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Које факин' године ће то да се деси.... Набијем их.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2014, 23:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Administrativna služba grada Prijedora je primjer za divljenje.

http://www.prijedorgrad.org/maticar.aspx

Virtuelni matičar, iz udobnosti svoga doma bilo gdje na svijetu možete na vrata poručiti izvode i uvjerenja od matične službe. Kad već sistem na nivou BiH nije uvezan dobro je i ovo, ali da uvedu i druge opštine.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2014, 03:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo i Bijeljina prati dobar primjer.

http://www.sobijeljina.org/cir/394.izvo ... denih.html

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2014, 00:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ја свој тренутно не могу да извадим ни уз помоћ филмских трикова (општина Центар, Сарајево). :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2014, 01:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa gdje si zemo. :lol:

Je li zbog ovih nereda ili je nešto drugo u pitanju?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2014, 21:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čuh od jednog druga jednu razočaravajuću vijest da novi rodni listovi izdati u RS nemaju neograničen rok valjanosti na tlu Federacije, niti novi rodni listovi iz Federacije vrijede duže od 6 mjeseci od datuma izdavanja.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2014, 21:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Набијем ја њих онда све на камару...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2015, 18:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Cijena rodnog lista u Banjaluci skače sa dvije na pet pet KM
Objavljeno u: Republika Srpska, Vijesti
4 Februar, 2015 Srijeda u 12:29
Stanovnici Banjaluke mogli bi ubuduće rodne listove i bilo koji izvod iz matičnih knjiga umjesto dosadašnje dvije plaćati pet maraka, a istu cijenu imaće i do sada besplatna izjava pred matičarem.

Da li će poskupjeti administrativne takse u Gradskoj upravi, odlučiće odbornici Skupštine grada pred kojima će se na narednoj sjednici, 17. februara, naći Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o gradskim administrativnim taksama.
Na osnovu ovog prijedloga do povećanja cijene takse moglo bi doći i za odobrenje muzičkog programa, preciznije žive muzike sa trenutnih deset na 20 maraka.
Šef Odsjeka za poslove prijemne kancelarije Biljana Birač rekla je da cijena takse za izvode iz matičnih knjiga nije mijenjana od 2001. godine.
“Trenutna cijena taksi u Banjaluci, kada se uporedi sa drugim opštinama u Republici Srpskoj, daleko je manja, a prema prijedlogu ona bi bila izjednačena sa gradovima kao što su Bijeljina, Doboj, Prijedor, Teslić, Gradiška, Derventa i Novi Grad”, objasnila je Birač za Glas Srpske.
Ona je dodala da će po Prijedlogu odluke o izmjenama plaćanja takse građani slabog imovinskog stanja, lica kojima je priznato svojstvo člana porodice poginulih, umrlih, nestalih ili zarobljenih boraca te preduzetnici u postupku trajnog i privremenog prestanka obavljanja preduzetničke djelatnosti biti oslobođeni plaćanja taksi.
“Cijena uvjerenja o državljanstvu neće se mijenjati i ona ostaje pet maraka, kao ni taksa za uvjerenje o slobodnom bračnom stanju i cijena izvoda iz matičnih knjiga namijenjenih za inostranstvo koja iznosi deset maraka”, kazala je ona.
Odbornik SDS-a u Skupštini grada Milenko Jaćimović rekao je da je posljednjih godina primjetno da ljudi dolaze iz drugih gradova u Banjaluku da se vjenčaju jer se taksa za te namjene do sada nije plaćala.
“U tome svemu postoje razne zloupotrebe od strane ljudi, gdje građani iz susjednih opština dolaze u naš grad da ovjere dokumenta jer su cijene niže”, kazao je Jaćimović.
On je dodao da je cijena takse mogla biti povećana za izvode iz matičnih knjiga namijenjenih za inostranstvo.
Građani Banjaluke nisu zadovoljni prijedlogom o poskupljenju taksi.
“To je novi udar na ionako niske kućne budžete. Svako poskupljenje je za građane bolno bez obzira na to što ne vadimo rodne listove svaki dan”, kaže stanovnik Starčevice Marko Ribić.
Prihodi
Od 2012. godine pa do danas zabilježen je pad prihoda od gradskih administrativnih taksi.
“U 2012. godini prihodi su iznosili 1,4 miliona KM, 2013. godine 1,1 milion, dok je za prvih devet mjeseci prošle godine od taksi naplaćeno oko milion maraka”, kazali su u Gradskoj upravi.

NEZAVISNE NOVINE

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]